Ko Tarutao

Ko Tarutao

door Lana Leach

Het oudste natuurpark van Thailand bij de grens met Maleisië wordt beschermd tegen projectontwikkelaars en massatoerisme. Op de 51 eilanden van Ko Tarutao regeert de jungle. Onder water schittert het koraal.

Je vindt er groene eilanden omzoomd door witte stranden. In de Andamanse zee ligt het Nationale Marine Park Ko Tarutao helemaal tegen het zuidelijke puntje van Thailand. Het park is alleen per boot te bereiken.

ZELF NAAR Thailand?

Bekijk alle 148 reizen naar Thailand

Eiland vol criminelen

Het park draagt de naam van het hoofdeiland Ko Tarutao dat bijna even groot is als Texel. Het was er niet altijd even vredig als nu. Tussen 1938 en 1948 zaten er Thaise criminelen en politieke gevangen vast.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam er nauwelijks voedsel naar het eiland. De gevangenen die nog niet waren gestorven van de honger of malaria namen hun toevlucht tot piraterij. Het eiland stond te boek als de Tarutao-hel.

Ecologisch toerisme

Via een dichtbegroeid pad bereik je de verlaten resten van het politieke gevangenenkamp op het zuidelijk deel van het eiland. Het bezoekerscentrum van Ko Tarutao is tevens het hoofdkwartier van het park. Hier vraag je toestemming om in één van de longhouses te slapen. Of je tent op zetten in de daarvoor gereserveerde plekken.

Het park handhaaft een beleid van ecologisch verantwoord toerisme. Dit betekent dat er weinig tot geen toeristische voorzieningen zijn. Maar wel een heleboel watervallen, grotten en kalkstenen kliffen, en een onverstoorde jungle met diverse fauna en flora.

Krokodillengrot

Vanaf het bezoekerscentrum brengt een steile klim door de jungle je naar de Toe-Boo klif. Vanaf dit hoogste punt heb je uitzicht over de omringende eilanden. Je voelt je een ware avonturier als je de beboste bergen van het eiland verkent via overgroeide paden. De dieren nemen nauwelijks de moeite om zich te verstoppen voor de enkele bezoekers.

In de grot Ko Rung Nok vind je duizenden zwaluwnesten. Een makkelijke expeditie is die naar de Krokodillengrot. Je vaart er naar toe langs grillige mangrovebossen. Eenmaal aangekomen loop je over houten loopplanken langs de metershoge verlichte druipstenen.

Chillen op Pattayastrand

Het eilandje Ko Lipe heeft zich weten te onttrekken van de beschermde parkstatus. Het is het enige eilandje dat wordt bewoond. Hier wonen de Chao Leh die er het gelijknamige vissersdorp stichtten.

Vanuit het dorp kwam er een kleinschalige toeristische industrie op gang die zich uitbreidde over de rest van het eiland. Helemaal niet vervelend aangezien je nu een visje kunt eten met uitzicht op zee, en je stranddag kunt onderbreken met een bezoekje aan de juicebar.

Op Koh Lipe vind je het Pattayastrand. Dankzij de azuurblauwe zee en het koraal tot aan het strand waant menigeen zich hier in het paradijs. Vanaf Koh Lipe maak je boottochtjes naar de omliggende, rustigere eilanden van het Ko Tarutao Marine Nationaal Park. Of je blijft gewoon lekker liggen.

Wat is er te doen op Ko Tarutao?

  • Ko Tarutao is een bijzonder natuurpark: het beschermt het zeeleven rond de eilanden in de Andamanzee.
  • De 51 eilanden van Ko Tarutao zijn bedekt met oerwoud en omzoomt door witte stranden. Een waar tropisch paradijs.
  • Vanaf de toppen van de heuvels op de eilanden van Ko Tarutao heb je een schitterend uitzicht over het natuurpark: de eilanden liggen als groene oases verspreid in de diepblauwe zee.
  • Maak een tocht door de jungle, waar de dieren nauwelijks voor je wegvluchten.
  • Wurm jezelf langs de wortels van mangrovebomen en luister naar het gepiep van de duizenden zwaluwen in de Krokodillengrot.

Reizen Thailand

Specialisten Thailand

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors