Rondreis door China en Tibet

Rondreis door China en Tibet

door Charlotte de Vries

Het ‘dak van de wereld’ ligt in een autonoom gebied van China. Tibet ligt duizenden meters boven de zeespiegel, midden in de Himalaya. Het majestueuze berglandschap is bespikkeld met yaks, tempels en één van de vriendelijkste bevolkingsgroepen ter wereld. Laat de Tibetanen en Chinezen je welkom heten en maak een rondreis door China én Tibet!

We hebben een reisroute voor je uitgestippeld die je van Beijing via de Tibetaanse hoofdstad Lhasa naar Hong Kong brengt. In zo’n vier weken leg je circa 6.200 kilometer af en maak je de meest schitterende treinreizen. Je reist langs de hoogste bergen ter wereld, boeddhistische kloosters en pagodes. Ben je klaar voor een onvergetelijke rondreis door China en Tibet?

ZELF NAAR China?

Bekijk alle 46 reizen naar China

Bezienswaardigheden China en Tibet

Je trapt je rondreis af in de Chinese hoofdstad Beijing. In de eeuwenoude paleizen van de Verboden Stad leer je alles over de geschiedenis van de Ming- en Qing-dynastieën. Een tweede belangrijke thuis van de Chinese keizers was Xian, ooit het einde van de Zijderoute en tegenwoordig een smeltkroes van culturen. Wandel vooral door de smalle straatjes van het oude Muslim Quarter.

In Xining rijd je met de trein in zo’n anderhalve dag naar Lhasa. Je passeert eindeloze grasvlaktes en hobbelt over 5.000 meter hoge bergpassen langs nomadententen en herders met hun yaks. De lange rit is spectaculair en Lhasa een échte beloning. De hoofdstad van de Tibetaanse Autonome Regio ligt in een vallei te midden van de Himalaya. Bezoek het Potala-paleis, waar de Dalai Lama ooit verbleef.

Je reist verder naar Shigatse. Iets buiten deze moderne stad ligt het Tashilhunpo-klooster, waar de Panchen Lama resideert. Je stijgt steeds verder boven de zeespiegel uit als je richting Gyantse reist. Daar bevind je je op een hoogte van maar liefst 3.950 meter. Beklim de Dzong voor een uitzicht over de stad en bewonder de grootste stoepa van Tibet: de 35 meter hoge Kumbum.

Via Lhasa steek je opnieuw de grens over. Je stopt in Shangri-la, waar je een intrigerende mix van de Tibetaanse en Han-Chinese cultuur tegenkomt. De antieke witte huizen en kloosters zijn omringd door ijzige meren en kegelvormige bergen. Deze idyllische omgeving verken je te fiets vanuit je volgende bestemmingen, Shuhe en Lijiang. Dit zijn authentieke Naxi-stadjes, vol smalle stegen en grachtjes!

Dwars door de bergachtige provincie Yunnan reis je naar het Bai-plaatsje Dali. Vergeet niet een fietstocht te maken naar de omliggende tempels en pagodes voordat je verdergaat naar [Kumming, de hoofdstad van Yunnan. Hier bewonder je het Stenen Woud, een bizarre verzameling van dunne, spitse rotsformaties.

Het mooiste stukje Chinese natuur moet nog komen… Guilin werd ooit door Chinese leerboeken bestempeld als ‘het mooiste landschap onder de hemel’. Je verkent het natuurschoon per bamboevlot. Je vaart rustig over de Li-rivier tussen de weelderige karstbergen door. Je overdenkt alle nieuwe ervaringen die je in China en Tibet hebt opgedaan en vliegt tenslotte via Hong Kong terug naar huis.

Beste reistijd China en Tibet

De beste maanden om het noordwestelijke deel van China en Tibet te bezoeken zijn april tot en met juni, september en oktober. In de wintermaanden wordt het in deze bergachtige gebieden extreem koud. De maanden juli en augustus kan je beter vermijden, omdat er in deze periode nog weleens aardverschuivingen plaatsvinden die tot wegversperringen kunnen leiden.

We raden je aan om voor deze reisroute tenminste vier weken uit te trekken. Je bevindt je in een erg afgelegen gebied, waar de wegen en het openbaar vervoer niet altijd even betrouwbaar zijn. Je kunt daarom beter te veel dan te weinig tijd inplannen.

Routebeschrijving en vervoer

Je rondreis door China en Tibet bestaat voornamelijk uit busreizen, treinreizen en, als je budget het toelaat, vluchten. Van Beijing naar Xian reis je per trein. Je vliegt vervolgens naar Xining, waar je de nieuwe spoorlijn naar Lhasa af gaat. In Tibet maak je een paar busreizen en pak je een vlucht terug naar China. Shangri-la tot Kumming verken je per bus; de rest van je reis leg je af per trein.

Let erop dat je in China geen auto mag huren met een buitenlands rijbewijs en dat je alleen door Tibet mag reizen op een georganiseerde tour. Het is dus belangrijk dat je voor je rondreis alvast wat reisorganisaties te rade gaat.

Ben je benieuwd welke reisorganisaties een rondreis door China en Tibet mogelijk maken? Wij raden deze partijen aan!

Fotocredits: ChiralJon

Reizen China

Specialisten China

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors