China
8,1
8,4 Algemene ervaring
8,9 Beziens­waardigheden
8,3 Steden of plaatsen
7,5 Locals
8,3 Veilig
8,6 Natuur
6,2 Stranden
6,9 Klimaat

China

door Charlotte de Vries

China is het land van contrasten. Van ultramoderne metropolen tot eeuwenoude tempelcomplexen. Van uitgestrekt boerenland tot bizarre karstbergformaties. China is het derde grootste land van de wereld en omvat een ongelofelijke verscheidenheid van cultuur en natuur.

De bezienswaardigheden van China lopen dan ook enorm uiteen. Nabij industriestad Datong bezichtig je 51.000 oude beelden in de Yungang-grotten. Samen met kunstenaars en poëten bewonder je de piekerige karstbergen van Guilin. En in de grachten van Suzhou zie je drijvende lotusbloemen. Ontdek hier de mooiste bezienswaardigheden van China.

De mooiste bezienswaardigheden van China

Zodra je aankomt in de hoofdstad Beijing word je geconfronteerd met contrasterend China. De skyline is getekend door hypermoderne gebouwen en oeroude tempels. In het hart van Beijing ligt de Verboden Stad, een van de grootste paleiscomplexen die je ooit zal zien. En de langste muur ooit bezichtig je in het noorden. Daar slingert de Chinese Muur door het landschap met een lengte van 6000 kilometer.

Voor een even grote indruk reis je naar de voormalige hoofdstad Xi'an. Middenin de stad staat het terracottaleger dat de keizer Qin na zijn dood moest beschermen. Duizenden unieke, eeuwenoude soldaatbeelden.

China's wereldsteden

China zit bomvol schitterende metropolen. Na Beijing is Hong Kong een van de bekendste. In deze culinaire hoofdstad kwijn je weg bij sappige Pekingeend en sensationele dumplings.

Ook Shanghai mag je niet missen. Deze wereldberoemde havenstad is 's nachts versierd met een regenboog aan neonverlichting. Vanaf Shanghai maak je een dagtrip naar Putuoshan, een van de vier heiligste bergen van China. En rijd je door naar Hangzhou, een hypermoderne stad aan de rand van het prachtige West Lake.

Chinese zijde en rijst

Veel reizigers houden het bij de topbezienswaardigheden en metropolen van China. Maar China bestaat voor het grootste gedeelte uit platteland. Reis eens naar de provincie Xinjiang. Vroeger was dit het begin van de zijderoute. Vandaag koop je nog steeds de mooiste stoffen op bazaars.

De Yunnan provincie is even schitterend, met felgroene rijstvelden en het Venetië-achtige stadje Lijang. Je zult versteld staan van de diversiteit in China.

Like deze pagina

Reizen China

Meer China

Reviews China

Amazing China in Nederland!! (bezocht in juni 2017)

Review geschreven door Hester Schoonderbeek op 07 juni 2017

Ik vind het allemaal geweldig wat ik lees over verre en avontuurlijke reizen. Dat is in mijn geval helaas niet het geval. Maar om avontuur te beleven hoef je natuurlijk niet perse de grens over! In dit geval was ik dan ook 4 juni jl. in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Op bezoek bij de 2 reuzenpanda's. Ik waande mezelf al in het geweldige China toen ik het vrouwtje Wu Wen heerlijk haar bamboe zag eten. Haar naam betekent 'mooie krachtige wolk'! Hoe duidelijker kan het, ik moet gewoon de lucht in. Op naar echte verre en avontuurlijke reizen!!

Ultieme tip: Maak een reis met de CRH trein (hoge snelheidstrein)!! Bijvoorbeeld van Shanghai naar Beijing! Dat schijnt een belevenis op zich te zijn
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Rondreis China (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Ellen Verhofstad op 06 juni 2017

De mooiste plek in China waar ik ben geweest is Jiuzhaigou, in de provincie Sichuan. In Jiuzhaigou liggen de Blue'er than blue lakes, de naam zegt het al. Het meer en het uitzicht zijn adembenemend. Zeker de moeite waard bij een bezoek aan China. In deze provincie ligt ook de Huanglong gebied, en je kunt ook de panda's bezoeken in Chengdu vanuit daar. Het enige nadeel aan China vond ik de drukte en het massale van de chinezen. Ze dringen voor, en willen graag vooraan staan. We hebben zelf veel "elbow kungfu" moeten toepassen, om ook een paar mooie foto's te kunnen schieten. De camera's en selfiesticks vliegen je om je oren namelijk, en je moet jezelf er echt tussen proppen en een beetje brutaal zijn. Verder hebben mijn 2 reisgenoten en ik samen een fantastische reis in China gehad. Ik zou er een boek over kunnen schrijven. Het was moeilijk voor mij om de mooiste foto te kiezen, want alle foto's zijn even prachtig van China.

Pluspunten China

 • behulpzame mensen
 • jeugdhostels
 • metro beijing

Minpunten China

 • teveel toeristen
 • slechte hygiene
 • roggelen en smacken
Ultieme tip: Een goed werkende VPN, en een translate app. Zeer handig! Er word weinig tot geen Engels gesproken in China.
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Het onbekende China (bezocht in augustus 2015)

Review geschreven door Dylan Cinjee op 31 mei 2017

Anderhalfuur vliegen vanaf Xiamen ligt de prachtige Fujian regio. Dit onbekende stukje China biedt prachtige bergen, bossen en rivieren. Het internationale toerisme staat hier nog in de kinderschoenen, dus het authentieke China is hier goed terug te zien.

Ultieme tip: Vaar met een vlot (met de voetjes in het water) door de Fujian regio!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Geweldig (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Danielle van Helden op 21 mei 2017

Mooi land, heel erg interessant. Het is wel erg vies daar dus je moet daar wel tegen kunnen. Maar de mensen, de natuur, en de bezienswaardigheden maken het wel waard. Ik vond vooral de steden Hong Kong en Shanghai erg leuk.

7,9
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
7 Locals
8 Veilig
9 Natuur
nvt Stranden
6 Klimaat

Pluspunten China

 • mooie natuur
 • excotisch
 • bijzonder

Minpunten China

 • vies
 • druk
 • geen social media
Ultieme tip: Shanghai bezoeken.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

China een onvergetelijke vakantieervaring (bezocht in augustus 2015)

Review geschreven door Ben Kemper op 16 mei 2017

Ik ben al diverse malen in China geweest, de bevolking is heel behulpzaam en vriendelijk, het eten is zeer gevarieerd en lekker tevens heel gezond. Met name de boeiende en grote verschillen in taal cultuur en ook het eten tussen noord (bijvoorbeeld Peking) en Zuid-China ( bijvoorbeeld Guilin) maar ook tussen oost en west zijn grote verschillen in taal en cultuur. China is een land ter grote van Europa maar met 2x zoveel inwoners. Vliegen slechts acht uur vanaf Frankfurt naar Beijing/Peking.

Ultieme tip: Ga vooral in een Bed en Breakfast overnachten, veel gezelliger dan in hotels je ontmoet dan veel jonge mensen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

zelf reizen door China met kinderen (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door Patty Pellis op 11 mei 2017

Ook met kinderen is zelfstandig reizen door China prima te doen. Grote afstanden zijn prima af te leggen met de (hoge snelheids) trein, tickets zijn heel eenvoudig via diverse sites te boeken. Een hotel of hostel is via internet zo geregeld.

Met een goede, recente reisgids kun je precies achterhalen waar je wat kunt vinden en hoe je er kunt komen. Voor ons was de beste tip de VVV site van China; je vindt er totaal onbekende bestemmingen binnen China, steeds gekoppeld aan plaatsen in de buurt en perfect beschreven hoe je er kunt komen, waar je kunt overnachten en wat de toegangsprijzen zijn.

Wij ontdekten zo Longtan Valley, in de buurt van Luoyang; een prachtige kloof waar je een heerlijke dag kunt hiken. Een geliefde bestemming voor de locals maar totaal onbekend bij Westerse toeristen. Kinderen zijn overal welkom (tot 1 meter 20 zelfs overal gratis) en de mogelijkheden aan uitjes is onbegrensd; natuur, cultuur, actief bezig zijn, geschiedenis, lekker eten.

Pluspunten China

 • kindvriendelijk
 • betaalbaar
 • heerlijk eten

Minpunten China

 • hygiene is anders als hier
Ultieme tip: Longtan Valley bij Luoyang; een kloof met aan beide zijde van de rivier een wandelpad. Soms steile beklimmingen, soms smalle paadjes maar steeds een adembenemend uitzicht.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Met Chinese vrienden Chinees nieuwjaar vieren (bezocht in januari 2016)

Review geschreven door Paula Aelbers op 09 mei 2017

Via een vlucht Amsterdam-Shanghai naar Wenzhou en langs de oostkust met trein, taxi, tuktuks naar Hongkong. Tempels bezoeken in Hangzhou, gewoontes van de Chinese mensen meemaken en vieren van Chinees Nieuwjaar bij voor ons onbekende mensen. Wat een gastvrijheid. Ja, door vele steden wordt landschap ge- en vervormd, maar toch. Natuur met bomen, bergen, vogels en landschappen. Ook parken waar je je een Chinese Volendammer voelt en door iedereen op de foto gezet wordt, nadat ze eerst een toestemmend knikje van ons hebben gekregen. Hongkong doen met z' n vele verscholen rustieke plekjes, maar ook de drukte, het Victoriapark met zijn vele vogels.
Doen!

Pluspunten China

 • Goedkoop en lekker eten
 • makkelijk vervoer per tuktuk en goedkoop
 • intense ervaring wat betreft de mensen

Minpunten China

 • Met Nieuwjaar heel druk
 • Soms smerige steden
 • Soms lastig om hotel te boeken
Ultieme tip: Maak kennis met het echte Chinese leven, zoek Chinese vrienden in Nederland en vraag of je meemag! Bezoek twee tempelcomplexen maar in ieder geval Hangzou!
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bus-hoppen in China: bloemen, bergen, yaks en kloosters (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Sacha Tijmstra op 08 mei 2017

Vorige zomer reisde ik af naar het zuidwesten van China. Vanaf Shangri-La kan je bus-hoppen door het Tibetaanse hoogland van China. Dit kan ik erg aanraden, want je komt in een heel ander China terecht. Er zijn weinig toeristen in de kleine dorpjes, waar yakboterthee geschonken wordt en Tibetaanse gebedsvlaggen de uitzichten sieren. Je reist door het Himalayagebergte, waar zesduizenders de dienst uitmaken en je veel mooie wandeltochten kunt maken. Zo kun je bijvoorbeeld Yading Nature Reserve bezoeken. Daarnaast kun je, als je geluk hebt, een echte Tibetaanse paardenrace meemaken. Ga hiervoor naar Litang. Ook Tagong mag niet overgeslagen worden. Vanuit dit kleine dorpje kan je mooie dagwandelingen maken over de velden en kloosters bezoeken.

9,0
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
7 Locals
8 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
8 Klimaat

Pluspunten China

 • Betaalbaar
 • goed geregeld
 • veilig
 • mooi landschap
 • divers
 • cultureel

Minpunten China

 • veel toeristen in steden
 • bergen slecht bereikbaar
 • steden hebben dure toeristenattracties
Ultieme tip: Als je gaat bus-hoppen, koop je ticket dan de dag of twee dagen van tevoren in het dorp waar je bent. Vaak gaat er maar één bus per dag en zit deze snel vol.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

China moet je bezocht hebben (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Timo Gerritsjans op 19 maart 2017

Ik heb een rondreis door china gemaakt op eigen gelegenheid, alles met de nachttrein en bussen en dat werkt in china prima! Maak je vooral niet druk dat je vertraging oploopt want alles is hier zo gestructureerd, ik vond dat heel fijn!

Ik ben van Beijing naar Guilin vertrokken en vervolgens door naar Yangshuo met schitterende uitzichten over de omgeving hoge rotsen die over de omgeving uitsteken! Vervolgens vertrokken naar Fenghuang een authentiek plaatsje dat overspoeld wordt met chinese toeristen, ik vond het alsnog een echte aanrader maar blijf er niet langer dan een dag.

Hierna heb ik mijn reis vervolgd richting Zhangjiajie om precies te zijn Wulingyuan waar de entree zich bevind naar het Zhangjiajie National Forest! Het mooiste natuurgebied wat ik ooit heb gezien, de makers van de film avatar hebben hier overduidelijk inspiratie opgedaan! Op foto's lijkt dit al schitterend maar in het echt sta je echt perplex van het natuurschoon.

Daarna heb ik Xi'an bezocht in een dag, terracottawariors en de muslim quarter ook beide super gaaf! In Beijing heb ik mijn reis afgesloten met de welbekende highlights; de Chinese muur, de Forbidden city en een hutong tour die ik iedereen sterk aanraad, voelt gewoon goed om op zo'n fietsje door Beijing te crossen.

8,3
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
7 Locals
9 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
6 Klimaat

Pluspunten China

 • structuur
 • natuur
 • eten

Minpunten China

 • engels
Ultieme tip: Zhangjiajie national forest
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bijzondere natuurgebieden en Chinese volkeren in Zuid-China (bezocht in september 2014)

Review geschreven door Lucy Kilkens op 15 maart 2017

In de provincie Yunnan in het zuiden van China liggen unieke natuurgebieden zoals het Rode Aardegebied en de Yuanyang rijstterrassen. Mooie wandelmogelijkheden zoals een trekking door de Tiger Leaping Gorge en Shaxi Valley.

Pluspunten China

 • Unieke natuurgebieden en volkeren

Minpunten China

 • geen
Ultieme tip: Twee-daagse trekking Tiger Leaping Gorge.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Kleurrijke volkeren en festivals in Zuid-China (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Lucy Kilkens op 15 maart 2017

In het zuiden van China in de provincie Guizhou vind je veel mooie traditionele dorpjes van de Miao en Dong Chinezen met eigen culturen, klederdracht, festivals. Prachtige groene omgeving met rijstvelden en -terrassen, berglandschappen en authentieke bergdorpjes.

Pluspunten China

 • Unieke natuurgebieden en volkeren

Minpunten China

 • Geen
Ultieme tip: Provincie Guizhou met de vele Chinese volkeren.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Highlights van China (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Miranda Schuit op 14 maart 2017

China is veel te groot om binnen korte tijd te zien. Toch heb ik in negen dagen aardig wat gezien. We zijn begonnen in Peking. Daar heb ik iets gezien wat al lang op mijn verlanglijstje staat: de Chinese muur! Een hele bijzondere ervaring om daar overheen te lopen. En het uitzicht...wow! Ook een bezoekje gebracht aan de reuzenpanda. Wat een grote beesten zeg, met een hoog knuffelgehalte! Wat ook zeker niet mocht ontbreken was een bezoek aan het plein van de hemelse vrede. Ontzettend veel mensen daar!
In de avond brachten we een bezoek aan een kung-fu show. Erg spectaculair om te zien, heel anders dan wat je altijd in films ziet. Met prachtige muziek en mooie kostuums. Echt een aanrader! Na enkele dagen in Peking, vertrokken we met de hogesnelheidstrein richting Shanghai. Wat een contrast met Peking: Peking was wat oud, maar Shanghai deed erg westers aan. Wat erg leuk is om te doen, is de bund Sightseeing. Je gaat dan met een soort treintje onder de rivier door. Onderweg hoor je allerlei geluidjes en overal zijn lichten die steeds verkleuren. Een mooie belevenis! Ik heb erg genoten van deze twee steden. Het enige minpuntje zijn eigenlijk de Chinezen zelf: Ze zijn niet erg vriendelijk, rochelen op straat, ze zijn een beetje vies. Maar dat maakt China zelf niet minder mooi!

Ultieme tip: De acrobatenshow "ERA". Je kijkt je ogen uit!
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Zhangiajie (bezocht in september 2015)

Review geschreven door Patty van Rooy op 28 januari 2017

Zhangjiajie is een mooi gebergte waar je je een paar dagen kan vermaken. Er lopen grote groepen touristen dus zorg dat je ook paden neemt die niet elke tourist op zn lijstje heeft staan. Hou wel de tijd in de gaten om niet de laatste bus terug de bergen uit te missen ;).

8,5
10 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
10 Natuur
6 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten China

 • Aardige en behulpzame mensen
 • mooie natuur
 • heerlijk eten
 • grote verschillen qua natuur en cultuur op en paar uur reizen van elkaar

Minpunten China

 • moeilijk om je verstaanbaar te maken in het engels
Ultieme tip: Eet met de chinese bevolking. Hotpot is een van de lekkerste dingen die er te eten is.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

reusachtig maar toch zo intens (bezocht in juni 2014)

Review geschreven door christian vereecke op 15 januari 2017

Als je de uitdaging neemt de lange reisweg af te leggen, krijg je er heel veel voor terug, van een grote bevolking en haar gewoontes. Je leert de andere kant van een continent kennen. En als je open staat voor hun gebruiken en godsdienst (respect) kom je in een totaal andere wereld, een wereld van indrukwekkende tempels, een tot de verbeelding sprekende bevolking, die door het gebruik van haar godsdienst probeert samen te leven , en samen leven mag je soms letterlijk nemen. Vanaf de Verboden stad tot het vroegere Olympisch dorp, kom je van de ene in de andere verbazing. Van heel oude tempels en Paleizen naar de groene en soms rotsachtige natuur, alles bij elkaar. Wat opvalt is dat de Chinezen kleur willen geven aan hun leven, dat merk je in alles wat ze doen, zowel in de handelszaken als in de huizen, maar zeker altijd boven je hoofd omdat er overal kleur en soms lichtgevende vliegertjes boven je hoofd hangen die in deze reis overal zijn meegegaan. Op de foto zie je dat grotten er toch mooi moeten uitzien en dat ze zeker kleurrijk moeten zijn. Nogmaals een bewijs dat kleuren een intense rol spelen in het leven van de Chinezen.

Ultieme tip: Als de vermoeidheid van de reis wat voorbij is, laat je dan drijven in een gigantisch land volop in een moderne beweging, maar ook met nog een heel grote geschiedenis.
Aangeraden voor: Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

China's Oost Tibet (bezocht in mei 2012)

Review geschreven door Jetty van der Graaf op 07 januari 2017

Je kunt buiten de TAR nog authentieke stukken Tibet bezoeken in west China, Kham, China’s Oost Tibet. Doordat deze streek al eerder is ingelijfd, behoort “het nu gewoon” bij China, en heb je dus ook geen permit nodig. Vanuit Chengdu rijd je naar het westen naar Kangding, dit is een hoofdstad van deze regio. Kham strekt zich ten westen en zuiden van deze stad uit, tot in Tibet. Je vindt hier de prachtige Tagong graslanden en prachtige kloosters. Hier staan gebedsspreuken zoals ‘Om Mani Padme Hum’ in het Tibetaans op de bergen geschilderd (in Tibet zelf staan er alleen maar teksten in het Chinees op de bergen geschilderd), en zijn ze hier veel vrijer in hun geloofsovertuigingen, je mag hier ook gewoon foto’s van de Dalai Lama hebben. De mensen lijken hier veel rijker dan in Tibet zelf, ooit hebben ze geld van de overheid gekregen (Chinezen om zich hier te vestigen en Tibetanen als een soort zwijggeld voor onderdrukking). Ook de kloosters zijn hier veel rijker. Alle kloosters die ik heb bezocht waren net helemaal vernieuwd, of ze zijn nog bezig met restaureren. Prachtig herbouwd en in oorspronkelijke staat teruggebracht. De mensen zijn heel open en aardig, en er zijn gelukkig ook geen tekenen van onderdrukking en zwaar bewapende bezetting. De East Tibetan Highway die over enkele bergpassen van ruim 4700 meter loopt wordt momenteel ook helemaal verbeterd en zal binnen niet al te lange tijd geasfalteerd zijn zodat het gebied nog gemakkelijker te bereiken is. Deze weg loopt ook een gedeelte over het Tibetaans Plateau. Verder is het bergachtige landschap wel veel groener dan in Tibet zelf, doordat het ook gemiddeld iets lager ligt. De stad Litang ligt op 4014 meter hoogte en heeft een grote Tibetaanse wijk waar ook het enorme Chöde Gompa ligt. Xiangcheng bestaat uit een groep Tibetaanse dorpen met mooie witte huizen gelegen tussen gerstakkers in vruchtbare valleien van de Himalaya. In elk dorp ook weer een echt Tibetaans klooster.

Pluspunten China

 • Tibetaanse sfeer
 • veel bezienswaardigheden
 • prachtige natuurgebieden

Minpunten China

 • toeristisch
 • onderdrukking minderheden
 • negeren mensenrechten
Ultieme tip: Ik vind deze streek Kham, een prettig alternatief voor Tibet, waar ik de sfeer van onderdrukking onplezierig vind.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

China, Xiahe (bezocht in oktober 2010)

Review geschreven door Koert Jan Koers op 18 november 2016

China is een geweldig land. Natuurlijk groot, maar zo fantastisch en zoveel te zien in alle uitersten. Als ik me alleen even houd bij Xiahe vlakbij Tibet op 2000 meter hoogte. wat een fantastische natuur, cultuur, mensen en eten. Wat lekker.
We gaan zeker nog een keer terug.

8,3
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
8 Klimaat

Pluspunten China

 • Bet
Ultieme tip: Verscheidenheid in alles!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Tien dagen rondbrengen in Shanghai (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Florence Esmeijer op 10 oktober 2016

Als je aan Shanghai denkt heb je meteen 'The Bund' (de skyline van Shanghai) voor ogen, die enorm bijzonder is. Maar ook heb je mooie parkjes in Shanghai, die fijn zijn als je even weg wilt van de drukte van deze stad.
Opmerkelijk is de lucht die heel vies is van de smog maar ook de stad zelf is niet bepaald schoon. Dit merk je als je in de avond terug komt in je hotel. Je schoenen zijn bijvoorbeeld helemaal zwart en zo ook je huid. Mijn tips zijn dan ook om desinfecterende gel bij je te hebben of vochtige doekjes zodat je af en toe even je handen kan wassen.

6,3
7 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
6 Locals
5 Veilig
4 Natuur
nvt Stranden
5 Klimaat

Pluspunten China

 • uitzichten
 • goedkoop eten en drinken

Minpunten China

 • slechte lucht
 • druk
Ultieme tip: Holland House, als je in contact wilt komen met andere Nederlanders die in Shanghai wonen of werken.
Aangeraden voor: Backpackers, Cultuurliefhebbers

Rondreis met familie door China (bezocht in augustus 2015)

Review geschreven door Jeske Becker op 10 oktober 2016

Deze reis was ongelooflijk gaaf! Het begon allemaal met een geintje op een feestje. Uiteindelijk zijn we met tien man ruim drie weken door China gereisd. We zijn begonnen in Beijing, daar natuurlijk de Verboden Stad, de Chinese Muur en nog veel meer dingen gezien. Doorgereisd naar Suzhou en Shanghai. Heel gaaf om het eens met eigen ogen te zien! Daarna een binnenlandse vlucht gepakt en zo gingen we van overal drukte naar totale rust! National Park Zhangjiajie, fantastisch! We moesten best ver het park in om bij ons hostel te komen, leuke ervaring! Hier hebben we twee dagen rondgewandeld. Wat een natuur! Gek om zo door het bos te lopen waar ze Avatar hebben opgenomen. Gek om van de rust te genieten terwijl China zo'n druk land is!
Na Zhangjiajie hebben we nog van meer dingen/steden genoten: Guilin, varen over de Li-rivier, scooteren door het Karstgebergte, wandelen tussen rijstterrassen.
In een woord: geweldig!!

8,3
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
6 Klimaat

Pluspunten China

 • eten
 • cultuur
 • natuur
Ultieme tip: Mijn tip is: gewoon doen!! De Chinezen willen je graag helpen, je hebt overal oplossingen voor en ik heb nergens spijt van. Top reis!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Naar China om onze jongste op te halen (bezocht in augustus 2015)

Review geschreven door Jouke Boerma op 10 oktober 2016

Wij vinden China een heerlijk land om te reizen met kinderen. We zijn in de provincie Guangxi en in Beijing geweest. Vooral Guangxi heeft ons hart gestolen. Nanning is een prachtige groene stad met ontzettend vriendelijke mensen. Rondom Nanning is veel moois te zien. Ook de kinderen hebben ervan genoten.

Pluspunten China

 • vriendelijke mensen en zeer kindvriendelijk om te reizen.

Minpunten China

 • Het is wel handig om Chinees te spreken
Ultieme tip: Het eetstraatje achter ons hotel, waar overdag het verkeer doorheen raast, maar in de avonden alle eetstalletjes hun waren uitstallen en je heerlijk kunt eten en drinken!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Vakantie (bezocht in maart 2016)

Review geschreven door Aline Stroetinga op 10 oktober 2016

Trek het binnenland in. Zo leer je echt de Chinese cultuur kennen. Je kijkt je de ogen uit! Een tempel bezoeken is ook en pre! Vooral de hele oude tempels. Men spreekt heel slecht Engels. In de meer sterrenhotels heb je kans op iemand die goed Engels spreekt. Anders is het heel lastig communiceren.

7,3
7 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
6 Locals
7 Veilig
9 Natuur
nvt Stranden
7 Klimaat
Ultieme tip: Eet niet op straat!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Luxe reizigers, Cultuurliefhebbers

Specialisten China

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Nepal kenner
Sponsors