Brunei

Brunei

door Getaway Travel

Brunei is één van de kleinste landen van de wereld, maar de inwoners behoren tot de rijksten op aarde. Het tropische ministaatje is namelijk gezegend met veel gas en olie in de grond en daar profiteren ze goed van. Vooral Sultan Haji Hassanal Bolkiah. Zijn vermogen wordt geschat op meer dan twintig miljard dollar. Daarmee is hij één van de meest vermogende personen die op deze aardbol rondloopt.

De rest van het land profiteert ook van de weelde. Niemand van de 300.000 inwoners betaalt er belasting, onderwijs en gezondheidszorg zijn gratis en er is subsidie op woningen en, jawel, rijst.

Britse invloeden

Brunei bestaat uit twee gebieden die in het noordoosten van Sarawak liggen. Het wordt omgeven door Maleisië en de Zuid-Chinese Zee. De heersende monarchie regeert er al zeshonderd jaar! Lange tijd was Brunei een stuk groter dan de huidige 5770 vierkante kilometer en had het heel Borneo en delen van de Filipijnen in bezit. Van 1888 tot 1984 hadden de Britten er de macht.

Vandaar dat je er nog veel Britse koloniale gebouwen tegen komt. Na deze periode kreeg de Islam een steeds grotere rol binnen de cultuur. Zo zie je steeds meer traditionele islamitische kledij op straat en is alcohol verboden. Kom hier dus niet voor een bruisend nachtleven.

Bandar Seri Begawan

Waar je wel voor komt is de bijzondere hoofdstad Bandar Seri Begawan en de prachtige, tropische natuur eromheen. Omdat de economie bijna geheel op de olie draait, is het niet nodig geweest de tropische bossen te kappen en de natuur verder aan te tasten.

Er is een enorme variatie aan vegetatie. De junglereservaten herbergen duizenden planten- en boomsoorten. De kleine, ietwat curieuze dorpen kennen een geschiedenis van meer dan 1200 jaar en hebben exotische monumenten. Aan de kust liggen witte stranden, mangrovebossen en de zee is prachtig azuurblauw. Aangezien het land een tropisch klimaat heeft, kun je heerlijk genieten van deze stranden. Let wel op dat het tussen september en januari behoorlijk kan regenen, dus neem je plu mee.

Like deze pagina

Vind je reisorganisatie

Meer Brunei

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Taiwan kenner
Sponsors