Vervoer Cambodja

Vervoer Cambodja

Wat zijn de vervoersmiddelen in Cambodja?

Het belangrijkste vervoermiddel in Cambodja is de motor. De straten van Phnom Penh zijn een chaos van slingerende motoren en scooters, vaak met hele gezinnen op een brommer. De bestuurders zijn onverstoorbaar en lappen elke verkeersregel aan hun laars. Vreemd genoeg lijkt het meestal goed te gaan. Toch komen verkeersongelukken veel voor in Cambodja.

Tussen Phnom Penh en Siem Reap, Sihanoukville en Sisophon zijn de wegen in prima staat. Andere wegen zijn vaak onverhard. Hou rekening met vertragingen als je je reis plant. Zeker in het regenseizoen kunnen de wegen zo slecht zijn dat je niet verder kan reizen. Bruggen storten soms in, waardoor je rechtsomkeert zal moeten maken.

ZELF NAAR Cambodja?

Bekijk alle 68 reizen naar Cambodja

Vliegtuig

De kans is klein dat je een binnenlandse vlucht nodig hebt in Cambodja. Het land is vrij klein en het vervoer is goedkoop. Daar komt bij dat de reputatie van de Cambodjaanse vliegtuigmaatschappijen niet best is. De belangrijkste binnenlandse route gaat van Phnom Penh naar Siem Reap en weer terug.

Trein

Ook de trein in Cambodja heeft een dubieuze reputatie. De rails en de wagons zijn verouderd en ongelukken komen met enige regelmaat voor. Sinds kort is de route tussen Phnom Penh en Battambang opgeheven. Er gaan ook geen passagierstreinen meer richting Sihanoukville. In 2011 moet er een moderne treinverbinding tussen Phnom Penh en Bangkok zijn.

Bamboe trein

Rond Battambang rijden wel de zogeheten bamboe-treintjes. Dit zijn zelfgebouwde lorries die de lokale bewoners gebruiken om van alles op te vervoeren. Vee, handelswaar en familieleden worden zo over het oude spoornetwerk vervoerd.

De chauffeurs zijn vaak erg vriendelijk en vinden het geweldig om een buitenlander mee te nemen. Het is een unieke ervaring, waarbij je ruim de tijd hebt om van de omgeving te genieten. Als je het tenminste niet erg vind dat je het plekje deelt met een paar varkentjes.

Bus

Vanaf de markten van grote steden als Phnom Penh en Siem Reap vertrekken bussen naar de belangrijkste bestemmingen in Cambodja. Meestal zijn het minibusjes. De bus is eenvoudig maar comfortabel en de reis gaat meestal snel. De airconditioning staat over het algemeen de hele rit op de koudste stand, dus neem een dekentje mee. Oordoppen zijn ook geen overbodige luxe. Veel chauffeurs krijgen nooit genoeg van de lokale muziekheld.

Boot

Cambodja heeft een enorm rivierensysteem. Vanuit Thailand en Vietnam reis over de rivier naar Cambodja. In Cambodja varen veerboten tussen Phnom Penh en Siem Reap, Battambang en Sihanoukville.

De boten zijn traag en een stuk duurder dan als je met de bus of motor reist. Het is echter een schitterende manier om het Cambodjaanse leven langs de rivieren te zien. De boten zijn bovendien comfortabeler dan een paar uur in een minibusje.

Taxi's

In Cambodja neem je de taxi door achterop een taximotor te gaan zitten. De taxi-brommers rijden overal in de stad. Je hoeft maar even op de hoek van de straat te staan of je krijgt een lift aangeboden.

Huurauto

Als je je eigen vervoer wilt hebben, huur dan een motor of een brommer. In het hele land huur je goedkoop een eigen tweewieler. Behalve in Siem Reap, waar geen brommers of motors worden verhuurd.

Wees extreem voorzichtig op een motor. Ongelukken komen zeer veel voor. De wegen zijn in slechte staat, het verkeer is chaotisch en de motoren hebben vaak hun beste tijd gehad.

Let bij het huren van een motor vooral op of er genoeg profiel op de banden zit. Een glijpartij is onvermijdelijk met oude banden. In korte broek en T-shirt betekent zo'n valpartij meestal het einde van je vakantie.

Reizen Cambodja

Specialisten Cambodja

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

India kenner
Sponsors