Phnom Penh
7,4
6,7 Algemene ervaring
7,7 Beziens­waardigheden
7,3 Locals
8,0 Restaurants
7,3 Veiligheid
- Stranden

Phnom Penh

door Maarten van Dun

Tientallen jaren was Cambodja ontoegankelijk voor reizigers. Het land is langzaam hersteld van het misdadige regime van de Rode Khmer. De voormalige Franse kolonie heeft een bijzondere geschiedenis, die in hoofdstad Phnom Penh overal te zien is. Koloniale villa's, boeddhistische heiligdommen, Aziatische paleizen maar ook Rode Khmer martelcentra staan er zij aan zij.

Koloniale invloeden

Phnom Penh verenigt de gruwelijke geschiedenis met de optimistische toekomst van Cambodja. Vanaf de veranda van de oude Franse Grand Hotels zie je hoe koloniale huizen en flatgebouwen naast elkaar staan.

ZELF NAAR Phnom Penh?

Bekijk alle 63 reizen naar Phnom Penh

Duizenden brommers trekken aan oude tempels voorbij, terwijl niet ver van het koninklijke paleis één van de beruchte executieplaatsen van de Rode Khmer als herdenkingsmonument en museum gebruikt wordt.

Relaxte levensstijl

Het leven in Phnom Penh begint bij zonsopgang. Zodra de stad ontwaakt stromen de brommers en motoren de straten op. Cambodjanen rijden, in tegenstelling tot hun buren in Thailand en Vietnam, heel rustig. Dit heeft te maken met hun relaxte kijk op het leven, maar ook met het feit dat veel wegen nog onverhard zijn.

De bewoners van de stad zijn de reden dat veel reizigers verliefd worden op PP, zoals Phnom Penh vaak wordt afgekort. De charme, vriendelijkheid en humor van Cambodjanen zorgen ervoor dat je nooit lang op een glimlach hoeft te wachten.

Hoewel er veel armoede in de stad is, is die minder schrijnend dat in bijvoorbeeld India.

Het Koninklijk Paleis

Het Royal Palace en de Zilveren Pagode zijn belangrijke toeristische attracties van de stad. Het paleis van de koning is kleiner dan het enorme koninklijke paleis in Bangkok, maar is daardoor wel intiemer en authentieker. Als de blauwe vlag wappert, verblijft de koning in zijn paleis.

Toeristen mogen enkel de zuidelijke ingang gebruiken: de andere ingangen hebben allen een eigen functie. Zo mag alleen de koning het paleis via de oostelijke ingang betreden en wordt de ingang in het noorden niet geopend tenzij een lid van het koningshuis is overleden.

Zilveren Pagode

De Zilveren Pagode heeft niet alleen een intrigerende naam, zij biedt ook onderdak aan allerlei flonkerende voorwerpen.

De belangrijkste kunstwerken zijn de Emerald Boeddha en de Gouden Boeddha. Het gouden standbeeld heeft een negentig kilogram zware kroon op het hoofd, versierd met meer dan 1500 diamanten.

Tuol Sleng Museum

Om Cambodja beter te leren begrijpen is een bezoek aan het Tuol Sleng Museum een must. In deze voormalige gevangenis vermoordde de Rode Khmer in de jaren zeventig bijna 17.000 mensen.

Het museum, dat voor 1975 een middelbare school was, is bijzonder indrukwekkend. De gruwelen uit de burgeroorlog zijn haast onverenigbaar met de vriendelijkheid van de Cambodjanen.

Afkoelen op de Mekong

Tijdens een dag in het warme Phnom Penh is een boottocht over het Tonlé Sapmeer en de Mekong een uitstekende manier om af te koelen. De twee wateren komen samen bij Phnom Penh en zijn een centrum van activiteit. Boek samen met andere reizigers een boot, zorg voor koud bier, lekker eten en goede muziek.

De boten hebben vaak geluidsinstallaties aan boord en de gasten kunnen hun eigen muziek afspelen. Als je rond vier uur vertrekt, zal de boot rond zonsondergang Phnom Penh weer binnen varen.

Wat is er te doen in Phnom Penh?

 • Een eigen bootje huren is een perfecte manier om van het rustige leven in Cambodja te genieten. Zorg voor je eigen drank en een beetje muziek en het is een dag om niet te vergeten.
 • Phnom Penh staat bekend om de koloniale villa's van vroeger. Struinen langs de mooie gebouwen is zeker een aanrader.
 • Vanaf Phnom Penh maak je mooie uitstapjes naar de omgeving. Ga bijvoorbeeld naar het Tonlé Sap meer, of ga met de motor naar Siem Reap.
 • Phnom Penh is qua toerisme een opkomende stad. De accommodaties worden steeds luxer. Dit is dan ook een uitgelezen plek om in Cambodja een keer niet in een hostel te slapen.
 • Ook 's avonds is er genoeg in de stad te beleven. Laat je verrassen door het nachtleven van Phnom Penh.

Reizen Phnom Penh

Meer Phnom Penh

Reviews Phnom Penh

Vrijwillegerswerk Takeo City (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Anne Fleur Stöcker op 24 december 2016

Takeo City is een klein dorpje op anderhalf uur van Phnom Pehn vandaan. De organisatie CPOC Happyland is hier gevestigd en biedt een veilige omgeving aan arme kinderen. Daarnaast worden er workshops gegeven over hygiëne en krijgen de kinderen Engelse les. Het is heel bijzonder om echt iets voor iemand te kunnen betekenen en iets achter te kunnen laten wat voor een ander veel betekent. Een gedeelde kamer met lunch en diner voor maar $3 per dag, inclusief gezellige backpackers die hier vaak ook hun steentje bijdragen. Het was een bijzondere ervaring om nooit meer te vergeten. Dus als je van avontuur houdt, het echte Cambodjaanse leven wilt leven en wat wilt achterlaten, neem dan even een kijkje op de Facebookpagina en kom langs!

8,2
8 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
9 Locals
9 Restaurants
8 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Phnom Penh

 • betaalbaar
 • lieve locals

Minpunten Phnom Penh

 • niet iedereen spreekt goed Engels
Ultieme tip: Lekker op straat eten en broodjes kopen bij de motormannetjes!
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Troosteloos (bezocht in april 2016)

Review geschreven door Charlotte de Vries op 18 augustus 2016

Misschien kwam het door de meedogenloze, chagrijn opwekkende hitte waarin ik belandde toen ik naar Cambodja reisde, maar mijn ervaring met het land is niet zo positief. De mensen vond ik onvriendelijk en de culturele highlights vond ik indrukwekkend, maar erg drukbezocht. In gezelschap van een zonnesteek heb ik de hoofdstad Phnom Penh verkend. Het knusse centrum bestaat uit een serie smalle, neon-verlichtte straatjes waar je lekker eet en leuk uitgaat. Maar na een korte wandeling zie je al gauw dat dit gebied alleen is gericht op de toerist: de locals die hier rondstruinen en -kruipen zijn voornamelijk prostituees en bedelaars. Een tripje naar de hartbrekende Killing Fields licht toe hoe het land in zulke barre omstandigheden is weggezakt.

6,8
5 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
6 Locals
8 Restaurants
7 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Phnom Penh

 • Betaalbaar
Ultieme tip: Bezoek het Tuol-Sleng Museum voordat je naar de Killing Fields gaat. Dan zie je wat er met de slachtoffers gebeurde voordat ze naar de moordvelden werden gebracht.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Veelzijdig Phnom Penh (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Merel de Bruijn op 30 juni 2016

Phnom Penh is de hoofdstad van Cambodja en een goede plek om veel te leren over de cultuur en het bloedige regime van de Rode Khmer onder leiding van Pol Pot.

Binnen én buiten de stad liggen enkele bezienswaardigheden die de stad het bezoeken waard maken. Met name de Tuol Sleng gevangenis en de Killing Fields zullen een diepe indruk maken na een bezoek. In de jaren 70 kwam de Rode Khmer aan de macht en in enkele jaren tijd werden er duizenden mensen mishandeld en vermoord. Beide plekken zorgen ervoor dat je het land en haar volk beter begrijpt.

In de stad zelf staan enkele tempels en het Koninklijke paleis; een ontzettend mooi en imposant gebouw. Hiernaast is het Nationale Museum gevestigd waar je veel Cambodjaanse kunst vindt.

Phnom Penh is geen bruisende stad maar het is er prima vertoeven. Er is een klein gebied langs de rivier waar enkele café's te vinden zijn. Verder is er een nightmarket en zijn er genoeg plekjes waar je street food vindt.

Een van de leukste plekken om 's avonds rond te hangen, vonden wij de promenade langs de Mekong rivier. Veel locals komen hier samen om wat te keuvelen op de houten bankjes die er staan of gewoon wat rond te lopen. Jongeren spelen er voetbal en de ouderen doen mee aan de aerobiclessen. Alles bij elkaar levert het een gezellig tafereel op.

Heel veel langer dan drie dagen in Phnom Penh heb je niet nodig. De stad is een goede plek om verder te reizen door Cambodja of naar Ho Chi Minh in Vietnam.

7,2
7 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Locals
7 Restaurants
7 Veiligheid

Pluspunten Phnom Penh

 • Indrukwekkende musea
 • Leuke promenade

Minpunten Phnom Penh

 • Opdringerige chauffeurs
 • Ontzettend warm in de zomer
Ultieme tip: Ding goed af wanneer je een tuc tuc neemt naar de Killing Fields en de Tuol Sleng gevangenis! De drivers ogen super sympathiek maar ondertussen belazeren je super hard.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Cambodja

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors