Annapurna Trail Trek
8,5
8,8 Algemene ervaring
9,2 Natuur
7,0 Plaatsen
9,0 Wandelingen
8,4 Bereisbaar

Annapurna Trail Trek

door Marjolein den Dekker

Het Annapurna massief is een populair wandelgebied voor klimfanaten in het midden van Nepal. Het landschap gaat er van groene weiden, via kale rotsen over in de eeuwige sneeuw.

Muilezels beklimmen moeiteloos de smalle, maar vooral steile paden, met kilo's bepakking op de rug. Naast de dieren lopen porters. De mannen dragen al net zoveel gewicht. Besneeuwde rotslandschappen vervangen de groene weilanden aan de voet van de Annapurna, een van de grootste Himalaya massieven in het midden van Nepal.

ZELF NAAR Nepal?

Bekijk alle 37 reizen naar Nepal

Checkpoint

Voordat je dit enorme gebergte betreedt, registreer je je bij een van de ACAP checkpoints. De Nepalese autoriteiten willen er zeker van zijn dat niemand zoek raakt in het 55 kilometer lange massief.

Trektochten door het Annapurna massief zijn ook voor de minder geoefende wandelaar goed te doen. De stad Pokhara vormt de uitvalsbasis om een trekking te beginnen. Vanaf hier brengt een bus je in een paar uur naar een van de populaire begin- of eindpunten Naya Pul en Besi Sahar.

Vanaf een hoogte van slechts een paar honderd meter stijg je in enkele dagen tot 5.416 meter. Het is slechts het spreekwoordelijke topje van de berg. Het hoogste punt van de Annapurna ligt op meer dan achtduizend meter hoogte.

Rampzalige eerste klim

Een Franse expeditie ondernam de eerste klim naar deze top in 1950. Zo soepel als de klim naar boven verliep, zo rampzalig bleek de afdaling.

Bergbeklimmers Maurice Herzog en Louis Lachenal verloren onder meer hun handschoenen. Zij moesten het verlies bekopen met amputaties aan handen en voeten. Het expeditieverslag werd echter wereldwijd een bestseller.

Heilige Stupa's

Trekkings in het Annapurna gebied variëren van een paar dagen tot bijna drie weken. Onderweg rust je uit bij de heilige Stupa's. Boeddhisten lopen daar zeven maal rond en draaien aan de gebedsrollen. Overal wapperen de fel gekleurde gebedsvlaggetjes waar Nepal zo beroemd om is.

Het leven in de Himalaya volgt volledig het ritme van de natuur. Na zonsondergang zit er niets anders op dan in je slaapzak te kruipen. Een yakdeken is dan geen overbodige luxe. Het wordt 's nachts koud op zo'n hoogte.

De meeste gidsen vertrekken alweer voor zonsopgang. Na een ijskoude douche ben je meteen goed wakker. In de duisternis trek je je wandelschoenen aan. Je zigzagt over de bergpassen in de ochtendmist.

Teenslippers

Wiebelende kabelbruggen brengen je aan de overkant van diepe spelonken. De stroming van snelle riviertjes of het gekletter van watervallen zijn vaak de enige geluiden om je heen.

Langzaam klauter je over de smalle bergpassen. De gids en porter hebben nergens last van. De Nepalezen lopen op hun teenslippers stug door. Maar de ijle lucht snijdt in jouw longen. De hoogte bonst in je hoofd.

Bergdorpjes van maar enkele huizen en een simpele lodge bieden onderdak. De overvloedig geserveerde knoflooksoep smaakt na een hele dag klimmen. De soep zou helpen tegen hoogteziekte.

Yeti

Het landschap is vlug veranderd. Planten zijn verdwenen. Sneeuw verschijnt. Muilezels hebben plaats moeten maken voor de niet kapot te krijgen yaks.

Spectaculair en populair is het uitzicht op Poon Hill. Iedere bergtop van de Annapurna lijkt vanaf dit uitkijkpunt een andere kleur te hebben. En zie je daar niet ook het silhouet van Yeti ,de verschrikkelijke sneeuwman die rondwaart in de Himalaya?

Wat moet je weten over de Annapurna?

 • Eet eens iets anders dan warme noodles of spring rolls tijdens de lunch. De Annapurna staat bekend om haar appelboomgaarden. Appeltaart heeft nooit zo goed gesmaakt op een hoogte boven de tweeduizend meter!
 • Blijf een dagje extra in grotere plaatsen als Manang en Jomsom om te acclimatiseren en inkopen te doen. Ook is het de moeite waard om vanaf hier een bijzondere excursie te maken die afwijkt van de trekking.
 • Stop bij één van de warmwaterbronnen van de Kali Gandaki. Deze rivier stroomt een groot gedeelte langs de route van de trekking. Pas op voor bloedzuigers in het regenseizoen.
 • Waan je even in Tibet in dorpjes als Pisang, Kagbeni en Marpha waar de gebedsvlaggen met de wind mee waaien. Tibetaanse boeddhisten en Indiase hindoes vereren de religieuze plekken. En loop net als de monniken linksom langs de gebedsmolentjes in de muren.
 • Afhankelijk van de route van je trekking, maar het uitzicht op Poon Hill is spectaculair mooi. Vergeet de Aziatische toeristen met hun enorme camera's om je heen en geniet op ruim drieduizend kilometer van het beroemdste panorama van Nepal.

Reizen Nepal

Reviews Annapurna Trail Trek

Annapurna track (bezocht in maart 2018)

Review geschreven door Sharon Groenwold op 13 november 2018

Het is een prachtige ervaring. Zwaar zal het zeker worden, elke dag 6 uur hike en geen warm water, back to basic zorgt voor een voldaan gevoel. Geniet van de afwisselende natuur, eerst door de groene dalen tot de blue sheeps in de sneeuwgrens. Kom nader tot elkaar rond het vuur in de hostels en dan vroeg naar bed met een boekje. Ga tot het uiterste en ontdek dat je meer kan dan je voor mogelijk hield. Hard werken wordt beloond, en als je op 5436 meter staat zal je tranen van geluk voelen. Jij hebt dit gedaan en de persoonlijke groei pakt niemand je meer af. Nepal is prachtig en de mensen zijn dankbaar voor het leven en zullen je gastvrij ontvangen. Een hike door dit prachtige land kan ik iedereen aanraden. Groetjes Sharon

8,6
9 Algemene ervaring
9 Natuur
7 Plaatsen
9 Wandelingen
9 Bereisbaar

Pluspunten Annapurna Trail Trek

 • is te lopen op karakter
Ultieme tip: Drink veel garlic soep dit helpt tegen de hoogte ziekte, neem niet teveel spullen mee, elke kilo wordt zwaarder hoe hoger je komt. Neem een meditatieboekje mee, rust in de bergen
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Suuuuuper vet! (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Max Schuppert op 12 december 2017

Ik ben met een locale gids vanuit Kathmandu vertrokken naar de start gedeelte van de Annapurna. We liepen ongeveer 6 à 7 uur per dag met altijd een pauze in de middag waar we de bekende "dal bhat" aten. We liepen in het regenseizoen terwijl dit sterk werd afgeraden, ik zou je aanraden JUIST dan te gaan, weinig mensen en super mooi weer. Het contrast van de blauwe lucht met de wolken maakt het juist gaaf.

8,6
9 Algemene ervaring
10 Natuur
8 Plaatsen
9 Wandelingen
7 Bereisbaar

Pluspunten Annapurna Trail Trek

 • Aardige locals
 • Betaalbaar
 • Uitzicht
 • rust

Minpunten Annapurna Trail Trek

 • zijn er niet
Ultieme tip: Ga zeker met een lokale gids, deze laten je de vetste plekken zien die je niet ziet als je normale parcour loopt.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers

Annapurna Base Camp (bezocht in maart 2013)

Review geschreven door Demi Engelaar op 11 november 2017

Dit was mijn eerste verre reis alleen met reisorganisatie Sawadee (singelreis). Ik was toen net 18 jaar. We begonnen in Kathmandu, via Pokhara naar Annapurna Base Camp (4180 meter hoog), waar we een geweldig uitzicht hadden over de sneeuwtoppen en gletsjers. Dit was een trekking van 11 dagen met gemiddeld 9 uur wandelen/klimmen, erg intensief dus maar zeker haalbaar. Na Annapurna gingen we naar Chitwan National Park. Een prachtig safaripark met o.a. olifanten, tijgers en neushoorns. Na Chitwan weer terug naar Kathmandu waar onze reis helaas alweer eindigden. Nepal is een divers land met prachtige natuur: een echte aanrader!

Pluspunten Annapurna Trail Trek

 • natuur
 • avontuur
 • aardige bevolking

Minpunten Annapurna Trail Trek

 • vrij zwaar
 • risico’s hoogteziekte e.d.
 • geen strandbestemming
Ultieme tip: Zet echt door tot de top want het uitzicht wat je daar hebt is zo gigantisch mooi en zal je altijd bij blijven.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Annapurna basecamp trek (bezocht in december 2016)

Review geschreven door Sander Groenendijk op 08 november 2017

Afgelopen kerst een mooie wandeltocht gemaakt naar het basiskamp van Annapurna I, met haar 8091 meter op plek 10 van hoogste bergen ter wereld. Tijdens deze tocht loop je vanaf Naya pool (1½ uur van Pokhara) in 4 dagen naar het basiskamp van deze berg op 4100 meter. De terugweg is grotendeel het zelfde maar je kunt aan het eind via Jhinu terug lopen en bij komen in de lokale warmwaterbron. Mocht je meerdere dagen de tijd hebben kun je het uitzichtpunt Poon Hill aan de wandeling toevoegen waardoor je totaal 10 dagen onderweg bent en kunt genieten van nog meer schitterende uitzichten. Vooral eind december/ begin januari is het op deze trektocht erg rustig( in verhouding tot oktober) en loop je grote gedeeltes alleen, overdag is het nog steeds 10 tot 20 graden en heb je grotendeels kristal helder weer.

Pluspunten Annapurna Trail Trek

 • Schitterende uitzichten op de himalaya
 • Vriendelijke mensen

Minpunten Annapurna Trail Trek

 • In Oktober is het erg druk
Ultieme tip: Ga buiten het hoogseizoen dan is het een stuk rustiger
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Trektochten in Annapurna (bezocht in december 2016)

Review geschreven door Sander Groenendijk op 07 november 2017

Het meest populaire trekking gebied in Nepal en niet voor niets, het is makkelijk bereikbaar met bus en vliegtuig. Zelfs op een korte trektocht heb je al schitterend uitzicht op de Annapurna's, vooral het noordelijke gedeelte is nog zeer authentiek( de eerste 10 dagen van het circuit). Er zijn drie basis tochten, de kortste is naar het uitzichtpunt Poonhill op 3500m. Deze tocht duurt 5 dagen en geeft je mooie uitzichten op de Annapurna I/II en de Machhapuchhare, het pad is makkelijk met veel traptreden(zo'n 3000). Hierna komt de tocht naar het Basiskamp van Annapurna I op 4100m, deze neemt ongeveer 11 dagen in beslag en brengt je in het hart van deze bergketen. Heb deze tocht zelf in December 2016 gedaan en de uitzichten zijn spectaculair, het pad is ook iets zwaarder(minder treden) maar nog steeds goed te doen. De tocht der tochten in dit gebied is natuurlijk het Annapurna circuit, hierbij loop je in 3 weken rondom het hele bergmassief. Vooral het eerste gedeelte van Besi Sahar tot Muktinath is schitterend met authentieke dorpjes en een pas van 5400 meter. Helaas is er van Muktinath tot helemaal naar Pokhara een weg aangelegd waardoor het tweede gedeelte minder rustig is(in 2006 was deze er nog niet). Alle tochten beginnen en eindigen in Pokhara wat een mooi toeristisch dorp is aan een meer, Prima plek om een paar dagen bij te komen!!

Pluspunten Annapurna Trail Trek

 • Schitterende uitzichten
 • Vriendelijke mensen
Ultieme tip: Ga buiten het hoogseizoen (Okt&Nov) dan is het een stuk rustiger, Eind December was het weer nog prima en de paden een stuk rustiger!!
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Trektochten in de Annapurna (bezocht in december 2016)

Review geschreven door Sander Groenendijk op 07 november 2017

Het meest populaire trekking gebied in Nepal en niet voor niets, het is makkelijk bereikbaar met bus en vliegtuig. Zelfs op een korte trektocht heb je al schitterend uitzicht op de Annapurna's, vooral het noordelijke gedeelte is nog zeer authentiek( de eerste 10 dagen van het circuit). Er zijn drie basis tochten, de kortste is naar het uitzichtpunt Poonhill op 3500m. Deze tocht duurt 5 dagen en geeft je mooie uitzichten op de Annapurna I/II en de Machhapuchhare, het pad is makkelijk met veel traptreden(zo'n 3000). Hierna komt de tocht naar het Basiskamp van Annapurna I op 4100m, deze neemt ongeveer 10 dagen in beslag en brengt je in het hart van deze bergketen. Heb deze tocht in December 2016 gedaan en de uitzichten zijn spectaculair, het pad is ook iets zwaarder(minder treden) maar nog steeds goed te doen. De tocht der tochten in dit gebied is natuurlijk het Annapurna circuit, hierbij loop je in 3 weken rondom het hele bergmassief. Vooral het eerste gedeelte van Besi Sahar tot Muktinath is schitterend met authentieke dorpjes en een pas van 5400 meter. Helaas is er van Muktinath tot helemaal naar Pokhara een weg aangelegd waardoor het tweede gedeelte minder rustig is(in 2006 was deze er nog niet). Alle tochten beginnen en eindigen in Pokhara wat een mooi toeristisch dorp is aan een meer, Prima plek om een paar dagen bij te komen!!

9,2
9 Algemene ervaring
10 Natuur
7 Plaatsen
10 Wandelingen
10 Bereisbaar

Pluspunten Annapurna Trail Trek

 • Schitterende uitzichten
 • vriendelijke mensen

Minpunten Annapurna Trail Trek

 • In Oktober kan het erg druk zijn
Ultieme tip: Buiten het hoogseizoen(Okt/Nov) is het een stuk rustiger, eind December was het weer ook nog uitstekend!!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

ABC trek (bezocht in november 2016)

Review geschreven door satish Bhawanidin op 19 mei 2017

Daar stond ik dan, tussen de legendarische Himalaya bergtoppen. Het voelt heel surrealistich aan om terug te kijken naar mijn foto's. Een deel van mijn voorouders komt uit Nepal. Ze werden de Pahari's genoemd, ofwel mensen van de bergen. Het geeft mij een goed gevoel dat ik daar heb gestaan, wetende dat mijn voorouders uit deze streken kwamen.

Bewust en zelfverzekerd van mijn fysieke en mentale kracht ben ik deze uitdaging aangegaan. Een aantal maanden voor mijn vertrek begon ik met het voorbereiden van mijn reis. Ik droeg dagelijks gewichten, tot 7 kilogram, in mijn rugtas om mijn lichaam te laten wennen aan het gewicht. Wekelijks rende ik tussen de 10 en 15 kilometer. Op het internet en in boeken zocht ik naar een logische dagplanning, aangezien het mijn doel was om dit in mijn eentje te doen, kortom zonder gids of drager.

Met mijn 13 kilogram wegende backpack wist ik op mijn vierde dag de Annapurna Basecamp te halen. Deze bevindt zich op 4130 meter hoogte. In mijn backpack had ik mijn camera uitrusting, mijn tussendoortjes en een mix van warme ski kleding tot aan shirts en kortebroeken. Des te belangijker waren de comfortabele wandelschoenen van Quechua.

Vanuit Pokhara vertrok ik via Phedi naar Tolka op mijn eerste dag. Op mijn tweede dag bereikte ik Chomrong na een wandeling van 6 uur met pieken en dallen. Na Chomrong ging het naar mijn gevoel heel hard. Al op mijn derde dag wist ik de Himalayan Hotel te bereiken. Gemiddeld wandelde ik 6 tot 8 uur op een dag. Het was niet eenvoudig om in mijn eentje deze trek te bewandelen. Deze trek staat bekend om de sterke variaties in hoogte. Het ene moment ben je aan het klimmen en op het ander moment daal je weer een kilometer.

Los van de fysieke aspecten, was het vooral een mentale strijd om door te blijven gaan, maar gelukkig kwam ik regelmatig mensen tegen en kreeg ik motiverende berichten vanuit mijn thuisfront. Uiteindelijk, nu terugkijkend op mijn avontuur, was het al de moeite waard.

7,2
8 Algemene ervaring
7 Natuur
6 Plaatsen
7 Wandelingen
8 Bereisbaar

Pluspunten Annapurna Trail Trek

 • meest vriendelijke volk die ik tegen ben gekomen
 • betaalbaar
 • natuur

Minpunten Annapurna Trail Trek

 • wellicht niet de meest unieke route om te bewandelen
Ultieme tip: Verblijf bij Fishtail hostel in Chomrong. Vriendelijke mensen en een comfortabel verblijf
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Immens mooi (bezocht in juni 2016)

Review geschreven door Charlotte de Vries op 18 augustus 2016

Tegen alle adviezen in was ik samen met mijn beste vriendin begonnen aan de trek naar het Annapurna Base Camp. Volgens verschillende toeristenbureaus in Pokhara was het niet de juiste tijd van het jaar hiervoor: in juni zou het regenseizoen zorgen voor lawines, mist en bloedzuigers. Maar wij móesten en zóuden die trek doen.

De eerste dag was magisch. We wandelden in het zonnetje door de bergen, samen met een zwerfhond met wie we bevriend raakten. Rijstterrassen, watervallen, jungle en authentieke bergdorpjes kwamen voorbij. We waren zo blij met onze keuze om te gaan!

Maar op de tweede dag begon de hel. Wolken sloten ons volledig in. De regen hield geen moment op. Bloedzuigers kropen gretig onze schoenen in. Onze luchtwegen raakten geïrriteerd. Het was koud, de douches waren meestal koud (al adverteren veel hotelletjes met 'hot showers') en al onze kleding en beddengoed was vochtig. Het ergste: we hadden door de mist nog geen Himalaya gezien.

We hielden de moed erin! De wandelingen door de jungle waren immers prachtig. Sprookjesachtig! Maar na vijf dagen in een wolk te hebben gezeten, besloten we toch een snellere route naar huis te nemen. En dus zetten we het de laatste dag op een rennen: we wilden zo snel mogelijk naar de bus richting Pokhara.

Doelgericht vlogen we door de mistige bergen, totdat we aankwamen in schattig Ghandrung en er een wonder gebeurde. Er verscheen een blauwe vlek aan de hemel. Koud, vermoeid en doorweekt keken we een tijd vol bewondering naar het blauwe vlekje dat zich uitbreidde en uitbreidde tot we langzamerhand een schim van een witgetopte berg zagen. We hadden het niet meer!! Na alle hoop te hebben opgegeven, werden we plotseling verpletterd door vier enorme besneeuwde pieken. Zó groot, waanzinnig. En dus zijn we vrijwillig een stuk terug naar boven gerend, waar we de rest van de avond en nacht met een Nepalese hoteleigenaar hebben gepraat over de mystieke bergen.

Het was heftig, maar het was het allemaal waard.

Pluspunten Annapurna Trail Trek

 • Redelijk makkelijke wandeling

Minpunten Annapurna Trail Trek

 • Vies eten
Ultieme tip: Vermijd het regenseizoen!!!!!!!!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Nepal

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors