Zijderoute

Zijderoute

door Charlotte de Vries

Het is de tweede eeuw voor Christus en zijde is meer waard dan goud. Enorme karavanen reizen dwars door het Midden-Oosten om de kostbare Chinese stoffen aan het Romeinse Rijk te verkopen. Een netwerk van land- en zeeroutes ontstaat en brute oorlogen worden gepleegd om de routes te behouden. Dit mythische handelsnetwerk kennen we vandaag als de Zijderoute.

De Zijderoute bracht China voor het eerst in verbinding met de westerse wereld. Vanaf Xi’an strekt de route zich door onder meer Arabië, Kazachstan en Kirgizië uit tot Istanbul. De meeste handelaars legden slechts een deel van de Zijderoute af. Wij laten je de Chinese kant zien: de 7.610 kilometer lange route tussen Xi’an en Kashgar. Ben je klaar voor de stoffigste en meest unieke rondreis door China?

ZELF NAAR Zijderoute?

Bekijk alle 7 reizen naar Zijderoute

Bezienswaardigheden langs de Zijderoute

Je trapt je reis over de Zijderoute af in Xi’an. In dit stadje kom je erachter dat er meer werd uitgewisseld tussen China en het Westen dan alleen zijde. Xi’an beschikt over een groot Moslimkwartier, waar de Grote Moskee nog altijd gelovigen ontvangt en allerlei Islamitische eethuisjes de heerlijkste geuren uitademen. Culturele opvattingen en gebruiken reisden ogenschijnlijk ook mee over de Zijderoute.

In Xi’an is een bezoek aan het Terracottaleger een must. In de derde eeuw voor Christus werden de 8.000 figuren van dit leger gebeeldhouwd voor Qin Shi Huangdi, de eerste keizer van China. Terwijl je nog duizelt van de grootsheid van deze bezienswaardigheid, reis je via Lanzhou naar Jiayuguan. In deze stad vind je de Jiayu: één van de belangrijkste doorgangen van de Chinese Muur.

Je reist verder richting het westen. Het landschap wordt bergachtiger en droger. In de stad Dunhuang komt de eerste duin van de Taklamakanwoestijn al in zicht: de Mingsha Shan, wat ook wel ‘zingende duin’ betekent. Wanneer de wind het zand van de duin wegblaast, maakt de Mingsha Shan een zingend geluid!

Dunhuang ligt in een oase aan het halvemaanvormige Yeyaquanmeer. Een perfecte plek voor de karavanen om uit te rusten! De meeste handelaars reisden na een korte stop weer verder, maar een aantal bleef en bouwde forten en tempelgrotten in de omgeving. Bewonder vooral de Mogao-grotten die versierd zijn met boeddhistische schilderingen en beelden.

Je volgende bestemming ligt maar liefst 154 meter onder de zeespiegel. Het dorpje Turpan is de heetste plek in China. Ondanks de hitte is de grond van Turpan erg vruchtbaar. Je vindt er een enorme druivenvallei waar de lekkerste wijnen worden geproduceerd. Ook bezoek je in Turpan de ruïnes van Jiaohe, één van de grootste en oudste stadsruïnes ter wereld.

De grote stad Urumqi brengt je even terug naar de ‘echte’ wereld. Bij de moderne skyline stel je je niet zo gauw rondwandelende kamelen en karavanen voor, maar het museum over de woestijnachtige omgeving en de verrukkelijke eetkraampjes maken alles goed. Hier bereid je je voor op de rit naar de eindbestemming.

Kashgar is de bekendste karavaanstad op de Zijderoute. Twee eeuwen lang diende Kashgar als belangrijke marktplaats en rustpunt voor handelaren en pelgrims. Helaas is er nog maar een klein deel van de oude stad over: Kashgar is moderniseert snel. Ontdek dus gauw haar moskeeën, proef de Oeigoerse keuken, maak het spektakel op de zondagse veemarkt mee en bekijk hoe de ambachtsmannen te werk gaan. Geniet nog even van je unieke rondreis door China!

Beste reistijd Zijderoute

Een groot deel van deze reisroute door China gaat door de woestijn. Je moet dan ook rekening houden met een woestijnklimaat. Dat houdt in dat de winters extreem koud zijn (het vriest gemiddeld tot min twintig) en er in de lente enorme stofstormen opdoemen. Je kunt daarom het beste in de zomer of de herfst gaan: tussen mei en november.

Je kan de Chinese Zijderoute in tien dagen afleggen, maar wij raden je tenminste twee weken aan zodat je je niet hoeft te haasten in de woestijn. Als je vanuit Kashgar door wil reizen en de volledige Zijderoute naar Istanbul af wil leggen, moet je rekening houden met twee tot drie maanden.

Routebeschrijving en vervoer

De populairste reisvorm in China is de trein. Op dit traject rijden de treinen vooral ‘s nachts. Aangezien je ontzettend lange afstanden aflegt, geeft je dit de gelegenheid om in de trein te slapen en de volgende dag een nieuwe stad te ontdekken! Reis je liever iets sneller? Alle steden op deze route beschikken over een vliegveld, dus je zou binnenlandse vluchten kunnen pakken.

In heel China is er één tijdzone (de China Standard Time), maar in noordwestelijk China worden vaak lokale tijdzones gehanteerd. Met name in de provincie Xinjiang is het belangrijk om hier goed op te letten wanneer je trein-, bus- of vliegtickets koopt.

Ga je liever op pad met een reisorganisatie? Bekijk hier de beste reisorganisaties die je meenemen op rondreis door China over de Zijderoute!

Fotocredits: Iwtt93

Reizen Zijderoute

Specialisten China

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors