Chitwan National Park
7,5
7,5 Algemene ervaring
8,0 Natuur
8,0 Stranden
7,0 Wildlife
7,5 Overige activiteiten
7,0 Bereikbaarheid

Chitwan National Park

door Maarten van Dun

Ontmoet de koning van de jungle in het even zo koninklijke park van Chitwan. Wijk af van de gebaande paden van dit Nepalese nationaal park en kom oog in oog te staan met de zeldzame Bengaalse tijger.

De gids kijkt gespannen naar het metershoge gras. Daar, ergens in de verte in het wuivende olifantengras, loopt een wilde tijger. Met een verrekijker spot je het majestueuze dier. Op een tiental meters afstand loopt het roofdier langzaam en zonder om te kijken richting de bosrand. De kans om een wilde Bengaalse tijger te zien is klein, maar in het Chitwan National Park in Nepal duiken de dieren plotseling op vanuit de mist.

ZELF NAAR Chitwan National Park?

Bekijk alle 35 reizen naar Chitwan National Park

Koninklijk park

Het Chitwan National Park in Nepal is een van de laatste plekken ter wereld waar de Bengaalse tijger in het wild voorkomt. Lang was het gebied de favoriete jachtgrond van de koninklijke familie van Nepal. Vreemd genoeg zorgde dit ervoor dat de dieren in het park goed beschermd waren, omdat het gebied verboden was voor burgers. Boeren meden de omliggende bossen uit angst voor malaria.

Toen er echter goedkope medicijnen tegen de ziekte beschikbaar werden, veranderden de dichte bossen snel in kale landbouwgrond. Slechts tweehonderd neushoorns en dertig tijgers overleefden de toestroom van mensen. Net op tijd besloot de koning van Nepal in 1973 om het natuurgebied een beschermde status te geven. De wilde dieren kregen de tijd om zich te herstellen.

Wandelsafari

In Chitwan National Park heb je de optie om een safari door de jungle op de rug van een olifant te maken. Wij raden dit echter af, vanwege de slechte behandeling en leefomstandigheden van deze dieren. Met een goede gids spot je de wilde dieren al wandelend ook.

De gids legt je precies uit wat je moet doen als je in oog komt te staan met een neushoorn, tijger of krokodil. Als je tussen de bomen doorloopt, word je van alle kanten bespiedt. Hier liggen gevaarlijke dieren op de loer. De voetafdrukken van de Bengaalse tijger in het natte zand verraden hoe groot de onbetwiste koning van de jungle is.

Diverse junglebewoners

Indiase neushoorns, wilde olifanten, beren, hyena's, otters en krokodillen behoren tot de ingezetenen van het koninkrijk van de tijger. In de rivieren van Chitwan National Park zwemmen de zeldzame Ganges dolfijnen.

Meer dan 450 verschillende soorten vogels bevolken het bladerdak van het subtropische woud. Apen houden de wacht in de dichte bossen. Met luid gebrul waarschuwen zij de herten en wilde zwijnen als de tijger dichterbij sluipt.

Rebellen

De tijgers liepen de afgelopen jaren wederom gevaar. Maoïstische rebellen waren actief in het gebied. Toeristen meden Chitwan National Park. Zonder toeristen konden stropers hun gang gaan.

De situatie is inmiddels verbeterd. Meer en meer reizigers komen naar het park voor een ontmoeting met de mysterieuze Bengaalse tijger.

Gebaande paden ontwijken

Er kleeft ook een nadeel aan het stijgende aantal toeristen: het wordt moeilijker om de tijgers te zien. De populaire olifantensafari's zorgen af en toe voor grote drukte.

Om deze drukte te vermijden dring je zo diep mogelijk in het park door. Probeer in een van de kleine dorpjes rond het park een gids te vinden die bereid is van de gebaande paden af te wijken.

Wat is er te doen in Chitwan National Park?

 • Luister naar het gebrul van tijgers in de jungle en probeer ze te vinden. De grootste katachtigen ter wereld zijn schuw, maar in Chitwan zijn ze dichterbij dan je denkt.
 • Volg de voetsporen van de Indiase neushoorn tot je de schitterende dieren in een open vlakte ziet staan.
 • Tracht zo diep mogelijk het oerwoud in te komen, waar andere toeristen schaars zijn.
 • Laat de geluiden en geuren van de Indiase jungle op je inwerken: honderden vogelsoorten laten hun gezang horen, vooral tijdens de schemering.

Reizen Chitwan National Park

Meer Chitwan National Park

Reviews Chitwan National Park

Unieke ervaring. (bezocht in juni 2018)

Review geschreven door Marion van Ballegooij op 03 december 2019

Gewoon gaan, het is een uniek park met veel wild. Ik heb me ontzettend welkom gevoeld, door de lieve ontvangst. Alles klopt, het dorp, het wild, de safari. Een prachtige ervaring om oog in oog met een neushoorn te zijn.

Pluspunten Chitwan National Park

 • prachtige mensen
 • mooi warm welkom
Ultieme tip: Verblijf er een paar dagen, boek een gids en spot een neushoorn.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Reizen door Nepal (bezocht in juli 2019)

Review geschreven door Francis Leijen op 17 november 2019

Chitwain is een gebied waar veel wild leeft. Deze hebben wij ook van dichtbij mogen zien. Helaas hebben we de tijger niet gezien. Wij hadden een reisleider die precies wist waar veel dieren te zien waren. Omdat wij vrijwilligerswerk deden in Kathmandu was het ook erg fijn om even de grote drukke stad uit te zijn.

Ultieme tip: Ga minimaal 4 dagen naar Chitwain. Er is daar erg veel te zien.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Dangerous Rhino (bezocht in december 2016)

Review geschreven door Emma Bronswijk op 03 december 2017

Ik verbleef in het Rainbow Safari Resort, wat echt een aanrader is! Misschien moet ik er wel even bij vermelden dat de kamer na één keer douchen was ondergelopen en de vloerbedekking, maar niet droogde, waardoor het op een gegeven moment wel een beetje begon te stinken en we ook nog eens een dikke rat door het restaurant zagen lopen. Maar het personeel maakten heel veel goed en het eten was ook nog eens lekker. Je moet ook gewoon niet te veel verwachten van Nepal. We kwamen het eind van de middag aan en werden meteen door een gids meegenomen naar het meertje om de zonsondergang te zien. Dit was blijkbaar een big deal hier, want er stonden allemaal toeristen met bijna even veel gidsen foto's te maken van de zonsondergang. Op een eilandje verderop lagen wat krokodillen van het laatste beetje zon te genieten. Zelf vond ik de zonsopgang bijzonderder. Het was erg vroeg in de morgen en we stapte in een bootje op het mistige meer. Naast ons was een olifant lekker aan het badderen terwijl de zon een rode gloed had. Een erg magisch gezicht. We gingen met het bootje de rivier op terwijl de gids van alles over de omgeving vertelde. Onderweg kwamen we nog een neushoorn tegen. Later stapte we op het land waar de gids tijgersporen spotte. Hij vertelde dat ze vers waren, want hij kon de tijger urine ruiken. Wij roken niks haha, maar hij maakte er in ieder geval een heel spannend verhaal van. We kwamen zoveel dieren tegen dat het bijna een beetje nep leek. Toen we ernaar vroegen vertelde een gids wel dat olifanten niet allemaal wild waren. Maar de neushoorn was dat zeker wel, want de gids vertelde al dat die een paar mensen aangevallen had. En twee dagen later was er nog een meisje aangevallen. Zij werd afgevoerd naar het ziekenhuis waar ik vrijwilligerswerk deed, hier is ze later overleden. Hier was echter niks over te vinden op het internet. Erg mysterieus dus allemaal, maar zolang je goed naar de gids luistert en niet te dichtbij komt zal er niets zoveel gebeuren denk ik.

9,0
9 Algemene ervaring
10 Natuur
9 Stranden
10 Wildlife
9 Overige activiteiten
7 Bereikbaarheid

Pluspunten Chitwan National Park

 • heel mooi
 • veel dieren te zien
 • aardige locals

Minpunten Chitwan National Park

 • soms een beetje de vraag wat waar is en welke dieren echt wild zijn
 • zielig voor sommige dieren
 • beetje massatoerisme
Ultieme tip: Kom niet te dichtbij de neushoorns! Vraag zoveel mogelijk aan de gids, ze hebben veel te vertellen, erg leuk!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Mooi, maar in het juiste seizoen. (bezocht in juni 2016)

Review geschreven door Charlotte de Vries op 12 augustus 2016

Ik was niet ondersteboven van het Chitwan National Park. Het zou kunnen dat het regenseizoen waarin ik terechtkwam hieraan bijdroeg. Door de heftige regenval waren sommige wegen te modderig om overheen te rijden en was het gras zo hoog gegroeid dat we bijna geen dieren konden zien. Daarnaast was het er zo verschrikkelijk heet! Maar ondanks het weer heb ik een mooie boottocht gemaakt om krokodillen, olifanten en neushoorns te zien, en heb ik samen met een gids door de sprookjesachtige jungle gewandeld.

6,0
6 Algemene ervaring
6 Natuur
7 Stranden
4 Wildlife
6 Overige activiteiten
7 Bereikbaarheid

Pluspunten Chitwan National Park

 • Betaalbaar
Ultieme tip: Probeer het regenseizoen te vermijden! Je ziet dan bijna geen dieren en het is snikheet.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Nepal

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

China kenner
Sponsors