De ontdekking van de pandabeer

De ontdekking van de pandabeer

door Jasmina Mahovac

Eén van de bekendste diersoorten in China is de pandabeer. In het midden van het land liggen de provincies Sichuan, Gansu en Shanxi. In de bamboebossen van deze provincies vinden panda's hun thuisbasis. De populatie is laag. Er leven ongeveer nog 1.600 panda's in het land.

In het zuidwesten van de provincie Sichuan ligt Baoxing. Hier werd in 1862 de eerste reuzenpanda door een westerling ontdekt. De ontdekker was Armand David, een Franse missionaris.

ZELF NAAR China?

Bekijk alle 58 reizen naar China

Eerste reuzenpanda

David was een trouw lid van de kerk en een natuur- en dierkundige. Hij trok China in op zoek naar vreemde plant- en diersoorten in opdracht van de Franse regering.

Dat de pandabeer in Baoxing is ontdekt is vandaag de dag nog steeds goed te zien. De omgeving staat vol met beelden van panda's.

Lage pandapopulatie

De voornaamste reden van de huidige lage pandapopulatie is dat hun leefgebied niet goed wordt beschermd. Door de bamboebossen worden wegen aangelegd of dammen gebouwd. Ook stropers brengen het leven van de pandabeer in gevaar.

De Chinese regering en dierenorganisaties zetten zich in voor de panda's. In het hele land zijn wildreservaten gebouwd om de zwart-witte dieren een veilig onderkomen te geven én hun toekomst te waarborgen.

Giant Panda Breeding Centre

Chengdu, de hoofdstad van de provincie Sichuan, vormt letterlijk het centrum voor de Chinese pandabeer. Hier vind je het Giant Panda Breeding Centre. Dit centrum bestudeert sinds 1953 de reuzenpanda en andere diersoorten die met uitsterven worden bedreigd.

Sinds 1987 geeft dit park een thuis aan reuzenpanda's, maar ook aan rode panda's. De dieren worden verzorgd totdat ze weer veilig de natuur in kunnen. In aangelegde bamboebossen, grasland en steenpartijen leren de dieren te leven in een omgeving waar zij zich straks ook in het wild moeten redden.

Chengdu is één van de aantrekkelijkste plaatsen om panda's te zien. Zo kun je niet alleen tijdens je bezoek aan het Giant Panda Breeding Centre kleine panda's knuffelen, maar ook wandelen in het bamboepark of de vele marktjes in de stad bezoeken. Bijkomen doe je in één van de vele theehuisjes.

Reizen China

Specialisten China

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

China kenner
Sponsors