Rondreis Rajasthan

Rondreis Rajasthan

door Elsemieke Land

De Indiase deelstaat Rajasthan in Noord-India is een mix van droge woestijn en schilderachtige steden. Een rondreis door Rajasthan neemt je mee door het exotische gebied dat wordt getekend door de vele oude forten en sprookjesachtige paleizen. De overdadige bouwwerken bevestigen de welvaart waarin de maharadja’s vroeger leefden. 

Deze rondreis door Rajasthan begint en eindigt in de Indiase hoofdstad Delhi, maar leidt je gedurende ruim 2.200 kilometer langs kleurrijke steden door het hart van de woestijnprovincie. In steden als Bikaner, Jaisalmer en Jodhpur treed je in de voetsporen van de Maharadja’s. Via de roze stad Jaipur verlaat je Rajasthan en en reis je naar Agra, waar je je rondreis door India aftopt met een bezoek aan het  Monument voor de Liefde: de Taj Mahal. 

ZELF NAAR India?

Bekijk alle 56 reizen naar India

Bezienswaardigheden in Rajasthan

Al meteen bij aankomst in hoofdstad Delhi word je overrompeld door het Indiase leven. De straten worden overspoeld met toeterende riksja’s en vrouwen in kleurrijke sari’s. Maar veel tijd om aan deze chaos te wennen is er niet, want de rondreis door Rajasthan begint in Bikaner, gelegen in het hart van de Tharwoestijn. Onderweg naar Bikaner passeer je belangrijke kruispunten van handelsroutes zoals de Shekhawati-regio en Mandawa. Maak hier een tussenstop om de achttiende eeuwse koopmanshuizen, zogenaamde haveli’s, te bezichtigen. Ze zijn rijkelijk versierd met kleurrijke fresco’s en houtsnijwerk. 

In Bikaner bezoek je naast het Junagarh Fort, de paleizen en een kamelenboerderij één van de meest bijzondere tempels ter wereld: de rattentempel Karni Mata. Indiërs zien het als een zegen als een van de duizenden heilige ratten over je voeten loopt. 

Next stop: Jaisalmer, de ‘Gouden Stad’ in de woestijn in de buurt van de Pakistaanse grens. Op een heuvel in de droge vlakte omringt het zandstenen fort van Jaisalmer onder andere de hindoe-tempel Laxminath, een koninklijk paleis, de Pansari Bazaar, het meer van Gadisar en tal van middeleeuwse goudkleurige steegjes. Bezoek na de nodige sightseeing het Bada Bagh net buiten de stad. De grafmonumenten die je hier vindt zijn gebouwd ter nagedachtenis aan de heersers van de stad. Jaisalmer is daarnaast ook dé uitgelezen plek voor de start van een woestijnsafari.

Dwars door de woestijnvlakte reis je door naar Jodhpur. Van veraf zie je het massieve Meherangarh Fort boven de stad uittorenen, vanwaar je een panorama-uitzicht hebt over de kronkelende blauwe straatjes waar de stad zijn bijnaam aan te danken heeft. 

Vervolg je rondreis door India naar het romantische Udaipur. Het is de stad die in 1983 figureerde in de James Bond-film Octopussy en waar groene heuvels het idyllische Lake Pichola omringen. De oevers worden gesierd door charmante haveli’s, paleizen en ghats, maar het is het sprookjesachtige Jag Madir-paleis midden in het water wat alle ogen naar zich toe trekt. 

Genoeg gezwijmeld. Met een kleine detour via de marmeren tempel van Adinath in Ranakpur, de bazar van Ajmer en de Brahmatempel in pelgrimsoord Pushkar reis je noordelijk richting Rajasthan’s hoofdstad Jaipur. Meng je binnen de roze stadsmuren in het straatleven, waar de brommers zich een weg tussen de kamelenkarren en heilige koeien door banen. Bezoek tempels en bewonder paleizen. 

Een must-see is windpaleis Hawa Mahal, wat eigenlijk bestaat uit een façade met honderden ramen waarachter de Maharadjavrouwen het straatleven aanschouwden. In de straatjes achter het paleis scoor je op de bazaar betaalbare sieraden en souvenirs. Ruim ook tijd in om uit te wijken naar het waterpaleis Jal Mahal net buiten het centrum, het zandstenen Amber Fort en de apentempel Galta Ji net buiten de stad. 

Voor de laatste stop van deze rondreis door Rajasthan glippen we de deelstaat uit en verruilen we deze voor Uttar Pradesh. Want een rondreis door India is niet compleet zonder een blik te hebben geworpen op wereldwonder Taj Mahal in Agra. Bezoek het wit marmeren mausoleum van Sjah Jahan vroeg in de ochtend en vervolg je stadstour daarna richting het Rode Fort en ‘Baby Taj’ Itimad-ud-Daulah, waarvan de laatste als inspiratie diende voor India’s icoon Taj Mahal. 

De stad Agra is niet alleen de laatste stop, maar na Delhi en Jaipur ook het derde en laatste lid van de Gouden Driehoek wat je bezoekt tijdens deze rondreis door India. Na deze kers op de taart keer je terug naar Delhi, waar je je nog één keer onderdompelt in het Indiase stadsleven en hoogtepunten als het Rode Fort Lal Qila, India’s grootste moskee Jama Masjid en de 72,5 meter hoge Qutab Minar bezoekt. Scoor je laatste souvenirs op de Chandi Chowk-markt naast het fort en verwerk je nieuwste indrukken in het groene stadspark Rajghat, waar je ook Ghandi’s gedenkteken vindt. 

Beste reistijd voor Rajasthan

In de woestijnvlakte van deelstaat Rajasthan lopen de temperaturen in sommige steden in de zomer op tot wel 45 graden. Vermijd daarom het natte zomerseizoen tussen april en september vanwege de drukkende hitte. In de droge wintermaanden van oktober tot maart reis je een stuk comfortabeler. De temperaturen zijn dan beter en de kans op regen is klein. Houdt er wel rekening mee dat het in de woestijn tussen zonsondergang en zonsopgang flink afkoelt. 

Omdat je tijdens deze rondreis door Rajasthan grote afstanden aflegt en veel indrukken te verwerken hebt, raden we aan om minimaal tweeëneenhalve week tot drie weken uit te trekken voor deze route. Op die manier heb je ook genoeg tijd voor een woestijnsafari of een uitstapje naar een van de nationale parken in de deelstaat Rajasthan. 

Routebeschrijving

Na aankomst in Delhi voert deze rondreis door Rajasthan je langs kleurrijke woestijnsteden als Bikaner, Jodhpur, Udaipur en Jaipur en eindigt in Agra in de naburige deelstaat Uttar Pradesh, waarna je terugkeert naar Delhi. Wil je India’s grootste trekpleister Taj Mahal niet tot het laatst bewaren? Kies er dan voor om deze route andersom te maken. Heb je tijd en ruimte over voor een laatste cultuurshock? Duik vanuit Agra nog wat verder de Uttar Pradesh-deelstaat in en bezoek voordat je terugkeert naar Delhi de heilige stad Varanasi, gelegen aan de heilige rivier de Ganges. 

Tussen de steden in India’s deelstaat Rajasthan zijn er prima treinverbindingen van Indian Railway. Boek vooraf online vast je treintickets om de rompslomp bij verkooppunten op Indiase treinstations te vermijden. Zorg er vooral als vrouw alleen voor je eigen veiligheid en gemak voor dat je in een klasse met gereserveerde stoelen reist, zodat je niet in een overvolle wagon terecht komt. 

Wil je liever de vrijheid hebben om tussenstops te maken in kleinere plaatsjes? Overweeg dan om voor delen van de route een auto met chauffeur te huren, zodat je je zelf niet met een huurauto aan het chaotische Indiase verkeer hoeft te wagen. 

Maak je deze rondreis door Rajasthan liever met een reisorganisatie? Vind hier een rondreis door India die bij je past!

Reizen India

Specialisten India

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Japan kenner
Sponsors