China
8,2
8,5 Algemene ervaring
8,9 Beziens­waardigheden
8,4 Steden of plaatsen
7,7 Locals
8,4 Veilig
8,9 Natuur
6,4 Stranden
7,3 Klimaat

China

door Charlotte de Vries

China is het land van contrasten. Van ultramoderne metropolen tot eeuwenoude tempelcomplexen. Van uitgestrekt boerenland tot bizarre karstbergformaties. China is het derde grootste land van de wereld en omvat een ongelofelijke verscheidenheid van cultuur en natuur.

De bezienswaardigheden van China lopen dan ook enorm uiteen. Nabij industriestad Datong bezichtig je 51.000 oude beelden in de Yungang-grotten. Samen met kunstenaars en poëten bewonder je de piekerige karstbergen van Guilin. En in de grachten van Suzhou zie je drijvende lotusbloemen. Ontdek hier de mooiste bezienswaardigheden van China.

De mooiste bezienswaardigheden van China

Zodra je aankomt in de hoofdstad Beijing word je geconfronteerd met contrasterend China. De skyline is getekend door hypermoderne gebouwen en oeroude tempels. In het hart van Beijing ligt de Verboden Stad, een van de grootste paleiscomplexen die je ooit zal zien. En de langste muur ooit bezichtig je in het noorden. Daar slingert de Chinese Muur door het landschap met een lengte van 6000 kilometer.

Voor een even grote indruk reis je naar de voormalige hoofdstad Xi'an. Middenin de stad staat het terracottaleger dat de keizer Qin na zijn dood moest beschermen. Duizenden unieke, eeuwenoude soldaatbeelden.

China's wereldsteden

China zit bomvol schitterende metropolen. Na Beijing is Hong Kong een van de bekendste. In deze culinaire hoofdstad kwijn je weg bij sappige Pekingeend en sensationele dumplings.

Ook Shanghai mag je niet missen. Deze wereldberoemde havenstad is 's nachts versierd met een regenboog aan neonverlichting. Vanaf Shanghai maak je een dagtrip naar Putuoshan, een van de vier heiligste bergen van China. En rijd je door naar Hangzhou, een hypermoderne stad aan de rand van het prachtige West Lake.

Chinese zijde en rijst

Veel reizigers houden het bij de topbezienswaardigheden en metropolen van China. Maar China bestaat voor het grootste gedeelte uit platteland. Reis eens naar de provincie Xinjiang. Vroeger was dit het begin van de zijderoute. Vandaag koop je nog steeds de mooiste stoffen op bazaars.

De Yunnan provincie is even schitterend, met felgroene rijstvelden en het Venetië-achtige stadje Lijang. Je zult versteld staan van de diversiteit in China.

Like deze pagina

Reizen China

Meer China

Reviews China

terug in de tijd (bezocht in maart 2017)

Review geschreven door Peter Meier op 10 december 2017

Breng een bezoek aan Yuanyang en doe een stap terug in de tijd. Zie hoe de locals kilometers en kilometers and rijstvelden nog met de hand bewerken. Een plek waar de cultuur nog authentiek is en niet wordt toegespitst op toeristen.

Pluspunten China

 • divers
 • authentiek
Ultieme tip: Zorg voor een offline woordenboek. Buiten de grote steden is communiceren haast onmogelijk met de locals.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Scenic Yuanyang (bezocht in maart 2017)

Review geschreven door Peter Meier op 07 december 2017

Neem van de populaire Tiger Leaping Gorge de minder toeriste route van Shangri La naar Yading national park. Niet alleen het park, maar zeer zeker ook de route er naar toe zal je verbazen! Een tocht over onverharde paden door immense gebergten en langs traditionele Tibetaanse dorpen.

8,4
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
9 Locals
8 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
7 Klimaat

Pluspunten China

 • authentiek
 • cultureel
 • betaalbaar
 • lekker eten
Ultieme tip: Installeer een offline-woordenboek op je telefoon. Vooral buiten de grote steden spreekt men amper een woord Engels.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Het strand in Qingdao een superplek om de gewoontes van de Chinezen te observeren (bezocht in juni 2010)

Review geschreven door Marjolijn Sinke op 07 december 2017

Op het strand in Qingdao; een bekende bierstad in China. De Chinezen liggen of zitten niet op het strand en er zijn maar weinig mensen in zee. Ze staan aan de rand van het water, lopen in of uit de zee of de hele dag tussen de vlaggen heen en weer in de hoop iets te verkopen.

8,6
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
7 Locals
8 Veilig
10 Natuur
9 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten China

 • Heerlijk eten
 • divers
 • natuur en cultuur

Minpunten China

 • politiek
 • taal
Ultieme tip: Huur een auto en rijd langs de kust.
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

30 dagen avontuur (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Katinka Schurink op 04 december 2017

In oktober/november 2017 heb ik in 30 dagen op de bonnefooi van Beijing naar Hongkong gereisd... en het was geweldig! Ik heb een loop via het zuidwesten gemaakt, waarbij ik onder andere Qufu, Xi'an, Chengdu, Emei, Lijiang, Kunming en Yangshuo heb aangedaan. Ik heb alles per (nacht)trein gedaan, wat best comfortabel maar vooral een hele ervaring en cultuurshock was. Conclusie van mijn reis? China heeft prachtige natuur, lieve mensen met wel ietwat gekke gewoontes, geweldig georganiseerd vervoer en het is vooral te groot voor 'maar' 1 maand... Ik ga zeker terug!

Pluspunten China

 • natuur
 • locals
 • vervoer

Minpunten China

 • smog
 • hygiene
Ultieme tip: Qufu en Taishan; redelijk onbekende locaties voor de westerse toerist maar daarom juist bijzonder. Het is vooral een erg mooie klim ;-)
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Oude tradities, nieuwe luxe (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Belinda Bareiss op 27 november 2017

Oud en nieuw komen bij elkaar in bruisend Shanghai! Prachtige tempels, schitterende Art Deco, en glinsterende skyscrapers zorgen voor een adembenemende reis. Maar wat Shanghai echt bijzonder maakt zijn de mensen

Pluspunten China

 • betaalbaar
 • eten
 • cultuur

Minpunten China

 • toiletten
Ultieme tip: Blijf niet alleen in de grote steden, maar bezoek ook de landelijke bestemmingen van dit prachtige land
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Between East and West (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Belinda Bareiss op 27 november 2017

Wat een ervaring! Shanghai is echt een mengeling uit oosterse en westerse taferelen. Aan de eene kant van de rivier het CBD met zijn ongelofelijke skyscrapers aan de andere kant kleine donkere steegjes waar de tijd soms helemaal stil heeft gestaan. Kappers aan het werk op straat tussen de kraampjes met fruit en noodle, om de hoek de fel verlichte winkels van Gucci en LV. Contrasten zijn overal, oud en nieuw, rijk en arm.

Pluspunten China

 • Eten

Minpunten China

 • openbare toiletten
Ultieme tip: Eet je ontbijt bij een van de vele kraampjes en maak contact met de lokale bevolking
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Mooie rijstvelden (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Chrysanta Sudiono op 27 november 2017

Het is zeker de moeite waard om voor zonsppgang deze heuvel te beklimmen en langzaam de lucht te zien verkleuren en het landschap ziet verschijnen. De mensen in China zijn vriendelijk en behulpzaam ook al spreken velen geen woord engels. De landschappen zijn mooi en overal weer anders wat het niet gauw saai maakt. Daarnaast een rijke cultuur en geschiedenis.

8,0
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
7 Locals
10 Veilig
9 Natuur
nvt Stranden
7 Klimaat

Pluspunten China

 • veelzijdig
 • betaalbaar

Minpunten China

 • weinig engelsprekende mensen
Ultieme tip: Xianggong Hill beklimmen voor zonsopgang
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Shanghai hotel. (bezocht in oktober 2013)

Review geschreven door Sietze Groenewold op 23 november 2017

The Astor House hotel in Shanghai is een prachtig en statig hotel met een interessant verleden. Dit was het hotel waar rijk en beroemd in vervlogen tiijden onderdak vonden. De 20er jaren van de vorige eeuw lang voordat China een volksrepubliek zou worden.

Mao in zwart/wit (bezocht in oktober 2013)

Review geschreven door Sietze Groenewold op 23 november 2017

Mao in zwart/wit boven een van de poorten van de verboden stad in Beijing. De voormalige grote roerganger kijkt vriendelijk neer op de mensenmassa's die er gewapend met iPhones en digitale camera's een vrolijk en zonnig dagje van maken.

10,0
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
10 Klimaat
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Rondreis door China (bezocht in december 2016)

Review geschreven door Yvonne Rijsdijk-vdVelden op 20 november 2017

Goed georganiseerd door Sinorama travel. Van Beijing naar Shanghai, d.m.v. gebruik vliegtuig en cruiseboot over de Yangzee. Heel relaxed allemaal. We hadden een goed engels sprekende gids. Vele hoogtepunten, zoals de Chinese Muur, De verboden stad, Zomerpaleis van de Keizerin. Terracotta leger. Panda's, dans en zang in theater, Het was een geweldige belevenis.

Pluspunten China

 • Aardige locals

Minpunten China

 • er wordt slecht engels gesproken
 • je bent aangewezen op een boekje met plaatjes of een gids
Ultieme tip: neem toiletpapier mee, is niet altijd aanwezig
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Wonderschone omgeving! (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Maria Van Der Geest-Kristal Healer op 19 november 2017

Geweldig was ons bezoek op 12-10-2017 aan de Chinese Muur! Verrassend waren de vele vergezichten met al haar mooie herfsttinten in oktober! Ik kan iedereen dit jaargetijde aanraden! Heerlijk ook geen last hier van de smog!

Pluspunten China

 • Het eten is er prima!

Minpunten China

 • De grote steden zijn enorm vol én druk. Dus maak een goed reisschema voor de highlights en houdt het kort hier 🤣!
Ultieme tip: Installeer een goede vertaal App op je mobiel en haal van te voren alle Chinese woorden binnen, zodat je deze online overal kunt gebruiken! Engels wordt er nauwelijks gesproken!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Backpacking trip in China (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Ylja Geertsma op 18 november 2017

Een bijzonder land met een bijzondere cultuur. Wij zijn van Beijing via Ping Yao en Xian naar Shanghai gereisd en hebben vele prachtige plekken gezien en ervaringen opgedaan die je de rest van je leven met je meedraagt! Het hoogtepunt voor mij? Het beklimmen en hiken op de eeuwenoude Chinese muur. Een echte must en aanrader mocht je een bezoek aan dit prachtige land brengen. Wij hebben ervoor gekozen om het stille deel van de muur te bezoeken, op zo'n 2 uur rijden van Beijing. Dit is iets waar we zeker geen spijt van hebben gehad. China is een land dat je, mocht je interesse hebben in verre landen en andere culturen, zeker op je lijstje moet hebben staan! Bereid je wel voor op hoge temperaturen en weinig mogelijkheden om verkoeling te zoeken. De Chinesen houden namelijk niet van zonnen en zwembaden of meren zijn dan ook schaars. Iets wat wij persoonlijk wel erg jammer vonden, omdat we op sommige dagen echt aan verkoeling toe waren. Echter mocht het de pret ook niet drukken en hebben wij al met al een super tijd in dit bijzondere land gehad!

7,9
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
7 Locals
8 Veilig
9 Natuur
nvt Stranden
7 Klimaat

Pluspunten China

 • Zowel de hostels als dagelijkse leven is erg betaalbaar (zelfs goedkoop...). Voor 4 euro heb je al een volle de maaltijd inclusief drinken.
 • Veelzijdigheid (natuur en cultuur)
 • Makkelijke verbindingen van punt a naar b via metrostelsel

Minpunten China

 • Hoge temperaturen
 • Erg druk
 • Voor sommige mensen vreemde gewoontes (roggelen bv.)
Ultieme tip: In Beijing zit een erg lekker vegetarisch restaurant genaamd The Veggie Tiger! Een echte aanrader, want ook voor niet vegetariërs is er heerlijk te eten!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Erg leuk maar super warm (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Stella Xu op 16 november 2017

Toen ik van het vliegtuig stapte voelde je gelijk al de hitte, ik kwam aan op Shanghai AirPort en moest nog 3 uur rijzen met de bus. We zijn in de eerste paar dagen door de stad gaan wandelen. Na een paar dagen gingen we naar de Huangzhan (bergen) . De tocht naar de top is wel een beetje zwaar maar toch plezier gehad. Laatste dag was ik al naar Shanghai, in het centrum is een hele grote park vol met winkeltjes met kleine hapjes en winkels met allemaal spullen. S’ avonds zijn we naar de vliegveld gegaan, het was nog en stukje rijden. Het was een van de tofste vakanties! Zeker een aanrader!

Pluspunten China

 • lekkere restaurants
 • veel bezienswaardigheden

Minpunten China

 • veel insecten
 • heel erg warm
 • erg druk in de stad
Ultieme tip: Neem of koop muggenspray anderen wordt je daar lek gestoken. En bij warme dagen neem een paraplu naar buiten het kan daar wel 42 graden worden
Aangeraden voor: Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Onbeschrijfelijk (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Maaike Van 't End op 12 november 2017

Super mooi land. Met veel diversiteit van de indrukwekkende muur en het terracotta leger tot het drukke maar leuke Shanghai. We hebben veel met de trein gereisd waardoor we heel veel gezien hebben. Een reis die we nooit zullen vergeten.

7,4
7 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
6 Locals
8 Veilig
9 Natuur
nvt Stranden
7 Klimaat
Ultieme tip: Neem wc papier mee.
Aangeraden voor: Avonturiers

Wonen in Qingdao (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Tara van Wijk op 12 november 2017

Ik heb ander half jaar in China gewoond en hier veel gereisd. Is een schitterend land met lieve mensen en heerlijk eten. Shanghai is een stad met veel buitenlanders en je voelt je alsof je in modern westers land zit. Dalian is een stad vlak bij Rusland en dit is te merken veel diversiteit. Qingdao is een vissers stadje dat modern groeit en met heerlijk eten.

9,6
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
7 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten China

 • locals
 • betaalbaar
 • eten
 • natuur
 • tempels
 • stranden
 • bier

Minpunten China

 • taal
Ultieme tip: Eet alles, ze hebben niet zulk raar en eng eten als mensen denken. Alles in China is een ervaring van de mensen die er wonen tot de markten en de tempels.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

China, land van mooie en ongewone dingen. (bezocht in oktober 2011)

Review geschreven door Peter Bours op 12 november 2017

In China doe je natuurlijk andere dingen als op een zon- en strandvakantie.
Zo hebben we op een bamboevlot geraft op de Li-river, gefietst door de rijstvelden, gevist met aalsgolvers en hebben natuurlijk over de grote Chinese muur gelopen. Ook hebben we het terracottaleger gezien in Xian, het portret van Mao gezien en door de verboden stad gelopen.
China moet je een keer gedaan hebben.

9,6
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
9 Locals
10 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
9 Klimaat

Pluspunten China

 • Gezond eten
 • Mooie natuur

Minpunten China

 • Geen
Ultieme tip: Zeker pekingeend gaan eten in het beste restaurand van Beijing.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Mooiste reis van mijn leven. (bezocht in april 2016)

Review geschreven door Ria Ziegerink op 12 november 2017

Zoiets moois gezien. Niet te beschrijven. Van arm naar rijk. Van oud naar nieuw. Van mooi naar lelijk. Van slecht naar goed. Wie weet kom ik hier ooit weer terug. Ik zou het erg graag willen. Dank je wel China, voor al het moois.

Ultieme tip: De Chinese muur
Aangeraden voor: Stellen

Onze Chinareis (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Carla Burger op 12 november 2017

Onze vakantie ging dit jaar naar het mooie China en Tibet. Een rondreis van 30 dagen waarin we zoveel hebben gezien en meegemaakt. Te veel om op te noemen. De chinese bevolking, al spraken ze geen woord Engels, waren altijd bereid om je te helpen en ze zijn zo vriendelijk.

9,1
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
9 Natuur
nvt Stranden
8 Klimaat
Ultieme tip: Als je naar China gaat, neem dan zeker de hemeltrein naar Tibet. Een unieke ervaring.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

mooi Beiing in een week (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door Hilde van Spelde-lens op 12 november 2017

Een rondreis door Beijng in een week, schitterende bezienswaardigheden zoals zomerpaleis, verboden stad en natuurlijk de Chinese muur. Zeer vriendelijke mensen en ook zeer indrukwekkende stad, zowel oude als nieuwe deel. Vergeet zeker niet het historische museum, een bezoek waard!

10,0
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
10 Klimaat
Ultieme tip: Trek voor Beiing zeker een week uit om van al het moois te genieten!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Rondreis China (bezocht in november 2015)

Review geschreven door Carlyn Van Es op 12 november 2017

De grote steden zoal Hongkong, Beijng, waren zeer indrukwekkend, de muur, de Terracotta leger Keizerlijk paleis.
De fietstocht door de rijstvelden, schitterend ,te veel om op te noemen
De vriendelijkheid van de mensen zoveel diversiteit heeft het land.
Het heeft zo'n indruk gemaakt, dat ik mijn ogen maar hoef te sluiten en ik beleef de hele reis weer opnieuw.
Ook de reisleider heeft daar natuurlijk aan mee gewerkt . Een pracht groep, het klikte, wat natuurlijk de reis ook nog mooier maakt. Zou het zo weer opnieuw willen beleven.

7,0
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
6 Locals
6 Veilig
9 Natuur
5 Stranden
6 Klimaat

Pluspunten China

 • Openbaar vervoer

Minpunten China

 • Slecht engels sprekend
Ultieme tip: Table No.1
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten China

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Vietnam kenner
Sponsors