Everest Base Camp
9,4
10,0 Algemene ervaring
10,0 Natuur
9,0 Plaatsen
10,0 Wandelingen
8,0 Bereisbaar

Everest Base Camp

door Maarten van Dun

De expeditie naar het Everest Base Camp is een trektocht over het dak van de wereld. Het is dagenlang lopen, met tussendoor verplichte rustdagen om te acclimatiseren.

De Everest Base Camp Trek is uitputtend zwaar. Veel mensen die aan de tocht beginnen voltooien hem niet. Hoogteziekte, sneeuwstormen, ijzige temperaturen of harde wind kunnen ervoor zorgen dat je rechtsomkeert moet maken. Maar met een goede conditie, veel doorzettingsvermogen en een beetje geluk sta je aan de voet van de meest legendarische berg ter wereld.

ZELF NAAR Nepal?

Bekijk alle 37 reizen naar Nepal

Lukla Airport

De tocht begint met een angstaanjagende landing op de minuscule landingsbaan van Lukla Airport. Het vliegveld ligt ingeklemd tussen steile bergwanden. Op de luchthaven zijn sherpa's en bagagedragers te vinden.

Vanaf Lukla begint de tien dagen durende trektocht naar het Everest Base Camp. Klimteams gebruiken dat kamp om te acclimatiseren, voordat ze aan hun tocht naar de top van de Mount Everest beginnen. In het hoogseizoen slaan soms wel honderden klimmers hun kamp op. In de koude winter is het Base Camp echter vrijwel verlaten.

Kamers met zuurstof

Het Everest Base Camp staat onder klimmers beter bekend als EBC. Voordat je het EBC bereikt, moet je dagenlang lopen. Vanaf Lukla voert de route langs Namche Bazaar. Het kleine dorp ligt op 3.400 meter hoogte.

In Namche rust je verplicht minimaal één dag. Bijvoorbeeld in het roemruchte Everest View Hotel. Vanuit je hotelkamer kijk je uit op de Mount Everest. De kamers worden voorzien van extra zuurstof. Dat is schaars op deze hoogte. Op de markt in het dorpje koop je de laatste spullen voor de rest van de tocht.

Gorak Shep

Meteen na vertrek uit Namche tekent de Mount Everest zich af aan de horizon. Het is nog maar 25 kilometer naar de berg. In deze omgeving is dat echter een enorme afstand.

Vanaf Namche gaat de trektocht binnen enkele dagen naar Gorak Shep. Op de steile wanden van de massieve bergen passeer je kleine nederzettingen met traditionele huizen. Tijdens het klimmen hoor je de bellen van de yaks, langharige runderen die hier alle seizoenen weten te overleven.

Kala Pattar

Vanaf Gorak Shep kun je de top van de Kala Pattar bereiken. Deze berg is 5.550 meter hoog. Vanaf het hoogste punt is het uitzicht op Mount Everest letterlijk adembenemend. Op deze hoogte is de lucht zo ijl dat ademen moeilijk kan zijn.

Maar het is onbetaalbaar om zo dicht bij de top van de hoogste berg ter wereld te staan. De punt van Mount Everest is slechts vijfeneenhalve kilometer hiervan vandaan. Maar nog moet je je hoofd in de nek leggen om de top te kunnen zien.

De laatste meters

De volgende dag is het tijd voor de laatste meters van de tocht. Aan de voet van Sagarmatha, zoals de sherpa's Mount Everest noemen, ligt dan eindelijk het Everest Base Camp.

Het is geen mooie vallei. Toch is de aankomst in het EBC onvergetelijk. Je staat immers aan de voet van de hoogste berg ter wereld. Legendes over heldendaden en ontdekkingstochten hangen er bijna voelbaar in de lucht.

Wat moet je weten over het Everest Base Camp?

 • Vanuit het Everest Base Camp vertrekken alle expedities naar de top van de Mount Everest.
 • Je landt op Lukla Airport, een van de meest angstaanjagende vliegvelden ter wereld.
 • Overnacht in het Everest View Hotel, waar je vanuit de kamer met extra zuurstoftoevoer uitzicht hebt op de Mount Everest.
 • Langs de route naar het Everest Base Camp kom je langs kleine nederzettingen, waar boeren hun yaks laten grazen.
 • Vanaf de top van Kala Pattar zie je voor het eerst de top van de Mount Everest. Een uniek moment in je leven.

Reizen Nepal

Reviews Everest Base Camp

Everest base camp (bezocht in maart 2017)

Review geschreven door Eric Werff op 11 november 2018

Fantastische hiking tocht die ik iedereen kan aanbevelen. One of a lifetime . Gedaan via Shoestring, goed georganiseerd en goede gidsen. Je bent natuurlijk afhankelijk van de groep maar deze groep was ook fantastisch. Onderweg naar Mount Everest waan je je in een documentaire van Discovery channel. Doen!!

Pluspunten Everest Base Camp

 • zeer betaalbaar
 • probeer Dal bhat

Minpunten Everest Base Camp

 • alleen maar plussen
 • go for it
Ultieme tip: Neem niet te veel spullen mee. Slaapzak en goede jassen is voldoende.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Trekking van Jiri naar EBC (bezocht in maart 2017)

Review geschreven door Bart Vrancken op 15 november 2017

Er zijn verschillende manieren om naar Everest Base Camp te gaan en ik koos voor de zwaarste. De meeste mensen vliegen naar Lukla maar ik begon op ongeveer een week lopen (op mijn tempo) in Jiri. Dit is ook het punt waar de eerste man die de top van Everest bereikte, Sir Hillary en de Sherpa Tenzing Norgay. Ik heb de hele tocht gedaan zonder porter of guide en in mijn eentje met mijn ongeveer 15 kg zware rugtas.
Er is een route aangeven met op bepaalde punten een oranje verf punt op een boom of muur zodat je het makkelijker kan volgen. Sommige dagen ontbraken die, maar de lokale mensen zijn super aardig en helpen je altijd op weg zodat je nooit te erg verdwaald.
Op de dagen van Jiri naar Lukla is het zwaar. Veel stijgingen en dalingen over bergen en door valleien en je moet wennen aan die 6-9 uur die je ongeveer per dag loopt. De omgeving en de vooruitzichten op nog betere houden je op de been en een goede playlist.
Je verblijft bij mensen in een soort theehuisje. Vaak kan je gratis of voor weinig geld blijven slapen als je de maaltijden en dergelijke bij hun haalt. Ze hebben vaak dekens, maar ik heb gehoord dat het tijdens het hoogseizoen op kunnen zijn. Voor de zekerheid had ik in Kathmandu een slaapzak en dikke jas gehuurd die -32 graden zouden moeten weerstaan.
Na Lukla, waar je een rustdag moet nemen, ga je echt de hoogte in. Houd je aan de voorgeschreven acclimatisatie want altitude sickness is no joke. Toen ik mijn trek maakte is daar een jongen Australische jongen overleden die te snel omhoog was gegaan. Je merkt dat je door die extra week lopen makkelijker loopt dan de mensen die net uit het vliegtuig stappen.
Je komt vanaf nu ook veel meer trekkers tegen die allemaal onderweg zijn naar een of andere magische bestemming in de prachtige stukje aarde. Na 2 weken zwaar lopen was het uiteindelijke uitzicht en gevoel het allemaal waard.

9,4
10 Algemene ervaring
10 Natuur
9 Plaatsen
10 Wandelingen
8 Bereisbaar

Pluspunten Everest Base Camp

 • natuur
 • locals
 • uitzicht

Minpunten Everest Base Camp

 • vervoer
Ultieme tip: Ace Cafe en French Bakery in dezelfde straat in Kathmandu. Oh, en neem veel snickers en candy bars mee. Perfect voor een energy en morale boost.

Specialisten Nepal

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Laos kenner
Sponsors