Gelukkig Chinees Nieuwjaar!

Gelukkig Chinees Nieuwjaar!

door Pauline den Hartog Jager

Met veel lawaai knalt het rode vuurwerk uit elkaar. Een grote gekleurde draak baant zich een weg door de menigte. De mensen hebben hun mooiste kleren aangetrokken en wensen elkaar een Gong Xi Fa Cai, oftewel gelukkig Chinees Nieuwjaar!

Chinees Nieuwjaar is een van de belangrijkste feestdagen en wordt gevierd op de eerste dag tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender, meestal ergens in januari of februari. Het feest wordt door vrijwel geheel Azië gevierd en ook op alle andere plekken ter wereld waar een grote groep Chinezen wonen.

ZELF NAAR China?

Bekijk alle 46 reizen naar China

Tradities

De dagen voor Chinees Nieuwjaar is iedereen druk in de weer. Schulden worden afbetaald, alle huizen schoongemaakt en er wordt nieuwe kleding gekocht. Daarnaast is het ontzettend druk in alle supermarkten, want iedereen doet inkopen voor het grote familiemaal. In deze tijd vindt de grootste menselijke migratie plaats, omdat Chinezen van over de hele wereld naar huis keren om samen te kunnen eten.

Op Nieuwjaarsavond zitten hele families gezellig aan tafel te Chinees fonduen. Visballetjes, krab, paksoi, champignons, alles gaat de grote pan met kokend bouillon in. Er wordt gelachen, gepraat en vuurwerk afgestoken. Daarnaast krijgen kinderen traditiegetrouw een rood envelopje met geld van de volwassenen.

Draken en leeuwen

Twee jongens hebben zich in een felgekleurd leeuwenpak gewerkt. Een paar andere jongens slaan op een kleine gong en de gekleurde leeuw kijkt vurig het publiek in. Sommige kinderen proberen het dier voorzichtig te aaien, anderen deinzen angstig terug.

De leeuwendans is een eeuwenoude traditie en zou geluk en voorspoed moeten brengen. Ooit werd de leeuwendans alleen opgevoerd voor de keizer, maar inmiddels is het een belangrijk onderdeel geworden van elke Chinese feestdag.
Naast de leeuwen slingert er een grote draak door het publiek. Het grote dier verdrijft symbolisch de boze geesten. Ook het lawaai van het vuurwerk zou dit doen.

Inmiddels is er een leeuw bijgekomen, en de twee dieren draaien nieuwsgierig om elkaar heen. Ze springen de lucht in, lopen over smalle palen en dagen elkaar uit. Uiteindelijk weet een van de leeuwen een krop sla van een hoge paal te pakken en loopt onder luid geklap van het publiek weer weg.

Dierenriem

Geen 2011 of 2012, maar het jaar van het Konijn of de Draak. In de Chinese kalender worden de jaren aangegeven met een dierennaam. De kalender kent twaalf dieren. Een jaar loopt ongeveer van onze eind januari tot begin februari. De Chinese dierenriem is vergelijkbaar met de westerse sterrenbeelden. Met de viering van het Chinees Nieuwjaar verandert het teken. Kinderen die in dat jaar geboren worden, krijgen het jaarteken als sterrenbeeld. Aan elk dier zijn eigenschappen toegekend die je als mens zou krijgen. Zo is iemand die in het jaar van de slang geboren is intelligent, sensueel en mysterieus, terwijl een draak trots, enthousiast en eigenwijs is.

Dit zijn de dieren van de afgelopen en komende jaren.

2008 Rat
2009 Os
2010 Tijger
2011 Konijn
2012 Draak
2013 Slang
2014 Paard

2015 Geit
2016 Aap
2017 Haan
2018 Hond
2019 Varken
2020 Rat

Reizen China

Specialisten China

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Taiwan kenner
Sponsors