Maleisië
8,8
9,0 Algemene ervaring
8,6 Beziens­waardigheden
8,4 Steden of plaatsen
8,8 Locals
8,9 Veilig
9,2 Natuur
8,8 Stranden
8,5 Klimaat

Maleisië

door Charlotte de Vries

Maleisië is door midden gesneden door de Zuid-Chinese Zee. Haar ene helft is het moderne en multiculturele schiereiland Malakka dat aan Thailand grenst. Haar andere helft heet Oost-Maleisië en bezet een deel van het eiland Borneo met jungles, orang-oetangs en witte stranden. Ontdek hier de mooiste bezienswaardigheden die Maleisië rijk is.

Om langs alle bezienswaardigheden van Maleisië te gaan moet je even de tijd nemen. Maleisië heeft ontzettend veel te bieden. In het opvangcentrum Sepilok voor orang-oetangs zie je de oranje apen van heel dichtbij. Het schildpaddenkerkhof Sipadan is een van de mooiste duikplekken ter wereld. En Maleisië heeft nog zoveel meer…

De mooiste bezienswaardigheden van Maleisië

Je begint je reis door Maleisië in de miljoenenhoofdstad Kuala Lumpur, op Malakka. De wereldberoemde Petronas Twin Towers tekenen de moderne stad, waar shoppers een walhalla vinden. Feestgangers gaan te buiten in de swingende clubs van de wijk Golden Triangle.

Na dagen shoppen en feesten zoek je de nabijgelegen Cameron Highlands op. Deze theeplantages vormen een schitterend gebied van felgroene, glooiende heuvels.

Maleisië: een wonderschone natuur

Een nog mooier natuurgebied vind je in Oost-Maleisië. Door het oudste oerwoud ter wereld in het Taman Negara Park struinen olifanten, honingberen, tijgers en panters. Gekke neusapen en ontelbaar veel vogels spot je langs de modderbruine rivier Sungai Kinabatangan.

Zelfs ondergronds is er in Oost-Maleisië veel te zien. In het Gunung Mulu National Park ligt een gigantisch grottenstelsel, met de grootste grotkamer en langste doorgang ter wereld.

De eilanden van Maleisië

Tussen Oost- en West-Maleisië ligt een parelketting van Maleisische eilanden. Het meest trots is Maleisië op de Pulau Perhentian Islands, een eilandgroep met ongerepte jungles en droomachtige bountystranden.

Als je van Aziatisch eten houdt, zoek dan de eetkraampjes op van het eiland Pulau Penang. Hier eet je het allerlekkerste Chinese, Maleisische en Indiase eten. Op Pulau Langkawi zwem je langs kleine watervallen in helderblauwe waterpoelen. In Maleisië is genoeg te beleven.

Like deze pagina

Reizen Maleisië

Meer Maleisië

Reviews Maleisië

Een kort bezoekje aan schildpadden (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Petra van Leeuwen op 14 november 2017

Wij sliepen in een klein dorpje en zijn via via terecht gekomen bij een opvang voor schildpadeieren. We hebben een moeder eieren zien leggen, en we hebben babyschildpandjes vrijgelaten in zee. Ik raad Maleisië zeker aan.

Pluspunten Maleisië

 • dieren
 • natuur
 • activiteiten

Minpunten Maleisië

 • duur
Ultieme tip: Vraag aan de lokale bevolking naar tips.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Maleisië, prachtig land! (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Natascha Kruid op 12 november 2017

Maleisië is een prachtig land! Perfect voor een beginnende backpacker. Je kunt hier makkelijk je draai vinden en ook de mensen zijn hier super vriendelijk en behulpzaam. Er is meer dan genoeg te doen en te zien. Ook is alles goed te bereiken.

8,6
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
9 Veilig
9 Natuur
9 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Maleisië

 • Vriendelijke/behulpzame mensen
 • Bereikbaarheid
 • Betaalbaar

Minpunten Maleisië

 • Geen
Ultieme tip: De Taman Negara! Dit is het oudste regenwoud ter wereld. Wij hebben hier o.a. een bezoek gebracht aan de Orang Asli. Erg indrukwekkend om te zien!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Absoluut voor de Bucket list! (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Elvira de Zwart op 12 november 2017

Als ik terug kijk op mijn reis naar Maleisië hebben Penang en taman negara toch het meeste indruk gemaakt. Penang een op het eerste gezicht druk lijkend eiland, maar als je een half uurtje de bus neemt naar het natuur park kom je in een totaal andere wereld. Via een bootje kan je naar monkey beach, echt een droom locatie! Iets wat je van tevoren totaal niet verwacht. En dan heb je nog taman negara. Wij zijn hierheen vereist vanuit het drukke Kuala Lumpur. Ook dit regen woud in prachtig, het kan er soms wat spoken maar dat maakt de ervaring alleen maar mooier. Je kan hier ook veel verschillende leuke excursies doen. Maar het eten op de bootjes op het water is opzich al een belevenis. Maleisië is absoluut een aanrader.

Pluspunten Maleisië

 • goedkoop
 • veel natuur
 • cultuur
 • mooie steden
Ultieme tip: Monkey beach op Penang.
Aangeraden voor: Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Een fantastisch land voor beginnende Azië bezoekers. (bezocht in januari 2016)

Review geschreven door Hannie Kamerbeek op 12 november 2017

Maleisië is een mooi land. Een goed land in Azië voor de jonge backpacker. Veel om te zien heerlijk om door heen te reizen. Lekker eten bij de vele restaurantjes. Heerlijke curry. Iedereen kan het allemaal mooi vertellen. Maar ik zou zeggen ga zelf Maleisië ontdekken. Het is echt de moeite waard.

Aangeraden voor: Backpackers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Een fantastisch land voor beginnende Azië bezoekers. (bezocht in januari 2016)

Review geschreven door Hannie Kamerbeek op 12 november 2017

Maleisië is een mooi land. Een goed land in Azië voor de jonge backpacker. Veel om te zien heerlijk om door heen te reizen. Lekker eten bij de vele restaurantjes. Heerlijke curry. Iedereen kan het allemaal mooi vertellen. Maar ik zou zeggen ga zelf Maleisië ontdekken. Het is echt de moeite waard.

Aangeraden voor: Backpackers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Verrassend Maleisië (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Marleen Fouchier-van Blanken op 12 november 2017

Een paar jaar geleden zijn we voor de eerste keer drie weken in Maleisië geweest. We hebben toen een rondje op het vaste land gedaan met een huurauto. Prachtige afwisseling van natuur, strand en steden. Dit keer zijn we voornamelijk op Borneo geweest. Dit was net zo prachtig. Via een aantal binnenlandse vluchten zijn we naar Kota Kinabalu, Kuching, Bako en Mulu geweest. Met het openbaar vervoer was alles prima te doen. Geweldige ontmoeting met slangen, apen en vleermuizen. We zijn geëindigd op de Perhentians om daar mooie duiken te maken.

10,0
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Maleisië

 • betaalbaar
 • natuur
 • makkelijk reizen
Ultieme tip: Als je de kans hebt om naar Mulu te gaan is dit echt een aanrader. Op het park zelf zijn prachtige longhouses.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Backpacken in Maleisië

Review geschreven door Femke de Ruiter op 12 november 2017

Maleisië, het land waar Hindoes, Chinezen en een Moslim meerderheid in vrede samenleven. Loop door de geurige Chinese tempels in Malakka met een gebedsoproep afkomstig uit de moskee op de achtergrond. Op cultureel gebied is er in Maleisië dus genoeg te bekijken. De spectaculaire natuur mogen we daarnaast ook niet vergeten. Jungle, tropische eilanden en gebergten zorgen voor genoeg mogelijkheden om het prachtige Maleisië op een actieve (of minder actieve) manier te leren kennen.

Pluspunten Maleisië

 • betaalbaar
 • weinig toerisme
 • centraal

Minpunten Maleisië

 • slecht openbaar vervoer
 • Vluchten relatief duur
 • weinig facaliteiten
Ultieme tip: Tip: bezoek de stad Ipoh. Deze stad is hoor toeristen nog onontdekt gebied en staat bekend om haar lekkere eten en pure sfeer.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Mooie rondreis per huurauto door Maleisie en Singapore (bezocht in november 2014)

Review geschreven door Jolanda Barnhoorn op 11 november 2017

De mooiste plekken zijn:
- Pulau Pangkor Laut eiland: een eiland met 1 exclusief resort met fantastische huisjes, mooie stranden en heerlijk eten.
- Penang
- Kuala Lumpur met de Petronas Towers, winkelcentrum Suria KLCC, Chinatown en Little India.

Pluspunten Maleisië

 • Gemakkelijk zelf bereizen in eigen huurauto

Minpunten Maleisië

 • Files in en en uit Kuala Lumpur
Ultieme tip: Tree Monkey restaurant in Penang: een restaurant in de toppen van de bomen, waar je tussen de aapjes heerlijk Maleisisch eet.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Maleisië - wauw! (bezocht in april 2014)

Review geschreven door Charlotte Willem op 11 november 2017

Maleisië heeft werkelijk alles; de mooiste eilanden en stranden, jungle, moderne steden, heerlijk eten, fijn klimaat en bovenal een diversiteit aan dieren (en heeeeeel veel apen en aapjes;)). Het is er enorm goedkoop, met name het eten. En je kunt prima zelfstandig reizen met het ov. Echt een aanrader.

8,9
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
9 Locals
9 Veilig
10 Natuur
8 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Maleisië

 • Goedkoop
 • natuur
 • gastvrijheid

Minpunten Maleisië

 • enorm groot
 • veel reizen
Ultieme tip: Langkawi is een must see.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Diversiteit (bezocht in juni 2017)

Review geschreven door Esther van Gompel op 06 november 2017

Maleisië is een heerlijk vakantieland als je variatie wil. Je hebt er namelijk de keuze uit steden, natuur, cultuur en strandbestemmingen. Ook de diversiteit aan inwoners en hun daarbij behorende religie die vreedzaam naast elkaar wonen in heel inspirerend. Alom een ontspannen land om naar toe te gaan en makkelijk zelf te doorreizen is.

8,3
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
8 Veilig
9 Natuur
8 Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Maleisië

 • Betaalbaar
 • vriendelijke mensen
 • diversiteit
 • heerlijk eten
 • makkelijk te bereizen
 • natuur
 • steden
 • strand
 • cultuur

Minpunten Maleisië

 • vochtig warm maar je went eraan
Ultieme tip: Als je de tijd heb, bezoek zeker ook Maleisisch Borneo (Sarawak en/of Sabah). Hier zie je het authentieke Maleisië en prachtige natuur.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Mooie zonsondergang in Langkawi (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Dylan Vendrig op 05 november 2017

18-daagse rondtour gehad door Borneo en Maleisië met de reisorganisatie FOX. Deze vakantie was erg goed bevallen. Het mooiste van deze reis was de orang oetans en de neusapen in Borneo en Langkawi de excursie mangrove is erg gaaf!

Pluspunten Maleisië

 • kuala lumpur
 • cameron highlands
 • george town
 • langkawii
Ultieme tip: Kuala Lumpur stad, Cameron Highlands, George Town en Langkawi
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Rondreis Maleisie Borneo (bezocht in augustus 2005)

Review geschreven door Marloes De Vetten op 05 november 2017

Prachtige reis met schitterende natuurervaringen. Door met eigen chauffeur op pad te gaan en met National geographic op schoot het land te verkennen hebben we veel bijzondere dingen gezien. Orangutans in het wild, Aziatische olifanten maar ook prachtige vogels, vlinders en bijzondere planten. Met als ultieme ervaring het bezoek aan het neusapenreservaat.

Pluspunten Maleisië

 • westers land
 • , veilig land
 • zeer vriendelijke mensen

Minpunten Maleisië

 • geen
Ultieme tip: Neusapenreservaat
Aangeraden voor: Stellen, Natuurliefhebbers

Maleisie meer dan een optelsom van diversie tijd. (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Alma van de Ven op 05 november 2017

Maleisie, zo divers, zo puur en zo vriendelijk. Met moderne steden, maar ook steden met een rijke geschiedenis, prachtige natuur met o.a. het oudste regenwoud, maar ook met geelkleurige zandstranden. En dan hebben we het nog niet over de o, zo vriendelijke bewoners. Te veel om op te noemen, te divers...

8,8
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
9 Locals
9 Veilig
9 Natuur
9 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Maleisië

 • Te veel om op te noemen
Ultieme tip: Ga voor de diversiteit, geniet van alles wat Maleisie te bieden heeft.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Alleen reizen in Maleisië, prima te doen (bezocht in maart 2008)

Review geschreven door Yvonne Ouwens op 05 november 2017

Het begin, Kuala Lumpur een geweldige stad, een must! Blijf hier een dag of 4 en reis dan verder naar wat je wilt. Ik had er al een hele reis opzitten en was toe aan wat rust, dus de prachtige Perhentian Islands uitgezocht om te relaxen, beetje snorkelen, wandelen, zonnen en lekker eten! Prachtige eilanden en nog niet te toeristisch ( zoals Langkawi en Penang).

Pluspunten Maleisië

 • betaalbaa
 • eten
Ultieme tip: Perhentian Islands met bootje.....
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Budget reizigers

Borneo - unieke dieren en ervaringen (bezocht in november 2013)

Review geschreven door L Arink op 30 juni 2017

Borneo is fantastisch. Mooie natuur, goedkoop en lekker eten, hele vriendelijke mensen, unieke diersoorten. Een van mijn beste reizen ooit met legio mooie en magische momenten. De wonderbaarlijke neusapen op het strand in Bako National Park, het uitzetten van honderden baby schildpadjes op Lankayan eiland, het prachtige duikeiland Lankayan. Zeker niet goedkoop maar met slechts 16 huisjes op een klein eilandje dat helemaal in het teken staat van relaxen, duiken en snorkelen is het het geld meer dan waar. Als kers op de taart twee geweldige close encounters met de oerang oetangs. Een maal bij Semonggoh sanctuary en een maal bij Sepilok Oerang Oetang . Tip blijf in de buurt van Sepilok overnachten zodat je wat kan blijven hangen bij de Oerang Oetangs als de toeristen weg zijn. Het leverde ons prachtige momenten op met Sem de Oerang Oetang die even een kijkje kwam nemen bij de achterblijver. Momenten om nooit te vergeten. Het zelf samenstellen van je vakantie zoals we bij deze reis hebben gedaan meer dan de moeite waard is, ondanks dat het veel uitzoek- en regelwerk met zich meebrengt.

8,5
9 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
9 Locals
9 Veilig
9 Natuur
9 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Maleisië

 • Natuur
 • unieke dieren
 • heerlijk eten
 • goedkoop
 • mooie stranden
 • goed duiken
 • goed snorkelen
 • mooi weer

Minpunten Maleisië

 • geen
Ultieme tip: Lankayan eiland voor snorkelen/duiken, blijf overnachten bij Sepilok zodat je wat meer tijd hebt bij de Oerang Oetangs. Damai beach een leuk strandje bij Kuching, ook de moeite.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Bijzondere natuur (bezocht in november 2013)

Review geschreven door Sander Peters op 27 juni 2017

Een geweldig land als je van natuur houdt en niet teveel geld wilt uitgeven. Alles is zeer goed betaalbaar en te reizen met een eigen auto. Aanraders: Taman Negara maar vooral de beklimming van Mount Kinabalu. Wel een goede conditie vereist maar zeker de moeite waard. De zonsopgang op de top is de klim waard.

Pluspunten Maleisië

 • betaalbaar
 • natuur
 • aardige bevolking
 • zelf rondreizen mogelijk

Minpunten Maleisië

 • natuur wordt gekapt voor palmolieplantages
Ultieme tip: Het beklimmen van Mount Kinabalu.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Perhentian Islands (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Anke Ingels op 27 juni 2017

Ga zeker langs deze eilandjes!

De natuur is er prachtig en de locals zijn aardig.
Zoek een verblijf met een beperkt aantal hutten zoals Mira Beach.
Ben je eerder op zoek naar de party scene ? Dan boek je beter een verblijf op Long Beach.

Veel plezier!

Ultieme tip: Doe zeker een homestay bij een Gezin!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

GEWELDIG (bezocht in september 2003)

Review geschreven door Paul Dekker op 20 mei 2017

We zijn veel zeer vriendelijke mensen tegengekomen in Maleisië en Langkawi. Prachtig natuurschoon zowel de flora als de fauna. Misty forrest een aanrader, het leek net een sprookje. Super reisorganisatie (FOX reizen).

Pluspunten Maleisië

 • lieve mensen en hulpzaam

Minpunten Maleisië

 • geen
Ultieme tip: In Kuala Lumpur was een loods met life muziek en tientallen restaurantje (naam ontschoten) absoluut een aanrader. Wij hebben er vier keer gegeten.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Meest fantastische reis van mijn leven (bezocht in maart 2014)

Review geschreven door Marsha Peters op 19 mei 2017

Alles was fantastisch! Als je een natuurliefhebber hebt, dan is Borneo the place to go! De steden zijn ook heel mooi, het eten is lekker, de mensen zijn behulpzaam en aardig. De cultuur is ook heel mooi. Mooie tempels en verhalen daarachter. Je kunt hier zowel prima terecht als je een luxe paard bent én als je het niet erg vindt om iets goedkoper/natuurlijker te zitten.

10,0
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Maleisië

 • betaalbaar
 • aardige locals
 • natuur

Minpunten Maleisië

 • geen
Ultieme tip: Mulu! Grotten bezoeken en miljoenen vleermuizen zien. Daarnaast was vooral het overnachten bij de Iban stam was echt een onvergetelijke ervaring.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

The creater of a new experience (bezocht in maart 2017)

Review geschreven door Mariska Withaar op 14 mei 2017

Een land waar je nog voelt dat je als nieuw komt. Niet over touristisch maar veel unieke plekken waar je je hart kunt ophalen. De bevolking is warm en hartelijk, daar waar het geloof nog een belangrijke rol in het leven speelt, zie je nog veel de traditional rituelen vanuit de Islam. Deze ervaring maakt het inzien wat het verschil is tussen de manieren van leven binnen en buiten de religie maar ook binnen en buiten Azië. Een andere wereld waar het leven gewaardeerd wordt met de belangrijkste wensen als familie/geliefden en lekker eten. Je leert de kleinere dingen waarderen. Een vriendelijke glimlach of een simpel gebaar maakt je een hartelijk gevoel van binnen. Een land niet gepland om te gaan afreizen maar zeker een kijkje waard. Vol mooie eeuwen oude histori(sch)e natuur(lijk).

Pluspunten Maleisië

 • betaalbaar vriendelijk goed bereikbaar

Minpunten Maleisië

 • minder stranden
 • weinig eigen vervoer
Ultieme tip: Camereon Highlands, thee plantages en als je van de jungle houdt ga is een stapje wagen in Taman Negera. Mooie oude stad-art vind je in George town, een stad op Penang.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Maleisië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Myanmar kenner
Sponsors