Shillong

Shillong

door Rough Guide

Vanwege de glooiende, met coniferen en specerijstruiken bedekte heuvels stond Shillong bij de Britten bekend als 'het Schotland van het oosten'. Die indruk wordt versterkt als je Barapani of Umiam bezoekt, met het meer dat doet denken aan een loch, en de geruite sjaals van de vrouwelijke Khasibevolking.

Door zijn ligging op zo'n 1.500 meter hoogte werd Shillong een populaire verblijfplaats voor de Britten, die een 1000 jaar oude Khasi nederzetting op deze plek verder uitbouwden. In 1874 werd het de hoofdstad van Assam.

ZELF NAAR India?

Bekijk alle 56 reizen naar India

Koloniaal verleden

Helaas heeft de stad aan charme ingeboet. De omliggende heuvels lijden onder ernstige ontbossing, en de toestroom van migranten uit de vlakten veroorzaakt schaarste van natuurlijke hulpbronnen, met name water. Toch is er nog veel overgebleven uit de victoriaanse tijd en roepen de tuinen en gebouwen rondom Ward Lake de sfeer uit het koloniale verleden op.

Ten noorden van het poloterrein ligt de oudste golfbaan van Azië, die in 1898 door Britse ambtenaren werd opgericht. Rabindranath Tagore schreef Raktakarabi in Shillong en ook in zijn meesterwerk Shesher Kobita speelt de stad een rol.

Ward Lake

Ooit speelde het leven in Shillong zich af rondom het prachtige Ward Lake en de wijk European Ward ernaast, met grote bungalows in schaduwrijke tuinen en Government House, de ambtswoning van de gouverneur. De sfeer is hier compleet anders dan in de steegjes van Police Bazaar, met dicht opeengepakte verkopers, of verder naar het westen in Bara Bazaar, met de oudste markt van Meghalaya, Iewduh.

In het koloniale tijdperk hield een Britse officier te paard toezicht op de markt.

Inheemse stammen

Het sjofele State Museum in Lachumiere draait om inheemse gewoonten, terwijl het bruisende Don Bosco Museum inzicht biedt in de inheemse stammen van de regio, maar sla de tergend eenzijdige beschrijving van christelijke missionarissen over. Om er te komen ga je naar hotel Polo Towers, waarna je de rivier 1,5 kilometer in westelijke richting volgt tot je bordjes ziet die naar het museum op de heuvel wijzen.

Het Museum of Entomology (of Vlindermuseum, ma-vr 11-16 uur, INR 25) ligt twee kilometer ten noordwesten van Police Bazaar en draait om motten en vlinders.

Shillong Peak

In Shillong staan overal kraampjes waar je kunt wedden op siat khnam, een boogsport van de Khasi's waarbij de toeschouwers inzetten op de twee laatste cijfers van het eindtotaal. Dagelijks, rond 15.30 uur, zijn er wedstrijden tegenover Nehru Stadium.

Als je de stad even uit wilt, ga je naar Tripura Castle, van waaruit je de heuvel beklimt naar uitgestrekte dennenbossen. Vanaf Shillong Peak op 1.965 meter hoogte, tien kilometer ten westen van de stad, heb je een prachtig uitzicht. Ook staan daar de laatste vier Ilex khasiana, een boom die op grote hoogten groeit en die bijna uitgestorven is.

Reizen India

Specialisten India

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Bhutan kenner
Sponsors