India
Gemiddelde waardering
7,8
8,3 Algemene ervaring
8,9 Beziens­waardigheden
8,4 Steden of plaatsen
7,3 Locals
6,8 Veilig
8,1 Natuur
7,1 Stranden
7,2 Klimaat

India

door Charlotte de Vries

Een reis door India is een spel voor je zintuigen. Je hoort schelle Bollywood-klanken in Mumbai en wordt geduwd door de chaotische straten van Delhi. Je ruikt Indiase kruiden op de bazaars van Jaipur en raakt geïmponeerd door de schitteringen van de Taj Mahal. In India staan duizenden nieuwe indrukken op je te wachten.

De bezienswaardigheden van India zijn talloos. Bezoek de koloniale steden Chennai en Kolkata (voorheen Calcutta). Laat de felblauwe huizen van Jodhpur je verblinden. Maak vanaf Tiruchirappalli een dagtrip naar de tempels van Srirangam. Doe yoga in Mysore en haal specerijen in Kochi. India ontdek je hier.

De mooiste bezienswaardigheden van India

Het icoon van India is zonder twijfel de Taj Mahal in Agra. Dit prachtige witmarmeren mausoleum is het grootste monument voor de liefde. Een moghulkeizer liet het bouwen voor zijn lievelingsvrouw.

Vanaf Agra reis je naar Jhansi, om de bus te pakken naar luststad Khajuraho. Erotische afbeeldingen uit de Kamasutra sieren hier eeuwenoude tempels. Na deze te bestuderen bezoek je Varanasi, waar zieken en ouderen heengaan om in de heilige rivier Ganges te baden. Alleen met een ijzeren maag woon je hier het verbrandingsritueel van een overledene bij.

Indiase tempels en paleizen

Spiritualiteit tekent heel India op verschillende manieren. In Ajmer staat het paleis van een soefiheilige, in Bodh Gaya werd Siddharta Boeddha, in Ajanta en Ellora vind je heilige grotten, in Ladakh leeft het Tibetaanse Mahayanaboeddhisme nog en Puri is een van de belangrijkste hindoeïstische oorden.

Vergeet ook niet de legendarische tempels van Amritsar, Pushkar, Madurai, Leh en Hampi. En een van de mooiste steden van India: Udaipur. Gedetailleerde paleizen, ghats en witgekalkte haveli's weerspiegelen in het aanliggende meer.

De leukste steden van India

India in het klein vind je in de tweedelige hoofdstad Delhi. In Oud-Delhi staan de moskeeën en paleizen van keizers en sultans overeind. In Nieuw-Delhi trekken ossenwagens en riksja's door chaotische straten. De grootste stad is echter Mumbai, waar Bollywood is ontstaan. En het meest westers is de zakenstad Bangalore, ook wel Bengaluru.

Als je van bazaars houdt, bezoek dan de geurige steden Bhopal, Hyderabad en Secunderabad en Puducherry en Auroville. Een olifantenfestival woon je bij in Jaipur en in Kuttanad, de binnenwateren van Kerala, kom je in aanraking met een landelijke levensstijl. Voor een clip uit Duizend-en-een-nacht bezoek je de gouden woestijnstad Jaisalmer.

De Indiase natuur

Voornamelijk in het bergachtige noorden van India is de natuur schitterend. Typische vakantieoorden zijn Shillong, Varkala, Manali en Mount Abu. Maar als je echt van een uitzicht op de machtige Himalaya wilt genieten, reis dan naar het dorp Darjeeling, Dharamsala of de beeldige steden Namchi en Samdrupste.

Dierenliefhebbers spotten olifanten in het Periyar National Park en tijgers in het Jim Corbett National Park. Het natste gebied ter wereld vind je in Cherrapunjee en Mawsynram en een tropisch regenwoud op eilandengroep Andamanen. Om bij te komen van je lange en indrukwekkende reis door India luier je op de hagelwitte stranden van eilanden Diu en Goa.

Like deze pagina

Reizen India

Meer India

Reviews India

Geweldige ervaring in prachtig land. (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Henk van der Greft op 19 maart 2017

Een rondreis gemaakt met KRAS en ook dankzij de Indiase reisleider een prachtige ervaring gehad in een mooi land met vriendelijke mensen. De veelheid van culturen en de kleurige outfits van de dames maken het tot een mooi plaatje. Ook verschillende landschappen die je elke keer doen verbazen.

Pluspunten India

 • vriendelijke mensen
 • kleurrijk

Minpunten India

 • vuilnis op straat
Ultieme tip: Sta open voor alle culturen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen

World heritage site Hampi (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Piet van der Laan op 18 maart 2017

Hampi. Een geweldige relaxte plaats in India. Op een redelijke reisafstand van Goa. Een plek waar veel mensen heen gaan om de ruines. Uitgestrekt, groot, schitterend! Echter wat veel mensen vergeten is dat Hampi een heerlijke en ideale plaats is om ook gewoon rond te kijken buiten de sites met de ruines. Om niet snel met een scooter of een riksja van de ene ruine naar de andere te gaan. Maar een regio om rond te lopen tussen de bergen. Om rond te lopen tussen de dorpjes. Waar je door de locale mensen met een grote lach ontvangen wordt. En lacht iemand niet naar je? Lach zelf, je ontvangt een lach en de vraag waar je vandaan komt. De vraag of je een foto wil maken. En in de avonduren kun je in het plaatsje zelf lekker eten in je hostel, of in een van de restaurantjes. Dit uiteraard nadat de zon is ondergegaan.

8,0
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
8 Locals
9 Veilig
9 Natuur
7 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten India

 • Spotgoedkoop
 • Lekker eten

Minpunten India

 • Smerig
Ultieme tip: Wanneer je in Hampi aankomt ga met het kleine bootje naar de overzijde van de rivier. Zoek daar een hostel of een guesthouse.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Holi festival in Jaipur (bezocht in maart 2017)

Review geschreven door Esther Nooter op 13 maart 2017

Holi festivsl is echt een van de indrukwekkendste ervaringen die ik ooit heb meegemaakt ! Iedereen was super aardig en we hebben bij een Indiase familie de hele middag doorgebracht! Ik raad het echt iedereen aan!

Ultieme tip: Ga naar Jaipur zodra je de Taj Mahal gezien hebt !
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Jodhpur is een van de meest toeristische steden van Rajasthan. (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Margo Veldhuizen op 12 maart 2017

Jodhpur is een van de meest toeristische steden van Rajasthan. Het is ook niet zo gek, de stad heeft veel paleizen en forten. Het fort Mehrangarh vind ik zelf een van de mooiste forten van heel Rajasthan . Ook de paleizen Umaid Bhavan Palace en Rai ka Bag Palace zijn een bezoekje waard. Maar het aller mooiste van Jodhpur zijn de blauwe straatjes. Er zijn smalle straatjes met oude werkplaatsen en winkels, waar honderden jaren niets is veranderd.

Oorspronkelijk werden de huizen blauw gemaakt om aan te duiden dat het van de high-class Brahmaan hoorde. Dit toverde de hele stad om tot een blauw spektakel. Er werd gedacht dat de blauwe huizen ook insecten buiten hielden en de inwoners beschermde tegen de hitte van de zon in de zomer.

‘s Avonds flikkeren de daken mooi in het licht van de stad. Ik heb er 3 dagen rondgelopen en genoten van het allerdaagse leven in de blauwe straatjes. Voor wie Rajasthan en Jodhpur gaat bezoeken, neem de tijd in deze geweldige stad het zal je verassen.

Everyone told me not to go to India, so I went to India. (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Farahnash Soekhlal op 12 maart 2017

India heeft mij enorm verbaasd qua veelzijdigheid en de vriendelijke mensen. Alles is er te vinden. Van de bergen tot de zee en stranden. Zoek je naar levendige steden of juist rust? Wil je voor minder dan een euro per dag een heerlijke masala dosa (gerecht dat veel wordt gegeten in Zuid-India) en een kop koffie voor minder dan een euro? Wil je een compleet andere cultuur en gewoonten met eigen ogen zien? Go India.

8,5
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
10 Natuur
7 Stranden
7 Klimaat

Pluspunten India

 • betaalbaar
 • ov goed geregeld
 • heerlijk eten
 • natuur
 • cultuur
 • aardige locals

Minpunten India

 • niet voor iedereen
 • locals kunnen wat invasive zijn
Ultieme tip: Een Hindi-techno club bezoeken in Mumbai. Relaxen in Kochi. Genieten van de rust en beachparties in Goa. De koloniale invloeden terugvinden in gebouwen, namen enzovoort.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Onbeschrijfelijk India (bezocht in april 2013)

Review geschreven door Nienke van der Sangen op 12 maart 2017

India, een land dat mensen haten of waar je dol op bent. Een ding is zeker, je zult India niet snel vergeten. Met haar kleurrijke steden, indrukwekkende cultuur en vriendelijke mensen is India het mooiste land waar ik ben geweest.

Pluspunten India

 • vriendelijke locas
 • kleurrijk
Ultieme tip: Laat jezel verrassen door India, pas je aan aan de cultuur en ontmoet vriendelijke locals.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Vrijwilligerswerk Chennai (bezocht in oktober 2015)

Review geschreven door Lotte Snoek op 05 maart 2017

Leuke dingen in Chennai:
- Pak de tuctuc naar Marina beach en drink een verse kokosnoot;
- Bezichtig de tempel Kapaleeswarar Temple, bezoek ook de naastliggende straatjes je krijgt te maken met oude goochelaars en dagelijkse rituelen;
- Als je lekker wilt eten, breng dan een bezoekje aan Absolute Thai. Heerlijk eten voor een leuke prijs en het pand is echt een aanrader;
-Heb je zin om te shoppen? Bezoek dan de Phoenix Mall, je bent daar uren zoet met internationale winkels en diverse eettentjes.

7,5
8 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
6 Locals
6 Veilig
7 Natuur
6 Stranden
7 Klimaat

Pluspunten India

 • betaalbaar
 • eten
 • verbinding
 • locals
 • cultuur
 • diversetijd

Minpunten India

 • smok
 • gelijkheid
 • kassenstelsel
Ultieme tip: Respecteer de cultuur en kleed je naar cultuur. Vooral voor vrouwen is dat een belangrijk ding. En geniet vooral van al het moois om je heen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Markten toer Orissa (bezocht in november 2013)

Review geschreven door Margo Veldhuizen op 30 januari 2017

Jagdalpur is de hoofdstad van de regio Bastar, het is een ideale uitvalsbasis om wat dorpen in de deelstaat Chhattisgarth te verkennen. In deze dorpen leven nog veel inheemse stammen (Adivasi). Iedere zondag is er markt in Jagdalpur waar veel Adivasi uit de regio komen kopen, verkopen en ruilen. Je kunt in de buurt ook dorpen bezoeken maar sommigen zijn alleen toegankelijk met een gids. Iedere dag is er een weekmarkt in een dorp, wij hebben ze gecombineerd met markten in de deelstaat Orissa en hebben er zo een markten-tour van gemaakt. In Chhattisgarth komen weinig tot geen toeristen en is heel goed te combineren met Orissa. Wil je iets anders dan markten bezoeken ga dan naar de Chitradhara watervallen die je kan vinden op slechts 19 km van Jagdalpur. Het is een van de beste bezienswaardigheden en een weekendje uit bestemming voor toeristen uit Chhattisgarth en de rest van het land. Het is uitgegroeid tot een van de beste picknickplaatsen waar families en vrienden komen om te genieten van het buitenleven.

Pluspunten India

 • Kleurrijk
 • Vriendelijke mensen
 • betaalbaar

Minpunten India

 • Chaotisch
 • vuil
 • druk
Ultieme tip: De lokale markten zijn erg leuk, er zijn weinig tot geen westerse toeristen en het is een zeer kleurrijk volk.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bijzonder mooi Ladakh (bezocht in september 2004)

Review geschreven door Irene Pol op 29 januari 2017

Ladakh ligt in noord India aan de westrand van de Himalaya. Zodra je de passen over bent gegaan en je in Leh bent aangekomen waan je je in een surrealistisch landschap. Zo mooi dat je je ogen niet kunt geloven. De kloosters zijn er ook prachtig. Zeer Tibetaans.

Ultieme tip: Geniet van deze unieke plek.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Zintuigen op scherp (bezocht in november 2013)

Review geschreven door Bonaire Bonaire op 16 januari 2017

Als je door India reist, staan al je zintuigen op scherp. Overal zijn kleuren, geuren en geluiden; overal is iets te beleven. India slaapt niet, India zit nooit stil, het leven gaat dag en nacht door. De grote steden zijn druk, maar ook op de heilige plaatsen zie je meer mensen bij elkaar dan je voor mogelijk had gehouden. India is prachtig!

Pluspunten India

 • Alle kleuren en geuren

Minpunten India

 • Het is soms vies
Ultieme tip: De heilige plaatsen, het meer in Pushkar en de trappen aan de Ganges in Varanasi. Probeer een ceremonie bij te wonen daar. Het is prachtig om mee te maken!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Op het dak van de wereld (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Lidewijn van Kuppevelt op 14 december 2016

Van Delhi, een enorme stad, warm, vies en benauwend, naar Amritsar met de trein. Onder de indruk van de armoede, de enorme bergen afval en krottenwijken waar de trein langs raast. De prachtige Golden Tempel in Amritsar brengt je in sprookjesachtige sferen. Met de auto bereden door een uitstekende chauffeur, wat van groot belang is, start de trek naar Jammur en Kasjmir. Vreselijke hobbelige weg, over zand, grind, door het water, vlak langs de diepe afgrond. Smalle wegen... enge situaties bij tegenliggers maar... een oogverblindende omgeving. Hoge bergen met sneeuw bedekte toppen. Eindeloze gebedsvlaggetjes op de passen.
Vele monniken in Dharumsalai. Geleidelijk aan kom je helemaal in de sfeer van het boeddhisme. De tocht gaat verder, van Manali naar de prachtige Spiti-Vallei met zijn Tibetaanse huizen, prachtige kloosters hoog bovenop de bergen. De vriendelijke monniken die eindeloos mantra's reciteren.
Vanuit het op 3500 meter gelegen Kaza via Keylong gaat de tocht verder door het fantastische hoge Himalaya-gebergte, twee keer slapen in een tentenkamp in Sarchu, waar het prima vertoeven was en in TSO Kar waar het minder aangenaam was, enorme harde bedden en heel koud! Beiden op ruim 4500 meter hoogte! De zoutmeren bij TSO Miori zijn prachtig. Het hotel " Lake view" valt tegen, amper warm water, stroom valt vaak uit... Het leven van de nomaden in deze streek is indrukwekkend. De tocht gaat verder naar Lez. Ook hier veel kloosters met vriendelijke monniken. In Daktok zijn de kloosterfeesten waar er in trance gedanst wordt door gemaskerde monniken. De reis eindigt met een onvergetelijke, maar zware trektocht van zeven dagen. Met gids, kok en paarden die de bagage dragen. Slapen in een tentje... een goede conditie is wel een voorwaarde om deze tocht te kunnen doen. De geleidelijke opbouw in de verschillende hoogtes om te wennen is in deze reis goed geregeld en zeker van groot belang.
India-Ladakh. Een reis die je meegemaakt moet hebben!!! In een woord: geweldig!

Minpunten India

 • veel afval overal
Ultieme tip: Neem de tijd, heb respect! Verdiep je in het boeddhisme. Ga je de hoge bergen in? Doe dat geleidelijk aan om te wennen aan de hoogtes!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Onbeschrijflijk (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Henk Timmer op 17 november 2016

India is voor ons een geweldige cultuurvakantie gebleken. Alle facetten die veel beschreven worden in factor tien beleefd. India MOET je beleven, laat je "gewoon" overweldigen! Maak veel mensen blij met (oude) kleding en schoenen. Ook met pennen maak je de mensen blij.

Pluspunten India

 • mooi
 • apart
 • schone hotels
 • goede restaurants
 • vriendelijke mensen

Minpunten India

 • minder goede wegen
 • veel loslopende dieren
Ultieme tip: Neem voldoende opfris/reinigingsdoekjes en/of zeep zonder water mee.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Onvergetelijk India (bezocht in februari 2015)

Review geschreven door Ilse Verhagen op 09 november 2016

Men zegt over India: 'you love it or you hate it'. Ik behoor tot de eerste groep. Een ander cliché is ook waar: India is een continent binnen een land. India heeft een enorme diversiteit in cultuur en natuur. De verschillende regio's zijn bijna niet met elkaar te vergelijken.
Ik heb het grootste deel van mijn tijd doorgebracht in Delhi. Het is een drukke, chaotische, bevuilde stad, maar ook een stad met prachtige (religieuze) bezienswaardigheden, waaronder Humayun's Tomb, Lodhi Gardens, Gurudwara Bangla Sahib, Jama Masjid en Nizamuddin Dargah. Aan de gedachte om weer met een rickshaw door te stad te crossen krijg ik een glimlach op mijn gezicht. Helaas horen Delhi Belly's er ook bij...
Daarnaast heb ik de prachtige en meer traditionele blauwe stad bezocht, Jodhpur. Vooral het fort is erg de moeite waard. Ook de Taj Mahal is een must. Vervolgens ben ik begin juni naar het noorden gereisd toen het in Delhi en omstreken steeds heter begon te worden. India heeft een goed treinnetwerk, maar hoger in het noorden zul je vooral gebruik moeten maken van bussen. Via Amritsar, voor de prachtige Sikh-tempel die bekend staat als de Golden Temple, naar de prachtige Himalayas en het boeddhisme in Dharamsala, Manali en Ladakh. Amritsar vind ik een absolute aanrader. De tempel is betoverend en je kan er gratis verblijven en eten. Het is wel de bedoeling dat je een donatie geeft, zodat ook mensen die het minder goed hebben gratis kunnen blijven overnachten en eten in de tempel. Pas wel op voor de bedbugs in het reizigersverblijf.
De wandelingen die ik in Dharamsala en Manali heb gedaan waren prachtig. Wees er wel op voorbereidt dat deze gebieden steeds meer in trek zijn bij (Indiase) toeristen, dus het is niet altijd even 'ongerept'.
Vanuit Manali heb ik een bus van twintig uur naar Leh in Ladakh genomen. Je moet een sterke maag hebben op de kronkelende bergwegen en je kan last krijgen van hoogteziekte, maar het is een van de mooiste autoritten uit mijn leven.

7,4
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
7 Locals
6 Veilig
8 Natuur
nvt Stranden
6 Klimaat

Pluspunten India

 • (culturele) diversiteit
 • heerlijk eten
 • vriendelijke bevolking

Minpunten India

 • delhi belly
Ultieme tip: Iedereen heeft een mening over India, maar sta er vooral voor open om je eigen mening te vormen! Nog een kleine tip: Veilig 'streetfood' eten kan je onder meer bij Haldiram's.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Dagelijkse leven in Orissa (bezocht in april 2016)

Review geschreven door Eric T'Kindt op 05 november 2016

Orissa is gelegen onder Calcutta en wordt nog niet zo veel bezocht door toeristen. De accommodaties zijn dan ook naar Indische normen maar dat stoort mij niets, zo kunnen we de plaatselijke bevolking ook steunen door bij hen iets te kopen. De zeer vriendelijke mensen die in de dorpjes buiten de steden leven zien er ondanks hun armoede zeer gelukkig uit en het woord stress moet hier nog uitgevonden worden. De tijd heeft hier wel 100 jaar stilgestaan dus is er heel veel handenarbeid bij de oudere bevolking. De kinderen zijn zeer enthousiast en spontaan wanneer je contact met hen zoekt dmv fotograferen. Voor mij als mensenfotograaf het summum met al die kleuren in kledij en huizen. Ga nu nog, want binnen een tiental jaren zijn de ouderen er niet meer en de jongeren zullen dan wel de geneugten van de "techniek" ontdekt hebben.

Ultieme tip: Het dagelijkse leven buiten de hectische steden is voor mij het interessants stressloze, vriendelijke mensen die graag met handen en voeten contact willen maken.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Een ervaring om nooit meer te vergeten (bezocht in november 2015)

Review geschreven door Michèle Looijé op 19 oktober 2016

India is fantastisch. Het is zo anders dan alle landen waar ik ooit ben geweest. In het begin is het echt wennen. Zoveel mensen, zo druk, sterke geuren, zoveel kleuren. Je kijkt je ogen uit. Het is eten is ongelooflijk lekker, heb nog nooit zo lekker gegeten op straat en het kost niets. Overal drink je Chai op straat en je kijkt je ogen uit. Je hebt leuke gesprekken. Het is soms heel intens. Je moet er wel tegen kunnen dat je van top tot teen door zeker wel 100 mensen per dag wordt aangekeken. Maar de locals zijn zo lief. In de trein heb je de beste ontmoetingen, delen ze eten met je. Het is een fantastisch land. Zo mooi. De cultuur is schitterend.

Het reizen met de trein is makkelijk. Wij hebben altijd tussen locals geslapen en dat ging prima. Bussen zijn een uitdaging over de hobbelige wegen. Elke keer als je uit een trein of bus stapt heb je een totaal andere scenery. India is speciaal.

9,1
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
9 Locals
9 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten India

 • Betaalbaar
 • Fantastische locals
 • Heerlijk eten
 • Speciaal
 • schitterend

Minpunten India

 • hygiene
 • veel mensen
 • druk
Ultieme tip: Geniet en laat het over je heen komen!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Enerverend (bezocht in april 2016)

Review geschreven door Marien Bakker op 17 oktober 2016

De kleuren, geuren, mensen, India is geweldig. Er is veel te zien en beleven. Ga er vooral niet té kort heen, neem de tijd om alles te ervaren. India is een groot land, houd rekening met de temperatuur en let erop dat je de juiste kleding meeneemt. "You love it or you hate it ".

8,4
10 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
9 Locals
8 Veilig
8 Natuur
6 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten India

 • Een divers land
 • mystiek

Minpunten India

 • grote reis afstanden
 • hygiene
Ultieme tip: Neem de tijd om je goed voor te bereiden met name het visum.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

India, het land van de tegenstellingen (bezocht in april 2010)

Review geschreven door Claudia Nelissen op 15 oktober 2016

India, het land van de tegenstellingen.

Het land in het zuidwesten van Azië, dat zowel bergen, rivieren, laagvlaktes, woestijn en regenwoud te bieden heeft. Ik hou van dit land en tegelijkertijd vind ik het vreselijk. Met vreselijk heb ik het niet over de enorme afval en smerigheid langs de straten, maar bedoel ik de duizenden dakloze kinderen die elke dag maar weer moeten zien te overleven. Ik heb veel gereisd maar zo erg als in India heb ik het nergens meegemaakt. Helaas zal zolang het kastensysteem in India bestaat hier weinig aan veranderen. Echt een land van tegenstellingen, van hectisch tot extreem rustig, zeer gastvrij en spiritueel. India heeft prachtige bezienswaardigheden, een enorm mooie natuur met flora en fauna, maar ook tempelsteden, de bijzondere Ganges-rituelen in de heilige en tegelijkertijd een van de meest vervuilde rivieren ter wereld, waar duizenden mensen per dag naar afreizen en niet te vergeten de prachtige Taj Mahal. Het eerste gebouw dat me werkelijk ontroerde, van schoonheid maar waarschijnlijk ook door de mooie liefdesgeschiedenis die hier achter zit. Het vegetarische eten, de geuren van de verschillende curries en de vele kruiden. Hindoes, moslims, boeddhisten en christenen, alles leeft met elkaar. Vrouwen die rondlopen in de meest mooie kleurrijke sari’s. De posters van de Bollywood films. De prachtig versierde vrachtwagens die met veel muziek over de snelwegen racen maar je komt op diezelfde weg net zo goed karren met kamelen tegen. Geen land met zoveel tegenstellingen als India, je houdt ervan of je haat het. Ik doe het allebei en toch verlang ik er weer heen terug.

7,9
7 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
8 Locals
7 Veilig
7 Natuur
nvt Stranden
8 Klimaat

Pluspunten India

 • zeer afwisselend land dat zowel bergen rivieren laagvlaktes woestijn en regenwoud te bieden heeft.

Minpunten India

 • De enorme afval maar daar kijk je doorheen wat mij meer heeft aangegrepen zijn de enorm veel dakloze kinderen die smeken om maar iets te kunnen eten.
Ultieme tip: Als je ruimte over hebt in je koffer stop het vol oude kleding die je toch niet meer draagt, ik heb bijna m'n hele kleding achter gelaten, de mensen zijn je enorm dankbaar.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

India , 6 weken gereisd samen met mijn man in september/oktober. (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Tineke Stomp op 12 oktober 2016

We zijn eerst naar het noorden gegaan naar Amritsar ( de Gouden tempel van de shiks). We hebben in India vaak met de trein gereisd en dat ging erg goed. Amritsar is nog niet zo heel toeristisch en de tempel is erg mooi. De mensen zijn erg behulpzaam en wij werden meegenomen om de maaltijd met hun te nuttigen in de tempel. Moeilijk uit te leggen dat wij hun water niet wilde drinken zonder dat je ze beledigd. Het was onze eerste week in India en durfde het nog niet aan. Vergeet niet als je in Amritsar bent laat in de middag naar het Indiase - Pakistaanse grensspektakel te gaan Daarna verder gereisd via Jammu naar Pahalgam en vandaar uit naar Srinagar. Dit is een deel van India ( Kashmir) zo heel anders als Rajastan en erg indrukwekkend en mooi. De mensen zijn heel vriendelijk en hebben ons zelfs geholpen om een account te krijgen voor een indiaas prepaid mobieltje zodat we gemakkelijke onze treintickets via internet konden kopen. We hebben daar heel veel aan gehad de rest van de vakantie, die we verder hebben genoten in Rajasthan. Rajasthan is erg kleurrijk en je kijkt je ogen uit. Wel hebben we erg moeten wennen aan het telkens nee moeten zeggen want vooral in Delhi proberen ze van alles aan te smeren. Je kunt het zo gek niet bedenken wat ze allemaal hebben geprobeerd en dat maakt India soms vermoeiend. Maar een goede nachtrust doet wonderen en ben je volgende dag weer klaar om weer nieuwe dingen te zien en te beleven en je in het bruisende leven van India te storten.

Pluspunten India

 • Hotels en eten zijn betaalbaar. Eten is lekker

Minpunten India

 • De vele verkopers vooral in Delhi
Ultieme tip: We hebben in Srinagar geslapen bij The Shelter Group of Houseboats. Niet op het meer maar wel op een hele mooie boot , lekker in de stad en toch heel rustig.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

I.N.D.I.A. - I Never Do It Again? (bezocht in augustus 2015)

Review geschreven door Amber Boeynaems op 12 oktober 2016

India is bijzonder. Bijzonder mooi, kleurrijk, rijk aan bezienswaardigheden, prachtige paleizen en natuur. Maar India is ook bijzonder druk, chaotisch, corrupt en (volgens de gemiddelde westerling) vies. Zelf heb ik een maand door Noord-India gereisd met een backpack en een van mijn allerbeste vriendinnen. Als iemand mij vraagt of India een aanrader is, weet ik meestal niet wat ik moet antwoorden. Backpacken door India is niet voor iedereen weggelegd. Niet dat ik nu zo'n wereldreiziger ben, of een mega stoere chick. Helemaal niet. Maar India valt niet uit te leggen. Het was geen vakantie, het was een reis. Een overlevingstocht bij vlagen. Het kostte bijvoorbeeld iedere dag weer moeite om van A naar B te komen zonder opgelicht te worden. We werden noodgedwongen kampioen onderhandelen en omkopen. Soms werden het geluid, de kleuren, de mensen, de stank, de koeien en hun poep ons even te veel en wilden we midden op straat met onze handen op onze oren een partijtje schreeuwen. Een breakdown noemden we dat. Maar de breakdowns wegen niet op tegen al het moois dat we hebben gezien, de lieve, open, oprechte mensen die we troffen tussen de vele oplichters en selfiefanaten. De kinderen die ons toelachten en hun ouders die vertelden over het leven in een van de drukste en armste landen ter wereld. De kamelenhoeder van 15 die we leerden klokkijken, dolblij was met een ballon en urenlang Guus Meeuwis wilde luisteren op onze telefoons. De Taj Mahal, de ceremonies aan de Ganges, slapen onder de sterrenhemel in de Thar woestijn, de gouden tempel, en zo veel meer onvergetelijk moois. Als je naar India gaat, wees voorbereid. Niet qua planning, die komt toch niet uit. Wees voorbereid op een avontuur, op het hard moeten werken om uiteindelijk nog harder te kunnen genieten.

5,9
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
3 Locals
3 Veilig
5 Natuur
nvt Stranden
4 Klimaat

Pluspunten India

 • Goedkoop
 • avontuurlijk
 • Indrukwekkend

Minpunten India

 • Scams
 • vrouwen worden snel lastig gevallen
Ultieme tip: Treinkaartjes moet je van te voren reserveren. Boek treintickets bij je hostels of hotelletjes. Tourism offices zijn vaak oplichters.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Waar ik mijn liefde vond (bezocht in oktober 2010)

Review geschreven door Eddy Verzaal op 11 oktober 2016

India! You love it or your hate it! Wordt er wel gezegd.
Mijn reis alleen door het land van Radjastan.
Land van de Maharadja's en paleizen, de ene stad na de andere stad vol met bezienswaardigheden en schoonheden. Veel geschiedenis met vele jaartallen voor wie geïnteresseerd is.
Geuren en kleuren en vele smaken, zeker in het geval van de keuken voor wie van lekker eten houdt.
Hectiek! Drukte! Claxonnerende tuktuks, auto's, roepende mensen op karren getrokken door ossen, geweldige markt waar het bruist van het leven. Waar armoede en geluk, dood en wederopstanding, dagelijks gewoon is. Heilige mannen (Sadhoe's), bedelende mensen, lachende mensen, spelende kinderen met speelgoed uit onze jaren dertig. Verschillende festivals: Diwali (religieus feest), Puskar (kamelenmarkt met een kermis met attracties uit een oud verleden voor ons), Varanasi (massaal ritueel van wassen en bidden in de Ganges). Daarna rust en natuur, trektochten door de jungle's, vele apen, olifanten, tropische vogels, slangen en tijgers. Altijd begeleidt door rangers van het park. De woestijnen!
Slapen onder een sterrenhemel en de hemel om je heen zien draaien met zijn miljarden sterren, de Melkweg, zo helder! Of met een dromedaris naar een duintop om de zon te zien zakken achter de zandzee. Trektochten per dromedaris langs dorpjes en boerderijtjes waar de tijd heeft stilgestaan, en uitgenodigd worden voor een kopje thee. De zwoele nachten op de dakterrassen en je lekker te laten bedienen tijdens de diners. Op de achtergrond livemuziek uit de ashrams. Tijdens de bezoeken aan de vele mooie tempels je laten zegenen door de priester. Drink een chai (thee) op straat en praat met de lokale bevolking. Vele manieren van reizen, van luxe paleishotels tot middenklasse karavanserai's
tot guesthouses, evenals de restaurants.

India is een film, ga zitten en zie wat er afspeelt!

7,9
10 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
7 Natuur
6 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten India

 • Radjastan
Ultieme tip: Beleef de nachttrein van Agra naar Varanasi. Verwacht niks, laat alles je beleven en ren niet overal aan voorbij. India is een film voor wie het ziet!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten India

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Malediven kenner
Sponsors