Sihanoukville Jouw vakantie naar Azië begint hier!
7,5
7,5 Algemene ervaring
6,5 Beziens­waardigheden
7,5 Locals
8,0 Restaurants
8,0 Veiligheid
7,5 Stranden

Sihanoukville

door Katja Keuchenius

Sihanoukville is een havenstad in het zuidwesten van Cambodja. Reizigers pakken er de boot op weg naar het koraal. Ook het achterland is echter prima te verkennen, op de motor of brommer. Op het warme, witte zand schuil je voor de felle zon in de schaduw van een palmboom, met een biertje in je hand. In Sihanoukville, de belangrijkste badplaats van Cambodja, kom je gemakkelijk tot rust.

Norodom Sihanouk

De stad is vernoemd naar de Cambodjaanse Koning Norodom Sihanouk. Hij was een groot voorvechter van de onafhankelijkheid van de Fransen, die Cambodja uiteindelijk in 1953 zou weten te bemachtigen.

ZELF NAAR Sihanoukville?

Bekijk alle 18 reizen naar Sihanoukville

De naam Sihanouk is afgeleid van de Sanskriet woorden Siha en Hanu en betekent letterlijk 'kaken van de leeuw' .

De stranden van het schiereiland zijn minder toeristisch dan de bekende badplaatsen in buurland Thailand. Toch lopen ook in Sihanoukville veel verkopers rond. Handgemaakte sieraden en vers gebakken vis bungelen regelmatig voor je neus.

Havenstad

De visserij is een belangrijke bron van inkomsten in Sihanoukville. Ook de brouwerij van de nationale bierproducent Angkor is er gevestigd.

Sihanoukville is een jonge stad. Pas in 1960 werd de jungle weggehakt en kon de bouw beginnen. Het was de diepe haven die de stad leven in blies. Ook nu nog vormt de import en export de grootste inkomstenbron van de stad. Sihanoukville trekt daardoor veel immigranten. Er leven rond de 200.000 mensen in de provincie.

Duiken voor de kust

Langs de verfomfaaide pier bouwen mannen boten met hun handen. Een kleine sloep is net vertrokken. Aan boord trekken opgewonden toeristen hun duikerspak aan.

Het koraal voor de kust van Sihanoukville is nog vrijwel onbeschadigd en cobia vissen van anderhalve meter zwemmen er in alle rust rond.

SS Mayagüez

De duikers kunnen op veertig meter diepte ook twee scheepswrakken zien liggen. Het zijn overblijfselen van de laatste slag die de Verenigde Staten voerden in de Vietnamoorlog.

In 1975 nam de Communistische Rode Khmer het Amerikaanse schip SS Mayagüez in en bracht dit inclusief bemanning naar het eiland Koh Tang. De reddingsactie van de VS lukte slechts gedeeltelijk. Niet alle soldaten werden gered. Het schip kwam op de zeebodem terecht.

Koh Tang is een van de vele eilandjes in de Thaise Golf voor de kust van Sihanoukville. Ze zijn nog weinig ontwikkeld. Slechts op enkele kun je officieel overnachten. De stranden zijn er nog vrijwel onontgonnen.

Ream National Park

Als de combinatie van hitte en drukte je te gek wordt, stap je voor een paar centen achterop een brommer of motor. Buiten de stad rijd je tussen de mango- en cashewbomen. Twaalf kilometer verder sta je voor de poorten van Ream National Park.

Met een bootje vaar je in het park rustig door de oorspronkelijke begroeiing van Sihanoukville. Mangrovebossen glijden aan je voorbij. De lichtgroene blaadjes worden weerkaatst in het gladde wateroppervlak. Soms passeer je een oud vissersdorpje. Verderop begint de jungle.

Dolfijnen en apen

De 210 vierkante kilometer natuur werd in 1993 tot nationaal park gedoopt, toen de Cambodjaanse overheid zijn bedreigde natuur begon te beschermen. Er huizen onder meer apen, adelaars en dolfijnen.

's Avonds in Sihanoukville lig je weer languit op het strand. Vanuit een ligstoel geniet je van de zonsondergang. Een Angkor biertje voor minder dan een halve euro rust in je hand. De hapjes van de verkopers dienen als avondeten.

Wat is er te doen in Sihanoukville?

 • Vers gegrilde grote garnalen en inktvis op een stokje? Vergeet dit niet te proberen op het strand, bij zonsondergang, in combinatie met een Angkor biertje: perfectie bestaat.
 • Ga duiken voor de kust van Sihanoukville en zie al het prachtige koraal onder water.
 • Sihanoukville heeft zich de laatste jaren ontwikkeld als echt backpackers-dorp. Geniet vanuit je hangmat van de live-muziek in de straat.
 • Bezoek de mangrovebossen van Ream National Park. Je vaart er langs oude vissersdorpjes de jungle in.
 • Bij de strandtentjes wordt er 's avonds vaak gebarbecued. Blijf lekker hangen totdat de zon in de zee is gezakt en je de heldere sterrenhemel kunt zien.

Reizen Sihanoukville

Meer Sihanoukville

Reviews Sihanoukville

Niet heel bijzonder (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Angelique Heemskerk op 15 november 2017

Sihanoukville is qua stad niet mega bijzonder, als je wilt uitgaan zit je hier op je juiste plek want er zijn super veel restaurant, bars en casino’s. Toen ik er was was het echter super rustig.
Verder vond ik de stad vrij vies, en hoorde dat het een maffiastadje was. Wat hiervan waar is, weet ik niet. Het uitzicht vanaf het strand is wel adembenemend met een zonsondergang.

Pluspunten Sihanoukville

 • zonsondergang
 • strand

Minpunten Sihanoukville

 • vies
Ultieme tip: Uitgaan en naar het strand
Aangeraden voor: Backpackers

Veelzijdig Sihanoukville (bezocht in januari 2016)

Review geschreven door Thomas Hartelman op 04 februari 2017

Sihanoukville, waar te blijven? Er zijn vele mogelijkheden. Zo heb je het Serendipity beach area, erg leuk om rond te hangen, eten en een drankje te doen. Zwemmen? Doe je lekker in een zwembad bij je hotel. Het strand is er druk en smerig, net voor je bij het strand bent heb je het idee dat je door een riool loopt. Wil je toch een frisse duik nemen in de zee? Ga dan een stukje verder naar Otres Beach, een zeer relaxte sfeer met een prachtig zandstrand. Niet heel groot, maar wel lang. Genoeg slaap en eet mogelijkheden ook hier en als je in de avond nog een drankje wilt doen zijn deze mogelijkheden er ook. Wil je ook naar één van de eilanden? Dan is Koh Ta Kiev zeker een goede optie. Vanaf Otres 1 vertrekken er boten naar het eiland, reserveren is aanbevolen. Hier heb je een nog mooier zandstrand waar je heerlijk kan relaxen. Zeker omdat er maar weinig accommodaties zijn op het eiland zul je er niet veel toeristen vinden. Ik zou zeggen, geniet ze.

Pluspunten Sihanoukville

 • strand
 • otres
 • Ko Ta Kiev

Minpunten Sihanoukville

 • serendipity beach
 • tuktuk
Ultieme tip: Ga naar het eiland Koh Ta Kiev en ga in de avond zwemmen op plankton beach. Zwemmend tussen het plankton beginnen deze licht te geven en voel je je net een tovenaar.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Een dronken oord. (bezocht in april 2016)

Review geschreven door Charlotte de Vries op 12 augustus 2016

Sihanoukville is een walhalla voor jonge, bezopen toeristen. Het kustplaatsje lijkt een soort Lloret de Mar voor Engelse studenten te zijn. 's Avonds wordt er gedronken, geblowd en gedanst op het strand, overdag wordt er geslapen. Niks mis mee, maar je moet ervan houden.

Jammer genoeg is het strand ontzettend vies. Je ligt en zwemt er tussen plastic afval. Ik heb gehoord dat het Otres Beach een stuk schoner, mooier en rustiger is. Misschien is dat een fijnere verblijfplaats als je de party-squat wil vermijden.

6,0
5 Algemene ervaring
3 Beziens­waardigheden
7 Locals
8 Restaurants
8 Veiligheid
5 Stranden

Pluspunten Sihanoukville

 • Veel feesten

Minpunten Sihanoukville

 • Erg heet
Ultieme tip: Pak een boot naar een van de omliggende eilandjes!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers

Specialisten Cambodja

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

China kenner
Sponsors