Hampi Jouw vakantie naar Azië begint hier!
7,8
8,5 Algemene ervaring
8,0 Schoonheid
7,5 Interessant
8,0 Authenticiteit
7,0 Bereikbaarheid

Hampi

door Josephine Meijer

Hampi was ooit een keizerlijke metropool. De stad werd geplunderd en eindigde als ruïne. De overblijfselen, tussen de rotsen, geven je nog wel een beeld van hoe mooi het moet zijn geweest.

Ooit was Hampi het grootste en machtigste hindoe-keizerrijk van India. Nu, zes eeuwen later, heeft de regio in de zuidelijke provincie Karnataka nog steeds een magische aantrekkingskracht. Verstopt tussen grote, vreemd uitgesleten rotsblokken vind je honderden monumenten. Het zijn de overblijfselen van de stad Vijayangar, in de zestiende eeuw het epicentrum van het keizerrijk.

ZELF NAAR India?

Bekijk alle 73 reizen naar India

Vijayangar

In haar hoogtijdagen besloeg de stad Hampi een gebied van 650 vierkante kilometer, drie keer het huidige Amsterdam. Op de markten werd internationale handel gedreven en de keizers van Hampi waren beschermheren van kunst en architectuur. Ze lieten tientallen tempel- en paleisruïnes achter.

Toch ging er veel moois verloren toen de stad na eeuwen van verzet onder de voet werd gelopen door plunderende sultans. Het betekende de ondergang van de metropool.

Vijayangar werd een spookstad: er was geen keizer meer. De bevolking was vermoord of gevlucht. Sinds 1986 staan 58 van de 550 monumenten op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Ruïnes en klimrotsen

Hampi Bazaar en het nabijgelegen dorpje Kamalapuram zijn de startpunten voor de bezichtiging van de ruïnes. Het kan er in het hoogseizoen vrij druk worden. Maar zet Taj Mahal-taferelen gelukkig maar uit je hoofd.

De meeste reizigers bezoeken de ruïnes tussen november en maart wanneer de temperatuur het aangenaamst is. Met zijn bijzondere rotsenlandschap is Hampi ook een geliefde plek voor klimmers.

Hampi Bazaar

De kilometer lange straat Hampi Bazaar is de verzamelplek voor reizigers. Sommige oude gebouwen langs de rode stofweg lijken zelf tot de ruïnes te behoren. Toch speelt het dorpsleven zich juist daar af en vind je er goedkope hotelletjes, restaurants en winkeltjes.

De Virupasksha tempel en haar schattige huisolifant domineren de bazaar. Vroege vogels moeten zeker een ochtendwandeling maken om te zien hoe de bazaar langzaam tot leven komt.

Vittala tempel

De ruïnes zijn opgedeeld in twee hoofdgebieden: het Heilige Centrum rond Hampi Bazaar en het Koninklijke Centrum ten zuiden van Kamalapuram.

De Vittala tempel op twee kilometer van Hampi Bazaar is met tientallen bewerkte pilaren het meest adembenemend. Ze is een toonbeeld van Vijayangar kunst. De knap gedecoreerde stenen koets buiten de tempel staat op menig vakantiekiekje.

Koninklijk centrum

Met het toegangskaartje voor de Vittala tempel kun je ook de Zenana harem en de olifantenstallen bezoeken. Deze vind je in het Koninklijke Centrum. Het gebied heeft een andere uitstraling dan het Heilige Centrum. De grote rotsen liggen er niet verspreid over het gebied maar zijn gebruikt bij de bouw van stenen muren. De gehakte rotsen vormen met hun grillige vormen mooie patronen.

Zenana harem

Zulke muren vind je bijvoorbeeld om de Zenana harem. Ze zijn speciaal gebouwd zodat de vrouwen belangrijke ceremonies in gepaste privacy konden aanschouwen.

Blikvanger is de pastelkleurige Lotus Mahal, een delicaat ontworpen paviljoen waar hindoeïstische en islamitische bouwstijlen zich vermengen. In het koepelplafond zie je een gesneden lotusbloem.

Olifantenstallen

De verderop gelegen Olifantenstallen zouden beter olifantenpaleizen kunnen heten. De olifanten werden ondergebracht in gewelfde stallen met mooi gevormde toegangspoorten.

Van de elf koepels is de middelste extra groot en rijkelijk versierd. Het was de plek waar de olifanten optraden, maar zou zo voor een tempel door kunnen gaan.

Wat is er te doen in Hampi?

 • De temperatuur kan in Hampi woestijnachtig heet oplopen. Las een Indiase siësta in bij het populaire Mango Tree. In de schaduw van de mangobomen kijk je uit op het riviertje. Daarbij drink je uiteraard een ijskoude mango lassi.
 • Als het water hoog genoeg staat kun je Varen over de rivier als het water hoog genoeg is.
 • Heb je al heimwee naar je vertrouwde Hollandse fietsje? Huur in Hampi een mountainbike. Over rustige plattelandsweggetjes langs bananenplantages fiets je in een dag langs de belangrijkste tempel- en paleisruïnes die te ver van Hampi liggen om te lopen.
 • Laat je zegenen door huisolifant Lakshmi van de Virupaksha tempel. Voor een roepie zegent de olifant jou met haar slurf. Als je vroeg wakker bent, is het ochtendbad van Lakshmi ook de moeite waard.
 • Het imposante rijk van Vijayangar gaat weer leven bij het bezoek aan de ruïnes van de paleizen en de olifantenstallen net buiten Hampi.

Reizen India

Reviews Hampi

Relaxen in Hampi (bezocht in april 2016)

Review geschreven door Lesley Tapessur op 30 juni 2017

Ik was een paar dagen in Mumbai geweest en was de drukte en hitte helemaal zat! Wat een verademing was het toen om in Hampi aan te komen. Het dorpje zelf ligt aan een kabbelende rivier waar je iedere ochtend mensen ziet badderen en als je vroeg genoeg komt kun je zelfs de tempelolifant Lakshmi zien!

Je kunt aan beide kanten van de rivier slapen: in het dorpje of aan de overkant. Het dorpje heeft leuke winkeltjes, maar ik vond het zelf fijner om in een guesthouse aan de overkant te slapen. Het is aan die kant van de rivier iets rustiger en met een beetje geluk heb je een prachtig uitzicht op groene rijstvelden en palmbomen.

De relaxte sfeer is overigens heerlijk, maar je gaat natuurlijk vooral naar Hampi voor de tempels en ruïnes. Het is onvoorstelbaar hoeveel oude bouwwerken je hier vindt. Reusachtige stenen olifantsstallen, met reliëf versierde paleizen en een landschap dat bezaaid ligt met reusachtige keien. Het is echt een van de hoogtepunten geweest van mijn reis door India.

8,0
9 Algemene ervaring
8 Schoonheid
8 Interessant
7 Authenticiteit
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Hampi

 • Ontspannen sfeer
 • Mooie omgeving
 • Veel tempels

Minpunten Hampi

 • Muggen
Ultieme tip: Huur een scooter en bezoek de Anjana Matha Tempel! Je moet een flink aantal trappen op om er te komen, maar het is het waard als je boven de spelende makaken en het uitzicht ziet.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Indrukwekkend en relaxed; Hampi! (bezocht in februari 2016)

Review geschreven door Daphne Bollen op 12 juni 2017

Hampi is een bijzonder klein plaatsje in zuid-west India. Het kenmerkt zich door een rivier en de oevers ervan waar zich veel leven afspeelt en waar de Olifant elke dag in wordt gewassen. Ook zijn er veel mooie tempels, waardoor de plek een beetje spiritueel karakter heeft.

7,6
8 Algemene ervaring
8 Schoonheid
7 Interessant
9 Authenticiteit
6 Bereikbaarheid

Minpunten Hampi

 • Toeristisch plekje; dus veel indiers die je iets willen verkopen.
Ultieme tip: De ultieme tip is om er een scooter of fiets te huren en de mooie omgeving met tempels al fietsend te bezoeken!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers

Specialisten India

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Israël kenner
Sponsors