Koh Lanta
Like ons op Facebook

Koh Lanta

Rough Guide

De eilanden Koh Lanta Yai en Koh Lanta Noi liggen voor westkust van Thailand in de Andamanse Zee. Hoewel Ko Lanta Yai zich niet kan meten met het schitterende landschap van Koh Phi Phi, heeft het beboste, 25 kilometer lange eiland de langste stranden in het gebied van Krabi.

In de buurt kun je heel aardig duiken en snorkelen, er zijn grotten om te verkennen, je kunt op olifanten rijden en je kunt kajakken. Er is dus voldoende reden om het eiland de hele vakantie als basis te gebruiken.

Koh Lanta Yai is vooral populair bij gezinnen, deels omdat de lokale wetten jetski's voorlopig weren en de stranden nog schoon worden gehouden van parasols en meidenbars, om te voorkomen dat het een tweede Phuket wordt. Er komen echter wel steeds meer hotels. Lanta wordt bovendien snel gekoloniseerd door Scandinavische expats met villa's en bedrijven, in een tempo waar de eilandbewoners niet blij mee zijn.

Eilandbewoners

De meerderheid van de tienduizend bewoners is van gemengd bloed en behoort tot de inheemse bevolking, Chinees-Maleisische moslims of animistische chao ley ('zeenomaden'). Deze gemeenschappen voorzagen in hun levensonderhoud met visserij en landbouw, voor de toeristenindustrie nieuwe banen en uitdagingen bracht.

Een van die uitdagingen is dat het toeristenseizoen heel kort is. De zee en het weer zijn het rustigst van november tot april, en buiten die periode varen de grote veerboten niet, blijven sommige hotels dicht en geven andere enorme kortingen. Vanwege die korte periode om geld te verdienen, fluctueren de hotelprijzen op Koh Lanta meer dan elders in Zuid-Thailand.

Eiland van lange stranden

De chao ley-naam voor Koh Lanta Yai is Pulao Satak: 'eiland van de lange stranden'. Een goede omschrijving van de strook stranden langs de westkust, die steeds van elkaar gescheiden zijn door rotsige uitlopers.

De drukste stranden liggen grofweg in het noorden, binnen bereik van de haven van Ban Sala Dan. Hat Khlong Dao is het gezinsstrand en Ao Phra-Ae is het langere, mooiere strand. De middelste stranden zijn niet allemaal even mooi, maar er liggen wel interessante hotels, zoals bij Hat Khlong Khong, Hat Khlong Nin en Hat Khlong Nam Jud. In het zuidelijke Ao Kantiang kun je het hele jaar zwemmen. De stranden van Ao Khlong Jaak en Ao Mai Phai liggen verderop en zijn wat lastiger te bereiken.

Kajakken in langs mangroven

De oostelijke mangrovekust van Lanta is geen toeristenbestemming, maar geschikt om te kajakken en cultureel interessant vanwege de traditionele huizen in Lanta-stad. Aan de overkant van het smalle kanaal tegenover de haven van Ban Sala Dan ligt het zustereiland Koh Lanta Noi.

Hier bevinden zich de administratieve kantoren en een aantal kleine dorpen, maar er is geen toeristenaccommodatie. De rest van de Koh Lanta-archipel, die uit vijftig kleine eilanden bestaat, is grotendeels onbewoond.

Festivals

Het rijke etnische erfgoed van Koh Lanta Yai wordt elk jaar in maart gevierd met het Laanta Lanta Festival van drie dagen, dat gehouden wordt in de oude stad, met zowel traditionele als moderne muziek en dans, talloze eetstalletjes en de verkoop van ambachtelijke voorwerpen.

De traditionele chao ley-rituelen worden twee keer per jaar gevierd op Koh Lanta, bij volle maan van de zesde en elfde maanmaand.

Meer lezen over Koh Lanta?

Rough GuideBestel dan snel je ROUGH GUIDE!
Like deze pagina

Reizen Koh Lanta

Specialisten Thailand

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Jordanië kenner
Sponsors