China
8,3
8,4 Algemene ervaring
8,9 Beziens­waardigheden
8,4 Steden of plaatsen
7,7 Locals
8,5 Veilig
8,9 Natuur
6,3 Stranden
7,4 Klimaat

China

door Charlotte de Vries

China is het land van contrasten. Van ultramoderne metropolen tot eeuwenoude tempelcomplexen. Van uitgestrekt boerenland tot bizarre karstbergformaties. China is het derde grootste land van de wereld en omvat een ongelofelijke verscheidenheid van cultuur en natuur.

De bezienswaardigheden van China lopen dan ook enorm uiteen. Nabij industriestad Datong bezichtig je 51.000 oude beelden in de Yungang-grotten. Samen met kunstenaars en poëten bewonder je de piekerige karstbergen van Guilin. En in de grachten van Suzhou zie je drijvende lotusbloemen. Ontdek hier de mooiste bezienswaardigheden van China.

ZELF NAAR China?

Bekijk alle 46 reizen naar China

De mooiste bezienswaardigheden van China

Zodra je aankomt in de hoofdstad Beijing word je geconfronteerd met contrasterend China. De skyline is getekend door hypermoderne gebouwen en oeroude tempels. In het hart van Beijing ligt de Verboden Stad, een van de grootste paleiscomplexen die je ooit zal zien. En de langste muur ooit bezichtig je in het noorden. Daar slingert de Chinese Muur door het landschap met een lengte van 6000 kilometer.

Voor een even grote indruk reis je naar de voormalige hoofdstad Xi'an. Middenin de stad staat het terracottaleger dat de keizer Qin na zijn dood moest beschermen. Duizenden unieke, eeuwenoude soldaatbeelden.

China's wereldsteden

China zit bomvol schitterende metropolen. Na Beijing is Hong Kong een van de bekendste. In deze culinaire hoofdstad kwijn je weg bij sappige Pekingeend en sensationele dumplings.

Ook Shanghai mag je niet missen. Deze wereldberoemde havenstad is 's nachts versierd met een regenboog aan neonverlichting. Vanaf Shanghai maak je een dagtrip naar Putuoshan, een van de vier heiligste bergen van China. En rijd je door naar Hangzhou, een hypermoderne stad aan de rand van het prachtige West Lake.

Chinese zijde en rijst

Veel reizigers houden het bij de topbezienswaardigheden en metropolen van China. Maar China bestaat voor het grootste gedeelte uit platteland. Reis eens naar de provincie Xinjiang. Vroeger was dit het begin van de zijderoute. Vandaag koop je nog steeds de mooiste stoffen op bazaars.

De Yunnan provincie is even schitterend, met felgroene rijstvelden en het Venetië-achtige stadje Lijang. Je zult versteld staan van de diversiteit in China.

Reizen China

Meer China

Reviews China

Een verkenning van de Chinese binnenlanden (bezocht in november 2011)

Review geschreven door nico kloek op 08 december 2019

Deze reis is door mijzelf samengesteld op basis van boeken die ik over China had gelezen. Ik wilde 300 km Chinese muur wandelen, uitgebreid Beijing bezoeken, door de rijstvelden in Zuid-China dwalen en het Karstgebergte in Zuid-China verkennen. Ik heb een Chinees hikingbureau ingeschakeld hiervoor, zij hebben de reis verder samengesteld en leverden voor de muur, de rijstvelden en het Karstgebergte een gids en vervoer. Beijing deden we zelfstandig . Via oproepen o.a. op de site van de Nederlandse Klim- en bergsportvereniging kreeg ik nog 2 mensen op delen van de reis mee. Opmerkelijk: bijna geen toeristen behalve in Beijing. De gidsen waren erg nodig vanwege het feit dat er in de binnenlanden niet of nauwelijks Engels werd gesproken. Vooral de ongeveer 30 km Chinese muur maakt duidelijk dat er maar heel kleine delen zo mooi gerenoveerd zijn. Juist die half verwoeste delen en vervallen delen maakten veel indruk

8,3
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
10 Veilig
7 Natuur
nvt Stranden
8 Klimaat

Pluspunten China

 • Vriendelijke mensen

Minpunten China

 • vervuiling (veel plastic)
 • in de binnenlanden kun je niet met andere talen terecht
Ultieme tip: durf van de paden af te wijken.
Aangeraden voor: Avonturiers

Fantastisch China (bezocht in november 2014)

Review geschreven door Valerie van der Burg op 08 december 2019

China is een onbeschrijfelijk land: het is simpelweg niet in woorden te omvatten wat je ziet, hoort, ruikt en voelt als je hier rondloopt. Adembenemende natuur, bijzondere cultuur en elk gebied weer zijn eigen lekkernijen en specialiteiten. De Chinezen hebben geen schaamte en zullen al snel contact met je leggen. Dit zorgt voor fantastische momenten en als je ervoor open staat brengt het een nieuwe dimensie aan je reis. Zonder een gezamenlijke taal te hebben zal je tot bijzondere uitwisselingen komen, met name omdat veel Chinezen toerist zijn in eigen land en niet vaak met Westerlingen in aanraking komen. Het is een land waarin de levensstandaard vele malen lager is dan in het Westen, maar eenmaal gewend aan weinig comfort is het een plek waarop elke dag zoveel ontdekkingen worden gedaan, dat je er makkelijke vaker naar terug kan.

Pluspunten China

 • onbeschrijfelijke avonturen
 • authentieke karaoke

Minpunten China

 • weinig comfort
Ultieme tip: Bergen beklimmen in de buurt van Chengdu en Songpan.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Ik keek mijn ogen uit (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Anne-Floor van Nunen op 07 december 2019

Ik vond China een ontzettend bijzonder land. Ik heb werkelijk mijn ogen uitgekeken. Naast grote steden heb ik ook kleinere dorpen en meer afgelegen spots bezocht. Dit was een perfecte afwisseling! In elke stad vind je prachtige tempels die zeker het bezoeken waard zijn!

Pluspunten China

 • Betaalbaar
 • goed openbaar vervoer

Minpunten China

 • niet overal hygienisch
Ultieme tip: Ik zou zeker in Zhangjiajie het National Park bezoeken! Het is wel toeristisch maar echt ontzettend mooi!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Binnen-Mongolië in China (bezocht in september 2019)

Review geschreven door Rian Verschuren op 27 november 2019

In Beijing alle mooie bezienswaardigheden gezien, Zomerpaleis, Plein van de Hemelse vrede maar ook naar Hohhot gevlogen. Natuurlijk de Chinese muur niet vergeten. Prachtige natuur. Mooie mensen ontmoet en verschillende culturen. Indrukwekkend Binnen-Mongolië met zijn vlaktes.

8,9
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
8 Locals
9 Veilig
9 Natuur
nvt Stranden
10 Klimaat

Minpunten China

 • de smog in de stad
Ultieme tip: Ga ipv met de metro wandelend door Beijing. Veel te zien.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Verrassend en bijzonder China! (bezocht in juli 2019)

Review geschreven door Enna Butte op 22 november 2019

Met de nodige vooroordelen vertrokken wij, gezin, voor een reis door China. Het zou vast vies zijn, warm, druk, moeilijk reizen en communiceren, maar lekker eten. Een aantal vooroordelen bleken niet waar. Warm en druk was het zeker, de Chinezen hadden ook vakantie. En Engels werd inderdaad nauwelijks gesproken maar iedereen heeft een mobiele telefoon en een vertaal-app. En zo wordt het toch eenvoudig en grappig om gesprekjes te voeren. Wij waren verrast door de gastvrijheid en vriendelijkheid van de Chinezen. We werden overal hartelijk ontvangen. Men vond ons wel een bezienswaardigheid trouwens.
Vies was het er zeker niet! Overal wordt grondig geveegd ven gepoetst. En we hebben prachtige natuur gezien. Typisch is het feit dat alles geregeld en geregisseerd is. Dat maakt overigens het reizen met openbaar vervoer heel makkelijk.
Ook typisch is dat op elke straathoek een camera hangt, je door beveiligingspoortjes moet voor de bus, trein of metro, dat ze alles van je weten en dat het uiteraard geen vrij land is. En toch hebben wij het als veilig en prettig ervaren. Van harte aanbevolen!

Pluspunten China

 • verrassend
 • cultuur
 • natuur

Minpunten China

 • in de zomer druk en warm
Ultieme tip: Bezoek aan het eind van je reis Yangshuo. Prachtige natuur en heerlijk rustig
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Magisch China (bezocht in juli 2018)

Review geschreven door Mayke Gijsen op 20 november 2019

Backpacken in China is heel wat anders dan in bijvoorbeeld Thailand. Mensen spreken geen Engels, het eten is er totaak anders en China is een erg groot land. Toch kan ik iedereen aanraden om een keer naar China te gaan, het is niet in woorden te beschrijven, je moet het zelf ervaren.

8,4
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
8 Locals
10 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
6 Klimaat

Pluspunten China

 • betaalbaar
 • indrukwekkende natuur
 • aardige locals

Minpunten China

 • druk
 • grote afstanden
 • hygiene
Ultieme tip: Zhangjiajie, de avatar mountains. Op foto's al prachtig, maar in het echt nog vele malen indrukwekkender
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Best of china (bezocht in mei 2019)

Review geschreven door Britt van Dam op 19 november 2019

Een prachtig land met geweldige en lieve mensen. Een hele bijzondere gebeurtenis wanneer een groepje chinezen je vraagt om samen op de foto te gaan. Xi an was een prachtige stad met vele oude architectuur en leuke restaurants om een avondje door te brengen.

8,7
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
10 Locals
9 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
7 Klimaat

Pluspunten China

 • aardige locals
 • mooie architectuur

Minpunten China

 • weinig westers eten
 • soms slecht bereikbare gebieden
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Shanghai stories #China2019 (bezocht in oktober 2019)

Review geschreven door Dominique Blom op 17 november 2019

China is een enorm indrukwekkend land om heen te gaan, vooral de stad Shanghai. Je kunt het zelf zo duur maken als je wilt omdat er genoeg aanbod is in restaurants en winkels in verschillende prijsklassen. De mensen zijn niet zo vriendelijk als in het overgrote deel van Azië en de bevolking spreekt slecht tot geen engels. Als je in Shanghai bent, ga dan vooral naar Shanghai old town en trek hier een hele ochtend voor uit, het is echt prachtig en het moderne China kruist hier met de geschiedenis van China

Pluspunten China

 • China is betaalbaar je kunt het zo duur maken als je zelf wilt
 • China heeft een prachtige cultuur met een interessante geschiedenis
 • China heeft een hele diverse keuken

Minpunten China

 • De bevolking spreekt slecht/geen engels
 • Europese/Westerse applicaties kun je in China niet gebruiken zonder VPN verbinding
 • Chinezen zijn niet altijd even vriendelijk of bereidt om je te helpen
Ultieme tip: Download een app met VPN verbinding zodat je gewoon gebruik kunt maken van whatsapp, instagram en google. Zonder VPN verbinding kan dit niet.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

China (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Maaike van Riesen op 05 december 2018

Reizen door China is een onvergetelijke ervaring. Mijn reis is per trein vanaf Hongkong naar Beijing. Onderweg stop ik voor een paar dagen op een aantal plekken. Yangshuo midden in het Karstgebergte. Chengdu de stad van de Panda's maar ook de geweldige mix van oud en nieuw. Xi'an waar natuurlijk het terracotta leger een must is maar ook de stad van de bel en drum toren, de islamitische wijk waar je geweldig kunt eten. Pingyao een oud legioenen stadje, Unesco wereld erfgoed, binnen de stadsmuren autovrij. En tot slot het overweldigende Beijing, de verboden stad, het zomerpaleis en een geweldige wandeling over de Chinese muur.
Het land van tegenstrijdigheden, lekker eten, geuren en kleuren, hutongs. Het oude communisme wat in de cultuur nog heerst omringt met het nieuwe moderne kapitalisme. Eeuwenoude cultuur die samengaat met hedendaagse modernisering. Alles is mogelijk in China. Dure winkelstraten met enorm chique winkels worden afgewisseld door hutongs die de Chinese cultuur kenmerkt.
Reizen met de trein door het immense land is een ervaring om nooit te vergeten. Het prachtige landschap wat aan je voorbij flitst. Het onderdompelen in de lokale bevolking en proberen iets te begrijpen van alles wat je om je heen ervaart.
Voor mij was China een ultieme reiservaring, een land met vele mogelijkheden. De angst die veel mensen hebben is het probleem met taal. Mijn ervaring is dat dit zeker een kleine hobbel kan zijn maar ook echt niet zo erg is al men van te voren denkt. Steeds meer chinezen spreken Engels, in de metro staat alles ook in het Engels en in veel restaurants is ook een Engelse kaar te krijgen. Voor dat ik ging heb ik me ook heel druk gemaakt over toiletten, maar ook dat is absoluut niet iets om je zorgen over te maken. Natuurlijk kun je het niet altijd en overal vergelijke met ons eigen land.

8,3
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
8 Locals
9 Veilig
9 Natuur
6 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten China

 • betaalbaar
 • cultuur
 • eten
 • natuur
 • bezienswaardigheden

Minpunten China

 • geen google
 • taal
Ultieme tip: Google maps werkt in China niet download de app maps.me, werkt offline ook. Voor de metro: even vooraf de kaart van de metro van de stad opzoeken, en vast een screenshot maken
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Adembenemend Yunnan, China (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Sheilah Li op 18 november 2018

We zijn via een binnenlandse vlucht naar Kunming gevlogen. Daar hebben we een privé tour geregeld naar Stone Forrest. Prachtige karstlandschappen. Daarna reden we door naar een klein stadje Luoping voor een overnachting. De volgende ochtend gingen we naar onze Yunnan highlight de Jiulong watervallen. Prachtig en groen. Zen! Het was alle kilometers die we gereden hebben waard.

Ultieme tip: Download een translate app Engels-Chineed, WeChat en maak gebruik van VPN.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Hangzhou is prachtig (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Niek Wittenberg op 18 november 2018

Hangzhou is verdeeld over een oud en nieuw gedeelte. Het oude gedeelte heeft West Lake een groot en prachtig meer. Rond om West Lake zijn tal van mooie plekjes, waaronder de tuinen van Hangzhou. Zeker in de herfst is het daar prachtig. Maar ook in de lente als de lotussen in bloei staan heb je daar fantastisch mooie plaatjes.

7,6
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
7 Locals
8 Veilig
9 Natuur
5 Stranden
7 Klimaat

Pluspunten China

 • Super aardige locals
 • heerlijk eten
 • Prachtige hikes

Minpunten China

 • altijd mensen overal
Ultieme tip: Bezoek de tuinen van Hangzhou in de herfst.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Het moderne China (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Joke Vandersteene op 13 november 2018

Lonely Planet zet Shenzhen China voor 2019 op de 2e plaats van zeker te bezoeken steden. Terecht. Shenzhen is geen doorsnee Chinese stad. Shenzhen was 40 jaar geleden een vissersdorp met 30.000 inwoners, nu een metropool met ruim 13.000.000 inwoners. De woontorens en shoppingcentra rijzen nog altijd als paddenstoelen uit de grond. Veel jonge Chinezen trekken naar Shenzhen om hier hun geluk te zoeken, de lonen liggen er gemiddeld iets hoger dan op het platteland. Het wemelt dus van de jonge mensen en er zijn tal van eettentjes, clubs en ontspanningsmogelijkheden voor ieders smaak en/of portemonnee. De belangrijkste trekpleisters voor toeristen zijn OCT Loft, een oud fabrieksgebouwencomplex dat omgebouwd is tot een gezellige wijk met kunstgalerijen, bars en koffiehuizen. Ook Shekou is een bruisende moderne buurt met het reusachtige Museum voor moderne kunst en het oude Franse cruiseschip dat omgebouwd is tot bar.
Als je een paar dagen in Shenzhen kan doorbrengen zijn er heel wat buurten die de moeite zijn. Overal in de stad vind je prachtige parken en ruime winkelcentra. Zeker het bezoeken waard is de Book Mall, de grootste boekenwinkel van China vind je hier. De Luoha mall is een wirwar van gangetjes met winkeltjes waar je een omvangrijk aanbod vindt aan kopie artikelen (handtassen, elektronica, kledij, horloges, ....), traditionele kledij en stoffen, traditionele stenen en juwelen en thee artikelen.
In Shenzhen is het wel even zoeken naar de traditionele Chinese bouwwerken, tempels en pagodes zijn hier eerder zeldzaam. Er is een oud fort in de buurt van Shekou en dat is de belangrijkste historische trekpleister in de stad zelf. Chinese traditie vind je op de wet market, waar je verse etenswaren vindt. Vissen, schaaldieren, schildpadden, kikkers, kippen, je kan ze uitkiezen en ze worden ter plekke geslacht om mee te nemen... Niet voor gevoelige magen of teerhartige dierenvrienden...
Een stad waar je je niet gauw verveelt in elk geval!

8,1
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
6 Locals
10 Veilig
9 Natuur
nvt Stranden
8 Klimaat

Pluspunten China

 • Variatie en verschillende soorten keuken
 • prachtige natuur

Minpunten China

 • soms vuil
 • het rochelen
Ultieme tip: Zoek de niet toeristische buurten op en beleef het echte Chinese leven.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Emeishan (bezocht in januari 2018)

Review geschreven door Xavier de Vrij op 12 november 2018

Emeishan ligt in de Sichuan provincie ver boven de wolken. Als je ooit in Chengdu bent is de trip zeer de moeite waard. Ga dan ook langs Leshan om de grootste boeddha te zien en probeer echte sichuan hot pot.

Ultieme tip: Probeer alles te eten wat er te eten valt
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers

Kalligrafie (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Aartje de Vries op 11 november 2018

Kalligrafie verheft het gewone Chinese schrift tot een hoge kunstvorm.
Dit is een grappige weergave waar mijn oog op viel in Shanghai. Elk karakter bestaat uit acht soorten penseelstreken, uitgevoerd in een vaste volgorde. Heel mysterieus voor een westerling.

Pluspunten China

 • Toegangkelijk
 • vriendelijke bevolking
 • boeiend
 • betaalbaar
 • lekker eten.

Minpunten China

 • Kostbare en uitgebreide visumprocedure
Ultieme tip: China is een land vol traditie en eeuwenoude cultuur. Indrukwekkende paleizen en tempels. Toch vindt er een explosieve economische en industriële ontwikkeling plaats.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Backpacken door China (bezocht in mei 2018)

Review geschreven door Yaiza Giebing op 11 november 2018

Een land voor de echte avonturier!
In het begin een beetje inkomen in de gebruiken en gewoontes van de Chinezen. Maar al snel vond ik dit een geweldig land. Een taal barrière is er zeker, toch voelde dit niet als een groot probleem. Ondanks deze barrière wilde iedereen me altijd helpen en was iedereen super vriendelijk.
Geweldig mooie natuur en zo veel diversiteit. Makkelijk te bereizen met de trein. Bereid je wel voor op lange afstanden. Mocht je wat meer te besteden hebben kan je natuurlijk ook altijd vliegen.
Als je een keer iets anders dan anders wil zou ik zeker voor China gaan!

Pluspunten China

 • behulpzaamheid van locals
 • makkelijk bereisbaar

Minpunten China

 • hygiene
Ultieme tip: Zhangjiajie national park vond ik echt geweldig. Mooie wandelingen en prachtige natuur.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Datong heeft meer te bieden dan de hangende tempel. (bezocht in mei 2017)

Review geschreven door Sylvia de Vries op 11 november 2018

In dit geval gaat het over Datong. Datong heeft een ontzettend mooie nieuwe oude stadsmuur, nog niet ontdekt door het massatoerisme (wij liepen vrijwel alleen over deze muur). Je kunt kosteloos over de muur lopen van waaruit je een fraai uitzicht hebt. Je wordt wel geconfronteerd met het arm en rijk van de stad.

8,7
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
9 Locals
8 Veilig
nvt Natuur
nvt Stranden
6 Klimaat

Pluspunten China

 • Datong is niet toeristisch
 • Eten is heerlijk

Minpunten China

 • Bent als blanke een bezienswaardigheid
 • Rochelen en spugen van de locals
 • Weinig niet roken kamers in Datong
Ultieme tip: Bezoek naast de hangende tempel en de grotten van Yungang ook de Datong stadsmuur en de 9 drakenmuur.
Aangeraden voor: Stellen, Vriendengroep, Cultuurliefhebbers

Motorreis door de provincie Cichuan en Yunnan in China. (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Toontje van Gemert op 11 november 2018

Met reisorganisatie Motortrails een hele mooie reis door de provincie Cichuan en Yunnan in China gemaakt...wat mij vooral bijgebleven is zijn de pandabeer , vriendelijke mensen en de vele niet toeristische gebieden waar wij zijn rondgereden.

Pluspunten China

 • Platteland spotgoedkoop
 • Op het platteland bijna geen toeristen.
 • Goed eten.

Minpunten China

 • de taal ...niemand kent Engels spreken.
Ultieme tip: Panda research base in Chengdu.
Aangeraden voor: Avonturiers

Dali (China) (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Dennis Choy op 10 november 2018

China is een geweldig land dat een enorme ontwikkeling doormaakt. Maar waar ook de tradities, culturele waarden bewaard zijn gebleven.
Je kunt hier van alles ontdekken. Je raakt niet uitgekeken op de historische plekken en aan de andere kant de grote vernieuwingen.
In een woord “geweldig”.

9,6
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
8 Locals
10 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
10 Klimaat

Pluspunten China

 • betaalbaar
 • bullittrains
 • historie

Minpunten China

 • engels
Ultieme tip: Xi’an is echt een superplaats in China. Knus en gezellig met een fantastische moslim markt.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

China rondreis (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door F Lorang op 31 december 2017

China rondreis met de trein! Geweldige ervaring, hotels waren van te voren geboekt en ook de treinreizen. Elke keer werden de treinkaartjes afgeleverd bij het hotel en zelf zijn wij op pad geweest zonder gids wat veel leuker is. Zelf de metro en of bus gepakt om alle bezienswaardigheden in eigen tijd te bekijken. Een echte aanrader om vertaalapp op je telefoon te installeren. Eten kan je overal waar de plaatselijke bevolking zit daar is het goed en goedkoop eten. De snelheidstrein is schoon en eten kan je in de trein kopen. De langzame boemeltrein is goed te doen, je moet wel zorgen dat je slaapt in een goede afsluitbare wagon. Dit kan je van te voren laten boeken door het reisbureau. Let op: mensen vanaf 60 jaar krijgen overal korting bij de bezienswaardigheden. Probeer de bezienswaardigheden zoals de chinese muur, zomerpaleis etc in Beijing nooit in het weekend te bezoeken. Je hebt kans dat je niet naar binnen kunt omdat het te druk is.

Pluspunten China

 • goedkoop
 • eten is heerlijk
 • georganiseerd
 • veilig

Minpunten China

 • fietsers die overal doorheen rijden
 • spugen en rochelen
 • voordringen
Ultieme tip: Ga eten in de restaurants vol zitten met eigen bevolking. Daar is het eten erg goed. Kan je niet met stokjes eten, neem altijd een lepel of vork mee.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Het land van de onbeperkte tegenstellingen. (bezocht in oktober 2010)

Review geschreven door Jan Molenveld op 18 december 2017

Ik ben met een groep Nederlanders naar de provincie Sichuan geweest en heb daar een busreis van drie weken gemaakt waarbij we o.a. prachtige (werelderfgoed) natuurgebieden hebben bezocht. De reis begon in Chengdu (hoofdstad van Sichuan), een metropool met 4,5 miljoen inwoners. Wij overnachten in een hotel aan Qintai Lu, een oude-China thema straat die een populaire toeristische bestemming is. Hotpot restaurants, theehuizen en Sichuan opera locaties lijn deze straat, die wordt verlicht door lantaarns en sfeerverlichting in de avond. Westerse toeristen zijn rijk (in de ogen van veel Chinezen)en die moeten natuurlijk worden verleid om zo veel mogelijk geld uit te geven.

Op de eerste busreis dag hebben we het ook het Baoguang-klooster bezocht, een boeddhistische klooster van tweeduizend jaar oud. Het bestaat uit meer dan 400 pilaren, bezit een bijzondere pagode en wordt ook wel het klooster van het kostbare licht genoemd. Communisme en boeddhisme zijn blijkbaar verenigbaar.

Wie aan natuurfotografie doet komt goed aan zijn/haar trekken in de natuurgebieden Huanglong en Jiuzhaiguo. Huanglong staat bekend om zijn kleurrijke poelen, uitgestrekte bossen met een grote biodiversiteit, met sneeuw bedekte bergtoppen, watervallen en warmwaterbronnen.

De Jiuzhaigou-vallei is een natuurreservaat en Nationaal park in het noorden van de provincie. Het is beroemd om de gekleurde meren en watervallen op verschillende niveaus. Sinds 1992 is het park uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.

Met name de reis in de hooglanden heeft op mij een grote indruk gemaakt.
Grote uitgestrekte graslanden met Yaks, kleine tibetaanse dorpjes en ook nog prachtige berggebieden. Wat wil een fotograaf nog meer. Nou bijvoorbeeld. een bezoek aan Shangli, een historische stad die nog niet ten prooi is gevallen aan de commercie. Wie een indruk wil krijgen van het 'oude' China kan hier zijn hart ophalen.

Pluspunten China

 • relatief goedkoop

Minpunten China

 • drukte (Peking)
Ultieme tip: Bij een bezoek aan Chengdu mag je de parken Baihua Tan en Chengdu Culture Park niet overslaan. Hier is de Chinees nog Chinees en geen westerling.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten China

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Bhutan kenner
Sponsors