Sint Petersburg
-
- Algemene ervaring
- Beziens­waardigheden
- Locals
- Restaurants
- Veiligheid
- Stranden

Sint Petersburg

door Katja Keuchenius

Vanwege de situatie in Oekraïne zijn reizen naar Rusland momenteel niet mogelijk.

Sint Petersburg was tot een eeuw geleden de hoofdstad van Rusland, gebouwd door Tsaar Peter de Grote naar Nederlands model. De kunstschatten uit die glorie periode zijn te zien in de Hermitage. Dit wereldberoemde museum met de kenmerkende groene muren trekt zelfs in de meest extreme kou volle zalen. Sint Petersburg, in het noordwesten van Rusland, is de culture hoofdstad van het land.

Sneeuwvlokken vallen 's winters op je jas op het geruite Paleisplein. Mensen krioelen als dik ingepakte mieren rond het standbeeld van Alexander de Grote.

Hermitage

Sint Petersburg telt niet minder dan tweehonderd musea en vijftig theaters voor zijn cultuurliefhebbende bewoners. Alleen al met de drie miljoen kunststukken van het Hermitage museum kunnen zij zich jaren vermaken.

Rembrandt, Picasso, Van Gogh, Kandinsky en alle andere grote meesters uit de kunstgeschiedenis trekken er aan je voorbij.

Als je om het winterpaleis, één van de vier statige gebouwen van het museum, heen loopt, sta je na een paar knersende voetstappen aan de besneeuwde oever van de Neva rivier.

Peter de Grote

IJsschotsen drijven langs de Petrus-en-Paulusvesting richting de Finse Golf. De blinkende gouden top van de kathedraal binnen de fortmuren steekt al eeuwenlang uit het lage toendralandschap.

In 1703 veroverde Tsaar Peter de Grote deze plek aan de Finse Golf van de Zweden. De Petrus-en-Paulusvesting vormde de eerste stadstenen van Sint Petersburg.

Met Zweedse krijgsgevangenen en Russische horigen bouwde Peter de Grote een stad op palen op de moerassige grond naar Amsterdams model. In 1712 riep hij Sint Petersburg uit tot hoofdstad van zijn rijk.

Naar Amsterdams model

Peter de Grote wilde de stad graag Nederlands laten klinken. Hij was tijdens een reis door Europa onder de indruk geraakt van de Nederlandse cultuur.

De stad doet daardoor in de verte een beetje aan als Amsterdam. Sierlijke panden staan langs brede grachten. Alles in Sint Petersburg is echter wel een heel stuk groter dan in Nederland.

Raam naar Europa

De klassieke gebouwen van Sint Petersburg zijn, anders dan in Moskou, goed bewaard gebleven. De dramatiek van neoclassicistische kerken en barokke gebouwen sieren de stad.

Sint Petersburg moest een Russisch raam naar Europa worden. Verschillende Italiaanse architecten werden ingehuurd.

Kerk van de Verlosser op het Bloed

Je herinnert je pas weer echt dat je in Rusland bent als je voor de 'Kerk van de Verlosser op het Bloed' staat. De Russisch orthodoxe sprookjesachtige koepels prijken in verschillende kleuren op de toppen van het gebouw. Aan de binnenkant straalt het goud en blauw je toe.

De Russen bouwden de kerk voor Tsaar Alexander de Tweede, op de plek waar hij in 1881 werd vermoord. Alexander de II bevrijdde de horigen in 1861, waarop de vrije boeren massaal naar de stad trokken.

Sint Petersburg groeide in die jaren Moskou qua inwoneraantal snel voorbij en werd een van de grootste industriële centra van Europa.

Hoofdstad van Noord-Rusland

Inmiddels wonen er ruim viereneenhalf miljoen mensen in Sint Petersburg. Zowel kunst als wetenschap bloeien in deze 'hoofdstad van het noorden'.

In Sint Petersburg heerst een vooruitstrevende mentaliteit. Hier werd de Russische revolutie ontstoken en de democratie al sinds het begin van de vorige eeuw toegejuicht.

Sint Petersburg is de tsarenstad van Rusland. De tsaren van het land woonden tot aan het begin van de twintigste eeuw bijna allemaal in het Winterpaleis. Ze liggen stuk voor stuk begraven in de Petrus-en-Pauluskathedraal.

Leningrad

Al sinds de Eerste Wereldoorlog is Sint Petersburg geen hoofdstad van Rusland meer. De te Duits klinkende naam veranderde zelfs in Petrograd en drie dagen na de dood van Lenin werd het Leningrad.

Inmiddels beschikt de stad weer over haar oude naam Petersburg, Pieter in de volksmond. De stad is op zijn mooist tijdens de lange, koude winters.

In de korte zomers wordt Sint Petersburg door de hoogstaande zon haast voortdurend verlicht, met zogenaamde Witte Nachten.

Wat is er te doen in Sint Petersburg?

 • Bewonder de grote meesters uit de kunstgeschiedenis in de Hermitage van Sint Petersburg. Onze eigen Rembrandt en Van Gogh hangen er ook.
 • Waan je even in Amsterdam als je over de grachten van Sint Petersburg vaart. De Russische stad moest van Tsaar Peter net zoiets als onze hoofdstad worden.
 • De Kerk van de Verlosser op het Bloed van Sint Petersburg is met haar sprookjesachtige torens minstens zo mooi als de basiliek op het Rode Plein van Moskou.
 • In het Nikolaevsky Paleis worden achttiende-eeuwse volksvoorstellingen gegeven. Of een bezoek een operavoorstelling. Ga terug in de gouden tijd van tsaar Peter.
 • Na alle kunstmusea is het museum van de Vodka een welkome afwisseling in Sint Petersburg.

Meer Sint Petersburg

Reviews Sint Petersburg

Prachtige wereldstad (bezocht in augustus 2018)

Review geschreven door Maaike Merten op 04 december 2019

In een woord: Prachtig! Sint Petersburg is vergelijkbaar met Parijs, Rome en Venetië. De architectuur van alle 3 de steden is te zien in deze stad. Er zijn ontelbaar veel mooie cathedralen en het is erg interessant om meer te weten te komen over het orthodoxe geloof. De stad is gebaseerd op allemaal kleine eilandjes, die verbonden zijn met bruggen. In de nacht gaan deze ook open en is het erg leuk om onder het genot van wat muziek de bruggen te zien openen. Een heel groot pluspunt is het Russische keuken, want het is heerlijk. Proef vooral de verschillende soepen, want deze zijn verrukkelijk.

Verder, zijn er heel veel verschillende musea en is het echt een aanrader om een aantal van deze te bezoeken. Ook is Peterhof in de buurt van de stad. Door middel van een speedboot, die half in de lucht zweeft, kun je Peterhof bereiken. Een indrukwekkende locatie met een groot park waar je kunt genieten van de natuur.

Om samen te vatten, een stad die je zeker bezocht moet hebben! Sint Petersburg is indrukwekkend en zal je voor altijd bij blijven.

Pluspunten Sint Petersburg

 • Cultureel
 • Indrukwekkend
 • Natuur
 • Historie
 • Weinig toeristen
 • Eten is niet duur
 • Wereldstad

Minpunten Sint Petersburg

 • Weinig Engels sprekenden
 • Erg koud in de winter
Ultieme tip: Alleen al de metro stations zijn prachtig. Bezoek een dagje een aantal van deze stations.
Aangeraden voor: Stellen, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

St. Petersburg: een veranderende stad (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Susan Leurs op 07 december 2017

De Hermitage is een must, echter als de Neva is dichtgevroren dan is dit prachtig om naar te kijken. Verder is het de moeite waard om een balletvoorstelling te gaan bekijken in het Mariinski theater. De Petrus en Paulus kathedraal is adembenemend mooi! Verder zijn er overal eetgelegenheden waar je voor een betaalbare prijs een hapje kunt eten.
Ik ben 20 jaar geleden er voor het eerst geweest en toen was het heel anders, het is op een positieve manier veranderd.

Pluspunten Sint Petersburg

 • goed bereikbaar
 • leuke restaurants
 • aardige mensen
 • authentiek

Minpunten Sint Petersburg

 • Veelal de wat oudere bevolking spreekt geen Engels en dat is een nadeel
Ultieme tip: In het restaurant Ferma kun je heerlijk eten, leuke bediening en betaalbaar, veel keuze en ze houden rekening met dieetwensen.
Aangeraden voor: Stellen, Vriendengroep, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Bezoek Petrograd, Leningrad en Sint Petersburg in een keer samen. (bezocht in juni 2015)

Review geschreven door Mathé Van der Velden op 19 november 2017

De historie van de stad Sint Petersburg is heel bijzonder en in het centrum ervan te voelen in elke straat.
Dus: ga daar lopen, bezoek de kerken en historische pleinen. Daarnaast de metro en het Hermitage-museum in het bijzonder. Verder is het kunstmuseum Russisch Museum zeer de moeite waard! Zo veel schilderijen en beelden, zo fraai.

Pluspunten Sint Petersburg

 • De lokale bevolking is zo vriendelijk.

Minpunten Sint Petersburg

 • Weinig mensen spreken goed Engels.
Ultieme tip: Ga met de metro en verdwaal...
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Een mooie stad met een mooie cultuur. (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Tara Riemens op 05 november 2017

Sint Petersburg is een ontzettend mooie stad. Het heeft veel te bieden en er is veel om te bekijken. De grachten doen je denken aan Amsterdam, wat niet gek is aangezien deze inspiratie uit Amsterdam komt. In Sint Petersburg ligt een park, New Holland. Het is een heel relaxed park waar je iets kan drinken en kunt ontsnappen aan de drukte en genieten van de rust.

Pluspunten Sint Petersburg

 • cultuur
 • mooie stad
 • veel bezienswaardigheden
 • goede metroverbinding

Minpunten Sint Petersburg

 • taalbarriere
Ultieme tip: Bezoek het park New Holland en geniet!
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Cultuurliefhebbers
Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Laos kenner
Sponsors