Vervoer Laos

Vervoer Laos

Wat zijn de vervoersmiddelen in Laos?

In Laos kan je je op allerlei manieren verplaatsen. Met het vliegtuig, de boot en allerlei soorten busjes, brommers en tuktuk's. Het verkeer is hectisch en de wegen zijn soms in bedenkelijke staat, dus goed opletten is een vereiste. Het vervoer is goedkoop, ook voor lange afstanden.

Vliegtuig

Lao Airlines heeft een vrij uitgebreid netwerk van binnenlandse bestemmingen. Hoewel de luchtvaartmaatschappij vroeger een bedenkelijke reputatie had, is die de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd. De populaire route Vientiane - Luang Prabang duurt met het vliegtuig slechts veertig minuten. Met de speedboot of de bus doe je er minstens zes uur over. Ook voor verre en afgelegen bestemmingen is het vliegtuig een optie, al worden vluchten regelmatig gecancelled als er te weinig passagiers zijn.

ZELF NAAR Laos?

Bekijk alle 40 reizen naar Laos

Trein

In 2009 werd de eerste spoorlijn van Laos geopend. De treinen rijden vanuit Vientiane naar Bangkok, over de Friendship Bridge. Het is een goede optie om van Thailand naar Laos te reizen en vice versa.

Bus

Er zijn drie verschillende soorten bussen in Laos. De jumbo is de goedkoopste. Deze bus kent geen vertrektijden. Hij vertrekt simpelweg als de chauffeur vindt dat de bus vol is. Werkelijk alles gaat mee. Van kippen tot mensen en alles daartussenin. Eigenlijk is het een soort grote tuk-tuk; een grote gemotoriseerde riksja. De aandrijfveer heeft een tweetak motor die een soort toek-toek geluid maakt. Vandaar de naam tuk-tuk.

De local-bus. Ook dit is een goedkope bus. Verwacht echter niet te veel luxe. Het kan voorkomen dat je een tweepersoonsplek moet delen met vier personen. Niet het meest comfortabel dus.

De Express/minibus. Dit is de duurste van de drie. Maar ook de snelste. Soms beloven chauffeurs dat er airconditioning aanwezig is in de bus, maar dat valt vaak tegen.

Boot

Het belangrijkste - en leukste - vervoermiddel in Laos is de boot. In duizenden verschillende soorten en maten racen de bootjes over de Mekongrivier. Voor reizigers zijn er twee opties: de slow boat en de speedboot. De slowboat vaart in een rustig tempo over de Mekong. De slow boat is vooral populair op de route van Chiang Khong in Thailand naar Luang Prabang. De tocht duurt twee dagen en het uitzicht is schitterend. Hou er wel rekening mee dat de boot erg vol is, en de houten bankjes erg hard.

De speedboot legt diezelfde route in zes uur af. Comfortabel is het niet: in een smalle, houten boot met tien andere passagiers zit je de hele weg op de vloer van de boot. De motor is lawaaierig en je hebt weinig ruimte. Het is wel een avontuurlijke ervaring, zeker als de kapitein flink moet slingeren om drijvende takken te ontwijken.

Tuktuk

Behalve met de bus kun je natuurlijk ook per tuktuk reizen. Korte stukjes zijn met dit vervoermiddel prima te overbruggen. Bovendien is de tuktuk erg goedkoop (0,25 cent per kilometer). Je ziet ze verspreidt door de elke stad. Dus het zal niet heel lastig zijn er één te vinden. Belangrijk is dat je ver onder de prijs gaat zitten die de bestuurder vraagt. Het kan zo maar voorkomen dat deze op een bedrag begint dat tien keer zo hoog ligt als de echte prijs.

Taxi's

Taxi's zijn nooit ver weg in Laos. Meestal in de vorm van tuktuk's, wachten de taxi's op passagiers bij haventjes, stations en hotels. Je hoeft dus nooit lang te zoeken. De ritten zijn goedkoop, maar spreek vooraf wel een prijs af met de chauffeur.

Huurauto

Het is mogelijk om een auto te huren in Laos. In Vientiane en Luang Prabang vind je gemakkelijk een huurauto. Echt aan te raden is het niet: de wegen zijn slecht en andere vervoersopties zijn een stuk goedkoper. Veel mensen huren een brommer, maar zorg dat de machine in goede staat is en dat de banden voldoende profiel hebben. Veel toeristen gaan onderuit op de stoffige wegen van Laos.

Reizen Laos

Specialisten Laos

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Israël kenner
Sponsors