Xi’an
8,0
7,0 Algemene ervaring
7,0 Beziens­waardigheden
8,0 Locals
8,0 Restaurants
10,0 Veiligheid
- Stranden

Xi’an

door Shari Nijman

Xi'an Is vooral bekend om het enorme terracotta leger dat een aantal decennia werd uitgegraven. Een enorm poppenleger om de keizer na zijn dood te beschermen. Duizenden unieke beeldjes.

Eeuwenlang was Xi'an het centrum van China en een broedplaats van nieuwe dynastieën. Het is één van de vier grote oude hoofdsteden. Vele eeuwen later is de glorie van vervlogen tijden nog steeds voelbaar in Xi'an, een stad net ten oosten van het centrum van het immense land.

ZELF NAAR Xi’an?

Bekijk alle 23 reizen naar Xi’an

Grote Gans Pagode

Zoals veel historische Chinese steden is ook Xi'an symmetrisch opgebouwd. In het centrum van de stad staat een enorme beltoren, nog indrukwekkender dan die in Beijing. Iets verderop een wat kleinere drumtoren.

Het centrum van de stad is ommuurd door een oude stadmuur uit de Ming-dynastie. Buiten deze stadsmuren ligt een bouwwerk met de naam Grote Gans Pagode.

De pagode is een typisch chinees bouwwerk. De zeven verdiepingen worden naar boven toe steeds kleiner. Het is de dennenboomachtige architectuur die veel Aziatische pagodes kenmerkt. Rondom de pagode is elke avond een watershow. Hierop komen veel reizigers, maar veel locale bevolking af.

Grote Moskee

Op slechts vijf minuten loopafstand van de drumtoren ligt de Grote Moskee. De moskee is gebouwd in traditionele Chinese stijl en bestaat voor het grootste gedeelte uit tuinen en binnenplaatsjes. Het gebouw lijkt in bijna niets op het standaardbeeld van een moskee in jouw westerse hoofd.

Omdat deze moskee nog steeds in gebruik is moeten ook reizende bezoekers zich houden aan bepaalde gedrag- en kledingregels.

Zo mogen vrouwen geen kleding met korte mouwen dragen en is de gebedsruimte achter in de tempel alleen toegankelijk voor moslims.

Terracotta leger

De beroemdste attractie van Xi'an is echter het grote terracotta leger dat even buiten de stad ligt. De duizenden manshoge terracotta krijgers werden in 1974 ontdekt door boeren die een waterput aan het graven waren.

Het leger is ongeveer 2000 jaar oud. Het is ooit bij elkaar gekleid om de eerste Qin Shi Huang keizer ook na zijn dood te beschermen tegen vijanden.

De duizenden terracotta krijgers en paarden zijn in perfecte rijen opgesteld. Klaar om eventuele vijanden aan te vallen.

Geen poppetje hetzelfde

Dat een keizer zijn graf liet beschermen door zo'n groot leger is natuurlijk al erg bijzonder. Maar het meest bizarre aan het terracotta leger is dat geen enkele krijger of paard hetzelfde is. De gezichtsuitdrukkingen, de wapenuitrusting en de haarstijl verschillen per poppetje.

Het moet een onwaarschijnlijke hoop manuren hebben gekost het hele leger te fabriceren. Pas wanneer je oog in oog staat met de duizenden krijgers, paarden, wagens en wapens dringt de enorme omvang van dit project tot je door.

De afgelopen jaren hebben enkele musea, onder meer in Parijs, Berlijn en Londen, enkele van de poppen tentoon gesteld. Zij vallen alleen echter in het niet bij de massaliteit van Xi'an. Samen staan ze sterk.

Wat is er te doen in Xi'an?

  • De symmetrie van de stad is in Xi'an duidelijk terug te vinden. Je verdwaalt niet snel in Xi'an.
  • Een bezoek aan het terracotta leger is de voornaamste reden om naar Xi'an te komen. Dit ligt net buiten de stad en trekt veel bezoekers naar de regio.
  • Het leger is met de hand gemaakt. Het is onmogelijk om twee dezelfde standbeelden te vinden.
  • Xi'an is bij uitstek een stad om typisch Chinese bouwwerken te bezoeken. De beltoren en de pagode zijn zeer indrukwekkend.
  • De Moskee is niet zoals je deze op andere plaatsen in de wereld gewend bent. Het is dan ook bijzonder om dit gebouw van dichtbij te zien.

Reizen Xi’an

Meer Xi’an

Reviews Xi’an

Wie waakt over wie? (bezocht in september 2009)

Review geschreven door Karen Lustenhouwer op 10 november 2017

Zeker een bezoekje waard! De archeologische vondst van ongeveer 8000 terracottafiguren die als grafgiften werden meegegeven aan de eerste keizer van China, Qin Shi Huangd, worden nu uiterst goed bewaakt.

8,0
7 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
8 Locals
8 Restaurants
10 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Xi’an

  • cultuur

Minpunten Xi’an

  • veel toeristen
Ultieme tip: Ga met de bus! Maar heb daar absoluut geen haast bij. De bus vertrekt wel als hij vol is...
Aangeraden voor: Cultuurliefhebbers

Specialisten China

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors