Kamchatka

Kamchatka

door Maarten van Dun

Vanwege de situatie in Oekraïne zijn reizen naar Rusland momenteel niet mogelijk.

Rokende vulkanen, ondoordringbare bossen, stromende rivieren en uitgestrekte meren. Dat is Kamchatka. Bijna volledig ingesloten door een kilometersdiepe zee. Een verlaten schiereiland in het verre oosten van Rusland.

Het is zoals de aarde er in de prehistorie uit moet hebben gezien. Een Lost World die nog steeds niet is ontdekt. Slechts één verharde weg doorkruist het gebied, dat zo groot is als Spanje. In het woeste landschap wonen slechts vierhonderdduizend mensen. Het lijkt het einde van de wereld. En dat is het ook op onze wereldkaart.

Helikopter

Kamchatka is alleen een geschikte bestemming voor ervaren reizigers. De bewoners spreken nauwelijks Engels, dus basiskennis van het Russisch is noodzakelijk. Het land is zo woest en uitgestrekt dat vervoer vaak alleen mogelijk is per helikopter of per boot.

Daarvoor zul je een goedgevulde portemonnee moeten trekken. En zelfs dan kunnen mist, wind en sneeuw ervoor zorgen dat je dagen vast komt te zitten.

Dinosaurussen

Kamchatka is woest en onvoorspelbaar. Maar dat is dan ook precies de reden waarom je waarschijnlijk naar Kamchatka wilt. De wildernis is hier onaangetast, simpelweg omdat het zo moeilijk is om er te komen.

Het landschap wordt er nog altijd gevormd door oerkrachten, waar de mens geen vat op heeft. Van de meer dan honderd vulkanen op het schiereiland zijn er nog zo'n dertig actief.

Door de borrelende lava is er een Valley of Geysers ontstaan, waar het warme water naar de oppervlakte komt. Met de rokende bergen aan de horizon zie je de oerkrachten die Kamchatka gevormd hebben.

Beren

Het langgerekte schiereiland wordt in tweeën gedeeld door een bergmassief. Je kunt de besneeuwde bergtoppen beklimmen. Deze tochten duren dagenlang. Bovendien zul je dichte bossen moeten doorkruisen waar de hoogste concentratie bruine beren ter wereld leeft. Ongeveer drie à vier beren per vierkante kilometer.

De beren hebben er namelijk voldoende te eten: grote kuddes rendieren trekken door dit gebied. En elanden leven diep verborgen in de bossen. De rivieren leiden naar de grootste broedplaatsen van zalm ter wereld. Ook wolven en de ongrijpbare katachtige lynx leven in groten getale in Kamchatka.

Petropavlovsk-Kamchatsky

De beste uitvalsbasis om de wildernis te ontdekken is Petropavlovsk-Kamchatsky. In deze kleine stad aan de oostkust eindigt ook de enige verharde weg van het gebied.

Het stadje ligt ingesloten tussen drie enorme vulkanen en de ruim tien kilometer diepe Stille Oceaan. In de vruchtbare wateren zwemmen orka's, potvissen, bultruggen en duizenden zeehonden.

Wilde wildernis

Een kleiner dorp is Esso, in het midden van het schiereiland. Vanaf hier worden trips richting de Geiser Vallei georganiseerd. Verspreid in de wildernis rond Esso liggen kleine dorpjes verborgen, waar de bewoners nog traditioneel leven.

Kamchatka is uniek in al haar verlatenheid. Het gebied is zo onherbergzaam en afgelegen, dat het ongaangetast is gebleven. De spectaculaire wildernis schrikt de meeste mensen af. De doorzetter wordt echter beloond met een pure, ongestoorde natuur die nergens anders op de wereld zijn gelijke kent.

Wat is er te doen in Kamchatka?

  • Maak een helikoptervlucht. De meeste plekken op Kamchatka zijn alleen door de lucht te bereiken. Vanuit een helikopter zie je waarom: een panorama aan bergen, rivieren en dichte bossen strekt zich voor je uit.
  • Sta oog in oog met beren. Nergens ter wereld zijn zoveel beren als in Kamchatka. Trek - met een gids - de bossen in en je kunt de kracht van de bruine beer van dichtbij bewonderen.
  • Esso. De kleine verzameling houten huisjes van Esso vormen de perfecte uitvalsbasis voor paardrijtochten en 4WD expedities. De locals zijn open en nodigen je graag thuis uit.
  • Valley of the Geysers. Twee jaar geleden raakten de geisers bedekt door een aardverschuiving, maar de grootste geiser spuit nog altijd kokend heet water honderden meters de lucht in.
  • Beklim een van de honderden actieve vulkanen van Kamchatka en zie vanaf de top hoe de wereld er in de prehistorie uitzag.
Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Japan kenner
Sponsors