Yekaterinburg (Ekaterinburg) Jouw vakantie naar Azië begint hier!

Yekaterinburg (Ekaterinburg)

door Lana Leach

Vanwege de situatie in Oekraïne zijn reizen naar Rusland momenteel niet mogelijk.

Yekaterinburg, volgens sommige spellingen Ekaterinburg, staat vooral bekend om haar bloedige geschiedenis. De laatste tsarenfamilie Romanov van Rusland werd naar de stad verbannen en vervolgens vermoord.

De moord op de laatste tsarenfamilie van Rusland is nog altijd zichtbaar in het Russische Yekaterinburg. De gebeurtenis heeft een enorme impact op de stad gehad. Hoewel veel bezienswaardigheden aan die tijd herinneren, is de stad zeker meer dan dat.

Vermoorde tsaar

Wanneer je vanuit het westen van Rusland reist, is Yekaterinburg de eerste grote stad in het Aziatische deel van Rusland. De vierde stad van het land ligt in het oosten van het federale district Oeral aan de Iset Rivier.

Yekaterinburg was tot de revolutie in 1917 begon een vrij onbekende industriestad. Met de opkomst van Lenin en het Rode Leger werd de toenmalige tsaar Nikolai II Romanov met zijn familie naar het Ipatiev huis in Ekaterinburg verbannen. 87 dagen later werd de hele familie doodgeschoten door de Bolsjewieken.

Hippe studentenstad

De voorheen anonieme stad kreeg een belangrijke rol in de Russische geschiedenis. De macht van de nabijgelegen stad Perm verschoof naar Yekaterinburg, dat van 1924 tot 1991 de naam Sverdlovsk droeg, naar de partijleider van de Bolsjewieken.

Tegenwoordig is het met bijna 1,4 miljoen inwoners een van de belangrijkste steden van Rusland. De industrie heeft de stad veel welvaart gebracht. Meerdere prestigieuze universiteiten en onderwijsinstellingen maken Yekaterinburg tot een levendige studentenstad. En er zijn dan ook veel hippe clubs, moderne restaurants en grote westerse winkels.

Russisch ballet

Ook op cultureel gebied heeft de stad zich ontplooid. Yekaterinburg staat vooral bekend om haar podiumkunsten. En het is dan ook interessant om een theater, opera of balletvoorstelling te bezoeken.

Daarnaast heeft de stad een dertigtal musea. En er is een speciaal Literary Quarter, een park met een paar musea, waar de belangrijkste schrijvers uit de Oeral worden geëerd. In de zomer bezoek je hier openluchtvoorstellingen.

Kathedraal op Bloed

Hoewel Yekaterinburgg veel meer is dan het schouwspel van een trieste moord, mag je de historisch belangrijke plekken bij een bezoek niet overslaan. Sinds 1991, de val van de Sovjet-Unie, mag je het weer openlijk over de tsaren van Romanov hebben.

Het Ipatiev huis waar de familie haar laatste dagen rond brengt, stond in het centrum van Yekaterinburg. Het gebouw is onder leiding van Boris Yeltsin verwijderd. Maar sinds 2003 staat op dezelfde plek de Kathedraal op het Bloed, ter nagedachtenis aan de laatste tsarenfamilie.

Zeven kerken, zeven moorden

De Russisch Byzantijnse kerk heeft zowel van binnen als buiten een indrukwekkend voorkomen. De kerk is inmiddels een befaamd pelgrimsoord voor de Russisch-orthodoxe kerk. Pronkstuk is het beeld van de Moeder van God, het persoonlijke icoon van tsaar Nikolai.

Ook in een bos net buiten Yekaterinburg staat een belangrijke herdenkingsplaats. Het Russisch-orthodox klooster Ganina Yama is gebouwd op een oude mijnschacht waar de overblijfselen van de lichamen van de familie zijn gevonden. De zeven houten kerken van het complex symboliseren de zeven vermoorde familieleden van Yekaterinburg.

Wat is er te doen in Yekaterinburg?

  • In de jaren '90 stond Yekaterinburgbekend als de maffiahoofdstad van Rusland. Op verschillende begraafplaatsen zie je de protserige graven van de maffialeiders die de strijd niet overleefden. De bekendste is de Sjirokoretsjenskoje-begraafplaats.
  • Bezoek de Kathedraal op het Bloed, ter nagedachtenis aan de laatste tsarenfamilie die op deze plek leefde.
  • Ga naar een voorstelling in het Yekaterinburg Opera and Ballet House. Laat je betoveren door het Russisch ballet.
  • Vanaf de Antei Tower Lookout, 273 meter hoog, heb je een fantastisch uitzicht over de hele stad.
  • Relaxen op Ascension Hill, een van de mooiste en pitoreske plaatsjes van Yekaterinburg.

Foto's & video's Yekaterinburg (Ekaterinburg)

Meer Yekaterinburg (Ekaterinburg)

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

India kenner
Sponsors