Putuoshan

Putuoshan

door Katja Keuchenius

Vlakbij Shanghai, aan de oostkust van China, ligt het bergachtig eilandje Putuoshan. Als je aan komt varen zie je iemand op de top van het eiland over de golven uitkijken. Het is een enorm, gouden standbeeld van de vrouwelijke Boeddha Guanyin, de godin van de genade. Putuoshan is haar woonplaats. Op elke vierkante meter wordt deze genadevolle godin geëerd.

Guanyin

Putuoshan is nog niet eens de helft van Vlieland. Er wonen enkele duizenden mensen, van wie ruim een kwart monnik is. In het stadje en langs de rotsige kusten prijken tempels en kloosters in alle maten en soorten. De geur van wierook waait over het hele eiland.

ZELF NAAR China?

Bekijk alle 46 reizen naar China

De vrouwelijke Boeddha is eigenlijk een Boeddha in wording. Haar naam is Guanyin, van Guanyihin: observeerster van 's werelds kreten. Ze is de godin van genade. 33 meter torent zij uit boven Putuoshan.

Heilige berg

Rustig en ingetogen overziet Guanyin haar eiland. Het is een verfrissende plek. Eigenlijk is zij het tegenovergestelde van Shanghai: de lucht is er schoon, de stranden zijn onbedorven. Alles is groen. De monniken en hun tempels ademen een ontspannen sfeer.

Putuoshan is één van de vier heilige boeddhistische bergen van China. De Wutai berg, de Jiuhua berg en de Emeiberg zijn de andere drie. Monniken en nonnen uit het hele land komen naar Putuoshan om er te bidden.

Puji tempel

Het stadscentrum op het eiland krult zich om de Puji tempel heen. Onder groene, hoge bomen loop je over een stenen brug tussen grote vijvers naar de kleurig gedecoreerde tempel.

Pelgrims leggen zich na elke drie stappen op de grond. Veel mensen staan met bijeengevouwen handen te bidden.

In 916 begon de bouw van de Puji tempel. Het is één van de hoofdtempels op het eiland. De talrijke, kleine tempeltjes op Putuoshan doen qua stijl allemaal sterk aan Puji denken.

Stranden

Om de drukte te ontwijken slenter je het stadje uit. Lukraak wandel je de heuvel op tot je een bospad aantreft. Je krijgt langzaam steeds meer zicht op de verlaten, gele stranden beneden je. Rotsige landuitlopers slingeren zich de zee in.

De grootste stranden van Putuoshan zijn het Honderd Stappen Strand en het Duizend Stappen Strand. Zij zijn nog redelijk ongerept. Het Honderd Stappen Strand kun je echter alleen tegen betaling betreden. Je ligt er onder parasollen. Toeristen crossen er op bananen door de zee.

Tibet

Met een kabelbaan zak je weer af richting het stadje. Onder je zijn nog steeds pelgrims onderweg. Guanyin wordt druk bezocht. De andere woonplaats van de vrouwelijke Boeddha ligt in Tibet, in Potalaka. De eerste twee lettergrepen van Putuoshan, dat Berg Putuo betekent, zijn ernaar vernoemd.

's Avonds neem je plaats op het strand. De verse vis wordt voor je neus uit bakken koud water getrokken. De zon zet zijn ondergang in. Het blijft rustig in het stadje. Kroegen zijn er nauwelijks.

Drie keer per jaar is het op Putuoshan een stuk feestelijker. Dan vieren de bewoners de verjaardag van Guanyin, op de negentiende van februari, juni en september.

Wat is er te doen in Putuoshan?

  • Putuoshan ademt goddelijkheid uit. Niet alleen staan er op het kleine eiland een aantal tempels, overal zie je kloosters. Sommige kloosters hebben inmiddels wel al een ander doel.
  • In Puning tempel, in Chéngdé staat een ander beeld van Guayin. Dit beeld is nog overweldigender.
  • Het eiland is goed te bezoeken vanuit Shanghai. Ook kun je met de nachtboot van en naar Putashan reizen.
  • Alle bezienswaardigheden zijn goed te voet te bereiken. Het eiland is niet erg groot en er zijn voldoende wegwijsborden geplaatst zodat je niet verdwaalt.
  • Bij aankomst op het eiland betaal je direct een vergoeding. Dit is om de tempels en het beeld te kunnen onderhouden.

Reizen China

Specialisten China

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Laos kenner
Sponsors