Laos
8,4
8,6 Algemene ervaring
8,3 Beziens­waardigheden
8,3 Steden of plaatsen
8,5 Locals
8,5 Veilig
9,3 Natuur
6,3 Stranden
7,9 Klimaat

Laos

door Charlotte de Vries

De groene binnentuin van Laos is getekend door de pieken van het Annamitisch gebergte en een netwerk van rivieren waaronder de brede Mekong. In het ruige landschap bewonder je honderden stoepa's, gouden tempels en traditioneel geklede bewoners. Bovenal geniet je in Laos van een ontspannen, vriendelijke sfeer.

Vermaak je een paar weken met de mooiste bezienswaardigheden van Laos. Bezoek de gouden tempel van hoofdstad Vientiane. Of ervaar de lokale charme van traditionele plaatsjes zoals groen Nong Khiaw, opiumhandelsstad Muang Sing, afgelegen Attapeu, Savannakhet, houten Champasak, Luang Namtha en hooggelegen Phongsali. Laat je verassen door schitterend Laos.

De mooiste bezienswaardigheden van Laos

Veel reizigers steken vanuit Thailand de natuurlijke grens van de Mekong over naar het stadje Huay Xai. Vanuit het stadje sjees je met ziplines door de jungle en maak je fantastische tochten over de mosgroene Mekong naar de stad Pakbeng. En dan splitst de rivier zich in de vierduizend eilanden van Si Phan Don, waar je overnacht en uitrust op witte zandstranden.

Ook de steden Sam Neua en Thakhek dienen als uitstekende uitvalsbasissen naar respectievelijk de schuilgrotten van Vieng Xai en Mahaxai.

Laos: een bergachtige natuur

Op de grens van de rivieren Mekong en Xe Don ligt de grootste stad van het verre zuiden, Pakse. Op haar Franskoloniale stadsmarkt haal je verse thee van het nabijgelegen Bolaven Plateau. Deze theeplantages liggen in de groene Xe Khong-vallei.

Richting het noorden ligt het 250 vierkante kilometer grote Ang Nam Ngum-stuwmeer. Langs het groene water picknick je samen met Laotiaanse vakantiegangers.

Schitterende tempels in Laos

Nog verder naar het noorden stuit je op een enorm mysterie. Nabij de stad Phonsavan ligt het Plain of Jars, een grasvlakte vol met potten die 2000 tot 3000 jaar oud zijn en tot wel 6000 kilo wegen. En niemand weet waar ze vandaan komen.

Andere belangrijke archeologische vindplaatsen zijn het gigantische tempelcomplex Wat Phu en het enorme Boeddhabeeld in Muang Khoun (oud Xieng Khuang). Maar de meest indrukwekkende is de eeuwenoude stad Luang Prabang, waar je dertig van de mooiste tempels in Laos bewondert.

Like deze pagina

Reizen Laos

Meer Laos

Reviews Laos

Avontuurlijk, Mooi en Party (bezocht in maart 2017)

Review geschreven door Martine Dobbenga op 10 december 2017

Hoewel ik maar 2 weken in Laos ben geweest, heb ik van alles wat mee kunnen pakken. De kleine dorpjes in het noorden - denk aan Nong Kiau - zijn nog erg primitief en zijn gelegen in een nog ongerepte natuur. Het toerisme is daar ook een stuk minder dan in buurlanden als Thailand. Echter, ben jij een jonge backpacker die wel eens behoefte heeft aan een feestje? Ook dan kan je terecht in dit land! In de grotere steden als Vang Vieng en Luang Prabang zijn ze niet vies van gratis alcohol, tubing en doorgaan tot de late uurtjes. Maar ook hier kan je nog steeds prachtige natuur bezoeken in de omgeving. Super mooi helder water in een lagoon, overal bergen met fantastisch uitzicht, zonsondergangen om nooit te vergeten en natuurlijk de beroemde Kuang Si watervallen in de buurt van Luang Prabang, die je niet mag missen! Alles is makkelijk te doen met bussen, tuktuks of een eigen scooter. Mocht je van avontuur houden dan raad ik ook zeker de Thakhek Motor Loop aan! 3 à 4 dagen lang rondrijden op je eigen scooter/motor door de prachtige natuur. Je ziet per dag het landschap veranderen; van bergen tot rijstvelden en van tempels tot grotten! Meer heb ik helaas niet gedaan in Laos, maar van andere backpackers hoor ik veel positieve dingen over de Gibbon Experience in het noordoosten en het zuiden - 4000 eilanden - schijnt ook heel mooi te zijn! Daarnaast zijn de mensen uiterst vriendelijk en is het eten heerlijk! Kortom; een heerlijk, veelzijdig land!

7,4
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
6 Steden of plaatsen
7 Locals
7 Veilig
8 Natuur
nvt Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Laos

 • Vriendelijke bevolking
 • mooie natuur
 • betaalbaar

Minpunten Laos

 • slechte wegen
 • feeststeden
Ultieme tip: Ga voorbij de feeststeden en trek door naar het verre noorden voor het échte Laos!
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Prachtig land (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Annelies Eybergen op 08 december 2017

Laos is een heerlijk land om te bezoeken met de vele afwisseling. Hanoi is een gezellige stad met een leuke oude binnenstad. Veel musea en tempels. Het is ook erg leuk om een water puppet show bij te wonen. Vientiane is een aanrader. Hue is een heerlijke plek om aan het strand te relaxen. Hoi An is een prachtig plaatsje dat verlicht is met vele soorten lampions. We zijn gevlogen naar Oudomxay, omdat we dit keer de verschillende tribes wilden bezoeken. Dit was een erg leuke en kleurrijke ervaring.
Vervolgens hebben wij een paar dagen doorgebracht in een resort in Mandala. Een eenvoudig hotel, maar met een prachtige ligging en een fantastisch uitzicht.
Ook hebben we The Plain of Jars bezocht, wat erg indrukwekkend was. Er is hier heel veel gevochten in de Vietnamoorlog. De mensen zijn zo vriendelijk en ondanks hun armoede willen ze alles met je delen. Verder hebben wij nog een markt bezocht met etenswaren. Dat was even anders met alle katten, hamsters en eekhoorntjes.

Pluspunten Laos

 • heel betaalbaar
Ultieme tip: Lao Kitchen in Vientiane.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Laos is puur genieten (bezocht in februari 2009)

Review geschreven door Rian Boons op 22 november 2017

Een van de mooiste landen die ik in Azie heb mogen bereizen. Fantastische natuur, veel te zien en zeer goed te combineren met Cambodja. De bevolking is toegankelijk, er is veel afwisseling in landschap, activiteiten, rituelen, tempels etc.

8,9
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
9 Veilig
9 Natuur
nvt Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Laos

 • Natuur
 • authentiek
 • Afwisseling

Minpunten Laos

 • geen minpunten
Ultieme tip: Trekking door de bergen en de eilanden in de Mekong.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Muang Ngoi (bezocht in maart 2016)

Review geschreven door Laila Jongsma op 19 november 2017

Eén van de mooiste plekken die ik bezocht heb in Laos vond ik het kleine dorpje Muang Ngoi. Het prachtige authentieke dorpje ligt aan de rivier en je hebt daar de gelegenheid om in een klein knus hutje te slapen. Daarnaast is het mooi om te zien hoe de lokale bevolking leeft, lopen de kippen los rond en spelen kinderen op straat. Ook kom je monniken tegen, die (in mijn geval) open staan voor interessante gesprekken. Verder is het mogelijk om door te bergen naar twee andere kleine dorpjes te lopen.

Ultieme tip: Neem de tijd!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Laos is oprecht (bezocht in februari 2015)

Review geschreven door Rob Romgens op 14 november 2017

Wederom in Laos geweest en wederom omver geslagen door dit mooie land. De natuur is prachtig en de mensen zijn eerlijk, open en vriendelijk.
Ik kan iedereen aanraden naar Laos te gaan voor de tijd van je leven

Pluspunten Laos

 • Oprecht
 • Mensen

Minpunten Laos

 • Slechte wegen
Ultieme tip: Jungle trekking
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Laos is oprecht (bezocht in november 2015)

Review geschreven door Rob Romgens op 13 november 2017

Laos is een land waar de mensen oprecht lief zijn. Ze hebben niet veel, maar wat ze hebben, delen ze met je. Wij hebben enkele weken in de jungle gespendeerd bij kleine dorpjes. Dat was fantastisch! Zo mooi.

Pluspunten Laos

 • Local
 • Lief
 • Jungle

Minpunten Laos

 • Slechte wegen
Ultieme tip: Jungle-trekking.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers

Laos: waterfalls and temples (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Roos Janssen op 13 november 2017

Laos bestaat voornamelijk uit watervallen en tempels, zoals de titel al zegt. Het is een verademing vergeleken met bijv. Thailand, qua rust en het weinige toerisme in Laos. De watervallen zijn prachtig, met name de Kuang Si Waterfalls.

Pluspunten Laos

 • Minder toeristisch en rust

Minpunten Laos

 • Busvervoer buiten de steden slechter
Ultieme tip: Huur een scooter en ga vroeg in de ochtend, voordat de toers aankomen, naar de KuangSi Waterfalls. Zo sta je er bijna alleen ipv met honderden!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Laos: watervallen en tempels (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Roos Janssen op 13 november 2017

De titel zegt het al: Laos bestaat uit watervallen en tempels. Laos is prachtig! Vergeleken met bijv. Thailand is het een verademing aan rust, minder toerisme en vriendelijkere mensen. Even weg van de drukte en wat meer het rustige leven in. Luang Prabang en Vang Vieng waren onze favoriete plekjes!

8,4
8 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
9 Locals
9 Veilig
9 Natuur
nvt Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Laos

 • Laos is minder toeristisch

Minpunten Laos

 • Het busvervoer is minder goed geregeld tussen de minder grote steden
Ultieme tip: Huur een scooter en ga vroeg naar de Kuang Si watervallen in Luang Prabang. Zo ben je alle tours voor (die komen 11:30) en sta je ipv met honderden bijna alleen bij de watervallen
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Relaxte mensen, prachtige natuur (bezocht in november 2015)

Review geschreven door Digna Schlebaum op 09 november 2017

Laos is echt een pareltje dat onterecht vaak wordt overgeslagen. Na een maand in Thailand, vond ik het geweldig om in Luang Prabang aan te komen, waar een soort rust heerst waardoor je meteen ontspant. Vanuit Luang Prabang moet je absoluut de Kuang Si Falls bezoeken. Dit zijn enorm mooie watervallen. Je komt er zo met een tuktuk, en dit uitje zal overal worden aangeboden. Natuurlijk moet je in Luang Prabang ook een keer vroeg opstaan om getuige te zijn van het in ontvangst nemen van aalmoezen door monnikken. Een klim op Mount Pu Si is ook zeker de moeite waard, bij zonsonderdag (als er veel toeristen zijn), maar ook overdag, als je bijna alleen bent.

De natuur waar je onderweg naar Vang Vieng doorheen rijdt, is echt mooier dan ik ooit had gezien, met de ruige gebergtes met dramatische toppen overal om je heen. Het tuben in Vang Vieng is ontspannen en zeker de moeite waard. Zorg wel dat je stevige sandalen aan hebt!

In het zuiden kan je heerlijk relaxen op de 4000 Islands. De sterrenhemels 's nachts zal ik niet snel vergeten.

Het enige nadeel aan Laos is dat alles ver weg is, in ieder geval doordat de wegen anders zijn dan in Nederland. Je zit dus lang in de bus, maar deze lange ritten zullen je wel belonen met prachtige natuur, leuke stadjes en dorpen en een geweldige ervaring!

8,3
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
8 Locals
7 Veilig
10 Natuur
8 Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Laos

 • Aardige locals
 • Ontspannen sfeer;
 • Prachtige natuur

Minpunten Laos

 • Grote afstanden
Ultieme tip: Plan meer tijd in voor Luang Prabang dan Vientiane (de hoofstad). De hoofdstad vond ik zelf leuk voor een dag of twee, waar ik vier dagen in Luang Prabang ben gebleven.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Betoverend Laos (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door John Van de Pol op 05 november 2017

Ga absoluut naar het binnenland: Thakhek. De uitvalbasis voor een schitterende 3-daagse scooterrit door het Karstgebergte van centraal Laos. Ontdek kleine dorpjes, onbekende grotten, adembenemende landschappen en Blue Lagoons. Een must-do als je wat langer in Laos bent!

8,0
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
7 Locals
8 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
6 Klimaat

Pluspunten Laos

 • locals
 • eten
 • natuur

Minpunten Laos

 • moeilijk bereikbaar
Ultieme tip: Huur een scooter en ga zelf op ontdekkingstocht!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Opwindend relaxed! (bezocht in maart 2017)

Review geschreven door Frans Feijtel op 25 juli 2017

Prachtig land met vriendelijke mensen en schitterende natuur, met NRV. Eruggg goed! Luang Prabang is een Unesco stad met prachtige tempels. Vang Vieng is een voormalig hippie stadje met mooie natuur. Vientiane is de rustieke hoofdstad.

Pluspunten Laos

 • Natuur
Ultieme tip: Privé rondreizen!
Aangeraden voor: Avonturiers

Top bestemming! (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Sander Bazelmans op 25 juli 2017

Van de landen die ik heb bezocht tijdens mijn reis door Zuid-Oost Azië was Laos éénvan mijn favorieten! De prachtige natuur en cultuur maken het tot een geweldig land om te bezoeken! Vergeet vooral niet de Slowboat over de river Mekong te pakken.

8,1
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Laos

 • goedkoop
 • natuur
 • cultuur
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers

Natuur (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door Chloé van Dalen op 19 mei 2017

Loas was zo mooi en prachtig en nog zeer onbebouwd. Je kon in de hoofdstad wel de Franse cultuur terughalen maar daar buiten. Was prachtig met een oude slowboat over het water en genieten van de Jurassic park achtergrond tot aan de mooi lokale vissersbootjes. En dan als je met een minibus of op scootertour ging was het heerlijk om achterover te leunen en gewoon naar de bergprofielen te kijken dat was echt adembenemend. De is nog zo veel groen en de bergen zijn zo hoog die vormen zie je niet terug in Europa was echt een adembenemend verschil.

Pluspunten Laos

 • Groen
 • Weinig bebouwd
 • local eten
 • natuur bezighede
 • alle leeftijden

Minpunten Laos

 • armmoede
Ultieme tip: Ga naar Vientiane pack een scooter en tour rond en rijd naar de natuur bronnen en relax. Neem de slowboat van de noord Thaise grens naar Louangphabang, geniet van de zonsondergang.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

My journey through Laos (bezocht in januari 2016)

Review geschreven door Imogen van Oordt op 13 mei 2017

After two minnivans, a truck and a boat I arrived in Laos today! At the 4000-islands, Don Det. I rented a peddlebike to go to the other Island, Don Khong. I took a six hour bike tour and saw ricefields, buffalows and waterfalls. Then we had a walk around Don Det to see the most amazing sunset. After Don Det I arrived in Pakse after an boat- and busride. We walked down the city and got a massage.
Today we rented a scooter for a 1hour drive to the most amazing waterfalls: Tad Fane and Tad Yeuang. At midnight I arrived at Thakhek. I'm renting a motorbike for a four day Loop.

8,6
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
10 Locals
8 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Laos

 • Natuur
 • aardige locals

Minpunten Laos

 • Weinig supermarkten
 • Dure verblijfplaatsen
Ultieme tip: The Gibbon Experience. Duur, maar alles was het waard!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Must do (bezocht in maart 2013)

Review geschreven door Franciska van den Berg op 02 mei 2017

Laos een prachtig land, een must do! Voor elk wat wils en vriendelijke mensen! Doe zeker The Loop met de scooter, zeker de moeite waard, vooral als je niet alleen de trekpleisters aandoet. Verder is het een land met prachtige natuur, mooie grotten en watervallen. Maar ook een land met een indrukwekkende geschiedenis, zeker iets om bij stil te staan. En dan hebben ze ook nog eens een vriendelijke en mooie cultuur.

Pluspunten Laos

 • betaalbaar
 • vriendelijke mensen
 • prachtige natuur
 • mooie cultuur

Minpunten Laos

 • niets
Ultieme tip: The Loop met de scooter!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Trekking bij Banlung (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Floor van Wingerden op 30 januari 2017

Sla Banlung niet over en doe een trekking in de jungle. Verwacht niet te veel wildlife, maar ga wel even back to basic, hang de hangmat die je zelf hebt meegenomen op en geniet van de jungle geluiden!

Pluspunten Laos

 • relaxed
 • natuur

Minpunten Laos

 • geen strand
Ultieme tip: Banlung en de jungle.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Varen op de Mekong (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Maud Breen op 08 januari 2017

Vanaf de grens met Thailand in een hele lange boot gestapt. Een ouder echtpaar runde deze boot. Hij als stuurman, zij als kok. Het water in de Mekong stond betrekkelijk laag en het was fantastisch om te zien hoe de stuurman om rotsen heen, door draaikolken heen, de stroom volgend, ons veilig over de rivier vervoerde. En zij? Op een twee-pits toestelletje wist ze de meest heerlijke gerechten te maken. Smullen! Het waren helaas maar twee dagen van een reis van 23 dagen door Laos, Vietnam en Cambodja. Om nooit te vergeten!

Pluspunten Laos

 • prachtige natuur
 • heerlijk eten
 • vriendelijke mensen
 • interessante geschiedenis
 • mooie steden
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Prachtig Laos (bezocht in februari 2016)

Review geschreven door Floor van Wingerden op 19 november 2016

In Laos kun je genieten van de jungle, bijvoorbeeld door er over te ziplinen, van fantastisch eten, mooie watervallen, geweldige tempels en een praatje maken met monniken. Geniet van dit bijzondere land.

Pluspunten Laos

 • cultuur
 • eten
Ultieme tip: Gibbon Experience
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Pracht en praal (bezocht in juni 2016)

Review geschreven door Joyce van Brug op 16 oktober 2016

Ik ben maar kort in Laos geweest, maar wat was het fantastisch! Laos heeft een schitterende natuur, lieve en behulpzame inwoners en authentieke gebruiken.
Ik ben buiten het toeristenseizoen geweest, waardoor het ook erg rustig was. Heerlijk!

Pluspunten Laos

 • goedkoop

Minpunten Laos

 • douane
Ultieme tip: Maak een hike door bergstammen! Zwaar, maar het zeker waard!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Laos, wat ben je mooi! (bezocht in november 2014)

Review geschreven door Tessa Simone op 05 oktober 2016

Laos! Wat een divers land. Prachtige natuur, rijke geschiedenis, heel erg lekker eten en vriendelijke mensen. 4 weken vond ik te kort eerlijk gezegd. Er is veel te zien en te doen en je wordt makkelijk opgenomen in het dagelijkse leven. Er zijn met name Aziatische toeristen wat het voor de 'westerling' ook leuk maakt.
Laos verrast heel positief, zeker de moeite waard!

8,5
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
9 Locals
9 Veilig
9 Natuur
5 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Laos

 • goed eten
 • betaalbaa
 • zeer vriendelijke locals
 • makkelijk rond te reizen
Ultieme tip: Maak niet te veel plannen maar kijk en luister naar locals om te bepalen waar je heen wil.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Laos

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors