Hangzhou en West Lake
8,5
9,0 Algemene ervaring
8,5 Beziens­waardigheden
7,5 Locals
9,5 Natuur
7,8 Interessant
- Stranden

Hangzhou en West Lake

door Katja Keuchenius

Het klassieke West Lake ligt bijna tegen het hypermoderne Hangzhou aan. Het maakt de regio een ideale plek om in een kort tijdsbestek de traditionele en de moderne kant van China te zien.

De schoonheid van het West Lake meer in het noordoosten van China is schizofreen. Het water wordt zeer klassiek omringd door treurwilgen en perzikbomen. Maar op de achtergrond rijst een grijze massa wolkenkrabbers op. Het West Lake ligt aan de rand van de miljoenenstad Hangzhou.

ZELF NAAR Hangzhou en West Lake?

Bekijk alle 3 reizen naar Hangzhou en West Lake

West Lake

Tijdens een wandeling langs de oevers vergeet je al snel de nabijheid van de drukke stad. Lotussen groeien aan de rand van het meer. Sierlijk overdekte bruggetjes verbinden de wandelpaden. Aan drie zijden is het meer omgeven door mistige bergen. Slanke pagodes, boeddhistische tempels, staan op de toppen.

In de achtste eeuw verscheen West Lake op de Chinese kaart. Daarvoor was het een moerassige vlakte. De gouverneur van Hangzhou baggerde het meer uit en bouwde bruggen en eilanden. In de eeuwen erna groeide het meer langzaam uit tot een van de mooiste Chinese bezienswaardigheden.

Marco Polo

Het meer is gemakkelijk te bezoeken. Het ligt dicht tegen Hangzhou aan en is slechts drie uur rijden van Sjanghai. De stad kent een interessante geschiedenis, al vind je daar in het moderne Hangzhou nog maar weinig van terug.

Hangzhou bestaat vanaf het jaar 211.Toen Marco Polo in de dertiende eeuw door de stad trok, was hij vooral verbaasd over de vele bruggen. Hangzhou had een omtrek van honderd mijl. In dat oppervlak telde hij maar liefst 12.000 bruggen.

Marco Polo beschreef de stad als 'the most splendid heavenly city in the world.'

Vuur en oorlog

De stad moet er destijds heel anders uit hebben gezien. De oude schoonheid van Hangzhou herken je nu alleen nog aan het West Lake. De stad werd dan ook meerdere keren volledig verwoest.

Hangzhou was in de tijd van Marco Polo de hoofdstad van de zuidelijke Song-dynastie. De stad bestond voornamelijk uit houten gebouwen.

In 1273 legde een vuur grote delen van de stad in de as. Ook na de verovering van de Taiping rebellen, zes eeuwen later, was er nog maar weinig van Hangzhou over.

Bijna alles wat je nu terugziet in de stad is recentelijk gebouwd. De stad is opgebouwd uit grijze bouwblokken. Voor een kijkje in de geschiedenis bezoek je de musea. Voor de rest is Hangzhou vooral een ultramoderne en drukke stad. Typerend voor het snel ontwikkelende China.

Dichters Bai Juyi en Su Shi

Het klassieke West Lake steekt daar dus scherp tegen af. Beroemde dichters en nationale helden trekken daarom al eeuwenlang richting het water.

Twee bekende Chinese dichters, Bai Juyi en Su Shi, werden in verschillende eeuwen gouverneur van Hangzhou. Zij bouwden de nu zo karakteristieke bruggen en zij plantten de treurwilgen langs de oevers.

De dichters genoten elke dag van de schoonheid van het meer. Ook de heersers Kanxi en Qianglong bezochten het meer vaak. West Lake is vandaag de dag ook op het één yuan biljet te bewonderen.

Twee zijden van China

Je begrijpt waarom, als je over het gladde meer dobbert. Op een langwerpig, houten bootje zak je weg in de kussens. De schipper duwt je met één peddel voort.

Tussen de klassieke bruggetjes en aan de voet van de bergen waan je je enkele eeuwen terug in de Chinese geschiedenis. Totdat je in het oosten de grote stad weer ziet. Dichtbij en toch mijlen ver weg. De twee zijden van China op een paar vierkante kilometer.

Wat is er te doen in Hangzhou en bij het West Lake?

 • Bezoek in Hangzhou een van de musea. De toegang is gratis.
 • De regio is ook bekend om de theeplantages. Er zijn verschillende excursies mogelijk, bijvoorbeeld naar de Dragon Well Tea Village.
 • Met de (snel)trein is de reistijd van Shanghai naar Hangzhou slechts 38 minuten.
 • Uiteraard zijn er ook in de omgeving van Hangzhou enkele tempels. De Lingyin tempel is de oudste van de stad.
 • In het zuidwesten van het meer ligt de 'Dreaming Tiger' bron. Hier drink je de Dragon Well groene thee. Bij de bron staat een uit steen gehakt kunstwerk van tijgers.

Reizen Hangzhou en West Lake

Meer Hangzhou en West Lake

Reviews Hangzhou en West Lake

Prachtig Hangzhou! (bezocht in november 2015)

Review geschreven door Erwin Benschop op 05 december 2017

Hangzhou: een bijzondere stad en nog niet ontdekt door westerse toeristen. Heel bijzonder en volgens Chinezen één van de mooiste steden van heel China. Meng je tussen alle Chinezen en je voelt je gelijk thuis. Sta niet gek te kijken als ze allemaal met je op de foto willen...

8,6
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Locals
9 Natuur
9 Interessant
nvt Stranden

Pluspunten Hangzhou en West Lake

 • Stad heel schoon
 • In de zomer voorstellingen bij west lake
 • Met de trein goed bereikbaar vanaf/naar Shanghai

Minpunten Hangzhou en West Lake

 • Nog weinig engels sprekende inwoners.
 • Openbaar vervoer soms niet even duidelijk
Ultieme tip: Ga de Leifeng Pagode op en zie daar het prachtige uitzicht over West lake.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

6 maanden stage (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door Selina Tuasela op 04 december 2017

Geweldige tijd gehad in China, vooral in Hangzhou waar het prachtige West Lake zich bevindt. Het West Lake is prachtig vooral tegen de avond. Je kan met een bootje op het West Lake varen wat een hele mooie ervaring is. Er dansen ook mensen op Chinese muziek dat is prachtig om te zien.

9,4
10 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Locals
10 Natuur
9 Interessant
nvt Stranden
Ultieme tip: Ga tegen het einde van de middag dan kan je de zonsondergang zien.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Contrasten in één stad (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Anouk Poos op 14 november 2017

Gezellige, drukke winkelstraat richting West Lake. West Lake is een waanzinnig mooi meer. Lekker om op het meer te varen van eiland naar eiland, maar ook leuk om een rondje om het meer te wandelen. Mooie natuur en een rustige omgeving om echt van te genieten.

7,4
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
5 Locals
10 Natuur
6 Interessant
nvt Stranden

Pluspunten Hangzhou en West Lake

 • Betaalbaar
 • Natuur
 • Veelzijdig
 • Stad
 • Local winkels

Minpunten Hangzhou en West Lake

 • Slecht bereikbaar
 • Weinig restaurants
Ultieme tip: De rondvaart op de boot. Je kunt van de ene kant, naar het eiland en naar de andere kant. Verschillende plekken om op- en af te stappen.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Een prachtig meer in een typisch Chinese stad (bezocht in september 2011)

Review geschreven door Joeri de Vries op 15 april 2016

Bij een bezoek aan Hangzhou leer je al snel de mysterieuze woordencombinatie 'Xi Hu' uit het hoofd. De woorden refereren aan West Lake (of Westelijk Meer), verreweg de grootste trekpleister van een verder onopvallende Chinese stad. Maar dat is niet voor niets: West Lake is werkelijk een beeldschone locatie.

Niettemin ontkom je er bij een reis naar West Lake niet aan een bezoek te brengen aan de stad Hangzhou zelf. En hoewel dit niet perse een vervelende ervaring is, was het voor mij zeker geen hoogtepunt. Tijdens mijn wandeling van het treinstation naar het meer, bleek de hectiek af en toe overweldigend. De woorden 'Xi Hu' waren de oplossing, want al snel wees de lokale bevolking mij nauwgezet de weg.

Bij aankomst bleek West Lake alle moeite waard. Het meer is overdonderend mooi. Omringd door glooiende heuvels, idyllische tempels en een prachtig ondergaande zon; na een half uurtje Hangzhou-centrum kan een wandeling langs West Lake bijna geen groter contrast vormen. Een wandeling, of een fietstochtje! Want op diverse locaties rond het meer zijn fietsen beschikbaar, die na afloop ook op een andere verhuurlocatie kunnen worden ingeleverd. Een handig systeem, want de omgeving van West Lake leent zich uitstekend voor een ritje op de fiets. Ideaal voor Nederlanders!

8,4
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Locals
9 Natuur
7 Interessant
nvt Stranden

Pluspunten Hangzhou en West Lake

 • Prachtig meer
 • Heuvels en tempels

Minpunten Hangzhou en West Lake

 • De stad is hectisch
 • Het meer trekt veel toeristen
Ultieme tip: Huur een fiets en maak een tochtje langs het meer!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten China

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors