China
8,0
8,3 Algemene ervaring
8,8 Beziens­waardigheden
8,2 Steden of plaatsen
7,4 Locals
8,3 Veilig
8,4 Natuur
6,5 Stranden
6,9 Klimaat

China

door Charlotte de Vries

China is het land van contrasten. Van ultramoderne metropolen tot eeuwenoude tempelcomplexen. Van uitgestrekt boerenland tot bizarre karstbergformaties. China is het derde grootste land van de wereld en omvat een ongelofelijke verscheidenheid van cultuur en natuur.

De bezienswaardigheden van China lopen dan ook enorm uiteen. Nabij industriestad Datong bezichtig je 51.000 oude beelden in de Yungang-grotten. Samen met kunstenaars en poëten bewonder je de piekerige karstbergen van Guilin. En in de grachten van Suzhou zie je drijvende lotusbloemen. Ontdek hier de mooiste bezienswaardigheden van China.

De mooiste bezienswaardigheden van China

Zodra je aankomt in de hoofdstad Beijing word je geconfronteerd met contrasterend China. De skyline is getekend door hypermoderne gebouwen en oeroude tempels. In het hart van Beijing ligt de Verboden Stad, een van de grootste paleiscomplexen die je ooit zal zien. En de langste muur ooit bezichtig je in het noorden. Daar slingert de Chinese Muur door het landschap met een lengte van 6000 kilometer.

Voor een even grote indruk reis je naar de voormalige hoofdstad Xi'an. Middenin de stad staat het terracottaleger dat de keizer Qin na zijn dood moest beschermen. Duizenden unieke, eeuwenoude soldaatbeelden.

China's wereldsteden

China zit bomvol schitterende metropolen. Na Beijing is Hong Kong een van de bekendste. In deze culinaire hoofdstad kwijn je weg bij sappige Pekingeend en sensationele dumplings.

Ook Shanghai mag je niet missen. Deze wereldberoemde havenstad is 's nachts versierd met een regenboog aan neonverlichting. Vanaf Shanghai maak je een dagtrip naar Putuoshan, een van de vier heiligste bergen van China. En rijd je door naar Hangzhou, een hypermoderne stad aan de rand van het prachtige West Lake.

Chinese zijde en rijst

Veel reizigers houden het bij de topbezienswaardigheden en metropolen van China. Maar China bestaat voor het grootste gedeelte uit platteland. Reis eens naar de provincie Xinjiang. Vroeger was dit het begin van de zijderoute. Vandaag koop je nog steeds de mooiste stoffen op bazaars.

De Yunnan provincie is even schitterend, met felgroene rijstvelden en het Venetië-achtige stadje Lijang. Je zult versteld staan van de diversiteit in China.

Like deze pagina

Reizen China

Meer China

Reviews China

China moet je bezocht hebben (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Timo Gerritsjans op 19 maart 2017

Ik heb een rondreis door china gemaakt op eigen gelegenheid, alles met de nachttrein en bussen en dat werkt in china prima! Maak je vooral niet druk dat je vertraging oploopt want alles is hier zo gestructureerd, ik vond dat heel fijn!

Ik ben van Beijing naar Guilin vertrokken en vervolgens door naar Yangshuo met schitterende uitzichten over de omgeving hoge rotsen die over de omgeving uitsteken! Vervolgens vertrokken naar Fenghuang een authentiek plaatsje dat overspoeld wordt met chinese toeristen, ik vond het alsnog een echte aanrader maar blijf er niet langer dan een dag.

Hierna heb ik mijn reis vervolgd richting Zhangjiajie om precies te zijn Wulingyuan waar de entree zich bevind naar het Zhangjiajie National Forest! Het mooiste natuurgebied wat ik ooit heb gezien, de makers van de film avatar hebben hier overduidelijk inspiratie opgedaan! Op foto's lijkt dit al schitterend maar in het echt sta je echt perplex van het natuurschoon.

Daarna heb ik Xi'an bezocht in een dag, terracottawariors en de muslim quarter ook beide super gaaf! In Beijing heb ik mijn reis afgesloten met de welbekende highlights; de Chinese muur, de Forbidden city en een hutong tour die ik iedereen sterk aanraad, voelt gewoon goed om op zo'n fietsje door Beijing te crossen.

8,3
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
7 Locals
9 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
6 Klimaat

Pluspunten China

 • structuur
 • natuur
 • eten

Minpunten China

 • engels
Ultieme tip: Zhangjiajie national forest
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bijzondere natuurgebieden en Chinese volkeren in Zuid-China (bezocht in september 2014)

Review geschreven door Lucy Kilkens op 15 maart 2017

In de provincie Yunnan in het zuiden van China liggen unieke natuurgebieden zoals het Rode Aardegebied en de Yuanyang rijstterrassen. Mooie wandelmogelijkheden zoals een trekking door de Tiger Leaping Gorge en Shaxi Valley.

Pluspunten China

 • Unieke natuurgebieden en volkeren

Minpunten China

 • geen
Ultieme tip: Twee-daagse trekking Tiger Leaping Gorge.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Kleurrijke volkeren en festivals in Zuid-China (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Lucy Kilkens op 15 maart 2017

In het zuiden van China in de provincie Guizhou vind je veel mooie traditionele dorpjes van de Miao en Dong Chinezen met eigen culturen, klederdracht, festivals. Prachtige groene omgeving met rijstvelden en -terrassen, berglandschappen en authentieke bergdorpjes.

Pluspunten China

 • Unieke natuurgebieden en volkeren

Minpunten China

 • Geen
Ultieme tip: Provincie Guizhou met de vele Chinese volkeren.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Highlights van China (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Miranda Schuit op 14 maart 2017

China is veel te groot om binnen korte tijd te zien. Toch heb ik in negen dagen aardig wat gezien. We zijn begonnen in Peking. Daar heb ik iets gezien wat al lang op mijn verlanglijstje staat: de Chinese muur! Een hele bijzondere ervaring om daar overheen te lopen. En het uitzicht...wow! Ook een bezoekje gebracht aan de reuzenpanda. Wat een grote beesten zeg, met een hoog knuffelgehalte! Wat ook zeker niet mocht ontbreken was een bezoek aan het plein van de hemelse vrede. Ontzettend veel mensen daar!
In de avond brachten we een bezoek aan een kung-fu show. Erg spectaculair om te zien, heel anders dan wat je altijd in films ziet. Met prachtige muziek en mooie kostuums. Echt een aanrader! Na enkele dagen in Peking, vertrokken we met de hogesnelheidstrein richting Shanghai. Wat een contrast met Peking: Peking was wat oud, maar Shanghai deed erg westers aan. Wat erg leuk is om te doen, is de bund Sightseeing. Je gaat dan met een soort treintje onder de rivier door. Onderweg hoor je allerlei geluidjes en overal zijn lichten die steeds verkleuren. Een mooie belevenis! Ik heb erg genoten van deze twee steden. Het enige minpuntje zijn eigenlijk de Chinezen zelf: Ze zijn niet erg vriendelijk, rochelen op straat, ze zijn een beetje vies. Maar dat maakt China zelf niet minder mooi!

Ultieme tip: De acrobatenshow "ERA". Je kijkt je ogen uit!
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Zhangiajie (bezocht in september 2015)

Review geschreven door Patty van Rooy op 28 januari 2017

Zhangjiajie is een mooi gebergte waar je je een paar dagen kan vermaken. Er lopen grote groepen touristen dus zorg dat je ook paden neemt die niet elke tourist op zn lijstje heeft staan. Hou wel de tijd in de gaten om niet de laatste bus terug de bergen uit te missen ;).

8,5
10 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
10 Natuur
6 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten China

 • Aardige en behulpzame mensen
 • mooie natuur
 • heerlijk eten
 • grote verschillen qua natuur en cultuur op en paar uur reizen van elkaar

Minpunten China

 • moeilijk om je verstaanbaar te maken in het engels
Ultieme tip: Eet met de chinese bevolking. Hotpot is een van de lekkerste dingen die er te eten is.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

reusachtig maar toch zo intens (bezocht in juni 2014)

Review geschreven door christian vereecke op 15 januari 2017

Als je de uitdaging neemt de lange reisweg af te leggen, krijg je er heel veel voor terug, van een grote bevolking en haar gewoontes. Je leert de andere kant van een continent kennen. En als je open staat voor hun gebruiken en godsdienst (respect) kom je in een totaal andere wereld, een wereld van indrukwekkende tempels, een tot de verbeelding sprekende bevolking, die door het gebruik van haar godsdienst probeert samen te leven , en samen leven mag je soms letterlijk nemen. Vanaf de Verboden stad tot het vroegere Olympisch dorp, kom je van de ene in de andere verbazing. Van heel oude tempels en Paleizen naar de groene en soms rotsachtige natuur, alles bij elkaar. Wat opvalt is dat de Chinezen kleur willen geven aan hun leven, dat merk je in alles wat ze doen, zowel in de handelszaken als in de huizen, maar zeker altijd boven je hoofd omdat er overal kleur en soms lichtgevende vliegertjes boven je hoofd hangen die in deze reis overal zijn meegegaan. Op de foto zie je dat grotten er toch mooi moeten uitzien en dat ze zeker kleurrijk moeten zijn. Nogmaals een bewijs dat kleuren een intense rol spelen in het leven van de Chinezen.

Ultieme tip: Als de vermoeidheid van de reis wat voorbij is, laat je dan drijven in een gigantisch land volop in een moderne beweging, maar ook met nog een heel grote geschiedenis.
Aangeraden voor: Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

China's Oost Tibet (bezocht in mei 2012)

Review geschreven door Jetty van der Graaf op 07 januari 2017

Je kunt buiten de TAR nog authentieke stukken Tibet bezoeken in west China, Kham, China’s Oost Tibet. Doordat deze streek al eerder is ingelijfd, behoort “het nu gewoon” bij China, en heb je dus ook geen permit nodig. Vanuit Chengdu rijd je naar het westen naar Kangding, dit is een hoofdstad van deze regio. Kham strekt zich ten westen en zuiden van deze stad uit, tot in Tibet. Je vindt hier de prachtige Tagong graslanden en prachtige kloosters. Hier staan gebedsspreuken zoals ‘Om Mani Padme Hum’ in het Tibetaans op de bergen geschilderd (in Tibet zelf staan er alleen maar teksten in het Chinees op de bergen geschilderd), en zijn ze hier veel vrijer in hun geloofsovertuigingen, je mag hier ook gewoon foto’s van de Dalai Lama hebben. De mensen lijken hier veel rijker dan in Tibet zelf, ooit hebben ze geld van de overheid gekregen (Chinezen om zich hier te vestigen en Tibetanen als een soort zwijggeld voor onderdrukking). Ook de kloosters zijn hier veel rijker. Alle kloosters die ik heb bezocht waren net helemaal vernieuwd, of ze zijn nog bezig met restaureren. Prachtig herbouwd en in oorspronkelijke staat teruggebracht. De mensen zijn heel open en aardig, en er zijn gelukkig ook geen tekenen van onderdrukking en zwaar bewapende bezetting. De East Tibetan Highway die over enkele bergpassen van ruim 4700 meter loopt wordt momenteel ook helemaal verbeterd en zal binnen niet al te lange tijd geasfalteerd zijn zodat het gebied nog gemakkelijker te bereiken is. Deze weg loopt ook een gedeelte over het Tibetaans Plateau. Verder is het bergachtige landschap wel veel groener dan in Tibet zelf, doordat het ook gemiddeld iets lager ligt. De stad Litang ligt op 4014 meter hoogte en heeft een grote Tibetaanse wijk waar ook het enorme Chöde Gompa ligt. Xiangcheng bestaat uit een groep Tibetaanse dorpen met mooie witte huizen gelegen tussen gerstakkers in vruchtbare valleien van de Himalaya. In elk dorp ook weer een echt Tibetaans klooster.

Pluspunten China

 • Tibetaanse sfeer
 • veel bezienswaardigheden
 • prachtige natuurgebieden

Minpunten China

 • toeristisch
 • onderdrukking minderheden
 • negeren mensenrechten
Ultieme tip: Ik vind deze streek Kham, een prettig alternatief voor Tibet, waar ik de sfeer van onderdrukking onplezierig vind.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

China, Xiahe (bezocht in oktober 2010)

Review geschreven door Koert Jan Koers op 18 november 2016

China is een geweldig land. Natuurlijk groot, maar zo fantastisch en zoveel te zien in alle uitersten. Als ik me alleen even houd bij Xiahe vlakbij Tibet op 2000 meter hoogte. wat een fantastische natuur, cultuur, mensen en eten. Wat lekker.
We gaan zeker nog een keer terug.

8,3
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
8 Klimaat

Pluspunten China

 • Bet
Ultieme tip: Verscheidenheid in alles!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Tien dagen rondbrengen in Shanghai (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Florence Esmeijer op 10 oktober 2016

Als je aan Shanghai denkt heb je meteen 'The Bund' (de skyline van Shanghai) voor ogen, die enorm bijzonder is. Maar ook heb je mooie parkjes in Shanghai, die fijn zijn als je even weg wilt van de drukte van deze stad.
Opmerkelijk is de lucht die heel vies is van de smog maar ook de stad zelf is niet bepaald schoon. Dit merk je als je in de avond terug komt in je hotel. Je schoenen zijn bijvoorbeeld helemaal zwart en zo ook je huid. Mijn tips zijn dan ook om desinfecterende gel bij je te hebben of vochtige doekjes zodat je af en toe even je handen kan wassen.

6,3
7 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
6 Locals
5 Veilig
4 Natuur
nvt Stranden
5 Klimaat

Pluspunten China

 • uitzichten
 • goedkoop eten en drinken

Minpunten China

 • slechte lucht
 • druk
Ultieme tip: Holland House, als je in contact wilt komen met andere Nederlanders die in Shanghai wonen of werken.
Aangeraden voor: Backpackers, Cultuurliefhebbers

Rondreis met familie door China (bezocht in augustus 2015)

Review geschreven door Jeske Becker op 10 oktober 2016

Deze reis was ongelooflijk gaaf! Het begon allemaal met een geintje op een feestje. Uiteindelijk zijn we met tien man ruim drie weken door China gereisd. We zijn begonnen in Beijing, daar natuurlijk de Verboden Stad, de Chinese Muur en nog veel meer dingen gezien. Doorgereisd naar Suzhou en Shanghai. Heel gaaf om het eens met eigen ogen te zien! Daarna een binnenlandse vlucht gepakt en zo gingen we van overal drukte naar totale rust! National Park Zhangjiajie, fantastisch! We moesten best ver het park in om bij ons hostel te komen, leuke ervaring! Hier hebben we twee dagen rondgewandeld. Wat een natuur! Gek om zo door het bos te lopen waar ze Avatar hebben opgenomen. Gek om van de rust te genieten terwijl China zo'n druk land is!
Na Zhangjiajie hebben we nog van meer dingen/steden genoten: Guilin, varen over de Li-rivier, scooteren door het Karstgebergte, wandelen tussen rijstterrassen.
In een woord: geweldig!!

8,3
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
6 Klimaat

Pluspunten China

 • eten
 • cultuur
 • natuur
Ultieme tip: Mijn tip is: gewoon doen!! De Chinezen willen je graag helpen, je hebt overal oplossingen voor en ik heb nergens spijt van. Top reis!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Naar China om onze jongste op te halen (bezocht in augustus 2015)

Review geschreven door Jouke Boerma op 10 oktober 2016

Wij vinden China een heerlijk land om te reizen met kinderen. We zijn in de provincie Guangxi en in Beijing geweest. Vooral Guangxi heeft ons hart gestolen. Nanning is een prachtige groene stad met ontzettend vriendelijke mensen. Rondom Nanning is veel moois te zien. Ook de kinderen hebben ervan genoten.

Pluspunten China

 • vriendelijke mensen en zeer kindvriendelijk om te reizen.

Minpunten China

 • Het is wel handig om Chinees te spreken
Ultieme tip: Het eetstraatje achter ons hotel, waar overdag het verkeer doorheen raast, maar in de avonden alle eetstalletjes hun waren uitstallen en je heerlijk kunt eten en drinken!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Vakantie (bezocht in maart 2016)

Review geschreven door Aline Stroetinga op 10 oktober 2016

Trek het binnenland in. Zo leer je echt de Chinese cultuur kennen. Je kijkt je de ogen uit! Een tempel bezoeken is ook en pre! Vooral de hele oude tempels. Men spreekt heel slecht Engels. In de meer sterrenhotels heb je kans op iemand die goed Engels spreekt. Anders is het heel lastig communiceren.

7,3
7 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
6 Locals
7 Veilig
9 Natuur
nvt Stranden
7 Klimaat
Ultieme tip: Eet niet op straat!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Luxe reizigers, Cultuurliefhebbers

Shanghai (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Mila Takens op 09 oktober 2016

Shanghai, China.

Voor een bamboo-project in samenwerking met de Shanghai universiteit ben ik in mei 2016 afgereisd naar China.

Shanghai is een mega grote stad met z'n 23 miljoen inwoners. Het is altijd druk op straat en er staan prachtige futuristische gebouwen. De stad is erg modern, sinds dertig jaar zijn ze onwijs aan het bouwen aan grote wolkenkrabbers. Deze kun je goed bekijken vanaf De Bund, hier is een prachtige skyline ('s avonds mooi belicht). Ook is het een aanrader om bij een wolkenkrabber naar binnen te gaan! Bij voorkeur 's ochtends vroeg, want dan is er vaak het minste smog. De stad zelf heeft altijd veel smog en is hierdoor altijd grauw en grijs. Dit is wel erg jammer, na een week verlangde ik echt weer om een zonnetje te zien.
In Shanghai heb je ook een plek genaamd Yu Garden. Dit is een plek met huizen/winkels die in de traditionele Chinese stijl gebouwd zijn, echt een aanrader! De winkeltjes zijn wel wat duurder en het is vaak druk aangezien het voor de chinezen zelf ook een toeristische trekpleister is. Er is een mooie tempel te bezichtigen, zoek van te voren wel eerst de openingstijden op. Vaak sluiten ze al redelijk vroeg. Persoonlijk vond ik dit de mooiste plek van Shanghai omdat het echt chinees-achtig aanvoelt. 's Avonds is alles verlicht! Erg mooi!
Shanghai heeft goede metrolijnen. De gehele stad is goed te doen met de metro. En de stad is zelf ook mega groot dus het duurt best lang om van de ene kant van Shanghai naar de andere kant te komen. Goede wandelschoenen zijn handig! Een taxi is ook niet duur maar zorg wel dat ze de meter aandoen voordat je wel de hoofdprijs betaald. Tevens kan je met je metrokaart ook in de taxi betalen. Handig! Hoef je alleen je metrokaart op te laden.
China is een mooi land! Waar ik met een hoop plezier op terugkijk. Gegarandeerd dat je met een hoop avonturen terug naar huis gaat.

7,4
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
6 Locals
7 Veilig
8 Natuur
nvt Stranden
7 Klimaat

Pluspunten China

 • cultuur

Minpunten China

 • smog
Ultieme tip: * Yu Garden * De Bund Dit zijn leuke bezienswaardigheden in Shanghai
Aangeraden voor: Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Citytrip Hong Kong (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Anneke Vreeze op 09 oktober 2016

Wat een geweldige ervaring, Hong Kong. Schoon, hightech, geweldige skybars, shows, restaurants en andere culturele uitjes. Wat ons opviel was dat de stad zo schoon was. De metro ook en altijd op tijd. Top ervaring.

Pluspunten China

 • geweldige metrolijn
Ultieme tip: Bezoek de Victoria Peak waar je vanaf het hoogste punt van Hong Kong over de mooie skyline uitkijkt. Zoek uit op welk tijdstip je deze het best kunt bezoeken i.v.m. lange wachtrij
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Cultuurliefhebbers

Dazhai rice fields (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door rieneke terink op 05 oktober 2016

Ga op eigen houtje naar Dazhai (regel een busje vanuit Guillin) en boek daar een hostel boven op de berg. Je moet dan vanaf de ingang van het toeristische deel een klein uurtje lopen om bij je hostel te komen, maar het uitzicht en de rust zijn het helemaal waard! Er wordt heerlijk gekookt in de hostels, en 's ochtends vroeg kun je een mooie wandeling door het gebied maken.

Pluspunten China

 • eten
 • natuur
 • mensen

Minpunten China

 • taal
Ultieme tip: Dragon Den's - Dazhai Yuanming Palace "Qingchen shan" is een fantastische slaapplek: een tempel. Lastig te bereiken, 30min rijden + 1uur lopen vanaf treinstation QingchenShan.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Een andere wereld (bezocht in april 2016)

Review geschreven door Rene Belderbos op 05 oktober 2016

China, een land wat iedereen kent maar zo weinigen weten hoe het er is. Nou zal ik niet meteen zeggen dat ik dat wel weet na een bezoek van twee weken, maar al na enkele dagen China zijn de verschillen met de westerse wereld opmerkelijk. Is het er vies? Uhhh ... ja. Maar dat moet ik meteen nuanceren. In Beijing kan het een vieze chaos zijn, zeker als de smog aanwezig is. Dat is helaas erg vaak. Toch is de stad op zich helemaal niet opvallend vies, mits je je niet in de achteraf straatjes begeeft of goed in de kanaaltjes kijkt. En het valt ook wel mee, als je maar geen openbaar toilet bezoekt. Tja, daar komen de meesten van ons niet onderuit. Zelfs in de mooiste restaurants kan een toiletbezoek direct al je eetlust ontnemen. Niet te vaak doen dus. En dan de Chinezen zelf. Overal rochelen en spuwen ze. Ze halen het slijm volgens mij echt vanuit de kleinste teennagel naar boven, inclusief geluid waar menig monsterlijk filmwezen jaloers op zou zijn, om het vervolgens ergens te deponeren. In een overvolle metro gaat dat keurig in een zakdoekje die vervolgens weer in de broekzak wordt gedaan. De eigen broekzak wel te verstaan. Kortom, het is allemaal wat anders dan we gewend zijn. Wat ik er van vond? Fantastisch, ik zou direct weer terug gaan als ik de kans had. En die kans komt echt nog wel. Bovenstaande weet ik en neem ik voor lief. Het land heeft zoveel historie te bieden, de geschiedenis is vele malen indrukwekkender dan de minpuntjes. Wanneer mag ik weer?

Pluspunten China

 • Historie
 • cultuur
 • eten
 • bevolking
 • anders

Minpunten China

 • Ongezonde lucht in grote steden
 • Kan vies zijn
Ultieme tip: Meld je aan voor een wandeling via de Beijing Hikers als je de muur wilt bezoeken. Geen gondels. Geen strakke bouwwerken, maar beklim een stuk van de authentieke muur.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Oud en nieuw komen samen in Hong Kong (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Paul Niehe op 04 oktober 2016

Hong Kong is een heerlijke stad. Tien jaar geleden nooit gedacht, maar wat een rust na een rondreis door 'the mainland' van China! Je springt op een trammetje of een ferry en daarmee in enkele minute van traditioneel naar super super hip.

7,6
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
6 Steden of plaatsen
7 Locals
10 Veilig
8 Natuur
7 Stranden
7 Klimaat

Pluspunten China

 • safe
Ultieme tip: Als je in Hong bent, ga dan vooral naar de eilanden. Lama en Lantau zijn heerlijk voor strand en hikes. Lekker layed back en met de pont ben je met 25 minuten in downtown Hong Kong
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

The National Forest Park, Zhangjiajie (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Anne-Floor van Nunen op 03 oktober 2016

Mijn favoriete plek in China is het National Forest Park in Zhangjiajie. De natuur is prachtig. Overal zie je wilde aapjes, vlinders en tropische planten. De futuristische bergen had ik nog nooit eerder gezien en maakte mijn reis helemaal compleet. Wel kan het in het hoogseizoen erg druk zijn aan het begin van de wandeltocht. Hoe verder je de natuur inloopt hoe minder mensen je tegen komt.

Pluspunten China

 • Betaalbaar
 • Authentiek
 • Cultureel
 • Veilig

Minpunten China

 • Wordt vaak gefotografeerd
 • Veel mensen
Ultieme tip: In Shanghai heb je in de Franse Concessie een erg gezellig restaurantje waar je heerlijke en gezonde smoothies kan eten/drinken. Het restaurantje heet BOWL'D.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Zooo mooi! (bezocht in juni 2016)

Review geschreven door May Blom op 02 oktober 2016

Yuanyang; mooie rijstterrassen in Yunnan, China. Mooie mensen en etnische minderheden. Geweldige natuur, onontdekt. Het eten is een ervaring, en zo smaakvol! Het is een aanrader voor reizigers die onaangetaste plekken willen bezoeken.

Pluspunten China

 • this part of China is beautiful
Ultieme tip: Volg de grenzen in Zuid-West China
Aangeraden voor: Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Echt of nep (bezocht in oktober 2008)

Review geschreven door Marga Bongers op 02 oktober 2016

In China de hoogtepunten bezocht. Wij hadden een individuele reis geboekt. Op alle vliegvelden werden we netjes opgevangen door reisleidsters. Maar China is een land waar je goed alleen de weg kan vinden. In de grote steden kun je goed met Engels terecht. En ook in de kleinere steden zijn er studenten genoeg die je wegwijs kunnen maken. Wij hebben alleen in Shanghai 'last' gehad van hardnekkige verkopers.

Pluspunten China

 • betaalbaar

Minpunten China

 • eten buiten restaurants
 • het idee dat je coninu in de gaten wordt gehouden
Ultieme tip: Openbaar vervoer in de grote steden is prima.
Aangeraden voor: Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten China

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors