Khajuraho
-
- Algemene ervaring
- Beziens­waardigheden
- Locals
- Restaurants
- Veiligheid
- Stranden

Khajuraho

door Veerle Witte

Khajuraho is een klein plaatsje in Noord-India, bekend om haar eeuwenoude tempels met erotische afbeeldingen en beelden uit de Kamasutra. Stop hier onderweg van Agra naar Varanasi en geniet van de ietwat bizarre, maar prachtige tempels.

Twee elementen die constant terugkomen in het sublieme beeldhouwwerk in en rondom de tempels van Khajuraho zijn vrouwen en seks. De wulpse gebeeldhouwde figuren laten je alle mogelijke posities en mogelijkheden binnen de Kamasutra zien.

ZELF NAAR Khajuraho?

Bekijk alle 10 reizen naar Khajuraho

Mysterie van sekstempels

De meeste van de 85 tempels, waar er nog 25 van over zijn, zijn gebouwd tussen 950 en 1050 na Christus en zijn het perfecte voorbeeld van Indo-Arische architectuur. Bijna net zo intrigerend als de grootte en de schoonheid van de tempels, is de vraag waarom ze hier een millennium geleden zijn gebouwd.

Het is een mysterie hoe de Chandelas zoveel tempels in slechts honderd jaar hebben kunnen bouwen in een vrij afgelegen gebied. Wat het antwoord ook mag zijn, de afgelegen ligging heeft ervoor gezorgd dat een groot deel van de tempels niet is verwoest door de moslimbezetters.

Verlaten stad vol standjes

In de twaalfde eeuw werd Khajuraho verlaten onder dreiging van Afghaanse indringers. De stad werd vergeten en raakte overwoekerd door jungle. Pas in de negentiende eeuw werden de unieke tempels herontdekt door de Britse ontdekkingsreiziger TS Burt. Verrast en geschokt door wat hij zag, noemde hij de tempels 'wat warmer dan absoluut nodig'.

De 25 overgebleven tempels rondom Khajuraho zijn opgedeeld in drie groepen: de westelijke, oostelijke en zuidelijke groep tempels. Erotische sculpturen van paren, trio's en viertallen leiden door alle standjes van de Kamasutra.

India's erotische wonder

Hoewel de erotische beelden zeker je aandacht verdienen, mogen ze niet afleiden van het geweldige vakmanschap. Slechts tien procent van de beelden is expliciet erotisch. Andere beelden van goden, godinnen en (mythologische) dieren tonen het leven van die tijd. De duizend jaar oude tempels worden niet voor niks beschouwd als één van de zeven wonderen van India.

Kandariya-Mahadev is de grootste en sierlijkste tempel van Khajuraho, met maar liefst 872 acrobatische beelden die de binnen- en buitenkant van de tempel sieren. Verbazingwekkend is dat er geen cement is gebruikt om de beelden bij elkaar te houden.

Yoga, eten en dansen

Het kleine, stoffige centrum van Khajuraho ligt bij de westelijke groep tempels. Voor slechts een euro per persoon heb je al een kamer in één van de schattige hostels. Yogaliefhebbers kunnen hun hart ophalen, want bijna alle hostels bieden verschillende yogalessen aan. Sta vroeg op voor een ochtendsessie met Yogi Sudarshan Dwiveda.

Lekker eten doe je in het Blue Sky Restaurant en Raja's Café. 's Avonds ga je dansen in de enige club in Khajuraho: de Downing Street night club. Ook nog leuk om te bezoeken zijn de twee musea in het stadje. Dan is het weer tijd om door te reizen naar Agra of Varanasi.

Wat is er te doen in Khajuraho?

 • Volg een yogales bij één van de vele yogi in Khajuraho.
 • Neem de tijd om alle drie de tempelgroepen te bezichtigen. Ze zijn alledrie de moeite waard!
 • Koop een boek over de eeuwenoude Kamasutraleer uit India. Het is erg interessant.
 • Verblijf voor slecht 80 cent per persoon per nacht in de schattige hostels.
 • Ga eten in het Blue Sky Restaurant. Het eten is daar erg goed!

Reizen Khajuraho

Meer Khajuraho

Reviews Khajuraho

Tussen Orchha en Khajuraho (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Mathijs Meijer op 13 november 2017

Het gebied tussen Orchha en Khajuraho is 1 van de mooiste stukjes India. Weg van de toeristen en tussen al de mooiste architectuur, tempels en paleizen. Een stukje India wat absoluut niet overgeslagen mag worden!

Pluspunten Khajuraho

 • geweldige locals
 • uiterst betaalbaar

Minpunten Khajuraho

 • komt in de meeste reisgidsen niet voor
Ultieme tip: Buiten de mooie tempels en paleizen... Go meet with the locals
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten India

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

India kenner
Sponsors