Delhi
7,4
8,5 Algemene ervaring
7,5 Beziens­waardigheden
9,0 Locals
6,5 Restaurants
7,0 Veiligheid
6,0 Stranden

Delhi

door Marcella van Tol

Delhi overvalt je. Delhi betovert je. Traditionele en moderne gewoonten smelten in Oud en Nieuw Delhi samen tot een miljoenenstad.

Je denkt misschien: Delhi, dat is een vieze, drukke en broeierige metropool. Een stad waaraan je normaal gesproken liever voorbij reist. Maar de miljoenenstad centraal in het noorden van India is meer dan dat.

ZELF NAAR Delhi?

Bekijk alle 28 reizen naar Delhi

Twee Delhi's

Eigenlijk zijn er twee Delhi's: het oude Delhi en New Delhi, de hoofdstad van India. Twee werelden van ruim dertien miljoen mensen die samenkomen in één stadagglomeratie en gebroederlijk zij aan zij bestaan.

In het oude Delhi stap je terug in een tijd van keizers, koningen en sultans. De tijd van kunstige moskeeën en paleizen. Je dompelt je er onder in de intrigerende geschiedenis van zowel hindoeïstische als islamitische machthebbers.

Nieuwe Delhi

Maar sla een paar hoeken om en je bent plotseling terug in het nieuwe India. In New Delhi. Het huidige Indiase leven. Terug in de chaos van schelle claxons, meters hoog bepakte ossenwagens, riksja's en krioelende voetgangers.

Terug in de moderniteit. Groene stadsparken, snelle zakenmannen en hippe bars. Het is deze nieuwe, moderne stad, New Delhi, die de Britten in 1912 stichtten. Als hoofdstad van hun Indiase kolonie. Een haast westerse stad.

Oude Delhi

Het is het oude Delhi dat tussen de zeventiende en negentiende eeuw het islamitisch knooppunt was in het overwegende hindoeïstische land. Eén van de oudste steden ter wereld.

Het oude Delhi is gecentreerd om de stad Shahjahanabad. Vernoemd naar de islamitische Moghul-heerser Shah Jahan. Hij liet de stad in 1639 bouwen. Evenals het Rode Fort Lal Qila en India's grootste moskee Jama Masjid.

Minaretten

Shah Jahan, tevens opdrachtgever van de Taj Mahal, liet het Rode Fort bouwen om er vervolgens met zijn familie te wonen. Vanaf 2007 is het ommuurde paleis een cultureel erfgoed van UNESCO.

Niet te missen is de 73 meter hoge minaret van Qutb Minar. Dit complex van Afghaanse architectuur is in 1199 in opdracht van de Turkse koning Qutb-ud-din Aibak gebouwd. De minaret markeert het begin van de islamitische heerschappij in India. Het bouwwerk symboliseert de overwinning van het laatste koninkrijk van de hindoes.

Stadspark van Gandhi

Zoveel schoonheid in een als vuil bestempelde stad. Laat het even bezinken in één van de groene stadsparken van Delhi. In de Lodi Gardens en het Nehru Park bijvoorbeeld. In beide parken vind je vroege vogels die yoga beoefenen tot relaxte artiesten die 's middags hun schilderijen vertonen.

Lodi Gardens en het Nehru Park zijn een kleine oase waar vijftiende eeuwse tombes, ruïnes en bruggen samengaan met een spelletje cricket. Of vindt net als Mahatma Gandhi rust in het park Rajghat, waar de vredesactivist in 1948 werd gecremeerd.

Hippe en rijke stad

Om het contrast tussen oud en nieuw compleet te maken, keer je vervolgens terug naar New Delhi. Hier ruikt het modern. Universiteiten, theaters, musea en galerieën vormen het culturele centrum.

New Delhi verandert snel. Vanaf de jaren 1990 trekken veel buitenlandse investeerders naar de stad. Multinationals bouwden er hun kantoren. Inmiddels is Delhi één van de grootste economische centra van India.

Na Mumbai is Delhi de grootste stad van het land. En met het hoogste stedelijke inkomen per hoofd van de bevolking is Delhi ook rijk. Je ziet het aan het straatbeeld: hippe bars en chique cafés. In New Delhi zijn er plekken genoeg om het nieuwe geld met verve te spenderen.

Wat is er te doen in Delhi?

  • Bezoek het Rode Fort in het oude Delhi. Deze ommuurde ministad geeft de rijkdom uit de tijd van de islamitische heersers.
  • Speel cricket met kinderen in een van de vele groene stadsparken die Delhi rijk is. Of ga gewoon even lekker liggen op een bankje om uit te rusten.
  • Ontsnap aan de drukte van Delhi en breng een bezoek aan het National Museum of het Gandhi Smriti, de plek waar de spirituele leider in 1948 is vermoord.
  • Zorg dat je in Delhi bent tijdens een van de vele festivals die India rijk is. Diwali en Dussehra worden groots gevierd in de Indiase hoofdstad.
  • Drink voor een paar roepie Indiase chai thee in Oud Delhi en drink veel te dure koffie met een brownie in een van de hippe koffiebarretjes in Nieuw Delhi.

Reizen Delhi

Meer Delhi

Reviews Delhi

De straten van New Delhi (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Mats Smets op 17 november 2019

De foto is van mijzelf, hij is gemaakt op vrijdag 28 juli 2017 in de ochtend in New Delhi. Ik was daar samen met mijn ouders en broer op vakantie.
Die ochtend hebben wij gefietst door de stad, de mannen op de foto zitten gewoon op straat. De straat heet Chadni Chowk Road.
De gids vertelde dat het mannen zijn van het platteland die werk zoeken in de stad. Er viel ons op dat er geen vrouwen tussen zitten, die zijn nog op het platteland.
De gids vertelde dat het om duizenden mensen ging die dagelijks gratis een maaltijd aangeboden krijgen. De gids was van de organisatie Bajabikes mogelijk kunnen zij er nog meer over vertellen.
Zij zaten allemaal heel rustig te wachten tot ze te eten en drinken kregen. De foto is heel snel gemaakt omdat wij het een beetje gênant vonden om de foto te maken.
We weten alleen dat het bedrijf een vrijwilligersorganisatie was. Later in de week in de zelfde straat zijn wij, ook nog in een grote Sikh tempel (Gurdwara Sis Ganj Sahib) geweest waar ook dagelijks maaltijden werden bereid voor arme mensen.

6,7
8 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
8 Locals
6 Restaurants
6 Veiligheid
5 Stranden

Minpunten Delhi

  • veel zwervers/bedelaars/straatverkopers
Ultieme tip: Veel rondkijken.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Een nooit vergeten reis (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Mats Smets op 18 november 2018

De foto is van mijzelf, hij is gemaakt op vrijdag 28 juli 2017 in de ochtend in New Delhi. Ik was daar samen met mijn ouders en broer op vakantie.
Die ochtend hebben wij gefietst door de stad, de mannen op de foto zitten gewoon op straat. De straat heet Chadni Chowk Road
De gids vertelde dat het mannen zijn van het platteland die werk zoeken in de stad. Er viel ons op dat er geen vrouwen tussen zitten, die zijn nog op het platteland.
De gids vertelde dat het om duizenden mensen ging die dagelijks gratis een maaltijd aangeboden krijgen. De gids was van de organisatie Bajabikes mogelijk kunnen zij er nog meer over vertellen.
Zij zaten allemaal heel rustig te wachten tot ze te eten en drinken kregen. De foto is heel snel gemaakt omdat wij het een beetje gênant vonden om de foto te maken.
We weten alleen dat het bedrijf een vrijwilligersorganisatie was. Later in de week in de zelfde straat zijn wij, ook nog in een grote sikh tempel (Gurdwara Sis Ganj Sahib) geweest waar ook dagelijks maaltijden werden bereid voor arme mensen.

8,2
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
10 Locals
7 Restaurants
8 Veiligheid
7 Stranden
Ultieme tip: Reis zoveel als je kunt want op een dag kan je het misschien niet meer
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Georganiseerde chaos in Delhi (bezocht in februari 2015)

Review geschreven door Ilse Verhagen op 09 november 2016

Ik heb het grootste deel van mijn tijd in India doorgebracht in Delhi. Ja, het is een drukke, chaotische, bevuilde stad en toen ik aankwam in Delhi voelde ik een enorme cultuurshock. Bovendien kon ook ik niet het bekende fenomeen voorkomen: de Delhi Belly. Maar je moet jezelf zeker een paar dagen de tijd gunnen om je hart te verliezen aan deze stad.
Delhi is een stad met prachtige (religieuze) bezienswaardigheden, waaronder Humayun's tomb, Lodhi gardens, de Sikh tempel Bangla Sahib, Jama Masjid en Nizamuddin Dargah (waar je op donderdagavond prachtig gezang kan horen). Aan de gedachte om weer met een rickshaw door te stad te crossen krijg ik een glimlach op mijn gezicht. South Delhi is een stuk rustiger en moderner en een goede plek om te overnachten en wat aan de chaos te ontsnappen. Voor alle backpackers is het Madpackers Hostel een absolute aanrader. Vlakbij de metro en de leukste uitgaanswijk van Delhi: Hauz Khas village (beter bekend als HKV).

Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Specialisten India

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors