Turkije
8,5
8,6 Algemene ervaring
8,3 Beziens­waardigheden
8,5 Steden of plaatsen
8,0 Locals
8,5 Veilig
9,1 Natuur
8,4 Stranden
8,6 Klimaat

Turkije

door Charlotte de Vries

Eeuwenlang is Turkije het toneel geweest van een epische geschiedenis. De nalatenschap van alle strijders karakteriseert de weelderige schoonheid van Turkije. Romeinse ruïnes in Efeze en Pamukkale stammen af van de heerschappij van Julius Caesar. Arabische sultans bouwden mozaïeken paleizen in Istanbul. Turkije is een walhalla voor cultuurliefhebbers.

Maar Turkije bezoek je niet alleen om haar culturele rijkdom. De mediterrane badplaats Alanya doet met haar poederige zandstranden haar bijnaam Turkse Rivièra eer aan. En in de moderne hoofdstad Ankara ga je uit in de hipste clubs. Ontdek hier de mooiste bezienswaardigheden van Turkije.

De mooiste bezienswaardigheden van Turkije

Voor één van de mooiste plekken in Turkije gaan we heel ver terug in de tijd, naar een van de oudste steden ter wereld. Bij zuidoostelijk Harran zou het Bijbelse paradijs hebben gelegen. Vandaag bezoek je de ruïnes van de stadsuniversiteit en kleien bijenkorfhuisjes.

Vanaf Harran reis je in noordwestelijke richting naar Cappadocië. Hier tref je een maanlandschap aan waar Byzantijnse christenen een ondergrondse stad hebben gegraven.

Turkse steden

Na een shopstop in Ankara bezichtig je de Romeinse ruïnes van Efeze en Pamukkale. Vooral het eeuwenoude kuuroord Pamukkale is wereldberoemd om het hete water dat uit witte kalkterrassen loopt. En vergeet niet een bezoekje te brengen aan de mythische stad Troje.

Uiteindelijk kom je uit in Istanbul, het culturele centrum van Turkije. Een paar dagen in Istanbul is een reis op zich. Vergaap je aan de glitterende mozaïeken van Hagia Sophia, bid mee in de Blauwe Moskee en prikkel je zintuigen in de Grote Bazaar.

Schitterende stranden in Turkije

Na een lange reis ben je toe aan ontspanning. Die vind je aan de zuidkust van Turkije, in populair Alanya. Als je het stormende toerisme liever vermijdt, ga dan naar Noord-Cyprus. Op dit eilandje langs de zuidkust relax je op rode zandstranden. Maar ook hier kom je een enorm cultureel erfgoed tegen. Waar je ook heengaat in Turkije, aan haar cultuur ontkom je nergens.

Like deze pagina

Reizen Turkije

Meer Turkije

Reviews Turkije

Beste vakantie! (bezocht in april 2017)

Review geschreven door senne vanbael op 28 april 2017

Het is echt een super leuke plek als je iets wilt bezoeken of rustig wilt relaxen in het hotel. Een echt aanrader. Ik zat in een all-in hotel en alles was naar wens. Reis en vlucht waren prima, maar transfer vanaf vliegveld naar hotel was drama. Chauffeur reed niet vlot, moest nog tanken en wist 1 hotel niet te vinden. Bij de boeking was handiger geweest als we een keuze konden maken tussen Antalya airport en Gazi Pasa airport. Hierdoor duurde de transfer ook ruim 2 uur terwijl vanaf Gazi Pasa airport de transfer vele malen korter is. Maar desondanks was het allemaal naar wens, goed geregeld wat betreft vlucht, hotel en dergelijke.

6,8
7 Algemene ervaring
6 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
7 Locals
5 Veilig
7 Natuur
7 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Turkije

 • gezellig

Minpunten Turkije

 • veel verkopers
Ultieme tip: bezoek zeker de kleine stadjes
Aangeraden voor: Gezinnen

Aangename temperatuur in Oktober (bezocht in oktober 2011)

Review geschreven door Lia Groeneveld op 19 maart 2017

Een weekje naar Turkije als het weer in Nederland al echt herfstachtig wordt, is een weldaad voor lichaam en geest. Heerlijk genieten van de warmte, zwemmen in zee of in het zwembad, struinen langs gezellige marktjes, de binnenlanden in, om het echte Turkije te leren kennen.
In Side is het zeker de moeite waard om de oude overblijfselen te bekijken van de Romeinen. Verrassend om daar vanuit het dorpje naar toe te lopen. Geniet van heerlijk eten met prachtig uitzicht op zee, op een van de terrasjes langs het water.

Pluspunten Turkije

 • Klimaat
 • ,betaalbaarheid

Minpunten Turkije

 • geluiden van de moskee in de vroege ochtend
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep

Green Canyon (bezocht in juni 2016)

Review geschreven door Vera Limpens op 16 januari 2017

In juni 2016 ben ik met mijn vriend naar Side geweest, een mooie plek in Turkije. We hadden een hotel dichtbij het strand, waar de zee mooi helder was. Echt op en top genieten. Met de bus konden we naar Side stad, waar het barstte van de winkeltjes en andere bezienswaardigheden.

8,1
9 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
7 Locals
8 Veilig
9 Natuur
9 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Turkije

 • Betaalbaar
 • zee
 • winkels

Minpunten Turkije

 • toeristen
Ultieme tip: De Green Canyon. Wat een droom! Met een boot zijn tussen de rotsen door gevaren, en hebben we een duik genomen in het water, echt verfrissend. Dit is een prachtig stukje Turkije.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Sweet sun (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Lotte Muscus op 15 januari 2017

Een heerlijke reis in een rustig en mooi Turkije. Deze tijd van het jaar is het niet mega druk en niet te warm. Vanaf ons hotel was er een pad naar t volgend dorp. Dit was werkelijk een bloemenhemel. Roze, witte, blauwe, gele en rode prachtig dit zicht.

8,5
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
7 Locals
8 Veilig
10 Natuur
8 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Turkije

 • good people
 • betaalbaar
 • warm en mooi
 • goede verzorging

Minpunten Turkije

 • soms wat te aandringerig
Ultieme tip: Ga wandelen en geniet van de natuur. Met een beetje geluk kom je ook deze prachtige locaties tegen. Mijne was tussen marmaris en icmler.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

"Pamukkale" kalkterrassen (bezocht in juni 2014)

Review geschreven door Miranda Haarsma op 11 december 2016

Super mooie omgeving! Zeker de moeite waard om te bezoeken! Vriendelijke bevolking, betaalbare reizen, een groot land waar je meerdere steden en dorpjes kunt bezoeken. Excursies zijn zeker ook de moeite waard! #werelderfgoed

8,1
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
9 Natuur
7 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Turkije

 • betaalbaar
 • vriendelijk volk
 • prachige natuur

Minpunten Turkije

 • verkeer
Ultieme tip: Neem een excursie!
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Een prachtige najaar zonsondergang (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Arnout Verheij op 27 november 2016

Een prachtig land, een interessante diverse cultuur maar de mensen zijn vrij grof. Vooral als je de lift wil verlaten of als je de metro uit probeert te komen maken veel turken het onnodig moeilijk door je niet de ruimte te geven om de metro of lift te verlaten. Verder een erg leuk en fascinerend land.

8,1
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
4 Locals
10 Veilig
9 Natuur
9 Stranden
8 Klimaat
Ultieme tip: Zorg dat je een basis hoeveelheid Turks spreekt want bijna niemand spreekt Engels.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Geweldig (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door kubra halici op 17 november 2016

In elke hoek in Turkije is er wel wat te ontdekken. Elke stad heeft wel zijn eigen verhaal en geschiedenis. Twijfel niet en ga! Istanbul heeft een aparte plek in mijn hart, de stad waar ik verliefd op ben!

9,3
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
9 Locals
9 Veilig
10 Natuur
9 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Turkije

 • gastvriendelijk
 • betaalbaar
 • cultuur
 • goedbereikbaar
 • openbaarvervoer

Minpunten Turkije

 • niet
Ultieme tip: Er is ontzettend veel te doen, mijn favoriete plek in Istanbul is Eminönü, heel multicultureel en superleuke souvenirwinkeltjes.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Indrukwekkende reis na acht jaar (bezocht in juni 2015)

Review geschreven door Kub Aslan op 16 november 2016

Vorig jaar mijn familie bezocht en daar bleef het niet bij, dit was in Gaziantep. In Gaziantep is er een stad genaamd "Kilis." Daar waren nogal veel bommen gevallen. Naar om te horen en vaag dat je vanuit jouw vaderland op zes hoog bommen kunt zien vallen.

Dus ik ben gaan reizen door mijn vaderland in Turkije. Tot ik dus in Halfeti was beland, geen McDonald's te bekennen. Wel overal te vinden behalve in Halfeti. Hartstikke benauwd. Neem veel waterflesjes mee, anders houd je het niet vol.

Wat ik wel moet zeggen, als je een auto huurt heb je pas vakantie. Duur is het ook niet in Turkije. Dan kan je namelijk instappen en rijden, het maakt niet eens uit waarheen. Alles is hier hartstikke mooi! Altijd unieke uitzicht. Alleen let wel op, het verkeer is echt verschrikkelijk soms. Wel stoplichten, maar zo druk en geen wit vetgedrukte lijnen zodat je lekker op je eigen baan kunt rijden. Soms gewoon lekker met het verkeer mee draaien! Hilarischhh!

9,0
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
4 Klimaat

Pluspunten Turkije

 • gastvrijheid
 • Food
 • Kindvriendelijke.activiteiten

Minpunten Turkije

 • benauwdheid
 • slechtbereik
 • snikhete.wegen
Ultieme tip: Ben jij niet benieuwd wat daar allemaal onder zee ligt? Duiken? It's so amazing! En oh ja, een kipschotel met een ijskoude Redbull is overheerlijk, just saying.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Kusidasi (bezocht in september 2015)

Review geschreven door Layla Noua op 15 november 2016

Het was super gezellig en een top omgeving.
Ik en mijn man hebben genoten van onze huwelijksreis.
Kusidasi is echt een aanrader, ik raad het ook iedereen aan om het een keer te bezoeken.
Wij hadden Hotel Le Bleu en de service daar was echt top.

8,5
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
8 Locals
9 Veilig
8 Natuur
9 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Turkije

 • le bue hotel

Minpunten Turkije

 • geen minpunten
Ultieme tip: Le Bleu Hotel.
Aangeraden voor: Stellen

Istanbul hoog vanuit de lift (bezocht in juli 2013)

Review geschreven door Loebna El Mahdadi op 15 november 2016

Een leuke tijd gehad met mijn familie. Wat ik minder vond was de warmte en dat we veel moesten lopen om met de tram te reizen. Wat er leuk aan was waren de gebouwen, moskeeën, bazaar, markten, restaurants, havens en de oude steegjes.

Ultieme tip: Het is leuk om bij de havens met de boot te reizen en ervan te genieten. Aan de zijkant kon je wat drinken en verse vis eten op een bank.
Aangeraden voor: Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Antalya mooie ervaring (bezocht in november 2014)

Review geschreven door Safa Bayraktar-Bahadori op 14 november 2016

Het is super mooi daar. Vooraal het eten: heerlijk. We werden daar goed ontvangen. Ze zijn allemaal vriendelijk. Je kunt all-inclusief de hele dag genieten van al het heerlijke eten. Ik zou nog eens daarheen willen gaan. Het is ook zeker aan te raden voor famillies en stellen.

9,4
10 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
9 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Turkije

 • lekker eten
 • mooi
 • heerlijk

Minpunten Turkije

 • maand december slecht weer
Ultieme tip: Belek vind ik de mooiste plek.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers, Budget reizigers

Turkije is een prima vakantieland, vooral Icmeler is erg mooi (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Erna Duinkerken op 09 oktober 2016

Icmeler heeft een erg mooie boulevard met een geweldig strand. Eten is erg lekker. Ik ben in appartement Merates geweest voor de vijfde keer en zal daar nog veel vaker komen. Je zit vlakbij Marmaris, waar het veel drukker is. Maar wel leuk om er heen te lopen via de boulevard. Het is ongeveer negen kilometer wandelen vanaf Icmeler.

Ultieme tip: Trips boeken doe je bij Wim, die zit naast Mirage en praat Nederlands.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Alanya 2016 (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Thierry La Fronde op 09 oktober 2016

Prachtig land, prachtige mensen.Mooi land, veel voor weinig. Cultuur is er genoeg. Paragliding is absoluut een aanrader en is niet duur: 45 euro inclusief de reis ernaartoe. Ook een aanrader is het Smile Restaurant, daar heb je een vriendelijke bediening en een cocktail voor maar drie euro. Wil je een boottrip maken, dan is de Sea Angel perfect. Sea Angel kost maar achttien euro inclusief bier, wijn, fris en een heerlijke lunch. Zo beleef je een hele leuke dag. Wij zaten in het Kayha Hotel met een kamer aan de voorkant voor het mooie uitzicht, vooral met zonsondergang. Midden in het centrum gelegen en maar zestig meter van het Kleopatra-strand. Winkeltjes om de hoek, alles is wandelend te doen. Al met al een prachtige vakantie gehad.

9,0
10 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
10 Locals
8 Veilig
10 Natuur
8 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Turkije

 • restaurant betaalbaar
 • openbaarvervoer
 • citytour
 • strand kleopatra

Minpunten Turkije

 • Clubs zijn duur
Ultieme tip: Tips die ik mensen kan geven: Het Museum Rode Toren De Grote Bazaar Kasteel van Alanya Een boottrip voor maar achttien euro inclusief bier, wijn, fris en een heerlijke lunch
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Puur natuur (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Mary Diepstraten op 08 oktober 2016

Dit jaar waren we in Didim. Met het busje naar het stadje om te winkelen. De omgeving van het nieuwe hotel was minder. Het nieuwe 5+ hotel was niet zo geweldig. Slechte hygiëne en druk bij het diner. Maar we hebben wel genoten van de natuur.
Side heeft toch wel onze voorkeur. Wandelingen maken,heerlijk. En het bezoek van de oude stad.

Pluspunten Turkije

 • betaalbaar
 • lekker weer

Minpunten Turkije

 • douaniers zijn niet zo vriendelijk
Ultieme tip: Een hotel vlakbij het oude stadje van Side. Heerlijk wandelen langs de stranden , geocachen kan daar ook.Dit kan overigens overal in de wereld. Rond mei is het nog niet zo warm.
Aangeraden voor: Gezinnen, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Beauty, Art, Culture, Humanity (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Ellen Kurvers op 05 oktober 2016

Prachtige plek en een bruisende stad vol geschiedenis: Bodrum! Geweldig lieve en behulpzame mensen. Rustig ook. Rijke cultuur, prachtige natuur, betaalbaar en heerlijk klimaat. Jammer wel dat al heel veel naar de toeristen is gemaakt. Dus voor het echte Turkije en haar heerlijke Turkse keuken en prachtige cultuur moet je wel even wat meer moeite doen, maar absoluut de moeite waard. Geef je over aan een land dat helemaal anders is in al haar gebruiken.

9,4
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
7 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Turkije

 • gastvrijheid
 • respect
 • decadentie
 • betaalbaar
 • natuur
 • cultuur
 • klimaat

Minpunten Turkije

 • toeristisch
Ultieme tip: Kijk om het toeristische heen, er is zoveel meer! Go local en verdiep je in het echte Turkije. Zorg dat je een creditcard hebt, het is moeilijk om een auto te huren zonder.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Turkije (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Sharon Roelofs op 03 oktober 2016

Turkije is een mooi land, een lekker klimaat en vriendelijke locals. Het water is ontzettend helder en je kan de vissen zien zwemmen als je aan het snorkelen bent. Echt een aanrader om naar Turkije toe te gaan!

8,4
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
7 Locals
9 Veilig
8 Natuur
9 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Turkije

 • aardige locals
 • betaalbaar
 • helder water
 • lekker klimaat

Minpunten Turkije

 • extreem opdringerige winkeliers in het laag seizoen
Ultieme tip: Kies voor een stad die niet ontzettend toeristisch is, hierdoor heb je minder namaak kledingwinkeltjes etc.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Cultuurliefhebbers

Kat die denkt dat hij een standbeeld is. (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Volda De Bruyn Gouweloos op 02 oktober 2016

Mooi land. Vooral Efeze is erg mooi waarin steeds weer iets nieuws opgegraven wordt. Het land is mooi groen met heel veel fruitbomen. Het eten is ook heel lekker. En het water in de zee is heerlijk aangenaam warm.

Ultieme tip: Safarietocht met snelle Eddy. Een turkse man die heel goed Nederlands kon, alleen maar door deze tochten geleerd. Hij kon ook heel goed vertellen over de Turkse cultuur.
Aangeraden voor: Stellen, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Een mooi stuk historie in een mooie omgeving (bezocht in september 2015)

Review geschreven door Gerrit van Pommeren op 02 oktober 2016

Een bezoek aan het Kultur Museum in Bodrum.
Even je even weg wilt van al het toerisme is een bezoek aan dit museum een must als je aan de mooie kust in Bodrum bent.
Wandel langs de kust naar het rustige en minder toeristische gebied van de stad.

8,1
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
7 Locals
8 Veilig
8 Natuur
9 Stranden
9 Klimaat
Ultieme tip: Ga met de Dolmus bus, een mooiere ervaring dan met een taxi.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Anders dan anders (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Joëlle de Rover op 02 oktober 2016

Iedereen wist ervan en zat in spanning af te wachten wat er zal gebeuren: de coup in Turkije. Dit vond plaats op de dag voordat wij voor de zoveelste keer (we gaan al 14 jaar) naar het vliegveld van Izmir zouden vliegen. Ook wij zaten dus in spanning: gaat onze vlucht wel door? Gelukkig waren wij de eerste vlucht die weer vlogen de volgende dag. Eenmaal in Turkije aangekomen merkten wij vrij weinig van de coup, maar de ondernemers hadden flink last van alle politieke spanningen in Turkije. Veel lege winkels, marktjes die 's middags al sloten omdat er te weinig bezoekers waren en halflege hotels. Ondanks dat is en blijft Turkije een fantastisch land en in de hotels merk je eigenlijk niets van alle (politieke) spanningen. De animatie is minder omdat er minder gasten zijn. Ook op het eten wordt bezuinigd, maar dat neemt niet weg dat je alsnog een fantastische vakantie kan hebben.

8,5
8 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
8 Locals
7 Veilig
9 Natuur
8 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Turkije

 • betaalbaar
 • aardige locals
 • lekker weer

Minpunten Turkije

 • niet altijd even schoon
 • soms wordt je belazerd
 • je moet goed opletten
Ultieme tip: Als je rondom het gebied Izmir/Kusadasi zit, bezoek Efeze!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Cultuurliefhebbers

Hoe veilig is Turkije (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Eva Kemper op 29 september 2016

Ik was samen met mijn ouders naar Turkije geweest. We vertrokken paar dagen na die aanslag op Atatürk. Wij merkten wel dat er in Turkije een verhoogde kans is op aanslagen en zo, maar daar hebben wij niet zoveel last van gehad. Turkije is een heel mooi land om rond te reizen. De wegen zijn daar gewoon goed en stevig. Dus je kunt daar prima een auto huren. De papieren worden daar ook heel goed geregeld dus je hebt niet de kans om opgelicht te worden. Wel denken turken al snel dat Europeanen rijken mensen zijn dus let goed op dat je niet wordt opgelicht. Een plek die ik echt heel erg adviseer om naar toe te gaan is Cirali, dat ligt vlakbij Antalya en is echt een hele mooie plek. Ook een advies om dan in de Almira bungalows te gaan zitten. Turkije is een mooi land met veel verschillende culturen en omgevingen. Er zijn ook heel mooie oude gebouwen enzovoort te vinden in Turkije.

Pluspunten Turkije

 • aardige locals
 • spreken goed engels
 • mooie gebouwen
 • betaalbaar

Minpunten Turkije

 • turken denken al snel dat je een rijk volk bent
 • op sommige plekken veel toeristen
 • niet in all inclusive hotels zitten
Ultieme tip: Als je in Istanbul bent is het misschien handig om dan geen korte broeken en rokken en jurkjes aan te doen, want dat wordt niet zo gewaardeerd.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Turkije

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors