Wolga

Wolga

door Katja Keuchenius

Vanwege de situatie in Oekraïne zijn reizen naar Rusland momenteel niet mogelijk.

De Wolga is de grootste rivier van Europa en verbindt elf van Rusland's grootste steden. Langs de oevers van de rivier zie je echter vooral dorpjes met orthodoxe kerken en een enkele minaret.

Water klotst tot kilometers ver om je heen. Op de oevers steken koepelkerken met spitsige, gouden punten boven de groene begroeiing uit. Je vaart over de majestueuze Wolga. De grootste rivier van Europa splitst bijna heel Rusland in tweeën.

Waterader van Rusland

De Wolga is 3.700 kilometer lang en bijna overal wel enkele kilometers breed. Heel het westen van Rusland tapt water af van de rivier. Gigantische wateropslagplaatsen zorgen voor irrigatie en hydro-elektrische energie.

Elf van de twintig grootste Russische steden liggen in het stroomgebied van de Wolga. Je passeert echter vooral kleine dorpen met orthodoxe kerkjes. Gekleurde bollen en goudglimmende pieken versieren de slagader van Rusland.

Turkse invloeden in Kazan

Ten noordwesten van Moskou komt de Wolga uit de Valdai heuvels naar beneden. Het rap uitdijende water stroomt oostwaarts richting de stad Kazan.

Daar vullen minaretten van moskeeën de horizon, een overblijfsel van de Turkse nomadenstammen die het oude Rusland bewoonden. Na Kazan buigt de Wolga af naar het zuiden.

Bevriezing van de Wolga

Drie maanden per jaar bevriest het grootste deel van de Wolga. Het ijs wordt dan gemakkelijk een halve meter dik en nodigt dan ook uit voor een oversteek. Russen en toeristen trekken op wandelschoenen over de rivier of halen zelfs hun hovercraft tevoorschijn.

De Russen houden van hun Wolga. Al sinds de twaalfde eeuw komt de nationale trots in gedichten en andere kunstvormen voor. Het Wolga Bootman lied is in Rusland één van de bekendste: 'zo diep en breed, Wolga, Wolga, onze trots'.

Volgydo

De Wolga dankt haar naam aan de Mari, vermoedelijk het eerste volk dat haar oevers bewoonde. De Mari noemden de rivier Volgydo, wat 'helder' betekent. De Russen veranderden dit in Volga, naar het Slavische woord voor 'nat' of 'vochtigheid'.

Op het laatst stuk van de Wolga nader je de Grote Bocht. Hier raakt de Wolga bijna de Donau. De stad Volgograd maakt handig gebruik van deze strategische locatie. In de Sovjetperiode heette deze stad nog Stalingrad.

Stalingrad

Een van de belangrijkste slagen van de Tweede Wereldoorlog vond plaats in Stalingrad. Nazi's maakten de oude stad met de grond gelijk en honderdduizenden inwoners lieten het leven. Je ziet nog steeds de markeringen van de laatste defensielijnen, soms slechts enkele tientallen meters van de oevers van de Wolga. Toch overmeesterden de Russische legers in Stalingrad de Duitsers en kondigden daarmee een keerpunt in de oorlog aan.

Ten zuiden van Volgograd begint de rivierdelta. De Wolga deelt zich op in zo'n vijfhonderd stroompjes die nog 160 kilometer afleggen tot aan de Kaspische zee. Het is de grootste riviermond van Europa.

Kaviaar

Lotussen drijven op het water. Flamingo's en pelikanen vliegen er laag overheen. De plek is uniek in Rusland. Nergens anders in het land vind je deze dieren. Niet alleen de natuur is bijzonder. De stad Astrakhan is het wereldcentrum van de kaviaarindustrie.

De Wolga is lange tijd alleen bevaren door de Russen. Grote Sovjetboten exporteerden er vooral graan en olie over. Nu de verhoudingen tussen de Europese Unie en Rusland verbeteren, krijgen steeds meer Europese landen toegang tot de grote waterweg. Vermoedelijk wordt de Wolga in de toekomst steeds toegankelijker.

Wat is er te doen rond de Wolga?

  • Verlaat de boot in Kazan, ooit gesticht door Turkse nomadenstammen. De samensmelting van islam en orthodoxe christendom is zichtbaar door de moskee die op nog geen steenworp afstand van het Kremlincomplex ligt.
  • In Wolgograd ontmoet de rivier de Wolga de minstens zo beroemde Donau. De rivier waarnaar Wolgograd vernoemt is, is meteen de belangrijkste attractie. Vergeet geen foto te maken van Moeder Rusland, het Vrijheidsbeeld van Rusland.
  • Verbaas je over de gigantische stuwdammen in de Wolga. Hierdoor is de rivier eigenlijk veranderd in een aaneenschakeling van meren. De grootste dam ligt bij Samara.
  • Het zwarte goud van Rusland zwemt in de Wolga. Kaviaar van de steur wordt in grote getalen verwerkt bij Astrakhan. Deze delicatesse wordt overal in Rusland gegeten, maar verser dan in Astrakhan kan bijna niet.
  • In de Wolga zwemt niet alleen de steur, maar ook heel veel andere soorten vissen. Visliefhebbers gooien hun hengel uit en vangen karpers en snoekbaarzen. Het gaat de meeste Russen om het vangen en niet om de vis, die gooien ze vaak weer terug.
Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Japan kenner
Sponsors