Laos
8,5
8,7 Algemene ervaring
8,0 Beziens­waardigheden
8,6 Steden of plaatsen
8,8 Locals
8,8 Veilig
9,3 Natuur
5,5 Stranden
8,1 Klimaat

Laos

door Charlotte de Vries

De groene binnentuin van Laos is getekend door de pieken van het Annamitisch gebergte en een netwerk van rivieren waaronder de brede Mekong. In het ruige landschap bewonder je honderden stoepa's, gouden tempels en traditioneel geklede bewoners. Bovenal geniet je in Laos van een ontspannen, vriendelijke sfeer.

Vermaak je een paar weken met de mooiste bezienswaardigheden van Laos. Bezoek de gouden tempel van hoofdstad Vientiane. Of ervaar de lokale charme van traditionele plaatsjes zoals groen Nong Khiaw, opiumhandelsstad Muang Sing, afgelegen Attapeu, Savannakhet, houten Champasak, Luang Namtha en hooggelegen Phongsali. Laat je verassen door schitterend Laos.

De mooiste bezienswaardigheden van Laos

Veel reizigers steken vanuit Thailand de natuurlijke grens van de Mekong over naar het stadje Huay Xai. Vanuit het stadje sjees je met ziplines door de jungle en maak je fantastische tochten over de mosgroene Mekong naar de stad Pakbeng. En dan splitst de rivier zich in de vierduizend eilanden van Si Phan Don, waar je overnacht en uitrust op witte zandstranden.

Ook de steden Sam Neua en Thakhek dienen als uitstekende uitvalsbasissen naar respectievelijk de schuilgrotten van Vieng Xai en Mahaxai.

Laos: een bergachtige natuur

Op de grens van de rivieren Mekong en Xe Don ligt de grootste stad van het verre zuiden, Pakse. Op haar Franskoloniale stadsmarkt haal je verse thee van het nabijgelegen Bolaven Plateau. Deze theeplantages liggen in de groene Xe Khong-vallei.

Richting het noorden ligt het 250 vierkante kilometer grote Ang Nam Ngum-stuwmeer. Langs het groene water picknick je samen met Laotiaanse vakantiegangers.

Schitterende tempels in Laos

Nog verder naar het noorden stuit je op een enorm mysterie. Nabij de stad Phonsavan ligt het Plain of Jars, een grasvlakte vol met potten die 2000 tot 3000 jaar oud zijn en tot wel 6000 kilo wegen. En niemand weet waar ze vandaan komen.

Andere belangrijke archeologische vindplaatsen zijn het gigantische tempelcomplex Wat Phu en het enorme Boeddhabeeld in Muang Khoun (oud Xieng Khuang). Maar de meest indrukwekkende is de eeuwenoude stad Luang Prabang, waar je dertig van de mooiste tempels in Laos bewondert.

Like deze pagina

Reizen Laos

Meer Laos

Reviews Laos

Opwindend relaxed! (bezocht in maart 2017)

Review geschreven door Frans Feijtel op 25 juli 2017

Prachtig land met vriendelijke mensen en schitterende natuur, met NRV. Eruggg goed! Luang Prabang is een Unesco stad met prachtige tempels. Vang Vieng is een voormalig hippie stadje met mooie natuur. Vientiane is de rustieke hoofdstad.

Pluspunten Laos

 • Natuur
Ultieme tip: Privé rondreizen!
Aangeraden voor: Avonturiers

Top bestemming! (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Sander Bazelmans op 25 juli 2017

Van de landen die ik heb bezocht tijdens mijn reis door Zuid-Oost Azië was Laos éénvan mijn favorieten! De prachtige natuur en cultuur maken het tot een geweldig land om te bezoeken! Vergeet vooral niet de Slowboat over de river Mekong te pakken.

8,1
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Laos

 • goedkoop
 • natuur
 • cultuur
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers

Natuur (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door Chloé van Dalen op 19 mei 2017

Loas was zo mooi en prachtig en nog zeer onbebouwd. Je kon in de hoofdstad wel de Franse cultuur terughalen maar daar buiten. Was prachtig met een oude slowboat over het water en genieten van de Jurassic park achtergrond tot aan de mooi lokale vissersbootjes. En dan als je met een minibus of op scootertour ging was het heerlijk om achterover te leunen en gewoon naar de bergprofielen te kijken dat was echt adembenemend. De is nog zo veel groen en de bergen zijn zo hoog die vormen zie je niet terug in Europa was echt een adembenemend verschil.

Pluspunten Laos

 • Groen
 • Weinig bebouwd
 • local eten
 • natuur bezighede
 • alle leeftijden

Minpunten Laos

 • armmoede
Ultieme tip: Ga naar Vientiane pack een scooter en tour rond en rijd naar de natuur bronnen en relax. Neem de slowboat van de noord Thaise grens naar Louangphabang, geniet van de zonsondergang.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

My journey through Laos (bezocht in januari 2016)

Review geschreven door Imogen van Oordt op 13 mei 2017

After two minnivans, a truck and a boat I arrived in Laos today! At the 4000-islands, Don Det. I rented a peddlebike to go to the other Island, Don Khong. I took a six hour bike tour and saw ricefields, buffalows and waterfalls. Then we had a walk around Don Det to see the most amazing sunset. After Don Det I arrived in Pakse after an boat- and busride. We walked down the city and got a massage.
Today we rented a scooter for a 1hour drive to the most amazing waterfalls: Tad Fane and Tad Yeuang. At midnight I arrived at Thakhek. I'm renting a motorbike for a four day Loop.

8,6
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
10 Locals
8 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Laos

 • Natuur
 • aardige locals

Minpunten Laos

 • Weinig supermarkten
 • Dure verblijfplaatsen
Ultieme tip: The Gibbon Experience. Duur, maar alles was het waard!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Must do (bezocht in maart 2013)

Review geschreven door Franciska van den Berg op 02 mei 2017

Laos een prachtig land, een must do! Voor elk wat wils en vriendelijke mensen! Doe zeker The Loop met de scooter, zeker de moeite waard, vooral als je niet alleen de trekpleisters aandoet. Verder is het een land met prachtige natuur, mooie grotten en watervallen. Maar ook een land met een indrukwekkende geschiedenis, zeker iets om bij stil te staan. En dan hebben ze ook nog eens een vriendelijke en mooie cultuur.

Pluspunten Laos

 • betaalbaar
 • vriendelijke mensen
 • prachtige natuur
 • mooie cultuur

Minpunten Laos

 • niets
Ultieme tip: The Loop met de scooter!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Trekking bij Banlung (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Floor van Wingerden op 30 januari 2017

Sla Banlung niet over en doe een trekking in de jungle. Verwacht niet te veel wildlife, maar ga wel even back to basic, hang de hangmat die je zelf hebt meegenomen op en geniet van de jungle geluiden!

Pluspunten Laos

 • relaxed
 • natuur

Minpunten Laos

 • geen strand
Ultieme tip: Banlung en de jungle.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Varen op de Mekong (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Maud Breen op 08 januari 2017

Vanaf de grens met Thailand in een hele lange boot gestapt. Een ouder echtpaar runde deze boot. Hij als stuurman, zij als kok. Het water in de Mekong stond betrekkelijk laag en het was fantastisch om te zien hoe de stuurman om rotsen heen, door draaikolken heen, de stroom volgend, ons veilig over de rivier vervoerde. En zij? Op een twee-pits toestelletje wist ze de meest heerlijke gerechten te maken. Smullen! Het waren helaas maar twee dagen van een reis van 23 dagen door Laos, Vietnam en Cambodja. Om nooit te vergeten!

Pluspunten Laos

 • prachtige natuur
 • heerlijk eten
 • vriendelijke mensen
 • interessante geschiedenis
 • mooie steden
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Prachtig Laos (bezocht in februari 2016)

Review geschreven door Floor van Wingerden op 19 november 2016

In Laos kun je genieten van de jungle, bijvoorbeeld door er over te ziplinen, van fantastisch eten, mooie watervallen, geweldige tempels en een praatje maken met monniken. Geniet van dit bijzondere land.

Pluspunten Laos

 • cultuur
 • eten
Ultieme tip: Gibbon Experience
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Pracht en praal (bezocht in juni 2016)

Review geschreven door Joyce van Brug op 16 oktober 2016

Ik ben maar kort in Laos geweest, maar wat was het fantastisch! Laos heeft een schitterende natuur, lieve en behulpzame inwoners en authentieke gebruiken.
Ik ben buiten het toeristenseizoen geweest, waardoor het ook erg rustig was. Heerlijk!

Pluspunten Laos

 • goedkoop

Minpunten Laos

 • douane
Ultieme tip: Maak een hike door bergstammen! Zwaar, maar het zeker waard!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Laos, wat ben je mooi! (bezocht in november 2014)

Review geschreven door Tessa Simone op 05 oktober 2016

Laos! Wat een divers land. Prachtige natuur, rijke geschiedenis, heel erg lekker eten en vriendelijke mensen. 4 weken vond ik te kort eerlijk gezegd. Er is veel te zien en te doen en je wordt makkelijk opgenomen in het dagelijkse leven. Er zijn met name Aziatische toeristen wat het voor de 'westerling' ook leuk maakt.
Laos verrast heel positief, zeker de moeite waard!

8,5
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
9 Locals
9 Veilig
9 Natuur
5 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Laos

 • goed eten
 • betaalbaa
 • zeer vriendelijke locals
 • makkelijk rond te reizen
Ultieme tip: Maak niet te veel plannen maar kijk en luister naar locals om te bepalen waar je heen wil.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

het onbekende van Laos (bezocht in december 2014)

Review geschreven door Suzan Harmsen op 04 oktober 2016

In Laos heb ik gereisd met de stray bus waar we veel bij homestays bleven slapen, en het geld naar de mensen ging. We waren in een dorpje in the middle of nowhere, waar we schoolspullen aan het uitgedeeld hebben. Iets goeds toch? De kinderen waren echter heel bang, ze hadden nog nooit blanke mensen gezien. De ouders daar vertellen de kinderen dat als je stout bent je wordt meegenomen door de blanke mensen (een soort Sinterklaasverhaal). Nadat de grootste schrik voorbij was hebben de kinderen gezongen en ons wat woordjes Laos geleerd. Wat een prachtige leerzame ervaring was dat.

8,6
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
8 Locals
9 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
8 Klimaat
Ultieme tip: Ga naar Kong Lor, de natuur is daar prachtig, en de mensen zijn heel aardig
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Laos2016 (bezocht in maart 2016)

Review geschreven door Roy Meinen op 03 oktober 2016

Waar moet ik beginnen...! Een land wat niet vaak genoemd wordt, maar eigenlijk niet mag ontbreken. Na een mooie tocht van Bangkok naar het noorden kwamen mijn vriendin en ik in Laos. In Laos begonnen wij met the Gibbon Experience en wat is dit gaaf zeg...! En het mag ook wel een overwinning genoemd worden...! Meters hoog boven de grond via een zipline van boom naar boom door de jungle op zoek naar de Gibbon.

Wat daarna...! Via de slow boat op naar Luang Prabang. Hier kwamen wij terecht bij de Kuang si waterfalls. Wat een plek is dit..! Heerlijk wandelen door de natuur van waterval naar waterval. En wat kan je hier heerlijke foto's schieten. Dus dit moet je gezien hebben in Laos.

8,7
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
8 Locals
10 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Laos

 • beerlao
Ultieme tip: The Gibbon Experience Kuang si waterfalls
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Prachtig land! (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Lucas Steinbusch op 02 oktober 2016

Laos is een min of meer on-ontdekt pareltje. Veel mensen verkiezen Thailand, Cambodja of Vietnam boven dit land. Totaal onterecht maar mijn mening. Weinig zulke mooie en pure gebieden gezien. Met name het noorden is onbeschrijfelijk mooi.

8,6
10 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
9 Veilig
8 Natuur
6 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Laos

 • locals
 • betaabaar

Minpunten Laos

 • zuiden
Ultieme tip: Luang Prabang en Luang Si watervallen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Super land, met heerlijk eten en vriendelijke mensen! (bezocht in maart 2013)

Review geschreven door Mike Stassen op 02 oktober 2016

Na anderhalve week Thailand zijn we naar Laos vertrokken.
Luang Prabang is een stadje met veel mooie tempels, een aantal watervallen en grotten. Opvallend is de ongedwongen sfeer die hier hangt, ondanks dat deze plek bekend staat als toeristische trekpleister.Je vindt hier een mix van mediterende monniken, lome Loatianen en rondtrekkende reizigers. Na een korte zoektocht naar een onderkomen (plenty of guesthouses hier,dus keuze genoeg),voor 10.000 Kip (1 euro) een typisch Lao ontbijt gehad: rice soup met kip, standaard geserveerd met een lekkere milde thee. Dit was een goede bodem om met gehuurde mountainbikes de 30 km lange tocht naar de Kuang Si waterfalls te maken. Een mooie plek voor een duik. Wederom een dagvullend programma met als afsluiting een bezoek aan de bruisende nachtmarkt voor een verse fruitshake en kokospoffertjes.
Na enkele dagen vertrokken we naar Vang Vieng, een backpackers oord op de weg naar Vientiane. De rit van 6,5 uur (10euro incl. food) door een schitterende omgeving was een aanslag op de sd kaart van de videocamera :). Vang Vieng is zowel beroemd als berucht vanwege de vele outdoor activiteiten in de omgeving. Beroemd door de kalksteenrotsformaties en caves rondom de Nam Song rivier, met mogelijkheden voor rafting, kayaking, caving, climbing, hiking&biking. Aan diverse activiteiten hebben we dan ook deelgenomen en prima vermaakt!
Als laatste zijn we naar Vientiane gereisd. Daar de hoogtepunten bezocht, waaronder de Patuxai, een replica van de Arc de Triomphe, compleet met Champs Elysees en enkele tempels. Verder nog de nachtmarkt met een bezoek vereerd om de laatste "kippen" op te maken. Deze zijn nml niet inwisselbaar. Laos is een land met een indrukwekkende natuur.De mensen zijn over het algemeen vriendelijk, maar wel wat bescheidener nog als de thai. Het noorden van Laos heeft de meeste indruk gemaakt. Met Luang Prabang voorop, gevolgd door Vang Vieng. Vientiane is minder interessant, is onze mening!

Pluspunten Laos

 • Goedkoop en lekker eten
 • mooie natuur
 • gezellige (av0nd)markten
 • leuke guesthouses!

Minpunten Laos

 • soms minder begaanbare wegen
Ultieme tip: Reis 'n maal met de bus naar de volgende plaats en geniet v/d natuur! Bezoek zeker de eerste 2 genoemde plaatsen! Geniet van 't heerlijke eten! Kies eens voor 'n guesthouse!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Logeren tussen de rijstvelden in Vang Vieng (Laos) (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Monic van der Wee op 02 oktober 2016

Na een 2 daagse cruise over de Mekong zijn aangekomen in Luang Prabang. Een geweldige stad waar we 3 nachten verbleven. Daarna door naar Vang Vieng waar we voor 1 nacht sliepen tussen deze prachtige rijstvelden. Het is bijna een sprookje, zo mooi! Daarna vanuit Vang Vieng doorgereisd naar Vientiane waar we ook weer 3 nachten verbleven. Na Vientiane hebben we het vliegtuig genomen richting Cambodja.

Pluspunten Laos

 • Minder toeristisch
 • goedkoop
 • prachtig
 • mooie lieve mensen

Minpunten Laos

 • minder ontwikkeld
Ultieme tip: Ga heerlijk uit eten bij Makphet in Vientiane! Een opleidingsrestaurant voor jongeren met een achterstand tot de arbeidsmarkt.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Lao Lao (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Pathy Govaert op 02 oktober 2016

Laos, een plaats waar natuur nog puur en wild is. Mijn reis begon in het noorden met een jungletocht, drie dagen overleven van wat er in de jungle te vinden is. Vissen, bamboe plukken, water van de rivier, kruiden van planten. Avontuur op zich! Daarna trokken we meer naar de drukkere steden zoals Luang Prabang, Vang Vieng, mooie plaatsen waar je zowel kan genieten van gezellig stadjes als van pintjes drinken. Nang Khiauw... een plaatsje met een magisch uitzicht. Wij vertrokken in het piepdonker de berg op waarbij we van een mooie sunrise konden genieten.
Laos is ook de plaats van watervallen, Pakse een plaats waar je veel mooie watervallen kan bezoeken, heel dicht op elkaar. Laos een plaats waar je zowel rust als avontuur kan beleven en dit in een super mooi kader...

Pluspunten Laos

 • sticky rijst

Minpunten Laos

 • lange busritten
Ultieme tip: Geniet en neem vooral je tijd. De afstanden zijn groot waardoor je vaak vele uren op de bus zit. Na zo een rit is het leuk om gewoon te chillen en te bij te komen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Ontspannen (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Paul Van de Laar op 02 oktober 2016

Wil je op een relaxte manier Azië ontdekken, zonder de hectiek van steden als Bangkok, dan moet je naar Laos! Je kunt er ontspannen sightseeën, heerlijk streetfood eten en genieten van de prachtige natuur. Daarbij is de bevolking ook nog eens super vriendelijk, gastvrij en behulpzaam. Aanrader!

8,9
10 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
8 Natuur
nvt Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Laos

 • relaxed
 • vriendelijke bevolking
 • betaalbaar
Ultieme tip: Avondmarkt in Luang Prabang
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Laos

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Nepal kenner
Sponsors