Rondreis Noord-India in vier weken

Rondreis Noord-India in vier weken

door Elsemieke Land

Noord-India is waarschijnlijk het meest bezochte deel van India. Is het niet voor de hoogtepunten van de Gouden Driehoek, dan wel vanwege de kleurrijke woestijnprovincie Rajasthan. Voor al die hoogtepunten moet je gewoon even de tijd nemen. Daarom hebben wij een reisroute door Noord-India voor je uitgestippeld waarmee je uitgebreid kennismaakt met dit deel van India. 

Een vol programma wacht op je. Vanaf chaotische stad Delhi reis je dwars door de Tharwoestijn naar kleurrijke steden als Jaipur en Jodhpur en alles daar tussenin. Majestueuze forten, paleizen en unieke tempels leiden je naar hoogtepunt Taj Mahal en India’s heiligste stad Varanasi. Vier weken later en bijna 3.500 kilometer verder sluit je je overrompelende rondreis door Noord-India weer af in Delhi. 

ZELF NAAR India?

Bekijk alle 56 reizen naar India

Bezienswaardigheden in Noord-India

Je eerste, chaotische ontmoeting met India vindt plaats in Delhi. Stoffige straatjes waar de elektriciteitskabels in grote knopen tussen de gebouwen hangen worden afgewisseld met must-see’s als het Rode Fort, de moskee Jama Masjid, de Qutab Minar en Humayun’s Tomb. Zoek de rust op bij het gedenkteken van Mahatma Gandhi in stadspark Rajghat. Reis met een tussenstop in Kalakho door naar de hoofdstad van Rajasthan: Jaipur

Maak in India’s roze stad een tour langs windpaleis Hawa Mahal, het City Palace en waterpaleis Jal Mahal en bezoek een bazar of Bollywoodfilm. Stap vervolgens in een taxi naar het Amber Fort net buiten de stad en rijd daarna door naar het spirituele Pushkar, waar je aan de oevers van het Pushkar-meer even ontsnapt aan de drukte en de rituelen van pelgrims op de ghats aanschouwt. 

Via de middeleeuwse bazar van Ajmer en met een uitstapje naar de marmeren tempel van Adinath in Ranakpur, reis je door naar het romantische Udaipur. Te midden van groene heuvels ligt Lake Pichola, waar het unieke Lake Palace in drijft. Wandel rondom het meer door smalle straatjes en langs paleizen, witte haveli’s en ghats en bezoek de Brahmatempel. 

Next stop, de blauwe stad Jodhpur, die wordt bewaakt door het massieve Meherangarh Fort. Vanaf de top kijk je uit over kronkelende straatjes en spot je de hoge klokkentoren in het centrum van de stad. Hier vind je ook de traditionele, bedrijvige Sardar Market.  

Vanuit de blauwe stad Jodhpur rol je na een lange rit door de woestijnvlakte de ‘Gouden Stad’ Jaisalmer binnen. Naast het startpunt voor een woestijnsafari, is de stad zelf ook het bezoeken waard. Het statige goudgele fort wat de heuvel domineert omringt onder meer de main chowk (plein), het Paleis van Maharawal, het meer van Gadisar en de Pansari Bazaar. Deze hoogtepunten worden verbonden door middeleeuwse goudkleurige straatjes. 

Reis door naar Bikaner, waar je de bijzondere rattentempel Karni Mata bezoekt. Vervolg je route langs Mandawa en de Shekhawati-regio, die bekend staat om zijn met fresco’s versierde haveli’s. Daarna is het tijd voor een van de hoogtepunten van Noord-India: de Taj Mahal in Agra. Ga vroeg uit de veren om het wit marmeren mausoleum in het ochtendgloren te aanschouwen en bezoek ook het Rode Fort, de ‘Baby Taj’ Itimad-ud-Daulah en de Sadar Bazar. 

Stap in Agra op de trein naar Jhansi en reis per auto of bus verder naar sprookjesachtig en met tempels bezaaide Orchha, aan de oever van de Betwa-rivier. Khajuraho is je volgende bestemming. Zijn tempelcomplexen lijken op het eerste oog niet veel te verschillen van andere tempels in India. Eenmaal dichterbij zijn de erotische beeltenissen uit de kamasutra daarentegen niet te ontkennen. 

Bereid je voor op je laatste en misschien wel meest heftige stop van je rondreis door Noord-India: India’s heiligste stad Varanasi. Tijdens zonsopgang vaar je over de Ganges en aanschouw je de spirituele rituelen van de hindoeïstische pelgrims. Dwaal daarna of als alternatief door de straatjes van het oude centrum en ga op zoek naar de kleurrijke hindoetempels. Na je bezoek aan Varanasi brengt de nachttrein je terug naar Delhi, waar je rondreis door India ten einde komt. 

Beste reistijd voor Noord-India

Tijdens de Indiase zomer, voornamelijk de maanden mei en juni, wordt het voor de gemiddelde westerling ondraaglijk warm in woestijnsteden als Jaipur en Jodhpur in Noord-India. Daarom raden we aan deze periode te mijden. Het regenseizoen volgt de zomer op in juli en augustus, waarbij er vaak aan het eind van de middag een tropische bui valt. De periode die volgt van september tot en met maart is de beste reistijd voor Noord-India. Het is dan droog en de temperatuur is aangenaam. 

We raden aan om minimaal vier weken voor deze reisroute door Noord-India uit te trekken. Zo krijg je een goede indruk van deze regio en heb je genoeg tijd om je jetlag, cultuurshocks en alle indrukken te verwerken en om bij te komen van de soms lange reistijden. 

Routebeschrijving

Met veel fantasie zie je in de route die je tijdens deze rondreis door Noord-India aflegt een omgevallen zandloper. Vanuit Delhi duik je de woestijnprovincie Rajasthan in, bezoek je de Gouden Driehoek en een aantal belangrijke pelgrimsoorden. 
De afstanden tussen de grote steden op de route zijn goed te overbruggen met de trein. Reserveer voor de treinreis tussen Jhansi en Varanasi en tussen Varanasi en Delhi een slaapcoupé in de nachttrein. Reis je als vrouw alleen? Maak dan voor je eigen veiligheid en comfort voor elke treinreis gebruik van een klasse met gereserveerde stoelen. 

Maak voor de kleinere afstanden gebruik van een auto met chauffeur en ga niet zelf rijden in het chaotische Indiase verkeer. 

Maak je deze reis liever met een reisorganisatie? Bekijk hier alle aanbieders voor een rondreis door Noord-India!

Reizen India

Foto's & video's Rondreis Noord-India in vier weken

Specialisten India

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors