Rusland
-
- Algemene ervaring
- Beziens­waardigheden
- Steden of plaatsen
- Locals
- Veilig
- Natuur
- Stranden
- Klimaat

Rusland

door Charlotte de Vries

Het Kremlin en de Hermitage, Tolstoy en Pushkin, het Kaukasus-gebergte en Baikalmeer. Dat is nog maar een handjevol Rusland, het grootste en meest diverse land ter wereld.

Het kost wel honderd vakanties om heel Rusland te kunnen bezichtigen. Rusland beslaat ruim zeventien miljoen vierkante kilometer, van West-Europa naar Oost-Azië. Daarom hebben wij een aantal van de mooiste bezienswaardigheden van Rusland op een rijtje gezet. Bereid je hier voor op een waanzinnige reis door Rusland.

De mooiste bezienswaardigheden van Rusland

Gouden koepels en spitsen langs pastelkleurige grachten vormen het sprookjesachtige schilderij van Sint Petersburg. Deze historische stad is gebouwd door Tsaar Peter de Grote, naar een Amsterdams model. Je bewondert kunstschatten in de Hermitage en een rijke geschiedenis bij het lichtblauwe Winterpaleis. Voor een interessante geschiedenis ga je ook naar Kaliningrad, de geboortestad van filosoof Immanuel Kant.

Een tikkeltje moderner en minstens zo indrukwekkend is de hoofdstad Moskou. Wolkenkrabbers, charmante kerken, gebouwen in Jugendstil en het snoeperige Kremlin tekenen de bijzondere skyline.

Door Rusland met de Trans-Siberië Express

Vanaf Moskou stap je op de Trans-Siberië Express. Het meer dan duizend kilometer lange spoor neemt je dwars door Rusland mee naar Peking. Je hobbelt langs uitgestrekte boeren landschappen, hoge bergen en enorme meren. Je eerste stop is Yekaterinburg, waar de laatste tsarenfamilie Romanov naar is verbannen. Nu kijk je er naar schitterende balletvoorstellingen.

De meest oostelijke halte is Vladivostok. In deze oude havenstad aan de Japanse Zee eet je de lekkerste vis.

De ruige natuur van Rusland

Elf van de grootste Russische steden worden echter niet door het spoor, maar door de gigantische rivier de Wolga verbonden. 3700 kilometer stroomt deze uitblinker door Rusland, langs het mystieke Baikalmeer dat bijna even groot is als België.

Avonturiers betreden de spectaculaire bergpassen van het Kaukasus-gebergte dat met een hoogtepunt van 5.642 meter een waardige concurrent van de Himalaya vormt. Ook het verlaten schiereiland Kamchatka met haar rokende vulkanen en ondoordringbare bossen is wonderbaarlijk. De schoonheid van Rusland is even kolossaal als haar aantal vierkante kilometers.

Like deze pagina

Reizen Rusland

Meer Rusland

Reviews Rusland

Moskou (bezocht in mei 2014)

Review geschreven door Tijs Mannien op 07 mei 2017

Moskou is een wondere stad. Naaste de mooie highlights zoals het Kremlin en de paleizen. Zijn ook de parken waar de lokale bevolking komt aan te raden. Ga gewoon een (halve) dag in het park lopen of zitten en zie wat er om je heen gebeurd. Een mooiere ervaring is er niet!

Ultieme tip: Gorky Park
Aangeraden voor: Gezinnen

Trans-Siberië express (bezocht in juni 2016)

Review geschreven door Amy van Dijk op 07 april 2017

Met de Transsiberië Express door Rusland en Mongolië naar China. In Rusland vertrokken vanuit Moskou, een verrassende en prachtige stad. Vervolgens bij meerdere plaatsen uitgestapt in Rusland waaronder in Siberië. Wat een rust en wat is het daar prachtig.

Pluspunten Rusland

 • betaalbaar
 • natuur
 • weinig touristen

Minpunten Rusland

 • slecht eten
Ultieme tip: Warme kledij en stevige schoenen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

White Russia (bezocht in februari 2016)

Review geschreven door sterre op 08 oktober 2016

7 hele dagen en nachten in een trein. Ik vond het klinken als een uitdaging, en dat was het ook. Het enige wat je hebt in die trein is je bed, een wc en koud en kokend water. Dus mijn eten elke dag bestond uit: een banaan voor ontbijt, Oreo's voor lunch, en een overheerlijk pakje noodles als avondeten. Er was geen douche, geen stoel en vooral geen privacy. In de 3e klas kreeg je namelijk geen deur. Dus privacy bestond niet echt, als je gezellig met z'n 30e in 1 coupe slaapt. Maar elke dag stopte de trein wel ergens voor 1 of 2 uur. Dus dan had je tijd om even de trein uit te gaan. Maar je stond dan wel in the middle of nowhere in -20 graden. Dus na 5 minuten heel snel weer naar binnen. En zo zat (nouja lag) ik 7 hele dagen en nachten in een trein..

Maar ik vond deze treinreis echt een ge-wel-di-ge ervaring. Wat je voorbij ziet komen door je kleine vieze raampje is een prachtige natuur. Elke keer dat je kijkt ziet het er weer ander uit. Vooral tussen Irkoetsk en Ulaanbaatar was het uitzicht echt geweldig. Op veel plekken waar je de trein uit kon stonden lokale mensen die daar souvenirs en eten verkochten. Heel erg leuk om te zien wat ze allemaal hadden. In de trein heb ik ook een aantal hele interessante mensen ontmoet. Van een hele vriendelijke chinees tot een ietwat dronken rus. De treinreis klinkt misschien alsof het alleen maar afzien is. Maar het geeft een rust om te weten dat er niks is wat je kan doen, anders dan naar buiten kijken en genieten van de natuur, andere mensen ontmoeten, en wachten tot je weer bij de volgende nieuwe plek aankomt.
Ik zou het zo nog een keer doen..

En dan nog over Rusland zelf.. St Petersburg en Moskou vond ik echt heel erg mooi. Vooral het Rode plein vond ik zo indrukwekkend. Ik heb daar elke dag even rondgelopen. (ik was daar een week). Ook is het wat goedkoper dan hier. Maar voor de locals hoef je het niet te doen. Aardig maar niet echt gesteld op toeristen, ze spreken bijvoorbeeld liever geen Engels.

Pluspunten Rusland

 • betaalbaar
 • vervoer
 • prachtige natuur

Minpunten Rusland

 • visum regelen
 • slecht engels
Ultieme tip: De metrostations in Moskou zijn heel erg mooi! Klinkt raar maar ga een dag met de metro en stap uit bij de grotere stations!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Tegen de verwachting in (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Ruben van Rijn op 02 oktober 2016

Alle vooroordelen over Rusland en Russen zijn onjuist gebleken in de twee weken dat ik door het kolossale land ben getrokken. De mensen zijn heel open en enorm aardig, willen je graag wat vertellen over hun land en hun cultuur en ik heb talloze keren wat te eten of te drinken aangeboden gekregen. Het land is enorm mooi (ben met de Trans Siberië Express van Moskou naar Irkoetsk gereisd) en naast de bijzondere cultuur kun je ook genoeg van de woeste natuur genieten.

Pluspunten Rusland

 • Zeer betaalbaar
 • Leuke mensen
 • Mooie natuur

Minpunten Rusland

 • Weinig mensen die engelse taal goed beheersen
Ultieme tip: Het Travel Center in Irkoetsk is een geweldige plek waar veel buitenlanders komen. En natuurlijk de Trans Siberië Express.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Rusland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors