6 Tips voor je vakantie naar Thailand met kinderen

6 Tips voor je vakantie naar Thailand met kinderen

door Elsemieke Land

Thailand lokt je met een weelderige jungle, witte stranden en een helderblauwe zee. Tempels glinsteren je tegemoet en de bevolking wacht je met een grote glimlach op. Maar wat doe je met de kinderen? 

Die neem je mee, natuurlijk! Want de Thai zijn dol op kinderen. En door alle reizigers die je voorgingen, is Thailand inmiddels behoorlijk op je kroost ingesteld. Maak je je toch nog wat zorgen over zo’n verre reis met het gezin? We hebben vast zes tips voor je familiereis naar Thailand verzameld. 

ZELF NAAR Thailand?

Bekijk alle 150 reizen naar Thailand

1. Boek een gunstige (directe) vlucht

Nee, Thailand ligt niet om de hoek, dus een lange vlucht is niet te vermijden. Maar het land van de glimlach ligt ook weer niet aan de andere kant van de wereld. Dus als je een gunstige vlucht boekt, is de reis goed te overzien. 

Zo gaan er naar Bangkok zelfs rechtstreekse vluchten, die je in minder dan twaalf uur in de Thaise hoofdstad brengen. Naar Chiang Mai of Phuket ben je met een gunstige overstap zo’n vijftien uur onderweg. Let ook op de vertrek- en lokale aankomsttijd. Midden in de nacht in Thailand arriveren is, zeker met jonge kinderen, niet ideaal. 

2. Vermijd drukte

De lange vlucht, het tijdsverschil, een totaal ander klimaat en een onbegrijpelijke taal. Er is genoeg waar jij en je kids aan moeten wennen aan de start van jullie vakantie in Thailand. Probeer daarom, zeker de eerste dagen, de drukte te mijden. 

Reis waar mogelijk buiten het hoogseizoen tussen november en februari. Ga in plaats daarvan tussen april en juni op pad, maar houd wel rekening met de beste reistijd voor jouw regio. En begin je reis bijvoorbeeld met een paar stranddagen in de buurt van Phuket, in plaats van bij het Grand Palace of op Khao San Road in Bangkok. Bewaar je tripje naar Thailands hoofdstad liever voor het einde van je reis.

3. Plan je reis niet te vol

De vakantie is er voor jullie allemaal om uit te rusten. Ook als je van een actieve vakantie houdt, is het verstandig om wat ruimte over te laten in je agenda. In Aziatische landen als Thailand ligt het tempo lager dan we als Hollanders gewend zijn. Bovendien liggen de temperaturen hoger, waardoor je sneller loom wordt. In die hitte wordt waarschijnlijk niemand er gelukkig van om van hot naar her te moeten reizen of om dagenlang tempels, markten en andere bezienswaardigheden af te struinen. 

Plan in plaats daarvan een grote activiteit per dag, bij voorkeur ‘s ochtends, als iedereen goed uitgerust is. Bewaar de middagen om te ontspannen aan het zwembad of strand en alle indrukken op je te laten inwerken. Inspiratie nodig? Dit vinden wij de leukste activiteiten met kinderen in Thailand.

4. Kies je strand zorgvuldig uit

De kustlijn van Thailand is duizenden kilometers lang. En voor de kust bespikkelen tropische eilanden als Koh Phangan, Koh Phi Phi en Koh Lanta de Andamanse Zee en Golf van Thailand. Genoeg strand om uit te kiezen, denk je. 

Maar als je een stranddag plant, is het wel zo prettig als je zonder zorgen met je kinderen de zee in kan om af te koelen. Zonder omver gesurfd te worden, je te bezeren aan scherpe rotsblokken of koraal. En zonder een sterke stroming of hoge golven. Vraag daarom altijd advies aan je hotelreceptie over kindvriendelijke stranden. Kan je alvast wat hulp en inspiratie gebruiken? Dit zijn onze favorieten!

5. Drink voldoende en veilig water

Het lijkt een open deur, maar genoeg en veilig water drinken is in Thailand een tikkeltje anders dan jij en je kinderen gewend zijn. Even een glaasje water uit de kraan drinken is er namelijk niet bij, want kraanwater drinken in Thailand wordt sterk afgeraden. Bovendien heb je door de warmte waarschijnlijk niet genoeg aan de gebruikelijke twee liter per persoon, per dag. 

Zorg daarom altijd dat je voldoende drinkbaar water paraat hebt, onderweg én in je accommodatie. En als het even kan in een herbruikbare waterfles met filter, in plaats van de standaard petfles. Zo voorkom je dat je kind uit wanhoop onder de kraan gaat hangen of uit automatisme zijn tanden poetst met kraanwater. Ziek zijn door vervuild kraanwater op vakantie in Thailand is voor niemand leuk. Hier vind je meer praktische tips voor je vakantie naar Thailand.

6. Pas op voor pittig eten

Ja, de Aziatische keuken is even wennen. Maar Thais eten is te lekker om niet te proberen. Toch is het wel handig om te weten wat je beter wel en niet kunt bestellen voor jezelf en je kinderen. Want de Thai houden dan wel van pittig, jullie misschien niet. Gelukkig zijn er genoeg lokale specialiteiten die helemaal niet pikant zijn. Zo zit je met de noedelschotels Pad Thai en Pad See Ew altijd goed. En het zoete Thaise dessert Mango Sticky Rice is ook een must. De pittige papaja-salade Som Tam kan je daarentegen beter niet bestellen. 

Gelukkig zijn de Thai ook gewend aan de lage tolerantie van westerlingen en zijn ze bekend met het woord ‘spicy’. Zelfs als jij een gerecht ‘spicy’ bestelt, dan houdt de kok zich waarschijnlijk nog in met de pepers. Als je kinderen echt geen fan zijn van de Thaise keuken, is er gelukkig in grote toeristische oorden vaak wel een Mcdonalds, Starbucks of pizzeria in de buurt. 

Ben jij met deze tips klaargestoomd voor een vakantie met de het gezin? Bekijk hier het aanbod familiereizen naar Thailand. 

Reizen Thailand

Specialisten Thailand

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Bhutan kenner
Sponsors