Tonlé Sap

Tonlé Sap

door Marije Tigchelaar

De bewoners van de drijvende dorpen op het grootste meer van Cambodja verhuizen heel wat af. De wisseling van de seizoenen betekent op een nieuwe plek het anker uitgooien.

Middenin Cambodja ligt het Tonlé Sap meer. Dit meer staat vooral bekend om de bevolking die hier op drijvende huizen woont. En dat moet ook wel, want de grootte van het meer verandert het gehele jaar door.

ZELF NAAR Tonlé Sap?

Bekijk alle 14 reizen naar Tonlé Sap

Mekong rivier

In de regentijd overstroomt de Mekong rivier die tot onderaan het Tonlé Sap loopt. Hiertussen ligt een kleinere rivier die de twee verbindt. Via deze rivier stroomt langzaam het Tonlé Sap vol met het water dat uit de Mekong stroomt. Gedurende deze tijd is dit meer het grootste zoetwatermeer in heel Zuidoost-Azië.

Wanneer de moesson is afgelopen, verkleint het meer langzaam terug naar haar oude oppervlakte. De Mekong stroomt niet meer over en dus wordt het Tonlé Sap niet meer gevoed. Toch vestigen veel mensen zich in de regio. In primitieve huizen wonen zij aan de rand van het meer.

Vietnamese immigranten

De rijen houten huisjes vormen een mooi decor. Op het water varen vele mensen in eveneens houten boten langs de woningen. Veel dragen de bekende puntige hoeden. Deze 'non la', gemaakt van gevlochten plataanbladeren, is vooral bekend van de Vietnamese rijstvelden.

Een groot gedeelte van de bewoners van het Tonlé Sap zijn immigranten uit, hoe kan het ook anders, Vietnam. Zij kwamen de laatste honderd jaar in grote getallen naar het gebied. Niet alle Cambodjanen zijn hier blij mee. Toch helpen de Vietnamezen mee aan de welvarendheid van de streek. Hun systeem van drijvende huizen brengt namelijk een hoop toeristen naar het gebied.

Drijvende dorpen

Tonlé Sap betekent 'groot meer' in het Khmer. Het doet zijn naam dan ook zeker eer aan. Vooral gedurende de moesson is het meer ongekend groot. In de droge periode is het meer 2.700 vierkante kilometer groot en slechts een meter diep. In de regentijd loopt dit op tot een oppervlakte van zestienduizend vierkante kilometer. Ook is het meer dan zeker negen meter diep.

Om goed in te kunnen spelen op deze veranderingen bieden de drijvende huizen van de Vietnamezen een uitkomst. Op het moment dat het water erg begint te stijgen of dalen, halen de bewoners het anker in. Het kleine bootje trekt het complete huis naar de rand van het meer.

Visopbrengsten

Het lijkt misschien vervelend om iedere keer van plek te moeten verhuizen. Toch is de wisseling in waterpeil heel erg goed voor het ecosystem in de Siem Reap regio. De grond is ontzettend vruchtbaar en het water barst van de vissen.

De vis die de bevolking hier vangt is maar liefst goed voor 75 procent van de totale binnenlandse visopbrengst in heel Cambodja. Jaarlijks zorgt deze visopbrengst dan ook voor een inkomen van ruim drie miljoen mensen in Cambodja.

De visopbrengst is het grootste wanneer het water zich weer terugtrekt. De vis blijft letterlijk tussen planten en bomen hangen die weer tevoorschijn komen wanneer het oppervlakte terugloopt.

Reizen Tonlé Sap

Specialisten Cambodja

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors