Koh Kood
7,9
8,0 Algemene ervaring
8,0 Locals
8,0 Interessant
9,0 Natuur
8,0 Stranden
7,0 Wildlife
7,0 Wandelingen en/of andere activiteiten

Koh Kood

door Rough Guide

Het grotendeels ongerepte en nog niet door de commercie aangetaste Koh Kood (ook wel geschreven als Ko Kut of Ko Kud) is het op drie na grootste eiland van Thailand. Koh Kood staat bekend om zijn witte stranden en heldere turkooisblauwe water, maar weet ook natuurliefhebbers te boeien.

Grote delen van de kust zijn begroeid met struikgewas en mangrovebossen, en in het binnenland heeft het maagdelijke regenwoud slechts ten dele plaatsgemaakt voor de rubber- en palmboomplantages. Het eiland is 25 kilometer lang en 12 kilometer breed, maar er is slechts 20 kilometer verharde weg. Veel gebieden zijn alleen te bereiken via zanderige paden of bevaarbare waterwegen, andere gebieden zijn ondoordringbaar.

ZELF NAAR Koh Kood?

Bekijk alle 5 reizen naar Koh Kood

Watervallen

Het hoogste punt van het eiland is de 315 meter hoge Khao Phaenthi, ten zuidoosten van het midden. Koh Kood is een eiland om te voet of per kajak te ontdekken, vooral in het koude seizoen, wanneer er een verfrissende wind kan waaien. In het binnenland zijn enkele watervallen. De Nam Tok Khlong Chao-waterval, ter hoogte van Ao Khlong Chao, is de bekendste en trekt wel dagjesmensen van Koh Chang en Koh Mak.

Het weinig toegankelijke Koh Kood was tot nu toe bijna geheel voorbehouden aan georganiseerde groepsreizigers, maar dankzij de verbeterde bootverbindingen beginnen ook onafhankelijke reizigers Koh Kood te ontdekken. Er zijn nu geregelde veerdiensten met het vasteland en met Koh Chang en Koh Mak, en er zijn zelfs plannen voor een verbinding met Ban Hat Lek, aan de Cambodjaanse grens, vanaf Ban Ao Salat aan de noordoostkust. Ook is er nu wat goedkopere accommodatie.

Vis, kokos en rubber

Koh Kood blijft echter vooral een mooi-weer-bestemming, want van juni tot oktober varen er door het ruwe weer nauwelijks boten. Een deel van de accommodatie blijft open, vaak tegen aantrekkelijke kortingen, voor wie zich niet laat afschrikken door mogelijke regen en de grote rust.

De belangrijkste bron van bestaan voor de 1.500 eilandbewoners zijn de visvangst en de kokospalm- en rubberboomplantages. Er wonen veel afstammelingen van de Khmer, die begin twintigste eeuw de Franse overheersers van Cambodja ontvluchtten en zich hier vestigden.

Accommodaties

De belangrijkste nederzettingen zijn Ban Khlong Hin Dam, landinwaarts ter hoogte van de Hin Dam-steiger, Ban Khlong Mat, dat een paar kilometer noordelijker ligt aan een natuurlijke baai aan de kust, het vissersdorpje Ban Ao Salat aan de noordoostkust en het vissersplaatsje Ban Ao Yai aan de zuidoostkust.

Aan de zuidwestkust liggen nog enkele kleinere dorpjes in de buurt van stranden als Ao Khlong Chao en Ao Ngamkho, waar je de beste accommodatie en restaurants vindt, ook in de goedkopere prijsklasse. Ao Bang Bao heeft betaalbare bungalows en het langste en beste strand, maar geen dorp of voorzieningen. Alle overige stranden aan de westkust zijn afgelegen oorden met een of hooguit twee duurdere resorts. Het geïsoleerde Ao Jark maakt met zijn overdonderende schoonheid de meeste indruk, maar Ao Khlong Mat heeft betere accommodatie.

Reizen Koh Kood

Reviews Koh Kood

Koh kood (bezocht in mei 2018)

Review geschreven door Froukje Den hollander op 18 november 2018

Koh kood is een rustig klein eiland gelegen aan de oostkust van Thailand vlakbij Cambodja. De natuur is groen en de stranden zijn rustig. Een ideale bestemming voor als je rust zoekt, verwacht hier geen party eiland. Na 20.00 is er niks te beleven, maar als je rust zoekt is het de perfecte bestemming!

7,9
8 Algemene ervaring
8 Locals
8 Interessant
9 Natuur
8 Stranden
7 Wildlife
7 Wandelingen en/of andere activiteiten
Ultieme tip: Ga vooral ook naar Koh mak en Koh chang!
Aangeraden voor: Gezinnen, Luxe reizigers

4 days in paradise... (bezocht in november 2018)

Review geschreven door Ilona Vermaat op 12 november 2018

Koh Kood is een prachtig, ongerept eiland in het zuid-oosten van Thailand. Hier vind je de meest paradijselijke stranden en kun je op je scooter het eiland over. Maar af en toe kom je iemand tegen, zelfs op de mooiste stranden is het nooit druk. Sla ook zeker de watervallen niet over, er zijn er drie, allemaal indrukwekkend mooi. Geniet van de relaxte, vriendelijke bevolking en de gemoedelijke sfeer op het eiland. Ga ook eens een avond naar de EcoBar. Geen wifi, wel een huiskamer café met livemuziek gemaakt door de bewoner van het houten huis/café. Een onvergetelijke ervaring en héél relaxed.

Wordt een Trash Hero en help op zaterdagochtend met een geweldig team vrijwilligers om het eiland schoon te maken/houden.

Koh Kood is een verborgen paradijs!

Pluspunten Koh Kood

  • ongerept
  • vriendelijke bevolking
  • snorkelen
  • watervallen
  • jungle

Minpunten Koh Kood

  • Maar 1 pinautomaat
Ultieme tip: Bang Bao beach is zo'n prachtig strand! Neem de afslag "Siam Resort" en ga vlak voor het resort rechtsaf het onverharde weggetje op....VERRASSING YOU'RE IN PARADISE!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Thailand

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Japan kenner
Sponsors