Rondreis: met de trein door China

Rondreis: met de trein door China

door Suzanne Rijnja

Je loopt langzaam de houten trap op. Voor je staat een knalrode, oude tempel. Het is de eerste die je ziet tijdens je treinreis door China. Je ruikt de indringende geur van wierook. Het eeuwenoude sandelhout kraakt onder je voeten. Door de tempel loop je richting de tuinen, vol met vijvers bedekt door waterlelies. 

Nog geen uur later baan je jezelf door het drukke verkeer. Je kijkt omhoog naar de toppen van de skyscrapers om je heen. Je bent in Beijing. Het beginpunt van je treinreis door China. Vanaf hier reis je naar Xi’an, Chengdu, Yangshuo en Ping’an en eindig je meer dan drieduizend kilometer verderop in Guangzhou.

ZELF NAAR China?

Bekijk alle 46 reizen naar China

Bezienswaardigheden tijdens je treinreis door China

Je start je rondreis door China in Beijing. Hier maak je voor het eerst tijdens je vakantie kennis met de Chinese cultuur. Verbaas je over het enorme Plein van de Hemelse Vrede. Of bezoek de Verboden Stad om een kijkje te nemen bij het graf van het staatssymbool van de Volksrepubliek: Mao. 

Wandel vanaf de Verboden Stad naar een van de authentieke hutongs. In deze wijken vind je klassieke Chinese theehuisjes in de oude, nauwe steegjes. Met de metro reis je gemakkelijk naar het hypermoderne zakelijk centrum van de stad. Hier word je omringd door wolkenkrabbers in de meest futuristische vormen. 

In Beijing pak je voor het eerst de trein richting Guangzhou. Je eerste stop is Xi’an. Hier bezoek je de Bell Tower en hoor je rond vijf uur getrommel uit de Drum Tower komen. Maar de meeste mensen reizen naar Xi’an vanwege het Terracotta Leger. Dit beeldhouwwerk is ongeveer tweeduizend jaar oud en geen enkele krijger of paard in het kunstwerk is hetzelfde.

Je volgende bestemming is Chengdu. In het Panda Research Centre spot je hier knuffelachtige panda’s. Wil je liever wat cultuur opsnuiven? Maar ook de grote Boeddha van Leshan is de moeite waard. Deze enorme Buddha is gehouwen uit de rotsen en ligt ongeveer twee uur rijden vanuit het centrum van Chengdu. Of zoek het een stukje dichterbij en drink thee met de locals in het theehuis bij People’s Park. Sla ook wat snacks in, want de treinreis naar Yangshuo duurt zo’n 26 uur.

Ondanks deze lange zit, is de treinrit zeker geen straf. De trein rijdt je langs de groene velden en ruige rotsen. Langzamerhand begint het landschap andere vormen aan te nemen totdat je de pieken van het karstgebergte spot.  

Eenmaal aangekomen in het rustgevende Yangshuo scoor je een souvenir op de markt of laat je je over de rivier varen op een Zuid-Chinees bamboevlot. Het karstgebergte weerspiegelt in het water van de Yulong of Li River. Terwijl je over het water kabbelt zie je lokale vissers aan het werk en drinkende buffels aan de waterkant.

Vanuit Yangshuo stap je in de trein naar Ping’an. Hier beland je in een wereld met kilometers lange rijstvelden. De Dragons Bone rijstterrassen bedekken het gebergte van Longji. De Zhuang-bevolking is aan het werk op de eeuwenoude akkers. Er zijn verschillende wandelpaden aangelegd en de lokale gidsen leiden je dit gebied graag zien.   

Langzamerhand komt het einde van je rondreis door China in zicht. Je laat het platteland achter je en reist door naar Guangzhou, misschien wel bekender onder haar oude naam Kanton. Stap in de lift naar de top van de Baiyun Mountain, geniet van het uitzicht en maak een wandeling door de bossen. Of maak een cruise over de Pearl River en bezoek het luxe graf van Zhao Mei. 

Beste reistijd voor deze treinreis door China

Door China’s landklimaat zijn de winters koud en de zomers heet. Hierdoor zijn de temperaturen het meest aangenaam in april, mei, september en oktober. In deze maanden valt ook aanzienlijk minder neerslag dan in de zomermaanden. In de avond kan de temperatuur flink dalen, dus neem voldoende kleding mee. 

De drieduizend kilometer lange treinreis door China  kan de je al maken in zo’n zeventien dagen, maar we raden aan om minstens drie weken de tijd te nemen. Zo zie je meer van de natuur en steden, en heb je meer rust tussen lange treinreizen. 

Routebeschrijving

Vanaf het vliegveld van Beijing reis je naar je hotel. Print voordat je op reis gaat het adres van je hotel uit, het liefst in het Chinees. Of neem bij de volgende hotels een visitekaartje mee, zo weet de taxichauffeur ook waar je heen moet. Vanaf Beijing is het handig om de nachttrein naar Xi’an te pakken, dat scheelt een overnachting in een hotel. 

De treinreis van Xi’an naar Chengdu duurt zo’n zeventien uur, maar niet zo lang als de treinrit die daarop volgt Van Chengdu naar Yangshuo ben je  26 uur onderweg. Als je dat te lang vindt, kies er dan voor om dit stuk te vliegen. Vanuit Yangshuo is het een klein stukje rijden naar naar Ping’an, vanwaar je naar het treinstation van Guilin reist. Hier pak je de trein naar je eindbestemming: Guangzhou.  

Nog lang niet genoeg gehad? Breid je reis dan iets uit en reis door naar Hong Kong

Wil je deze route maken met een reisorganisatie? Bekijk dan hier alle reizen door China.

Fotocredits:  Juan Llanos | Aardwolf6886 | Kevin Poh | Xiquinhosilva

Reizen China

Foto's & video's Rondreis: met de trein door China

Specialisten China

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Taiwan kenner
Sponsors