India
7,7
8,2 Algemene ervaring
8,7 Beziens­waardigheden
8,2 Steden of plaatsen
7,3 Locals
6,7 Veilig
8,2 Natuur
7,1 Stranden
7,2 Klimaat

India

door Charlotte de Vries

Een reis door India is een spel voor je zintuigen. Je hoort schelle Bollywood-klanken in Mumbai en wordt geduwd door de chaotische straten van Delhi. Je ruikt Indiase kruiden op de bazaars van Jaipur en raakt geïmponeerd door de schitteringen van de Taj Mahal. In India staan duizenden nieuwe indrukken op je te wachten.

De bezienswaardigheden van India zijn talloos. Bezoek de koloniale steden Chennai en Kolkata (voorheen Calcutta). Laat de felblauwe huizen van Jodhpur je verblinden. Maak vanaf Tiruchirappalli een dagtrip naar de tempels van Srirangam. Doe yoga in Mysore en haal specerijen in Kochi. India ontdek je hier.

De mooiste bezienswaardigheden van India

Het icoon van India is zonder twijfel de Taj Mahal in Agra. Dit prachtige witmarmeren mausoleum is het grootste monument voor de liefde. Een moghulkeizer liet het bouwen voor zijn lievelingsvrouw.

Vanaf Agra reis je naar Jhansi, om de bus te pakken naar luststad Khajuraho. Erotische afbeeldingen uit de Kamasutra sieren hier eeuwenoude tempels. Na deze te bestuderen bezoek je Varanasi, waar zieken en ouderen heengaan om in de heilige rivier Ganges te baden. Alleen met een ijzeren maag woon je hier het verbrandingsritueel van een overledene bij.

Indiase tempels en paleizen

Spiritualiteit tekent heel India op verschillende manieren. In Ajmer staat het paleis van een soefiheilige, in Bodh Gaya werd Siddharta Boeddha, in Ajanta en Ellora vind je heilige grotten, in Ladakh leeft het Tibetaanse Mahayanaboeddhisme nog en Puri is een van de belangrijkste hindoeïstische oorden.

Vergeet ook niet de legendarische tempels van Amritsar, Pushkar, Madurai, Leh en Hampi. En een van de mooiste steden van India: Udaipur. Gedetailleerde paleizen, ghats en witgekalkte haveli's weerspiegelen in het aanliggende meer.

De leukste steden van India

India in het klein vind je in de tweedelige hoofdstad Delhi. In Oud-Delhi staan de moskeeën en paleizen van keizers en sultans overeind. In Nieuw-Delhi trekken ossenwagens en riksja's door chaotische straten. De grootste stad is echter Mumbai, waar Bollywood is ontstaan. En het meest westers is de zakenstad Bangalore, ook wel Bengaluru.

Als je van bazaars houdt, bezoek dan de geurige steden Bhopal, Hyderabad en Secunderabad en Puducherry en Auroville. Een olifantenfestival woon je bij in Jaipur en in Kuttanad, de binnenwateren van Kerala, kom je in aanraking met een landelijke levensstijl. Voor een clip uit Duizend-en-een-nacht bezoek je de gouden woestijnstad Jaisalmer.

De Indiase natuur

Voornamelijk in het bergachtige noorden van India is de natuur schitterend. Typische vakantieoorden zijn Shillong, Varkala, Manali en Mount Abu. Maar als je echt van een uitzicht op de machtige Himalaya wilt genieten, reis dan naar het dorp Darjeeling, Dharamsala of de beeldige steden Namchi en Samdrupste.

Dierenliefhebbers spotten olifanten in het Periyar National Park en tijgers in het Jim Corbett National Park. Het natste gebied ter wereld vind je in Cherrapunjee en Mawsynram en een tropisch regenwoud op eilandengroep Andamanen. Om bij te komen van je lange en indrukwekkende reis door India luier je op de hagelwitte stranden van eilanden Diu en Goa.

Like deze pagina

Reizen India

Meer India

Reviews India

Stage (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Meggie Geelen op 21 mei 2017

Ik ben samen met een aantal medestudenten 5maanden in india (bangalore) geweest. Ik heb me heel erg thuis gevoeld. De mensen waren heel vriendelijk en het eten was heerlijk. In tijden van nood hebben we heel erg veel hulp gekregen. Zo hebben vreemden ons een taxi geregeld toen we in de stromende regen stonden en geen cash of telefoonbereik hadden. Ook heeft een vriend ons enorm geholpen toen de 500 en 1000briefjes niks meer waard waren en geld pinnen schaars was.
We zijn alleen in het zuiden geweest, maar toch was iedere plek heel verschillend. Van ijskoud in ooty naar bloedheet in hampi. Ook ieder gebied heeft zijn eigen specialiteiten. India wordt gezien als een arm land. Dit is in veel gevallen ook zo, we zijn in de slums geweest voor ons werk en de ene is armzaliger dan de anderer. Ondanks dat zijn de mensen nog steeds vriendelijk. Het voelde ook heel raar toen we eten aangeboden kregen in een slum.
Naast al deze armoede zijn bepaalde gebieden ook heel luxe. De bioscopen waren een van de ervaringen die beter waren dan thuis. Ook is er veel creativiteit. Veel community's en werkplaatsen. De restaurantjes zijn ook heel leuk ingericht. Ondanks dat we studenten waren hebben we een rijk leven gehad in india. Een ervaring die ik nooit meer vergeet.

8,8
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
10 Locals
8 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten India

 • Aardige locals
 • Eten

Minpunten India

 • Luchtvervuiling
Ultieme tip: Laat je leiden door de locals
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Keoladeo NP (bezocht in december 2014)

Review geschreven door Marjolein Oudejans op 14 mei 2017

India heeft prachtige National parks, waar prachtige dieren te zien zijn: olifanten, neushoorns, Indiase leeuwen, beren en tijgers! In het Keoladeo National Park zijn deze dieren niet terug te vinden, maar het is wel een geweldige plaats voor vogelspotters! Vele bijzondere (trek) vogels doen dit park aan.
Denk er overigens aan dat reizen naar parken in India goed moeten worden voorbereid... ze zijn vaak lastig te bereiken en er zijn permits nodig om er in te mogen.
Happy wildlife spotting!!!

7,3
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
6 Steden of plaatsen
6 Locals
7 Veilig
9 Natuur
nvt Stranden
7 Klimaat
Ultieme tip: Bereid je goed voor en hou er rekening mee dat het een enorm land is. Zowel qua reistijden als klimaat is dat zeker iets om in je achterhoofd te houden!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Geweldig! (bezocht in januari 2016)

Review geschreven door Meanne Hulshorst op 11 mei 2017

Ga niet voor 1 of 2 weken naar India. Het heeft even de tijd nodig om allemaal te bezinken en op je gemak te voelen. Maar geniet van alles! Iedereen wilt je helpen en er is zoveel mooi te zien. Kijk verder dan het afval, dan zie je ook dat ze er mee bezig zijn. Ga mee naar lokale evenementen, dat is zeker de moeite waard!

Pluspunten India

 • aardige locals
 • betaalbaar
 • kleuren
 • hele andere wereld
 • ze zijn altijd tevreden

Minpunten India

 • Afval
 • busreis lastig vanwege alles in andere taal
Ultieme tip: Pondicherry, invloed van Parijs en het echte Tamil zie je hier. Ook Kerala is zeker de moeite waard! Pak de Nilgiri mountain railwauy terug, geloof me je kijkt je ogen uit!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Rishikesh (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Ilona Mikkers op 23 april 2017

Rishikesh ligt aan de voet van de Himalaya in India. Het is een heilige plek voor veel Indiërs, maar ook voor yogaliefhebbers en liefhebbers van raften en hiken. Om je heen kijken is puur genieten. Toen ik er was, was het overdag heerlijk warm, en 's avonds Nederlands fris met een windje. Het feit dat de Ganges er prominent aanwezig is, zorgt niet alleen voor veel mogelijkheden voor activiteiten, maar ook 's avonds voor veel muggen. De locals zijn minder pushend als in andere delen van India. Samengevat: als je houdt van ontspannen, genieten en/of van buiten sporten is het een absolute aanrader. Er gaat een nachtbus vanaf Delhi.

Pluspunten India

 • goedkoop
 • verrassend
 • goed voor de ziel
 • het heeft de enige echt indiageur

Minpunten India

 • pusherige mannen
 • flipflops zijn zo weg
 • muggen
Ultieme tip: Indiase tandpasta is goedkoop (20 rupees) en goed, hetzelfde geldt voor shampoo.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Hippievibes in Hampi (bezocht in november 2016)

Review geschreven door suzanne schuringa op 12 april 2017

India is een ervaring om alleen te reizen als vrouw zijnde, toch zou ik het zo weer doen!
Vooral het zuiden vond ik ontzettend mooi en fijn om doorheen te reizen. Er waren lieve mensen en ook minder leuke ervaringen, maar het is zo'n gaaf land. Hampi was mijn favoriete plek. Hippie vibes, toffe cafes, leuke mensen. Ik zou er zo weer heen willen!

6,1
7 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
6 Steden of plaatsen
7 Locals
4 Veilig
7 Natuur
4 Stranden
7 Klimaat

Pluspunten India

 • betaalbaar
 • prachtige natuur
 • leuke locals

Minpunten India

 • druk
 • chaotisch
 • opdringerige mannen
Ultieme tip: Voor vrouwen; draag een ring en zeg altijd dat je een vriend hebt. Verder draag geen overbodige sieraden, simpele kleding en doe altijd zelfverzekerd als je door India reist.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Prachtig India (bezocht in augustus 2010)

Review geschreven door wilma van kempen op 06 april 2017

Ik heb ongeveer anderhalve maand door India gereisd. Er is zoveel te zien dat je eindeloos door zou kunnen reizen. Wat een divers land. Alles heb je er. Ongerepte Himalaya, prachtige stranden/eilanden, prachtige tempels en meer pracht maar ook vreselijk gore dingen, ellende en dan tegelijk weer de kracht van de mensen

Pluspunten India

 • Betaalbaar
 • lekker eten
 • tempels
 • natuur
 • strand
 • cultuur

Minpunten India

 • opdringerige mensen.
 • vies
Ultieme tip: Go with the flow. Ik vond Ladakh een enorme aanrader
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Twee maanden India (bezocht in januari 2016)

Review geschreven door Amber Bogaerts op 31 maart 2017

India, een geweldig land! Begonnen in de prachtige omgeving van Rishikesh voor een 200hour yoga teacher training. Verder naar de lijkverbrandingen van Varanasi, de Taj Mahal en het Fort in Agra, de Pink City en het Amber Fort van Jaipur, het meer van Pushkar, de stad Mumbai en de hippievibe in Goa. Hoogtepunten, maar allemaal bijzonder op hun eigen manier. Het eten, de treinreizen, de accommodaties en de mensen maakten deze 'solo'reis een groot succes!

Pluspunten India

 • Betaalbaar
 • eten
 • mensen
 • yoga
Ultieme tip: Treinreizen in de Sleeper Class, een ervaring op zich!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Geweldige ervaring in prachtig land. (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Henk van der Greft op 19 maart 2017

Een rondreis gemaakt met KRAS en ook dankzij de Indiase reisleider een prachtige ervaring gehad in een mooi land met vriendelijke mensen. De veelheid van culturen en de kleurige outfits van de dames maken het tot een mooi plaatje. Ook verschillende landschappen die je elke keer doen verbazen.

Pluspunten India

 • vriendelijke mensen
 • kleurrijk

Minpunten India

 • vuilnis op straat
Ultieme tip: Sta open voor alle culturen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen

World heritage site Hampi (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Piet van der Laan op 18 maart 2017

Hampi. Een geweldige relaxte plaats in India. Op een redelijke reisafstand van Goa. Een plek waar veel mensen heen gaan om de ruines. Uitgestrekt, groot, schitterend! Echter wat veel mensen vergeten is dat Hampi een heerlijke en ideale plaats is om ook gewoon rond te kijken buiten de sites met de ruines. Om niet snel met een scooter of een riksja van de ene ruine naar de andere te gaan. Maar een regio om rond te lopen tussen de bergen. Om rond te lopen tussen de dorpjes. Waar je door de locale mensen met een grote lach ontvangen wordt. En lacht iemand niet naar je? Lach zelf, je ontvangt een lach en de vraag waar je vandaan komt. De vraag of je een foto wil maken. En in de avonduren kun je in het plaatsje zelf lekker eten in je hostel, of in een van de restaurantjes. Dit uiteraard nadat de zon is ondergegaan.

8,0
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
8 Locals
9 Veilig
9 Natuur
7 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten India

 • Spotgoedkoop
 • Lekker eten

Minpunten India

 • Smerig
Ultieme tip: Wanneer je in Hampi aankomt ga met het kleine bootje naar de overzijde van de rivier. Zoek daar een hostel of een guesthouse.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Holi festival in Jaipur (bezocht in maart 2017)

Review geschreven door Esther Nooter op 13 maart 2017

Holi festivsl is echt een van de indrukwekkendste ervaringen die ik ooit heb meegemaakt ! Iedereen was super aardig en we hebben bij een Indiase familie de hele middag doorgebracht! Ik raad het echt iedereen aan!

Ultieme tip: Ga naar Jaipur zodra je de Taj Mahal gezien hebt !
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Jodhpur is een van de meest toeristische steden van Rajasthan. (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Margo Veldhuizen op 12 maart 2017

Jodhpur is een van de meest toeristische steden van Rajasthan. Het is ook niet zo gek, de stad heeft veel paleizen en forten. Het fort Mehrangarh vind ik zelf een van de mooiste forten van heel Rajasthan . Ook de paleizen Umaid Bhavan Palace en Rai ka Bag Palace zijn een bezoekje waard. Maar het aller mooiste van Jodhpur zijn de blauwe straatjes. Er zijn smalle straatjes met oude werkplaatsen en winkels, waar honderden jaren niets is veranderd.

Oorspronkelijk werden de huizen blauw gemaakt om aan te duiden dat het van de high-class Brahmaan hoorde. Dit toverde de hele stad om tot een blauw spektakel. Er werd gedacht dat de blauwe huizen ook insecten buiten hielden en de inwoners beschermde tegen de hitte van de zon in de zomer.

‘s Avonds flikkeren de daken mooi in het licht van de stad. Ik heb er 3 dagen rondgelopen en genoten van het allerdaagse leven in de blauwe straatjes. Voor wie Rajasthan en Jodhpur gaat bezoeken, neem de tijd in deze geweldige stad het zal je verassen.

Everyone told me not to go to India, so I went to India. (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Farahnash Soekhlal op 12 maart 2017

India heeft mij enorm verbaasd qua veelzijdigheid en de vriendelijke mensen. Alles is er te vinden. Van de bergen tot de zee en stranden. Zoek je naar levendige steden of juist rust? Wil je voor minder dan een euro per dag een heerlijke masala dosa (gerecht dat veel wordt gegeten in Zuid-India) en een kop koffie voor minder dan een euro? Wil je een compleet andere cultuur en gewoonten met eigen ogen zien? Go India.

8,5
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
10 Natuur
7 Stranden
7 Klimaat

Pluspunten India

 • betaalbaar
 • ov goed geregeld
 • heerlijk eten
 • natuur
 • cultuur
 • aardige locals

Minpunten India

 • niet voor iedereen
 • locals kunnen wat invasive zijn
Ultieme tip: Een Hindi-techno club bezoeken in Mumbai. Relaxen in Kochi. Genieten van de rust en beachparties in Goa. De koloniale invloeden terugvinden in gebouwen, namen enzovoort.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Onbeschrijfelijk India (bezocht in april 2013)

Review geschreven door Nienke van der Sangen op 12 maart 2017

India, een land dat mensen haten of waar je dol op bent. Een ding is zeker, je zult India niet snel vergeten. Met haar kleurrijke steden, indrukwekkende cultuur en vriendelijke mensen is India het mooiste land waar ik ben geweest.

Pluspunten India

 • vriendelijke locas
 • kleurrijk
Ultieme tip: Laat jezel verrassen door India, pas je aan aan de cultuur en ontmoet vriendelijke locals.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Vrijwilligerswerk Chennai (bezocht in oktober 2015)

Review geschreven door Lotte Snoek op 05 maart 2017

Leuke dingen in Chennai:
- Pak de tuctuc naar Marina beach en drink een verse kokosnoot;
- Bezichtig de tempel Kapaleeswarar Temple, bezoek ook de naastliggende straatjes je krijgt te maken met oude goochelaars en dagelijkse rituelen;
- Als je lekker wilt eten, breng dan een bezoekje aan Absolute Thai. Heerlijk eten voor een leuke prijs en het pand is echt een aanrader;
-Heb je zin om te shoppen? Bezoek dan de Phoenix Mall, je bent daar uren zoet met internationale winkels en diverse eettentjes.

7,5
8 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
6 Locals
6 Veilig
7 Natuur
6 Stranden
7 Klimaat

Pluspunten India

 • betaalbaar
 • eten
 • verbinding
 • locals
 • cultuur
 • diversetijd

Minpunten India

 • smok
 • gelijkheid
 • kassenstelsel
Ultieme tip: Respecteer de cultuur en kleed je naar cultuur. Vooral voor vrouwen is dat een belangrijk ding. En geniet vooral van al het moois om je heen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Markten toer Orissa (bezocht in november 2013)

Review geschreven door Margo Veldhuizen op 30 januari 2017

Jagdalpur is de hoofdstad van de regio Bastar, het is een ideale uitvalsbasis om wat dorpen in de deelstaat Chhattisgarth te verkennen. In deze dorpen leven nog veel inheemse stammen (Adivasi). Iedere zondag is er markt in Jagdalpur waar veel Adivasi uit de regio komen kopen, verkopen en ruilen. Je kunt in de buurt ook dorpen bezoeken maar sommigen zijn alleen toegankelijk met een gids. Iedere dag is er een weekmarkt in een dorp, wij hebben ze gecombineerd met markten in de deelstaat Orissa en hebben er zo een markten-tour van gemaakt. In Chhattisgarth komen weinig tot geen toeristen en is heel goed te combineren met Orissa. Wil je iets anders dan markten bezoeken ga dan naar de Chitradhara watervallen die je kan vinden op slechts 19 km van Jagdalpur. Het is een van de beste bezienswaardigheden en een weekendje uit bestemming voor toeristen uit Chhattisgarth en de rest van het land. Het is uitgegroeid tot een van de beste picknickplaatsen waar families en vrienden komen om te genieten van het buitenleven.

Pluspunten India

 • Kleurrijk
 • Vriendelijke mensen
 • betaalbaar

Minpunten India

 • Chaotisch
 • vuil
 • druk
Ultieme tip: De lokale markten zijn erg leuk, er zijn weinig tot geen westerse toeristen en het is een zeer kleurrijk volk.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bijzonder mooi Ladakh (bezocht in september 2004)

Review geschreven door Irene Pol op 29 januari 2017

Ladakh ligt in noord India aan de westrand van de Himalaya. Zodra je de passen over bent gegaan en je in Leh bent aangekomen waan je je in een surrealistisch landschap. Zo mooi dat je je ogen niet kunt geloven. De kloosters zijn er ook prachtig. Zeer Tibetaans.

Ultieme tip: Geniet van deze unieke plek.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Zintuigen op scherp (bezocht in november 2013)

Review geschreven door Bonaire Bonaire op 16 januari 2017

Als je door India reist, staan al je zintuigen op scherp. Overal zijn kleuren, geuren en geluiden; overal is iets te beleven. India slaapt niet, India zit nooit stil, het leven gaat dag en nacht door. De grote steden zijn druk, maar ook op de heilige plaatsen zie je meer mensen bij elkaar dan je voor mogelijk had gehouden. India is prachtig!

Pluspunten India

 • Alle kleuren en geuren

Minpunten India

 • Het is soms vies
Ultieme tip: De heilige plaatsen, het meer in Pushkar en de trappen aan de Ganges in Varanasi. Probeer een ceremonie bij te wonen daar. Het is prachtig om mee te maken!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Op het dak van de wereld (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Lidewijn van Kuppevelt op 14 december 2016

Van Delhi, een enorme stad, warm, vies en benauwend, naar Amritsar met de trein. Onder de indruk van de armoede, de enorme bergen afval en krottenwijken waar de trein langs raast. De prachtige Golden Tempel in Amritsar brengt je in sprookjesachtige sferen. Met de auto bereden door een uitstekende chauffeur, wat van groot belang is, start de trek naar Jammur en Kasjmir. Vreselijke hobbelige weg, over zand, grind, door het water, vlak langs de diepe afgrond. Smalle wegen... enge situaties bij tegenliggers maar... een oogverblindende omgeving. Hoge bergen met sneeuw bedekte toppen. Eindeloze gebedsvlaggetjes op de passen.
Vele monniken in Dharumsalai. Geleidelijk aan kom je helemaal in de sfeer van het boeddhisme. De tocht gaat verder, van Manali naar de prachtige Spiti-Vallei met zijn Tibetaanse huizen, prachtige kloosters hoog bovenop de bergen. De vriendelijke monniken die eindeloos mantra's reciteren.
Vanuit het op 3500 meter gelegen Kaza via Keylong gaat de tocht verder door het fantastische hoge Himalaya-gebergte, twee keer slapen in een tentenkamp in Sarchu, waar het prima vertoeven was en in TSO Kar waar het minder aangenaam was, enorme harde bedden en heel koud! Beiden op ruim 4500 meter hoogte! De zoutmeren bij TSO Miori zijn prachtig. Het hotel " Lake view" valt tegen, amper warm water, stroom valt vaak uit... Het leven van de nomaden in deze streek is indrukwekkend. De tocht gaat verder naar Lez. Ook hier veel kloosters met vriendelijke monniken. In Daktok zijn de kloosterfeesten waar er in trance gedanst wordt door gemaskerde monniken. De reis eindigt met een onvergetelijke, maar zware trektocht van zeven dagen. Met gids, kok en paarden die de bagage dragen. Slapen in een tentje... een goede conditie is wel een voorwaarde om deze tocht te kunnen doen. De geleidelijke opbouw in de verschillende hoogtes om te wennen is in deze reis goed geregeld en zeker van groot belang.
India-Ladakh. Een reis die je meegemaakt moet hebben!!! In een woord: geweldig!

Minpunten India

 • veel afval overal
Ultieme tip: Neem de tijd, heb respect! Verdiep je in het boeddhisme. Ga je de hoge bergen in? Doe dat geleidelijk aan om te wennen aan de hoogtes!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Onbeschrijflijk (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Henk Timmer op 17 november 2016

India is voor ons een geweldige cultuurvakantie gebleken. Alle facetten die veel beschreven worden in factor tien beleefd. India MOET je beleven, laat je "gewoon" overweldigen! Maak veel mensen blij met (oude) kleding en schoenen. Ook met pennen maak je de mensen blij.

Pluspunten India

 • mooi
 • apart
 • schone hotels
 • goede restaurants
 • vriendelijke mensen

Minpunten India

 • minder goede wegen
 • veel loslopende dieren
Ultieme tip: Neem voldoende opfris/reinigingsdoekjes en/of zeep zonder water mee.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Onvergetelijk India (bezocht in februari 2015)

Review geschreven door Ilse Verhagen op 09 november 2016

Men zegt over India: 'you love it or you hate it'. Ik behoor tot de eerste groep. Een ander cliché is ook waar: India is een continent binnen een land. India heeft een enorme diversiteit in cultuur en natuur. De verschillende regio's zijn bijna niet met elkaar te vergelijken.
Ik heb het grootste deel van mijn tijd doorgebracht in Delhi. Het is een drukke, chaotische, bevuilde stad, maar ook een stad met prachtige (religieuze) bezienswaardigheden, waaronder Humayun's Tomb, Lodhi Gardens, Gurudwara Bangla Sahib, Jama Masjid en Nizamuddin Dargah. Aan de gedachte om weer met een rickshaw door te stad te crossen krijg ik een glimlach op mijn gezicht. Helaas horen Delhi Belly's er ook bij...
Daarnaast heb ik de prachtige en meer traditionele blauwe stad bezocht, Jodhpur. Vooral het fort is erg de moeite waard. Ook de Taj Mahal is een must. Vervolgens ben ik begin juni naar het noorden gereisd toen het in Delhi en omstreken steeds heter begon te worden. India heeft een goed treinnetwerk, maar hoger in het noorden zul je vooral gebruik moeten maken van bussen. Via Amritsar, voor de prachtige Sikh-tempel die bekend staat als de Golden Temple, naar de prachtige Himalayas en het boeddhisme in Dharamsala, Manali en Ladakh. Amritsar vind ik een absolute aanrader. De tempel is betoverend en je kan er gratis verblijven en eten. Het is wel de bedoeling dat je een donatie geeft, zodat ook mensen die het minder goed hebben gratis kunnen blijven overnachten en eten in de tempel. Pas wel op voor de bedbugs in het reizigersverblijf.
De wandelingen die ik in Dharamsala en Manali heb gedaan waren prachtig. Wees er wel op voorbereidt dat deze gebieden steeds meer in trek zijn bij (Indiase) toeristen, dus het is niet altijd even 'ongerept'.
Vanuit Manali heb ik een bus van twintig uur naar Leh in Ladakh genomen. Je moet een sterke maag hebben op de kronkelende bergwegen en je kan last krijgen van hoogteziekte, maar het is een van de mooiste autoritten uit mijn leven.

7,4
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
7 Locals
6 Veilig
8 Natuur
nvt Stranden
6 Klimaat

Pluspunten India

 • (culturele) diversiteit
 • heerlijk eten
 • vriendelijke bevolking

Minpunten India

 • delhi belly
Ultieme tip: Iedereen heeft een mening over India, maar sta er vooral voor open om je eigen mening te vormen! Nog een kleine tip: Veilig 'streetfood' eten kan je onder meer bij Haldiram's.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten India

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Vietnam kenner
Sponsors