Trans-Mantsjoerije Express

Trans-Mantsjoerije Express

door Charlotte de Vries

De legendarische Trans-Siberische Spoorlijn snijdt dwars door Rusland en maakt bij de grens met China een splitsing. Hier rijden, naast de Trans-Siberië Express, de Trans-Mongolië Express en de Trans-Mantsjoerije Express verder. De laatste begeleidt je door de noordoostelijke provincies van China: een afgelegen berglandschap waar Rusland, China en Japan lang om vochten.

De Trans-Mantsjoerije Express is de minst populaire trein van de drie. Je komt vrijwel géén toeristen tegen tijdens je 9.001 kilometer lange treinreis van Moskou via Mantsjoerije naar Beijing. Van de Siberische landschappen en het eenzame Mantsjoerije geniet je daarom optimaal. Ben je klaar voor de minst toeristische rondreis door China én Rusland?

ZELF NAAR China?

Bekijk alle 47 reizen naar China

Bezienswaardigheden langs de Trans-Mantsjoerije Express

In Moskou stap je op de trein die het langste en meest gebruikte traject ter wereld aflegt. Je loopt de coupé binnen en ziet verschillende groepjes wodka-drinkende Russen met elkaar praten. Als je neerploft op een bank, reikt één van de Russen je een glaasje aan. ‘Nazdrovje!’ zegt een voorbijwandelende babushka, een oudere Russische dame die allerlei lekkers verkoopt. Aan dit soort taferelen kan je wel een tijdje wennen.

Je rijdt het hele Russische traject van de Trans-Siberië Express af. Je maakt een stop in Yekaterinburg, de stad waar de laatste tsarenfamilie Romanov is vermoord. Langs boerennederzettingen reis je naar Krasnoyarsk en uiteindelijk naar Irkutsk. Hier dagen de dunbevolkte, bergachtige graslandschappen van Mantsjoerije op.

Mantsjoerije heeft een oppervlakte van maar liefst 800.000 vierkante kilometer en bestaat uit drie provincies: Heilongjiang, Jilin en Liaoning. Het gebied is rijk aan natuurlijke bronnen waar Rusland, Japan en China lange tijd om streden. Tijdens en na de twee wereldoorlogen was Mantsjoerije het toneel van brute veldslagen en een genocide. In 2004 is het conflict pas volledig tot een einde gekomen.

Van deze turbulente geschiedenis zie je niets meer terug in het landschap dat aan je voorbijtrekt. Boeren, dorpjes en bergen vormen het serene Mantsjoerije van vandaag. Maar aan de rust komt een einde wanneer je Harbin binnen rijdt. Deze enorme hoofdstad van Heilongjiang heeft een bevolking van maar liefs tien miljoen mensen. In zowel de mensen als de gebouwen zie je veel Russische invloeden. Geef een bezoek aan de Sofiakathedraal en waan je opnieuw in Moskou!

Je volgende stop is Shanhaiguan. Shanhaiguan is een overgang van de Chinese Muur in de stad Qinhuangdao: een doorgang tussen Mantsjoerije en de rest van China. De muren van Shanhaiguan zijn vier kilometer lang, veertien meter hoog en zeven meter dik. Het einde van de Grote Muur bij Shanhaiguan loopt vanaf het strand de zee in. Houd je camera paraat: dit is een erg fotogeniek deel van de mythische muur!

Na nog één lange rit, rolt de Trans-Mantsjoerije Express je eindbestemming Beijing in. Gelukkig is er in de Chinese hoofdstad nog ontzettend veel te zien. Voel je een mier op het Plein van de Hemelse Vrede, met 44 hectare het grootste plein ter wereld, en ontdek het mausoleum van Mao in de Verboden Stad. Drink thee in Hutongs, de oude steegjes van Beijing, en denk terug over je bijzondere rondreis door China en Rusland met de Trans-Mantsjoerije Express!

Beste reistijd Trans-Mantsjoerije Express

De beste reistijd voor zowel China als Rusland is het voorjaar (van april tot en met juni) en de herfst (september). In deze seizoenen zijn de temperaturen aangenaam: de winter is daarentegen ontzettend koud en de zomer erg heet. Bovendien kom je in deze periodes weinig toeristen tegen in de grotere steden.

Je kan het traject van de Trans-Mantsjoerije Express in zo’n acht dagen afleggen. Wij raden je aan om er tenminste twee weken voor uit te trekken om bij alle stops uit te kunnen stappen. Veel reizigers doen er meerdere weken over: je wil namelijk niet door dit bijzondere traject niet heen haasten.

Routebeschrijving en vervoer

De Trans-Mantsjoerije Express is een Russische trein met eersteklas (ongeveer 1.000 euro) en tweedeklas (ongeveer 750 euro) compartimenten. Eersteklas compartimenten beschikken over twee bedden; tweedeklas over vier. Van Moskou tot Zabaikalsk is er een restauratierijtuig beschikbaar, waar voornamelijk Russische gerechten worden bereid. Wodka en typisch Russische cognac zijn ook verkrijgbaar. Treinkaarten bestel je online of via een reisorganisatie.

Wil je deze rondreis door China en Rusland met een reisorganisatie maken? Bekijk hier het beste reisaanbod!

Fotocredits: Arian Zwegers | Clay Gilliland

Reizen China

Foto's & video's Trans-Mantsjoerije Express

Specialisten China

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Japan kenner
Sponsors