Shanghai
7,4
7,7 Algemene ervaring
7,6 Beziens­waardigheden
7,1 Locals
7,4 Restaurants
8,0 Veiligheid
1,0 Stranden

Shanghai

door Willeke van Doorn

Hypermoderne wolkenkrabbers reiken omhoog. Verkeer raast in driedubbele rijen langs je heen. Haastige mannen in pak zijn op weg naar hun werk in zakencentrum Pudong. Dit is Shanghai, zonder twijfel de modernste stad van China.

Shanghai, gelegen aan de oostkust, is het economische knooppunt van Azië. Twintig jaar geleden was Shanghai nog een grauwe communistische stad die volstond met vieze, oude gebouwen. Pas de afgelopen twintig jaar ontstond een moderne wereldstad. Shanghai is nu hard op weg om New York af te lossen als financieel wereldcentrum. Het is de grootste stad van China en heeft de grootste haven ter wereld. Ongeveer negentien miljoen mensen leven in deze metropool in Azië.

ZELF NAAR Shanghai?

Bekijk alle 14 reizen naar Shanghai

Pudong

Nergens groeit de economie sneller dan in China en dat is goed te zien in Pudong, het zakencentrum van Shanghai. In rap tempo stampen de Chinezen in de hete en vochtige lucht van Shanghai nieuwe gebouwen uit de grond.

De moderne wolkenkrabbers nemen de meest bizarre vormen aan. Op het dak van de één lijkt een vliegende schotel te staan. De top van de ander is voorzien van een enorme kroon.

Pudong ligt aan de oostzijde van de Huang Pu rivier. Tientallen wolkenkrabbers torenen glanzend boven het water uit. Op de hippe stoelen van bars aan de oever genieten toeristen van het uitzicht.

Bund Sightseeing Tunnel naar Puxi

Om naar de overkant van de Huang Pu te komen, gebruik je de Bund Sightseeing Tunnel. In een karretje rijd je de donkere tunnel in. Op de wanden rondom je gooien flikkerende lichten in alle vormen en kleuren je richtingsgevoel totaal in de war. De geluidsfragmenten in de tunnel zijn evenmin te volgen. Beduusd stap je uit in het oudere deel van de stad: Puxi.

Gebouwen uit de vroeg twintigste eeuw staan in Puxi langs het water. Ze zijn grijs en statig, maar dat zie je al bijna niet meer door de moderne kunstgaleries en modewinkels die er huizen. Vanuit Puxi wandelt je richting de Suzhou Creek.

Suzhou Creek

Suzhou Creek was nog geen tien jaar geleden onwaarschijnlijk vies. Omwonenden werden er letterlijk ziek van. Ook hier is de afgelopen jaren echter veel veranderd.

De rivier is jarenlang opgeschoond. Onverstoord wandel je over de voetgangerspaden en het gras langs de bomen en het water.

Om naar de oude stad te komen, stap je in de metro. Het metrosysteem van Shanghai groeit als kool. Pas in 1995 begon de bouw. Inmiddels is het één van de drukste systemen ter wereld. De metro brengt je razendsnel van de ene naar de andere kant van de metropool.

City God Tempel

In de oude stad zie je het antieke Shanghai. Je loopt hier in een andere wereld. Straatjes zijn smal en de was hangt buiten. Het enorme tempelcomplex van de City God Tempel trekt de aandacht. Al minstens zes eeuwen steken de inwoners van Shanghai er hun wierookstokjes aan.

Naast de City God Tempel ontspan je in de Yuyuan tuin. Halverwege de zestiende eeuw bouwde Pan Yunduan deze tuin voor zijn vader. Lichtgroene takken hangen boven de met stenen omlegde meertjes.

Dakranden van rode en grijze tempeltjes wijzen krullend omhoog. Je volgt hun structuur, totdat je hoofd opnieuw in je nek ligt en je in de verte op de achtergrond de glimmende torens van dat hele andere Shanghai weer ziet.

Wat is er te doen in Shanghai?

 • Bezoek het Shanghai museum. Hoewel je bij deze moderne stad niet snel denkt aan het bezoeken van een museum, zal het je toch verbazen.
 • Sta even stil. Kijk naar boven. De skyscrapers in Shanghai zijn ongekend hoog. Je staat verbaasd van de vele hoogbouw in de stad.
 • In de avonduren is Shanghai helemaal speciaal. De met neon verlichte straten geven je het gevoel alsof je op een kermis rondloopt. Het is net een grote attractie.
 • Ga ook even naar de oude stad van Shanghai. Hier krijg je het gevoel hoe de stad er vroeger heeft uigezien. Vooral de City God Tempel is een must-see.
 • De metro van Shanghai is zeer efficiënt. De ultramoderne voertuigen brengen je in een rap tempo naar de plek van bestemming.

Reizen Shanghai

Meer Shanghai

Reviews Shanghai

Stedentrip Peking en Shanghai Fox reizen (bezocht in maart 2016)

Review geschreven door Marian Barthen op 17 november 2019

Geweldige reis met Fox reizen naar Peking en Shanghai. Goede hotels, heerlijk eten en heel veel mooie dingen gezien. De chinese muur was een geweldige ervaring. Soms erg stijl en hoge traptreden. Je moet wel een beetje conditie hebben om een stuk muur te kunnen lopen

Pluspunten Shanghai

 • Makkelijk openbaar vervoer
 • Modern en oud
 • Mooie parken
 • Lekker eten

Minpunten Shanghai

 • Geen minpunten ervaren
Ultieme tip: Ga in Shanghai vooral ook naar de mooie parken die de stad heeft. Je ziet de Chinezen dansen, spelletjes doen en Tai Chi beoefenen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Cultuurliefhebbers

Aziatisch Mega Metropool (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Eric-Jan Labrie op 11 november 2018

In augustus met het gezin naar Shanghai afgereisd. Ondanks het ontbreken van onze bagage toch ingecheckt in Astor House Hotel. Een hotel waar oa Winston Churchill nog overnacht heeft. Wat een grandeur. Maar genoeg over het hotel. Laten we het hebben over de stad. Gigantisch, druk, mega, mooi, schoon, vies, warm, noem maar op. Wat een hoop om te ondernemen. Nanjing street is dé straat waar je geweest moet zijn. Veel shops, eetgelegenheden en bezienswaardigheden. The Bund is waar het om gaat. Het mooist bij zonsondergang; dan gaan de lampen van de gebouwen aan het water aan. Wat indrukwekkend. Het is echt een stad om te shoppen, te shoppen en te shoppen.

Pluspunten Shanghai

 • aardig
 • , sfeer
 • , uitzicht

Minpunten Shanghai

 • druk
 • , benauwd
Ultieme tip: De lijn onder het water van de ‘oude’ stad naar de ‘nieuwe’ stad.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep

Shanghai (bezocht in december 2016)

Review geschreven door Pauline van der Zijden op 07 december 2017

In december heb ik Shanghai bezocht tijdens de tussenstop naar Nieuw-Zeeland. De stad is erg vervuild en druk. Toch is het wel bijzonder om de stad te bezoeken. De winkels zijn erg leuk, je ziet dingen die je nergens anders kan vinden, zoals een Hello Kitty winkel, met alles maar dan ook echt alles van het beroemde poesje. Naast de Chinese winkels is er ook de vertrouwde Starbucks te vinden, mocht het allemaal te gek worden ;)

4,2
5 Algemene ervaring
5 Beziens­waardigheden
3 Locals
3 Restaurants
5 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Shanghai

 • bijzondere winkels
 • mooie skyline

Minpunten Shanghai

 • vervuild
 • de locals zijn niet erg behulpzaam
 • de wc’s zijn vreselijk (gat in de vloer)
Ultieme tip: Bezoek Shanghai als het niet al te mistig is, anders is de skyline niet te zien.
Aangeraden voor: Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Beleef jouw Shanghai op drie wielen. (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Masja Beijer op 20 november 2017

Zomer 2017 . Wij hadden een tussenstop in Pudong AirPort en tijd om Shanghai te verkennen ( gratis visum max 72 uur ). Via internet de Shanghai insiders gevonden. Wij gingen dus die dag met zijspan, chauffeur en gids op pad. Een gids die de meest bijzondere plekjes met de bijpassende verhalen weet te vinden. En met de motor kom je ook op plaatsen, waar je met de auto niet komt. Je beleeft echt jouw Shanghai. Plus wij hadden zoals je op de foto ziet, een van de weinige smog-loze heldere dagen. Het was geen goedkope tour maar echt iedere yen waard.

7,4
8 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
6 Locals
8 Restaurants
8 Veiligheid
nvt Stranden

Geweldig, heel anders dan de andere plekken in china (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Nadeche Witmer op 13 november 2017

Gezellige vakantie met mijn familie. We zijn in een rondreis geëindigd in Shanghai. Vooral de Shanghai by night is echt top. En ik vond het mega jammer dat het maar 2 dagen waren, wat mij betreft kom ik hier zeker een keer terug.

7,0
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Locals
7 Restaurants
9 Veiligheid
1 Stranden
Ultieme tip: Ga het gebouw van de bank in, zo mooi

Een weekendje Shanghai (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Rutger Noordam op 12 november 2017

Shanghai is niet alleen de grootste stad van China, maar ook zeker de mooiste. De wereldberoemde skyline van The Bund is zowel overdag als 's nachts prachtig om te zien! De Yu Garden Shanghai is zeker de moeite waard om te bezoeken. Naast de mooie ouderwetse architectuur, is er ook een overload aan het zogenaamde "streetfood". Er is van alles te eten waar je in Nederland wellicht nog nooit van gehoord hebt.

Pluspunten Shanghai

 • heerlijk eten
 • aardige locals

Minpunten Shanghai

 • druk
Ultieme tip: Zorg dat je de Skyline wat van westelijke richting benadert. Hiermee vermijd je de immense mensenmassa die iedere avond hiernaartoe komen om foto's te maken
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers

Enorme moderne stad in China (bezocht in februari 2014)

Review geschreven door Ate Spiekhout op 27 juli 2016

Waren tijdens Chinees nieuw jaar geweest, waardoor het redelijk rustig was in Shanghai. Dat vond ik zelf persoonlijk iets minder maar ik kan me voorstellen dat je als toerist Shanghai ook wel in een rustiger stadium wilt bezoeken.

Eenmaal aangekomen op het vliegveld kan je met een hoge snelheidstrein (427km per uur) binnen ongeveer een kwartiertje in het centrum zijn. Ik vond dat zelf al een toffe ervaring, helaas konden we alleen de terugweg met die hogesnelheidstrein trein vanwege verschillende vliegvelden. Maar het geeft ook de staat van Shanghai aan naar mijn mening. Het is de meest moderne stad van China, en zo voelde het ook. Met allemaal super hoge gebouwen die in de afgelopen 20 jaar gebouwd zijn heeft het een enorme groei meegemaakt. Shanghai mist hierdoor toch wel een beetje het authentieke wat bijvoorbeeld een Beijing veel meer heeft naar mijn mening. Ik zou voor Shanghai maximaal een dagje of drie aanraden qua bezienswaardigheden betreft.

Wat ik wel heel tof vond was de bund. Met een waanzinnig uitzicht op de wolkenkrabbers, dat mij een beetje deed denken aan de avenue of stars in Hong Kong. Daar heb je ook wat oudere en authentiekere gebouwen staan. Je kan vanaf daar ook met een speciale trein onder de grond naar waar al deze wolkenkrabbers staan.

De mensen waren wel weer super behulpzaam en het Engels niveau was wel beter dan de meeste plaatsen in China. Maar verwacht geen wonderen qua Engels in Shanghai.

7,0
6 Algemene ervaring
6 Beziens­waardigheden
7 Locals
8 Restaurants
8 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Shanghai

 • modern
 • goed ov

Minpunten Shanghai

 • weinig bezienswaardigheden
Ultieme tip: Hyatt hotel aan de bund heb je een toffe rooftop bar met een super mooi uitzicht over heel Shanghai. Kost je maar een drankje om daar te zitten.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers

De stad die nooit slaapt (bezocht in september 2011)

Review geschreven door Joeri de Vries op 27 mei 2016

Shanghai is een stad van fascinerende contrasten. Van complete chaos, tot serene rust. Van extreme luxe tot relatieve armoe. Van commerciële centra tot oude, traditionele stadsdelen. Zodra je stuit op een uiterste, kun je er donder op zeggen dat het antoniem ergens in de stad te vinden is.

Dit is exact wat mij zo heeft geboeid. Het maakt Shanghai uiterst gevarieerd en zelden saai. Het zorgt er ook voor dat een bezoek erg vermoeiend en veeleisend is. Zo begon ik mijn eerste dag in een traditioneel en zeer drukbezocht stadscentrum en werd ik rond lunchtijd bijna slachtoffer van een tea scam. Nauwelijks bijgekomen van de schrik stond ik in de namiddag weer in de rij voor een of ander hypermodern, toeristisch gebouw. Rond avondeten was ik gesloopt en zocht ik mijn rust in de Yu Garden, om door de beperkte openingstijden binnen de korte keren weer te midden van de chaos te staan.

Het illustreert het effect van de stad die nooit slaapt. Zelfs winkels in de populaire winkelstraat Nanjing Road blijken tot 's avonds laat geopend. Alleen de mooie, Chinese tuinen kenmerken zich door hun serene rust, hoewel deze soms weer verstoord wordt door de vele toeristen die ze bezoeken.

Niettemin is Shanghai een waardige toevoeging voor de bucket lists, al is het maar vanwege de typisch Chinese ervaring en de fascinerende mix van talloze contrasten.

7,4
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
6 Locals
8 Restaurants
7 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Shanghai

 • Enorm gevarieerd
 • Chinese tuinen

Minpunten Shanghai

 • Enorm druk
 • Toeristisch
Ultieme tip: 's Avonds winkelen op Nanjing Road is een leuke en bijzondere ervaring, onder meer vanwege de talloze neon lichten.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers, Budget reizigers

Specialisten China

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors