Als een klein stipje sta je op het Plein van de Hemelse Vrede. Om je heen staan duizenden mensen op het plein dat wel plek heeft voor een miljoen. Chaotisch verkeer passeert het grootste plein ter wereld over vierbaans snelwegen. Je staat midden in Beijing: het politieke en culturele centrum van China.
Beijing is al sinds de dertiende eeuw de hoofdstad van China en is in grootte de tweede stad van het land. Vermoedelijk was Beijing gedurende de zestiende en de achttiende eeuw de grootste stad ter wereld. Dertien miljoen mensen bewonen het enorme stadsoppervlak van zo'n 750 vierkante kilometer, een gebied anderhalf keer zo groot als Texel. Het Plein van de Hemelse vrede en de Verboden Stad zijn de bekendste bezienswaardigheden.
Plein van de Hemelse Vrede
Met een oppervlakte van ruim 44 hectare is het Plein van de Hemelse Vrede in hartje Beijing het grootste plein ter wereld. Je voelt je heel klein wanneer je tussen de massa's andere toeristen over het gigantische plein loopt.
Op het Plein van de Hemelse Vrede bezoek je het mausoleum waar Mao opgebaard ligt. Sluit aan bij de lange rij Chinezen en toeristen om het gebouw binnen te gaan. De rij lijkt lang, maar beweegt redelijk snel omdat bezoekers eenmaal binnen niet stil mogen staan maar door moeten lopen.
Verboden Stad
Tegenover het mausoleum van Mao ligt aan het andere uitsterste van het plein de Poort van de Hemelse Vrede. Het is het staatssymbool van de Volksrepubliek. Loop onder een grote foto van Mao door de poort de Verboden Stad binnen.
Vijfhonderd jaar lang was de Keizerstad absoluut verboden terrein voor iedere normale sterveling, enkele zeldzame genodigden uitgezonderd. De leden van de Keizerlijke familie vierden belangrijke ceremonies in het hart van de Verboden Stad waar de Drie Grote Hallen op een marmeren verhoging staan.
Daarna ontspanden ze in de klassiek Chinese Imperiale Tuin. Sierlijke wandelpaadjes leiden langs kleine rotspartijen en antieke cipressen. Tegenwoordig liggen de keizers diep in hun mausolea over het land verspreid. De poorten van de Verboden Stad zijn nu voor iedereen geopend.
Versierde gangen, massieve deuren en typisch Chinese gebouwen vervullen je met fantasieën over de keizers en hun gevolg, die achter de poorten hun hele leven doorbrachten.
Hutongs
Slechts enkele minuten wandelen vanaf de Verboden Stad en het Plein van de Hemelse Vrede drinken Chinezen thee in oude, smalle steegjes: de Hutongs.
De uitstervende Hutongs bieden soms slechts ruimte aan een handvol personen tegelijk. Officieel lopen de steegjes allemaal netjes van noord naar zuid, zodat de zijpoorten - geheel Feng Shui - uitkijken op het oosten of westen. Toch kronkelen ze genoeg om er goed te verdwalen.
Dit bevalt de communistische overheid maar weinig. Ambtenaren maken de oude gebouwtjes met de grond gelijk en vervangen ze door enorme wooncomplexen. De bewoners van Beijing krijgen een nieuw huis, maar de stad verliest daardoor haar authentieke sfeer.
Beijing Skyline
Toch zie je nog altijd veel laagbouw in de stad tussen de hypermoderne wegenconstructies en skyline. Tot aan de twintigste eeuw was het verboden om hoger te bouwen dan de Hal van Perfecte Harmonie in de Verboden Stad. De keizer moest immers zonder belemmering uitkijken over zijn rijk.
Na een revolutie in 1911 verliet de laatste keizer, Puyi, de troon. Zeer onrustige jaren volgden, met een verplaatsing van de hoofdstad en een inval van de Japanners. Toen het communistische regime in 1949 Beijing binnendrong, kwam aan de romantiek uit de vroegere eeuwen definitief een einde.
De communisten haalden de buitenste stadsmuren naar beneden en bouwden op andere plekken juist flink de hoogte in en creeërden daarmee de huidge imposante skyine. Beijing was weer de officiële hoofdstad, breidde snel uit en vervuilde haar lucht in een razend tempo met uitlaatgassen.
Olympische Spelen 2008
Dankzij de Olympische Spelen in 2008 knapte Beijing flink op. Bijna zeventien miljard dollar investeerde de Chinese overheid in schoner verkeer en in het planten van tienduizenden bomen om de Olympische atleten te verwelkomen voor 's werelds grootste sportspektakel.
Bezoek tijdens je stedentrip in Beijing het Nationaal Olympisch Stadion, dat ook wel bekend staat als het Vogelnest. Dit stadion was het decor voor de openings- en sluitingsceremonie van de Olympische Spelen van 2008. Metrolijn 8 brengt je vanuit het centrum van de stad rechstreeks naar het Olympisch Park.
Beijing: de bezienswaardigheden
Naast het Olympisch stadion kent de stad nog genoeg andere bezienswaardigheden. Bezoek bijvoorbeeld het Summer Palace in het westen van de stad. Dit is het oude paleis van de keizer. Summer Palace ligt bovenop een heuvel waarvandan je uitkijkt over het grote meer dat eromheen cirkelt.
Breng ook een bezoek aan de Trommel- en Beltorens van Beijing. Deze torens staan zij aan zij op een plein tussen de Hutongs. Je klimt naar de top van beide torens via een ontzettend steile trap. Het uitzicht is de lastige klim echter meer dan waard. Onder je zie je de traditonele smalle straatjes door de stad kronkelen en in de verte rijst de moderne skyline van Beijing omhoog.
Sluit je dag in Beijing af met een drankje in San Li Tun: een populair uitgaansgebied onder expats. Hier loop je door de 'Bar Street' die volgebouwd is met uitgaansgelegenheden. Voor een lekkere cocktail moet je bij Q-Bar zijn. Neem je martini mee naar het fijne dakterras waar je neerploft op een van de witte banken en bijkomt van een drukke dag in het levendige Beijing.
Stedentrip Beijing
Ben je tijdens je stedentrip in Beijing op zoek naar actuele tips, activiteiten en evenementen in de stad, neem dan een van de gratis tijdschriften mee die je op veel plekken vindt. In bijvoobeeld de Beijinger en City Weekend lees je wat er op dat moment te zien en te doen is in de Chinese wereldstad.
De beste tijd voor een stedentrip naar Bejing is het voor- of najaar. De temperaturen zijn dan aangenaam en je ontloopt het drukste toeristenseizoen. Zo vermijd je de hete en droge zomers en de winters, waarin de temperaturen tot ver beneden het vriespunt zakken.
Wat is er te doen in Beijing?
- Op het Tiananmen plein staat de poort van de Hemelse Vrede. Het is het staatssymbool van de Volksrepubliek. Een bezoek aan dit plein is goed te combineren met een bezoek aan de Verboden Stad.
- In het westen van de stad ligt het Summer Palace. Dit is het oude paleis van de keizer. Rondom het paleis ligt een groot meer. Ook staat er op een berg een tempel van waaruit je een mooi uitzicht over de stad hebt.
- Voor actuele tips en activiteiten kun je op vele plekken in Beijing gratis tijdschriften krijgen. De Beijinger en City Weekend zijn hier enkele voorbeelden van.
- Een populair uitgaansgebied onder expats is San Li Tun. Er is een straat waar veel uitgaansgelegenheden zitten. Dit wordt ook wel de 'Bar Street' van Beijing genoemd.