Op pad met de motor in Cambodja

Op pad met de motor in Cambodja

door Getaway Travel

De leukste manier om Cambodja te verkennen, is op de brommertaxi. Het is spotgoedkoop, de chauffeur is ook meteen je gids en je hoeft zelf niet op het chaotische verkeer te letten.

Je herkent de motodups aan hun baseball caps. Het zijn de Cambodjaanse brommertaxi chauffeurs. Overal in de stad kom je ze tegen. Ze staan in groepjes bij elkaar. Ze bieden je het snelste vervoer. Waarheen je ook wilt. Naar de markt 500 meter verderop of helemaal naar de andere kant van de stad.

ZELF NAAR Cambodja?

Bekijk alle 68 reizen naar Cambodja

Motodups als toergids

In Phnom Penh kosten de meeste korte ritjes slechts zo'n 2000 Cambodjaanse riel. Dat is minder dan één euro. In afwachting van passagiers zitten en hangen jongens op hun geparkeerde brommers. Ze roken een sigaretje. Onderlinge grappen toveren een grijns op hun gezichten.

Veel motodups zijn tegelijkertijd ook toergids. Zij kennen de landelijke omgeving goed. Ze wonen er zelf of hebben er familieleden wonen. Ga een dagje met hen mee en aanschouw het Cambodjaanse dorps- en plattelandsleven.

Brommertaxi boeken bij je hotel

Bij bijna alle guesthouses, hotels en reisbureaus kun je een dagtoer boeken. Dat kost je ongeveer zes tot tien euro inclusief brandstof. Je hoeft je dan niet te bekommeren om de slechte wegen, noch om het anarchistische rijgedrag van de Cambodjanen, noch om onopgespoorde landmijnen.

Achterop een brommer geniet je dubbel van het uitzicht. Bovendien kom je op plekken waar je als reiziger normaal gesproken niet zo snel zou komen.

Je proeft de romantiek van het platteland op de kronkelende wegen van rood stofzand. Zijpaden en weggetjes leiden naar de kleine huisjes. Kinderen spelen langs de kant van de weg met een geïmproviseerde bal. Zij begroeten je enthousiast zwaaiend.

Doeken om het hoofd tegen de zon

Groene rijstvelden schieten aan weerzijden langs de brommertaxi. Groepjes mannen en vrouwen staan met hun voeten in de drassige grond en plukken de rijstpollen. Elders is een boer aan het werk. Een buffel trekt een ploeg voort over het land. Soms passeer je een paard en wagen.

Vrouwelijke tegenliggers hebben doeken om hun hoofd gewikkeld. Tegen de zon. Het is geen overbodige luxe. Fietsers rijden voorzichtig over de zanderige weg. Bepakt met tassen waar groenten uitpuilen.

Kikker van de barbecue

Je zoeft langs een meer. De waterkant is volgebouwd met houten huisjes. Op de veranda zit een gezin dat je nieuwsgierig nakijkt. In de dorpjes hangt een lome sfeer. Het is een schril contrast met de snelheid waarmee jij door het landschap scheurt, achterop de brommertaxi. De omgeving oogt puur en tijdloos.

Je passeert tempels, een waterval en een oud fabriekje. Je gids weet over alles wel iets te vertellen. Over het land en de mensen. Over Cambodjaanse tradities en gewoonten. Over lokale lekkernijen. Je gids weet vaak de beste plekken met veilig voedsel. Aanrader: een sateetje kikker van de barbecue.

Heb je geen zin om de hele dag op sleeptouw te worden genomen? Op eigen initiatief rond rijden kan natuurlijk ook. Je kunt bij de meeste hotels en guesthouses een brommer huren. In Siem Reap echter niet. Daar zul je dus met de brommer vanuit Phnom Penh heen moeten rijden.

Reizen Cambodja

Specialisten Cambodja

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Vietnam kenner
Sponsors