Moskou
8,7
9,0 Algemene ervaring
10,0 Beziens­waardigheden
6,8 Locals
8,8 Restaurants
8,8 Veiligheid
- Stranden

Moskou

door Getaway Travel

Vanwege de situatie in Oekraïne zijn reizen naar Rusland momenteel niet mogelijk.

Moskou is één van de grootste en duurste steden ter wereld. Een zeer afwisselende stad met metrostations in jugendstil, wolkenkrabbers, sprookjesachtige kerktorens en natuurlijk het Kremlin.

Een bonte verzameling kleuren in vrolijke patronen straalt je toe vanaf de sprookjesachtige torens van de Basilius kathedraal. Ze doen meer denken aan de Efteling, dan aan serieuze stadsarchitectuur. Toch bezet de kunstige kerk één van de prominentste plekken in Rusland: de zuidzijde van het hartje van Moskou, het Rode Plein.

Rode Plein

De dikke, donkerrode muren van het Kremlin schermen aan de westzijde de belangrijkste regeringsgebouwen van de Russische hoofdstad af. Uniformen van de GAI, ofwel verkeerspolitie, houden in de gaten of iedereen wel binnen de lijnen blijft.

Duizenden mensen lopen er langs, diep weggedoken in hun jas tijdens de ijskoude winters, in hippe T-shirts en korte rokjes in de warme zomers, op de grijze betegeling van het langwerpige plein.

Al ruim duizend jaar voor Christus bewoonden de Russen de plek die nu Moskou heet. Joerij Dolgoroekij bouwde er in de twaalfde eeuw een houten fort. Sinds het eind van de dertiende eeuw staan er ook stenen gebouwen.

Miljoenenstad

Brede wegen vertrekken vanaf de verschillende zijdes van het plein richting de buitenste ringen van Moskou. Begonnen als centraal marktplein voor het voormalige, kleine Moskou, huist op het Rode Plein tegenwoordig een groot deel van de nationale regering. De honderden stadsringen om het plein heen zijn over de decennia uitgegroeid tot een stad met tien miljoen inwoners.

Moskou is de grootste stad van Rusland. Met kop en schouders steekt zij op dat gebied uit boven Ruslands tweede stad Sint Petersburg. Moskou is zelfs één van de grootste steden ter wereld. De bevolking groeit bovendien ook nog steeds snel door, hoewel de populatie in andere Russische steden juist terugloopt.

Metro als musea

Al deze mensen vervoeren zichzelf het liefst per metro. De ondergrondse van Moskou is een attractie op zich. Diep onder de grond dwaal je door kunstig ontworpen gangen, verlicht door antieke kroonluchters. De stations hebben elk een eigen thema: van jugendstil tot art deco.

Het gigantische, ondergrondse treinenstelsel is een van de drukst bezochte vervoerssystemen ter wereld. Ruim negen miljoen mensen reizen dagelijks af tot een diepte van soms 84 meter over de langste roltrappen van Europa.

Mausoleum van Lenin en het Kremlin

Op het Rode Plein merk je maar weinig van al deze ondergrondse activiteit. Lenin rust er nog steeds onverstoord in zijn roodmarmeren mausoleum, dat je via een afdalende trap op het plein betreedt. Achter hem verrijst het eeuwenoude Kremlin.

Het beroemde kerken- en paleizencomplex is de officiële woonplaats van de president en de residentie van de belangrijkste overheidsorganen. Net als vanuit het Witte Huis en Capitol Hill in Amerika, wordt vanuit hier Rusland geregeerd. De politici kijken uit over de Moskva rivier die de stad doorkruist.

GUM

Tegenwoordig vergezelt het enorme warenhuis GUM de regering aan het Rode Plein. Met je rug naar de rode omheining van het Kremlin, zie je winkelende Russen het sierlijke gebouw in- en uitlopen. De antieke voorgevel strekt zich haast een halve kilometer uit. Eenmaal door de poort lijk je een nieuwe, decadent luxe stad binnen te treden.

Straten met twee verdiepingen kruizen elkaar over pleintjes met fonteinen. Tussen de sierlijke decoraties strijken mensen neer op terrasjes. De prijzen liegen er niet om: Moskou is vooral een stad voor rijke mensen.

Skyline

Tot voor de economische crisis was Moskou de stad met het grootste aantal miljardairs ter wereld. Drie jaar achtereen werd Moskou bovendien door Mercer Human Resources Consulting uitverkozen als duurste stad ter wereld voor buitenlandse werkgevers. Moskou is het economische centrum van Rusland.

Als de zon begint de zakken zie je naast het verlichte Kremlin meerdere hoge toppen tegen de horizon afsteken. Stalin bouwde in zijn communistisch enthousiasme zeven wolkenkrabbers in Moskou, de zogenaamde Zeven Zusters.

Ook nu bestaan er grootse bouwplannen voor de toekomst van Moskou. De klassieke, typisch Russische gebouwen worden steeds meer vermengd met het moderne Rusland. Maar ondanks alles blijven toch die kleurige sprookjeskoepels van de kathedraal aan het Rode Plein het gezicht van de stad.

Wat is er te doen in Moskou?

 • De metro van Moskou is dé manier om jezelf in de stad te verplaatsen, het is tevens een bijzonder bezoek aan levend museum. Nog nooit ging je met zulke steile roltrappen ondergronds, nog nooit hingen er zulke mooie kroonluchters op een metrostation.
 • De metro is niet alleen heel mooi als museum of vervoersmiddel, maar ook de plek waar je voor weinig geld een snack, mobiele telefoon, krant, parfum of eigenlijk alles kunt kopen. De kiosken vormen een levendige ondergrondse wereld.
 • Je kunt shoppen in een kiosk, je kunt ook shoppen in GUM. Een bezoek aan dit chique warenhuis mag niet ontbreken. GUM is een stad binnen Moskou: pleinen met sierlijke fonteintjes en veel te dure merkwinkels.
 • Voor een bezoek aan het Rode Plein, mausoleum of Kremlin heb je een ticket nodig. Omzeil de lange rijen voor de kassa's en koop op typische Russische wijze een van de bewakers om.
 • Spot prachtige Russische bruiden op de brug die leidt naar de Tretjakovgalerij. Pas getrouwde stellen verbinden letterlijk hun liefde op deze brug door twee sloten aan elkaar vast te maken.

Meer Moskou

Reviews Moskou

Op reis met mijn vrienden (bezocht in augustus 2019)

Review geschreven door Kayla Gericke op 18 november 2019

Ondanks dat wij hier waren tijdens de protesten, hebben wij hier geen ongemakken van ondervonden. Moskou is een mooie stad waar veel te beleven valt. De architectuur varieert van grote betonnen flatgebouwen tot aan rijkversierde kerken en torens. De plaatselijke cousine is overheerlijk en we zijn elke avond met veel plezier uit eten geweest. Alles is bereikbaar met de metro, die ook wel de paleizen van het volk wordt genoemd. Er is een duidelijke generatiekloof die wordt veroorzaakt doordat de jeugd zich los wilt maken van jarenlange onderdrukking. Wees dus voorzichtig met wat je zegt in het openbaar, niet alles wordt getollereerd.

7,6
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
3 Locals
8 Restaurants
8 Veiligheid
nvt Stranden
Ultieme tip: Lenin's Mausoleum is erg mooi om te bezoeken. Zorg wel dat je hier ruim op tijd bent, de rij wordt erg lang.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Moskou (bezocht in mei 2018)

Review geschreven door Nikki Taylor Parkins op 29 november 2018

Geweldige stad, rijk aan cultuur. Overal is wat te zien, horen of proeven. Doe wel een klein beetje research vooraf en laat je voor de rest gewoon meeslepen met de fijne stadse sfeer. Je kunt er genoeg spannende dingen doen, maar ook lekker ontspannen in een echte banya. Hoop er ooit eens terug te komen.

Pluspunten Moskou

 • fijne stad
 • veel te zien
 • overal lekker eten
Ultieme tip: Bezoek de bunker van Stalin! Eten bij теремок.
Aangeraden voor: Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Moskou (bezocht in september 2018)

Review geschreven door Moniek Broek op 11 november 2018

Zoveel mooie dingen gezien in Moskou! Te veel op te noemen. Deze kathedraal op het rode plein was super mooi van buiten, mooie kleuren en bijzonder bouwwerk. Van binnen was het alleen wat minder, maar dat geeft niet.

9,2
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
8 Locals
10 Restaurants
8 Veiligheid
nvt Stranden
Ultieme tip: Hop on hop off bus, ideaal!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

De tussenstop van je leven (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Steef Jordans op 14 november 2017

Onderweg naar vanuit Krasnoyark naar Nederland hadden wij een tussenstop van 8 uur in Moscow.
Mijn vrouw is Russische en heeft zelf in Moscow gewoont. Ikzelf heb de stad nooit gezien. Wij besloten dus een bliksembezoek aan Moscow te doen.
Het moment dat we het vliegveld per trein verlieten, kwam ik erachter hoe inmens groot deze stad is.
Het duurde ongeveer 45 minuten voordat we bij het station aankwamen waar we moesten overstappen op de metro. Het feit dat het 45 minuten duurde om richting het centrum te gaan geeft al aan hoe groot stad wel niet is.
Zodra we uit de trein stapte kom je in een heel dynamische wereld terecht waarbij je de arm en rijk pal naast elkaar staan. Ook de architectuur is een prachtig zicht. De meest prachtig gebouwde architectuur staan naast kleine vervallen houten huisjes.
Met de metro kom je makkelijk bij het Rode Plein, wat uiteindelijk ook het doel was van ons bliksem bezoek aan Moscow. Daar aangekomen, val gelijk op het Pokrovkathedraal en de Spasskitoren.
Het is een pracht plek die uniek is in de wereld. Het staat niets voor niets op de UNESCO -
Werelderfgoed lijst.
Buiten het bewonderen van de prachtige archtectuur kan je hier ook vele dingen doen.
Je hebt hier veel toeristen winkeltjes, waar je je souveniers kan halen. Ook zit er in 1 van de gebouwen een museum.
Op het Rode Plein bevindt zich ook het reusachtige waren huis: GUM. Hier vind je vele luxe winkels en eet gelegenheden. De echte Rusland-liefhebber kan, als die dat wil, naar het Mausoleum van Lenin gaan. Hier ligt het gebalsemde lichaam van Lenin. Hier staan wel vaak lange rijen, dus je moet wel je tijd er voor kunnen nemen. Helaas hadden wij hier geen tijd voor.
Al met al, een bezoek aan het Rode Plein in Moscow and de stad in het algemeen is zeker de moeite waard. Zelfs als je een tussenstop hebt op het vliegveld. Het is zeker een aanrader.

8,8
8 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
9 Locals
8 Restaurants
9 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Moskou

 • prachtige architectuur
 • mooie cultuur
 • goede bereikbaarheid
 • goede voorzieningen
 • veel eetgelegenheden

Minpunten Moskou

 • tijdens de winter kan het erg koud zijn.
 • niet iedereen spreekt engels
 • soms lange wachtrijden bij toeristische atracties
Ultieme tip: Mijn ultieme tip is precies wat ik heb gedaan. Tijdens een tussenstop gewoon de stad in gaan. Het is echt niet moeilijk te vinden en zeker de moeite waard.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Cultuurliefhebbers

Moskou (bezocht in mei 2007)

Review geschreven door Anna Mkrtchian op 11 november 2017

Grote stad met veel bezienswaardigheden! Hartstikke gezellig om even rond te lopen en te genieten van alle mensen en verschillende culturen om je heen. Het verkeer is wel chaotisch maar zolang je zelf niet rijdt komt het goed !

Pluspunten Moskou

 • bezienswaardigheden

Minpunten Moskou

 • verkeer
Ultieme tip: Pas op in het verkeer
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

De moeite! (bezocht in mei 2017)

Review geschreven door Hanne Sneyers op 11 juni 2017

Moskou is een veilige stad en men is het steeds makkelijker aan het maken voor toeristen om bijvoorbeeld de metro te gebruiken (tot voor kort stonden alle bordjes enkel in het Cyrillisch). Veel musea hebben wel nog steeds enkel uitleg in het Russisch.
De mensen kunnen heel behulpzaam zijn of net heel erg onaardig als je niet goed/geen Russisch spreekt. Er is geen middenweg. Er zijn studenten/jongeren die wel eens Engels spreken, maar ik zou er niet op rekenen.
Het is een grote stad waar heel veel te doen en te beleven valt.
Wees dus voorbereid op lange wandelingen.

9,0
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
7 Locals
9 Restaurants
10 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Moskou

 • de metro is ontzettend handig
 • er zijn veel parken
 • veel te zien

Minpunten Moskou

 • veel verkeer
Ultieme tip: Breng een bezoekje aan de Izmailovski markt, bezoek de paleizen in de parken (Tsaritsyno, Kolomenskoje, ...). Als je in de winter gaat, mis dan zeker de schaatsbanen niet!
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Moskou in vogelvlucht (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Rieneke Elzerman op 04 oktober 2016

Wij hebben Moskou in vier dagen verkend en dat is prima te doen. Door handig gebruik te maken van de metro reis je zo van het ene hoogtepunt naar het andere. Ook lopend is het prima te doen. Via de winkelstraat Arbat loop je heel leuk naar het Kremlin en het Rode Plein. Ook het grote GoEm winkelcentrum is zeer de moeite waard om even de binnen lopen. Helaas konden wij het mausoleum niet bekijken omdat er een festival was. Lekker eten en drinken voor een leuke prijs, veel culturele hoogtepunten maken Moskou tot een ideale citytrip.

Pluspunten Moskou

 • betaalbaar

Minpunten Moskou

 • slechte communicatie
Ultieme tip: Het Kremlin is qua naam heel beroemd, maar er valt weinig te beleven. Besteed er daarom niet te veel tijd en duik lekker de winkelstraatjes in voor het echte Moskou gevoel.
Aangeraden voor: Backpackers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers
Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Japan kenner
Sponsors