Mumbai
-
- Algemene ervaring
- Beziens­waardigheden
- Locals
- Restaurants
- Veiligheid
- Stranden

Mumbai

door Willeke van Doorn

Mumbai is de poort tot India, het hart van Bollywood en een stad van enorme uitersten. In deze miljoenenstad loop je filmsterren tegen het lijf en bezoek je het Victoria Station, het mooiste treinstation van India.

Mumbai is met zestien miljoen inwoners de grootste stad van het subcontinent. De poort tot India staat in Mumbai, de Britten vaarden via deze poort het land binnen. Het koloniale leven is nog altijd merkbaar in deze miljoenenstad. Ook is het de geboorteplaats van de grootste filmindustrie ter wereld. In Mumbai, vroeger Bombay, of beter gezegd Bollywood, worden jaarlijks meer dan negenhonderd films geproduceerd. Meer dan in Hollywood. Camera, lights, action!

ZELF NAAR Mumbai?

Bekijk alle 10 reizen naar Mumbai

India in het klein

Mumbai is een stad van tegenstellingen. Moderne technologie ontmoet oude, Victoriaanse gebouwen. Overweldigende rijkdom staat recht tegenover schrijnende armoede. Groene tuinen vormen een rustpunt tussen het drukke en chaotische verkeer.

De miljoenen inwoners van Mumbai komen uit alle streken van het enorme subcontinent. Daardoor worden er veel verschillende talen gesproken. Het Indiase eten verschijnt uit alle streken op je bord. Mumbai is een smeltkroes van bevolkingsgroepen en tegenstellingen: India in het klein.

Victoria Station

Begin je reis door Mumbai bij het Victoria Station, of Chatrapati Shivaji Terminus. Dit is zonder twijfel het mooiste treinstation van India. Het station is gebouwd in een Victoriaanse stijl, opgesierd met veel glas-in-loodramen, bogen en ornamenten.

Een smeedijzeren toegangshek versierd met krullen geeft toegang tot de binnenplaats. Aan weerszijden van de poorten houden twee stenen leeuwen de wacht. Ondanks de drukte en hitte van de stad straalt het Victoria Station koele klasse uit. UNESCO riep dit indrukwekkende gebouw in 2004 uit tot Werelderfgoed.

Bezienswaardigheden in Mumbai

Behalve Victoria Station hebben de Britse koloniale overheersers nog meer mooie bezienswaardigheden achtergelaten. In het zuiden van Mumbai staat de 'poort tot India'. Dit monument was eeuwenlang het eerste wat bezoekers van India zagen wanneer ze per boot het land naderden.

Na de onafhankelijkheid van India vertrokken de laatste boten met terugkerende Britten ook hier. Deze poort moet grote indruk hebben gemaakt wanneer buitenlanders arriveerden in India. Het is een indrukwekkend groot monument van goudgele basalt en een van de niet te missen bezienswaardigheden van Mumbai.

Bovendien is het gebouwd in typisch Indiase stijl. Achter de poort, aan de waterkant, daal je via steile trappetjes af richting het water. Vanaf hier vaar je een bootje en bekijk je de immense skyline van Mumbai vanaf het water.

Bollywood

Bollywood is je volgende stop tijdens je vakantie in Mumbai. Stap een willekeurige bioscoop binnen en het enorme aanbod zal je verbazen. Maar waarom naar de film, als je het allemaal echt kunt meemaken? Een stukje buiten het drukke stadscentrum ligt een plek die liefkozend film city wordt genoemd.

Hier bezoek je filmsets die niet van het echte Indiase straatbeeld te onderscheiden zijn. Ook zie je eens van dichtbij hoe films worden gemaakt. Altijd al oog in oog willen staan met een echte filmster? Met een beetje geluk loop je er hier een tegen het lijf.

Wat is er te doen in Mumbai?

 • Vaar in een middag naar Elephant Island, net voor de kust van Mumbai. Op ongeveer een uurtje varen liggen vijf tempelgrotten die redelijk goed bewaard zijn gebleven. Door een straat van toeristische stalletjes loop je van de boot naar de tempels.
 • Altijd al een filmster willen zijn? De kans om als Westerling gecast te worden is groot wanneer je in de wijk Colaba of Fort Area over straat loopt. De opnames van de Bollywood films zijn net buiten de stad.
 • Drink een biertje bij Leopolds, het bekendste café van Mumbai. Waan je even hoofdpersoon Gregory David Roberts uit de best-seller Shantaram die je even daarvoor op de Coloba Causeway hebt gekocht.
 • Sluit de avond samen met honderden Indiërs af op Chowpatty Beach. Het water is niet geschikt om in te zwemmen, maar het is een fijn strand om de gekte van de stad even achter je te laten. Ga lekker in het zand zitten en eet een geroosterde maïskolf.
 • Koop vers fruit op Crawford Market en verdwaal in de smalle steegjes van het enorme marktcomplex waar werkelijk alles te koop is.

Reizen Mumbai

Meer Mumbai

Reviews Mumbai

Geur en kleur (bezocht in juni 2018)

Review geschreven door Wies Neggers op 08 december 2019

Na het rustige noorden van India te hebben gezien ben ik afgereisd naar drukke Mumbai. De drukte was niet vervelend, het hoort gewoon bij een grote stad in India. Er zijn ontzettend veel culturen te vinden met stuk voor stuk prachtige mensen.

Pluspunten Mumbai

 • Weinig toeristen
 • Prachtige natuur
 • Mooie cultuur

Minpunten Mumbai

 • Drukte
 • Armoede
 • Lastig vervoer
Ultieme tip: Zelf heb ik een homestay gedaan, om zo de ultieme ervaring op te doen!
Aangeraden voor: Backpackers, Cultuurliefhebbers

Specialisten India

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Israël kenner
Sponsors