Mekong rivier

Mekong rivier

door Rough Guide

De Mekong is een van de grootste rivieren van de wereld en de op twee na langste in Azië, na de Yangtze en de Gele Rivier. Vanaf zijn bron, 4.920 meter hoog in Oost-Tibet, dondert hij naar beneden door de Chinese provincie Yunnan, waar hij bekendstaat als de Lancang Jiang, de 'wilde rivier', voor hij wat rustiger door Myanmar en Laos kronkelt en vervolgens, via de zogenaamde Gouden Driehoek, de grens tussen Thailand en Laos vormt.

Transportverbinding

Na een korte lus door Laos via Luang Prabang stroomt de rivier Isaan weer in en vormt hij 750 kilometer lang de grens tussen Thailand en Laos. Van Laos stroomt hij door Cambodja en verder naar het zuiden, naar Vietnam, waar hij zich splitst in de vele armen van de Mekongdelta voordat hij uitmondt in de Zuid-Chinese Zee, 4.184 kilometer van waar zijn reis begon.

ZELF NAAR Mekong rivier?

Bekijk alle 21 reizen naar Mekong rivier

In Isaan is de rivier misschien wel op zijn indrukwekkendst, en nu Laos meer grensposten opent wordt de Mekong langzaam meer een transportverbinding dan een grimmige barrière. De hotelletjes langs het bovenste deel, in Chiang Khan en Sang Khom, zijn ingesteld op ontspanning en het verkennen van het plattelandsleven op de rivieroevers.

Vriendschapsburg

Nong Khai, aan de spoorlijn naar Bangkok en het beste beginpunt voor een tocht naar de Laotiaanse hoofdstad Vientiane, is de centrale stad aan de rivier. Nong Khai straalt een rustige charme uit, ondanks de bouw van de enorme Thais-Australische Vriendschapsbrug en de als gevolg daarvan toegenomen grenshandel.

Ten oosten van Nong Khai ben je op het ruige platteland. De unieke natuurlijke schoonheid van de Wat Phu Tok is beslist de flinke omweg waard, en je reis naar de Mekong zou niet compleet zijn zonder de Wat Phra That Phanom te zien, al 2500 jaar een pelgrimsoord. Daarna wordt het minder interessant, maar verder naar het zuiden via Mukdahan kun je de route door Zuid-Isaan weer oppikken bij Ubon Ratchathani.

Route parallel aan rivier

Parallel aan, maar zelden langs de rivier, loopt een weg waar trage bussen en songthaews rijden tot Mukdahan. Als je tijd hebt (trek er minstens een week voor uit als je er echt iets aan wilt hebben) kun je de hele marathonreis maken.

Voor een kortere reis kun je je het beste concentreren op het stuk asfalt tussen Chiang Khan en Nong Khai, vanwaar je de Mekong vaker kunt zien. Een brommer, te huur in Chiang Khan, Sang Khom en Nong Khai, is misschien een extra stimulans om je op dit stuk te concentreren.

De wegen zijn rustig en goed te berijden, hoewel sommige stukken niet goed zijn onderhouden en je moet oppassen voor die enkele enorme vrachtauto met hout. Er is geen officieel langeafstandsvervoer per boot over de rivier, tenminste aan de Thaise kant, hoewel je vanuit Chiang Khan verschillende interessante tochten op de rivier kunt maken.

Reizen Mekong rivier

Specialisten Thailand

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors