Jodhpur
8,7
8,8 Algemene ervaring
9,0 Beziens­waardigheden
8,8 Locals
8,5 Restaurants
8,3 Veiligheid
- Stranden

Jodhpur

door Rough Guide

Aan de oostrand van de Tharwoestijn ligt Jodhpur, ook wel de Blauwe Stad genoemd naar de verf van de oude huizen, opeengepakt onder het machtige fort Meherangarh, de spectaculairste citadel van Rajasthan. Jodhpur was ooit de belangrijkste stad van Marwar, het grootste vorstendom van Rajputana, en er wonen nu ongeveer een miljoen mensen. De meesten blijven niet langer dan om het fort te zien, al is er genoeg te doen.

Dwalend door het blauwe doolhof van de oude stad stuit je op islamitische knoopververs, poppenmakers en traditionele specerijenmarkten, terwijl de beroemde rechthoekige daken, vooral tegen zonsondergang, de droom van elke fotograaf zijn.

ZELF NAAR Jodhpur?

Bekijk alle 12 reizen naar Jodhpur

Blauwe stad

De meeste uitzichten op Jodhpur worden gedomineerd door het indrukwekkende fort Meherangarh, dat opdoemt boven de stad van boven op zijn enorme zandstenen sokkel. Eronder staan de huizen van de ommuurde oude stad opeengepakt als een kubistisch schilderij, de meeste geschilderd met de blauwe verf die de stad zijn aparte kleur geeft.

Blauw duidde oorspronkelijk op de residentie van een brahmaan uit een hoge kaste, en werd gemaakt door indigo toe te voegen aan witkalk waarvan men dacht dat die de gebouwen beschermde tegen insecten en ze 's zomers koel hield. Nu is er zelfs een blauwe moskee aan de weg vanaf de Jalori Gate, ten westen van het fort.

Fort Meherangarh

De bazaars van de oude stad hebben verschillende delen die zijn toegewezen aan verschillende handelaren en lopen straalsgewijs af van de uit 1910 daterende Sardar Market met de hoge klokkentoren, een monument dat het centrum van de stad markeert. De meeste borstweringen aan de zuidkant van de oude stad zijn ontmanteld, waardoor de Jalori Gate en Sojati Gate er een beetje verloren bij staan, zo zonder muur.

Qua omvang en fysieke verschijning kunnen weinig bezienswaardigheden in India wedijveren met het fort Meherangarh, een machtige hoeveelheid ondoordringbaar metselwerk. De hoge, raamloze muren ervan lijken wel ontsproten aan de enorme rots waar het bouwwerk op staat (dag. 9-17.30 uur, INR 300).

De wandeling omhoog naar het fort vanuit de oude stad is behoorlijk steil, maar de ingang is ook per taxi of autoriksja bereikbaar over de weg vanaf de Nagauri Gate. Voor de uitstekende audiotour moet je ongeveer twee uur uittrekken.

Machtige maharadja

Je gaat het fort binnen door Jai Pol, of Jey Pol, de eerste van de zeven verdedigingspoorten. De zesde, Loha Pol, maakt een scherpe bocht naar rechts en heeft ijzeren punten om een aanval van vijandige olifanten tegen te houden.

Op de muur binnen kun je de handafdruk zien van de weduwen van maharadja Man Singh, hier in 1843 geplaatst vlak voor ze sati pleegden op zijn brandstapel, de laatste massa sati door vrouwen van een maharadja van Marwar.

Achter de laatste poort, de Suraj Pol, ligt Shangar Chowk, het Kroningsplein, waar maharadja's worden gekroond op een speciale marmeren troon. Als je vanaf het plein omhoogkijkt, kun je het fantastische jali (latwerk) zien dat de omringende zandstenen muren vrijwel volledig bedekt.

Bloemenpaleis

De naburige appartementen dienen nu als museum waarin massief zilveren howdahs (olifantenzetels), palankijnen en diverse wapens te zien zijn, waaronder Akbars eigen zwaard. Boven zien je enkele fraaie miniatuurschilderijen uit de school van Marwar.

Het mooist afgewerkte koninklijke verblijf is het magnifieke Phool Mahal, ofwel Bloemenpaleis, uit 1724, met flonkerende gebrandschilderde ramen en een plafond van gouden filigreinwerk. Het paleis werd gebruikt voor dans, muziek en poëzievoordrachten.

Vrouwenverblijf

Aan het plafond van het nabijgelegen Takhat Vilas, gebouwd door de negentiende-eeuwse maharadja Takhat Singh, hangen enorme kerstballen. In het Jhanki Mahal, of Koninginnepaleis, staat een rij wiegen van voormalige vorsten. Het Moti Mahal (Parelpaleis) werd gebruikt voor staatszaken. De vijf alkoven tegenover de ingang zijn verborgen balkons waar de vrouwen van de maharadja stiekem de beraadslagingen konden volgen.

Voorbij het Moti Mahal bevindt zich het Zenana, of vrouwenverblijf. Vanaf hier kun je afdalen naar de Tempel van Chamunda, de oudste tempel van de stad, gewijd aan de beschermgodin van Jodhpur, een incarnatie van Durga.

Reizen Jodhpur

Meer Jodhpur

Reviews Jodhpur

I’m blue (bezocht in juli 2019)

Review geschreven door Laura Van den Broek op 18 november 2019

Jodhpur was een van de 12 plaatsen in India waar ik ben geweest. De blauwe stad zoals ze het ook noemen is fantastisch. Het Mehrangarh fort is erg indrukwekkend en vol met prachtige exposities. Ik ben erg blij dat we deze stad mee hebben gepakt in de rondreis.

10,0
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Restaurants
10 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Jodhpur

 • prachtig fort
 • oude blauwe stadsdeel
 • pal haveli hotel

Minpunten Jodhpur

 • check je locatie ivm vervoer naar het blauwe deel van de stad.
Ultieme tip: Raak verdwaald!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Kleurrijk Jodhpur (bezocht in augustus 2018)

Review geschreven door Chanique Bal op 15 november 2018

Jodphur is een vrolijk gekleurde stad in India waar vele huizen blauw zijn geschilderd. In augustus zie je in de avonden veel vliegeraars op de daken. Vanuit het fort heb je een practhig uitzicht over de stad. Voor de geïnteresseerde kan je er ook ziplinen.

Pluspunten Jodhpur

 • Je kan er heerlijk rond dwalen
 • Kleurrijk
 • Leuke eettentjes
Ultieme tip: Ga verdwalen, dan kom je op de mooiste plekken!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Chaotische magie (bezocht in januari 2005)

Review geschreven door Jasper Bruin op 03 december 2017

Samen met mijn zus hebben wij in 2006 een reis door India gemaakt. We hadden beiden niet veel ervaring met backpacken en ik kan me het moment van aankomst op de luchthaven van Delhi nog goed voor de geest halen. De warmte en drukte. Overal herrie. We vroegen ons af waar we aan begonnen waren en compleet overprikkeld kwamen we aan in onze hotelkamer.
De vele mensen en de herrie zijn in India moeilijk om te ontwijken, maar wanneer je er langzaam aan went en je overgeeft aan het leven van dit magische land krijg je er een onvergetelijke ervaring voor terug.

Hoogtepunten van de reis door Rajasthan waren Jaipur en Jodhpur. De laatste is een stad die absoluut model staat voor de doorsnee grote stad in India. Het is geen Metropolis als Mumbai of New Delhi, maar dat vond ik zelf erg prettig. Wanneer je er arriveert voelt het alsof je omarmt wordt door een sprookje. Een sprookje vol apenfamilies op daken, kamelen en ezeltjes die door het straatbeeld kuieren, oververhitte kooplieden en overal die typische bedwelmende geur. Misschien niet de meest frisse geur, die mengeling van wierook, uitlaatgassen, afval en eetstalletjes, maar wel exemplarisch voor India.
Het verkeer kan erg chaotisch overkomen, maar er blijkt een heus systeem te zitten in die wirwar van auto's, bussen en scooters. Al worden ook hier de goden aangeroepen; iedere bus draagt op de achterzijde de woorden 'Good brake, Good horn, good luck.'
Een absoluut hoogtepunt letterlijk en figuurlijk was het Mehrangarh fort. Dit grootste fort van Rajasthan is gelegen aan de rand van de oude stad op een 125 meter hoge heuvel. Wandel langs de 36 meter hoge dikke rode muren en stap één van de zeven poorten binnen. Los van het mooiste uitzicht over de blauwe stad is het fort zelf ook een geweldig mooie bezienswaardigheid dat door de rijk versierd is.

8,6
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
9 Locals
8 Restaurants
7 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Jodhpur

 • Het gevoel in een andere wereld te zijn beland
 • De vriendelijkheid van de mensen

Minpunten Jodhpur

 • Die vele vriendelijke mensen zijn soms met wel heel veel
Ultieme tip: Midden in de blauwe stad staat een witte Hindoe tempel met marmeren zwart wit geblokte vloer. Via de trap kun je het dak op klimmen voor een mooie sunset view over de stad.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Magical India (bezocht in april 2010)

Review geschreven door Kim Bertens op 22 november 2017

India, wat moet je ervan vinden? Vooraf wist ik van verhalen wat ik zou moeten verwachten van dit bijzondere land. Een land met grote verschillen in arm en rijk, diverse emoties ervaar je terwijl je door het land heen reist en kun je genieten van de prachtige kleurrijke gewaden en mensen.
In de buitenwijken van Jodhpur gaan we per jeep naar een lokale boeren familie, een intens fijne ervaring is het besef ik mezelf. Wat een kadootje! De kindjes willen met je op de foto, de bokjes springen in het veld en je wordt zo welkom geheten. Fantastisch, ik moet mezelf even knijpen als ik mezelf verlies in het genieten van het moment. India is een ervaring wat je als mens zoveel rijker maakt.

8,2
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
10 Locals
8 Restaurants
7 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Jodhpur

 • levendige stad
 • heerlijk eten
 • prachtige buitenwijken

Minpunten Jodhpur

 • olifantenritten
Ultieme tip: Kijk eens verder buiten de stad
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Cultuurliefhebbers

Alles binnen loopafstand (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Alan Daud op 11 november 2017

Jodhpur is een relatief kleine stad in de deelstaat Rajastnan van India. Ik vond Jodhpur vooral aangenaamd omdat je bijna alle highlights lopend kan doen. Daarnaast is Jodhpur een van de oudste steden van India en dat zie je ook wanneer je tussen de smalle straatjes loopt en markten bezoekt.

De niet te missen Blue City, Jaswan Thada en Mehranger zijn absoluut de moeite waard om te bezoeken. Al met al een stadje wat je niet mag missen tijdens je reis in India.

7,8
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
6 Locals
8 Restaurants
9 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Jodhpur

 • betaaldbaar
 • relaxt
 • autenthiek

Minpunten Jodhpur

 • warm
 • dieven actief
 • veel bedelaars
Ultieme tip: Loop inplaats van Rikshaw of taxi te nemen. Dat verdubbelt je ervaring!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

The great blue city, amazing for just a few days (bezocht in december 2013)

Review geschreven door Laurens Coolsen op 30 januari 2017

Go to Merangarh fort, great to visit for few hours with amazing views. Furthermore, the city has beautiful architecture and is nicely blue colored. Max two days is more than enough to explore the city though.

Pluspunten Jodhpur

 • Relatively calm
 • Scenic

Minpunten Jodhpur

 • dirty
Ultieme tip: Eat like the locals do.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers

Specialisten India

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Taiwan kenner
Sponsors