Beijing
7,6
7,3 Algemene ervaring
9,2 Beziens­waardigheden
6,0 Locals
7,7 Restaurants
8,0 Veiligheid
- Stranden

Beijing

door Willeke van Doorn

Als een klein stipje sta je op het Plein van de Hemelse Vrede. Om je heen staan duizenden mensen op het plein dat wel plek heeft voor een miljoen. Chaotisch verkeer passeert het grootste plein ter wereld over vierbaans snelwegen. Je staat midden in Beijing: het politieke en culturele centrum van China.

Beijing is al sinds de dertiende eeuw de hoofdstad van China en is in grootte de tweede stad van het land. Vermoedelijk was Beijing gedurende de zestiende en de achttiende eeuw de grootste stad ter wereld. Dertien miljoen mensen bewonen het enorme stadsoppervlak van zo'n 750 vierkante kilometer, een gebied anderhalf keer zo groot als Texel. Het Plein van de Hemelse vrede en de Verboden Stad zijn de bekendste bezienswaardigheden.

ZELF NAAR Beijing?

Bekijk alle 46 reizen naar Beijing

Plein van de Hemelse Vrede

Met een oppervlakte van ruim 44 hectare is het Plein van de Hemelse Vrede in hartje Beijing het grootste plein ter wereld. Je voelt je heel klein wanneer je tussen de massa's andere toeristen over het gigantische plein loopt.

Op het Plein van de Hemelse Vrede bezoek je het mausoleum waar Mao opgebaard ligt. Sluit aan bij de lange rij Chinezen en toeristen om het gebouw binnen te gaan. De rij lijkt lang, maar beweegt redelijk snel omdat bezoekers eenmaal binnen niet stil mogen staan maar door moeten lopen.

Verboden Stad

Tegenover het mausoleum van Mao ligt aan het andere uitsterste van het plein de Poort van de Hemelse Vrede. Het is het staatssymbool van de Volksrepubliek. Loop onder een grote foto van Mao door de poort de Verboden Stad binnen.

Vijfhonderd jaar lang was de Keizerstad absoluut verboden terrein voor iedere normale sterveling, enkele zeldzame genodigden uitgezonderd. De leden van de Keizerlijke familie vierden belangrijke ceremonies in het hart van de Verboden Stad waar de Drie Grote Hallen op een marmeren verhoging staan.

Daarna ontspanden ze in de klassiek Chinese Imperiale Tuin. Sierlijke wandelpaadjes leiden langs kleine rotspartijen en antieke cipressen. Tegenwoordig liggen de keizers diep in hun mausolea over het land verspreid. De poorten van de Verboden Stad zijn nu voor iedereen geopend.

Versierde gangen, massieve deuren en typisch Chinese gebouwen vervullen je met fantasieën over de keizers en hun gevolg, die achter de poorten hun hele leven doorbrachten.

Hutongs

Slechts enkele minuten wandelen vanaf de Verboden Stad en het Plein van de Hemelse Vrede drinken Chinezen thee in oude, smalle steegjes: de Hutongs.

De uitstervende Hutongs bieden soms slechts ruimte aan een handvol personen tegelijk. Officieel lopen de steegjes allemaal netjes van noord naar zuid, zodat de zijpoorten - geheel Feng Shui - uitkijken op het oosten of westen. Toch kronkelen ze genoeg om er goed te verdwalen.

Dit bevalt de communistische overheid maar weinig. Ambtenaren maken de oude gebouwtjes met de grond gelijk en vervangen ze door enorme wooncomplexen. De bewoners van Beijing krijgen een nieuw huis, maar de stad verliest daardoor haar authentieke sfeer.

Beijing Skyline

Toch zie je nog altijd veel laagbouw in de stad tussen de hypermoderne wegenconstructies en skyline. Tot aan de twintigste eeuw was het verboden om hoger te bouwen dan de Hal van Perfecte Harmonie in de Verboden Stad. De keizer moest immers zonder belemmering uitkijken over zijn rijk.

Na een revolutie in 1911 verliet de laatste keizer, Puyi, de troon. Zeer onrustige jaren volgden, met een verplaatsing van de hoofdstad en een inval van de Japanners. Toen het communistische regime in 1949 Beijing binnendrong, kwam aan de romantiek uit de vroegere eeuwen definitief een einde.

De communisten haalden de buitenste stadsmuren naar beneden en bouwden op andere plekken juist flink de hoogte in en creeërden daarmee de huidge imposante skyine. Beijing was weer de officiële hoofdstad, breidde snel uit en vervuilde haar lucht in een razend tempo met uitlaatgassen.

Olympische Spelen 2008

Dankzij de Olympische Spelen in 2008 knapte Beijing flink op. Bijna zeventien miljard dollar investeerde de Chinese overheid in schoner verkeer en in het planten van tienduizenden bomen om de Olympische atleten te verwelkomen voor 's werelds grootste sportspektakel.

Bezoek tijdens je stedentrip in Beijing het Nationaal Olympisch Stadion, dat ook wel bekend staat als het Vogelnest. Dit stadion was het decor voor de openings- en sluitingsceremonie van de Olympische Spelen van 2008. Metrolijn 8 brengt je vanuit het centrum van de stad rechstreeks naar het Olympisch Park.

Beijing: de bezienswaardigheden

Naast het Olympisch stadion kent de stad nog genoeg andere bezienswaardigheden. Bezoek bijvoorbeeld het Summer Palace in het westen van de stad. Dit is het oude paleis van de keizer. Summer Palace ligt bovenop een heuvel waarvandan je uitkijkt over het grote meer dat eromheen cirkelt.

Breng ook een bezoek aan de Trommel- en Beltorens van Beijing. Deze torens staan zij aan zij op een plein tussen de Hutongs. Je klimt naar de top van beide torens via een ontzettend steile trap. Het uitzicht is de lastige klim echter meer dan waard. Onder je zie je de traditonele smalle straatjes door de stad kronkelen en in de verte rijst de moderne skyline van Beijing omhoog.

Sluit je dag in Beijing af met een drankje in San Li Tun: een populair uitgaansgebied onder expats. Hier loop je door de 'Bar Street' die volgebouwd is met uitgaansgelegenheden. Voor een lekkere cocktail moet je bij Q-Bar zijn. Neem je martini mee naar het fijne dakterras waar je neerploft op een van de witte banken en bijkomt van een drukke dag in het levendige Beijing.

Stedentrip Beijing

Ben je tijdens je stedentrip in Beijing op zoek naar actuele tips, activiteiten en evenementen in de stad, neem dan een van de gratis tijdschriften mee die je op veel plekken vindt. In bijvoobeeld de Beijinger en City Weekend lees je wat er op dat moment te zien en te doen is in de Chinese wereldstad.

De beste tijd voor een stedentrip naar Bejing is het voor- of najaar. De temperaturen zijn dan aangenaam en je ontloopt het drukste toeristenseizoen. Zo vermijd je de hete en droge zomers en de winters, waarin de temperaturen tot ver beneden het vriespunt zakken.

Wat is er te doen in Beijing?

 • Op het Tiananmen plein staat de poort van de Hemelse Vrede. Het is het staatssymbool van de Volksrepubliek. Een bezoek aan dit plein is goed te combineren met een bezoek aan de Verboden Stad.
 • In het westen van de stad ligt het Summer Palace. Dit is het oude paleis van de keizer. Rondom het paleis ligt een groot meer. Ook staat er op een berg een tempel van waaruit je een mooi uitzicht over de stad hebt.
 • Voor actuele tips en activiteiten kun je op vele plekken in Beijing gratis tijdschriften krijgen. De Beijinger en City Weekend zijn hier enkele voorbeelden van.
 • Een populair uitgaansgebied onder expats is San Li Tun. Er is een straat waar veel uitgaansgelegenheden zitten. Dit wordt ook wel de 'Bar Street' van Beijing genoemd.

Reizen Beijing

Meer Beijing

Reviews Beijing

Chinese muur (bezocht in maart 2019)

Review geschreven door Laura Kloeze op 17 november 2019

Prachtige stad die nog wel een beetje achter loopt qua tijd. Wc’s zijn nog niet modern, maar toch zorgt de bevolking ervoor dat je goed voorbereid op pad gaat. Olympisch park is erg leuk om naar toe te gaan, net zoals het plein.

Hoogtepunt was de Chinese muur waar rond 16:00 uur niemand meer was en de hele Chinese muur voor onszelf was. Een prachtig cadeau.

6,6
7 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
7 Locals
5 Restaurants
5 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Beijing

 • natuur

Minpunten Beijing

 • vies
 • geen wc
 • geen wifi
Ultieme tip: Chinese muur en Olympisch stadion
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

China! (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Veerle van Rooijen op 27 november 2018

China is een hele bijzondere bestemming. Tijdens onze rondreis hebben we meerdere steden bezocht, eenieder met een eigen karakter, cultuur én geschiedenis. Op het platteland kun je tussen de rijstvelden heerlijk tot rust komen!

Pluspunten Beijing

 • engels

Minpunten Beijing

 • druk
 • warm
Ultieme tip: Sla het Olympisch stadion zeker niet over! Vanaf de bovenkant van het zogenoemde vogelnest heb je ene prachtig uitzicht over de stad.
Aangeraden voor: Cultuurliefhebbers

Bliksembezoek aan Beijing (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Annelies Kolder op 12 november 2018

Wat een unieke ervaring om als gezin met jonge kinderen in Beijing te zijn. De Chinese Muur, prachtige tempels en de echte Peking Duck eten in een Chinees restaurant zijn absolute hoogtepunten maar ook een bezoek aan een Chinese supermarkt behoort tot een belevenis! De kinderen keken hun ogen uit in deze voor ons zo bijzondere stad, en maakte kennis met een hele nieuwe cultuur en een levens ervaring rijker. Als wereldsterren werden ze veelvuldig gefotografeerd met hun blanke huid en blonde krullen.

7,4
7 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
5 Locals
8 Restaurants
8 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Beijing

 • cultuur

Minpunten Beijing

 • hygiene
Ultieme tip: Neem een goede (betrouwbare privé) taxichauffeur die je veilig en snel door het verkeer kan leiden. Dat heeft ons veel tijdswinst opgeleverd.
Aangeraden voor: Gezinnen, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Met 17 leerlingen naar Beijing (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Marije de Laat op 29 december 2017

Het is een bijzondere ervaring om met 17 leerlingen van +- 16 jaar naar Beijing af te reizen. Wat een bijzonder land. De cultuur is zo anders dan de onze dat het voor de leerlingen (en ook ons docenten) een waanzinnige reis is om dit mee te maken. Slapen in gastgezinnen, naar school gaan en ondertussen alles te weten komen over Beijing.

Pluspunten Beijing

 • locals
 • cultuur
 • bezienswaardigheden
 • eten

Minpunten Beijing

 • smog
Ultieme tip: Dompel je onder de mensen dan kom je langzaam het echte Beijing tegen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Een volle week in keizerlijk Beijing (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Laura Van hulten op 11 december 2017

Een week Beijing. Wie durft het aan? Hoe kun je in een week alles zien? Is dat wel mogelijk? Ik kan je vertellen dat het mogelijk is. Boek een excursie en zit vooral niet stil. Ga erop uit en wandel door de oude Hutongs, of ga eten bij een Chinese familie. Sportfan? Bezoek het Olympisch park en vergeet ook vooral de vele tempels niet. Heel interessant en mooi om te bezoeken. En als je dan toch in Beijing bent, ga voor een lekker stukje Pekingeend.

Ultieme tip: De Chinese muur is een plek die je moet hebben bezocht.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Forbidden City Beijing (bezocht in juni 2017)

Review geschreven door Eva Koops op 12 november 2017

Tijdens mijn tussenstop in Beijing ben ik even een paar uur de stad in geweest om de verboden stad te bezichtigen. Dit was een hele ervaring! Enorm veel Chinezen die daar zelf heen gaan om het te bekijken. Ik was een van de weinige toeristen. Maar het was er zo ontzettend prachtig! Zo mooi allemaal.

Pluspunten Beijing

 • Betaalbaar
 • Goed metronetwerk

Minpunten Beijing

 • Ze spreken weinig tot geen engels
Ultieme tip: Aangezien ik er maar een aanzienlijke korte tijd was heb ik niet een ultieme tip. Ze kunnen je wel oplichten als het aan komt op van die kleine tuktuks.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

De stad met vele gezichten; Beijing. (bezocht in maart 2016)

Review geschreven door Brenda Bonte op 11 november 2017

Beijing is een bijzondere stad. Het ene moment waan je je in een miljoenenstad, maar zodra je de Hutongs ingaat, ga je terug in de tijd. Ook in het oude en nieuwe zomerpaleis kan je heerlijk rondstruinen. Een bezoekje aan de muur mag niet ontbreken, maar probeer ook de lokale restaurantjes! Kom je op straat iets tegen waar ze een soort gevulde pannenkoek maken, sla die dan ook niet over.

Verder is een bezoekje naar het art district erg leuk. Probeer de bar waar ze eindeloos varieren met de lokale drank die te vinden is in de hutongs!

Zolang je door de smog heen kijkt, kom je erachter dat Beijing veel te bieden heeft!

8,2
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
5 Locals
9 Restaurants
10 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Beijing

 • betaaldbaar
 • veelzijdig
 • cultuur
 • culinair
 • uitgaan

Minpunten Beijing

 • spreken geen engels
 • te veel mensen die fotos van je maken
 • locals zijn niet heel open en vriendelijk
Ultieme tip: De Chinese muur kan je niet overslaan als je in Beijing bent!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Beijing (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Karine Haberthur op 11 november 2017

Prachtig! Cultuur shock! Zoveel te zien, van tempels tot mooie parken, volle straten, modern en traditioneel naast elkaar. Ga op ontdekking, fiets door de stad, wandel, eet tradioneel, bezoek de Boedha tempel, wandel door een park

Pluspunten Beijing

 • prachtig
 • groot
 • cultuur

Minpunten Beijing

 • druk
Ultieme tip: Beleef de stad, ga in een hutong eten, doe aan Johan in een park met bewoners van Beijing
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Three days in cold Beijing (bezocht in december 2016)

Review geschreven door Laura Derks op 23 januari 2017

Beijing voor drie dagen. Wat kan je nou in drie dagen zien? Verrassend veel! We hebben de verboden stad bezocht, waar we soms interessanter waren dan de stad zelf (twee blonde Nederlanders). Tevens Tiananmen Square bezocht, het grootste plein ter wereld. Peking eend gegeten, wat verrukkelijk is! En de chinese muur beklommen, wat een uitzicht!

8,6
8 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
6 Locals
9 Restaurants
10 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Beijing

 • rijke cultuur en historie
Ultieme tip: Verblijf in het historische centrum van Peking. Je hebt het gevoel terug in de tijd te gaan! Veel is op loopafstand te bereiken en ontzettend indrukwekkend.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Een betonnen mierenhoop met talloze bezienswaardigheden (bezocht in september 2011)

Review geschreven door Joeri de Vries op 16 augustus 2016

Beijing is het toonbeeld van een 'concrete jungle'. Grauwe flats die met een indrukwekkende snelheid uit de grond verrijzen. Een mierenhoop aan verkeer, waar de locals zich te midden van een enorme chaos door de stad proberen te begeven. En natuurlijk de inmiddels beroemde mist van luchtvervuiling, die onderwerp is geworden van talloze, internationale nieuwsitems. Toch trekt de stad elk jaar een enorme hoeveelheid bezoekers. De reden? Beijing beschikt over een schat aan culturele bezienswaardigheden.

Neem de wereldberoemde Verboden Stad of de Tempel van de Hemel. Het zijn prachtige, elegante bouwwerken die nog aan de grootste verwachtingen kunnen voldoen. Dat is, mits je tijdelijk afstand kunt nemen van de minder elegante, stedelijke omgeving. Toch went ook de drukte van deze immense, Aziatische miljoenenstad. Voor je het weet waardeer je de talloze, luxe winkelcentra of de rommeligheid van een nachtmarkt als Wanfujing.

Wie daarnaast nog graag een uitstapje maakt, ontkomt er eigenlijk niet aan een bezoek te brengen aan de Chinese Muur. Verschillende gedeelten van de muur zijn open voor publiek. Houd er rekening mee dat bepaalde delen drukker bezocht worden dan anderen. Zo is Badaling een zeer populair gedeelte van de Chinese Muur, terwijl Mutianyu over het algemeen minder massatoerisme trekt.

7,4
7 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
6 Locals
7 Restaurants
8 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Beijing

 • Verboden Stad
 • Tempel van de Hemel

Minpunten Beijing

 • Chaotisch
 • Toeristisch
Ultieme tip: Check bij een bezoek aan de Chinese Muur welk gedeelte je het meest aanspreekt. Badaling is wat toeristisch, terwijl het iets verder gelegen Mutianyu doorgaans wat rustiger is.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Indrukwekkende stad (bezocht in februari 2014)

Review geschreven door Ate Spiekhout op 21 juli 2016

Twee jaar geleden voor vijf dagen in Beijing geweest. Voor mijn gevoel was vijf dagen te kort, want er was super veel te doen. Het is een enorme stad met super veel historie en dat voel je ook wanneer je daar bent. Ik was hier zelf behoorlijk van onder de indruk en Beijing is naar mijn mening echt een must see in China.

De twee highlights naast de Chinese muur waren voor mij toch wel Tiananmen square en de verboden stad. Het heeft ons ongeveer een hele dag gekost om daar doorheen te lopen plus je krijgt nog wat van de historie in China mee. Wat naar mijn mening super interessant is om te zien.

In Beijing kan je alle soorten eten terugvinden maar voor mij was toch wel het hoogtepunt de Beijing duck. Daarvoor waren we naar het Quanjude Roast Duck restaurant geweest, schijnt de beste in Beijing te zijn. Daar kan je dan een hele of een halve eend bestellen, en dat was me toch lekker. Ik dacht echt van je hebt nog geen eend gegeten tot je in Beijing de Beijing duck proeft, dus dat is echt een aanrader.

Een minpunt van Beijing waren toch wel de taxi's. Die slaan je vaak over als je erop staat de wachten. Dat komt denk ik omdat er veel toeristen zijn die geen Chinees spreken. Neem daarom dus altijd het adres mee in Chinese karakters, want Engels kunnen ze over het algemeen niet.

7,6
7 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
7 Locals
8 Restaurants
7 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Beijing

 • Veel cultuur
 • Indrukwekkende gebouwen

Minpunten Beijing

 • slechte taxi
 • schmog
Ultieme tip: In je telefoon alle adressen in Chinese karakters neerzetten. Dan verdwaal je nooit en weten mensen waar je heen moet.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Specialisten China

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

China kenner
Sponsors