Langtang National Park Jouw vakantie naar Azië begint hier!

Langtang National Park

door Marjolein den Dekker

Tijdens de trek door Langtang National Park heb je één trouwe metgezel. Een bijzondere gids leidt je door dit ruige Nepalese gebergte. Mag ik je voorstellen aan Langtang Khola? Een ijskoude rivier die een week lang de weg bepaalt.

Langtang Trek

Het start- en eindpunt van de Langtang Trek is Syabrubesi. Het levende Alpenschilderij waarin dit dorpje ligt, tekent scherp af tegen de Tibetaanse gletsjers in de verte. De rivier Langtang Khola leidt je in enkele dagen naar de besneeuwde bergtoppen in de verte.

ZELF NAAR Langtang National Park?

Bekijk alle 2 reizen naar Langtang National Park

De busrit vanaf de hoofdstad Kathmandu naar Syabrubesi lijkt het zwaarste gedeelte van de trek. Hiervoor hoef je geen meter te lopen. Over amper honderd kilometer rijdt de bus makkelijk negen uur. Onderweg registreer je jezelf in het dorpje Dunche om toegang te krijgen tot het gebied.

Roze wangen

Langtang National Park is ontzettend groen. De streek heeft deze status door de bijzondere flora en fauna. Als je omhoog kijkt, zie je veel Langur aapjes in de bomen zitten. Ze zijn heel klein en kijken je onderzoekend aan met hun fijn getekende gelaatstrekken.

De rotsachtige paden langs de rivier zijn vrijwel uitgestorven. Hoewel de Langtangtrek populair is bij toeristen zijn de onverwoestbare yaks en lokale bevolking vaak de enige tegenliggers. Gehard door het koude klimaat kleuren de wangen van de mensen ongekend roze.

De tocht voelt soms wat ongewoon aan. Na sterk hellende klims volgen net zulke steile afdalingen. Houten en soms stalen hangbruggen brengen je aan de overkant van de rivier. Op deze brug kun je even afkoelen boven de ijskoude nevel van Langtang Khola.

Sherpa sjouwer

Bij Changtang, beter bekend als het Lama Hotel, stoppen veel wandelaars. In één dag ben je dan ruim een kilometer geklommen. Het gebied is onherbergzaam met slechts enkele inwoners, maar er zijn voldoende overnachtingsmogelijkheden. Er wonen voornamelijk sherpa's. Deze Tibetanen vestigden zich vijfhonderd jaar geleden in Nepal. Ze werden aangewezen als sjouwers en gidsen en betekenen veel voor het bergtoerisme.

Heilig meer

Ook de tweede dag stijg je zo'n duizend meter. De bossen zijn sprookjesachtig. Dennenbomen vervangen langzaam de loofbomen. De rivier gidst soms verraderlijk de verkeerde kant op. Zijtakken monden uit in de heilige meren van Gosainkund.

Via een paar klein dorpjes leidt de rivier je in een middag naar het hart van het park: Langtang. Het dorp is omgeven door een gletsjervallei. Stenen muurtjes rondom de velden zorgen dat het vee niet kan ontsnappen.

Kyanjin Gompa is op 3.860 meter een fijn plaatsje om een dag langer uit te rusten. Het is een goede uitvalsbasis om naar een hoger gelegen uitkijkpunten te klimmen. Deze variëren van 4.300 tot bijna 5.000 meter. Daar zijn de besneeuwde bergtoppen soms bijna niet te onderscheiden van de laag hangende witte wolken.

Voor de afdaling volg je dezelfde weg. Er gaat één pad omhoog en datzelfde pad leidt weer naar beneden. Je hoeft alleen de stroming van de gids te volgen.

Wat is er te doen in Langtang National Park?

  • In de zomer neem je tussen de vele bedevaartgangers een bad in een van de drie heilige Gosainkundmeren. Vergeet niet dat op vierduizend meter hoogte het water ijskoud is. In de winter zijn de meren bevroren.
  • Op een rustdag in Kyanjin Gompa bezoek je het boeddhistisch klooster waar het dorpje naar is vernoemd. Gompa betekent klooster. In het kaasfabriekje proef je versgemaakte kaas van yakmelk.
  • Heb je geen zin om op een rustdag rustig aan te doen? Beklim met een gids vanuit Kyanjin één van de omliggende bergtoppen en voel dat je op het dak van de wereld staat.
  • Verbaas je aan de Nepalese flora en fauna: duizenden soorten planten, honderden vogelsoorten en tientallen dieren. Naast adelaars en zwarte beren, kun je hier als je geluk hebt ook kleine panda's spotten.
  • Een trekking betekent heel veel lopen. Ben je het wandelen beu? Er zijn ook mogelijkheden om te klimmen en zelfs te wildwaterraften. De Kholarivier en haar stromingen is daarvoor uitermate geschikt.

Reizen Langtang National Park

Meer Langtang National Park

Specialisten Nepal

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Vietnam kenner
Sponsors