Cameron Highlands
7,2
8,0 Algemene ervaring
7,0 Beziens­waardigheden
8,0 Locals
8,0 Natuur
5,0 Interessant
- Stranden

Cameron Highlands

door Lana Leach

De Cameron Highlands zijn een perfecte plek om thee te verbouwen. Dat zag de Engelse kolonisator van weleer ook. Nog altijd kun je er plantages bezoeken. Maar wandelen en zelfs golfen kan er ook.

Glooiend groene heuvels, een koel briesje en oneindige theeplantages. De Cameron Highlands zijn de tuinen van Maleisië. Tuinen waar de groente, de bloemen en de thee voor het hele land worden verbouwd.

ZELF NAAR Cameron Highlands?

Bekijk alle 48 reizen naar Cameron Highlands

Engelse thee

Koloniaal Engeland heeft voor altijd een stempel op de hooglanden gedrukt. Op nog geen vier uur rijden van Kuala Lumpur word je verwelkomd met traditionele thee met scones.

Het is een prima manier om even te ontsnappen aan de hectiek van de grote steden en te genieten van het unieke Maleisische landschap.

600 bochten

Cameron Highlands is het kleinste district in de deelstaat Pahang. Het gebied ligt op een hoogte tussen de 1.500 en 1.800 meter en wordt vaak omhuld door een dik wolkendek. Er zijn drie belangrijke plaatsjes op verschillende hoogten.

De weg naar de dorpen is al een beleving op zich. Met een lengte van zestig kilometer, kronkelt hij langzaam omhoog. Er zijn meer dan 600 bochten naar boven en iedere bocht biedt je een ander uitzicht.

William Cameron

Het was de Britse landmeter William Cameron, die het gebied zijn naam gaf. Hij stuitte in 1885 op het plateau tijdens een expeditie met als doel Maleisië in kaart te brengen. De Cameron Highlands verwierven al bekendheid tijdens de koloniale tijd.

De Britten ontdekten dat de combinatie van koele temperaturen en vruchtbare land in de Cameron Highlands de plek een ideale locatie maakte voor de verbouw van de zo door hen geliefde thee. Je kunt nog steeds de resten van de oude theeplantages bezoeken.

BOH theeplantage

De BOH theeplantage is met vier theetuinen de locale gigant. Jaarlijks produceert de plantage vier miljoen kilo thee. Dat staat gelijk aan 5,5 miljoen kopjes per dag.

Het was de eerste plantage in de hooglanden. Ze werd in het jaar 1929 opgezet door een ene meneer Russel. Je kunt een tour maken over de plantages, tijdens welke je uitleg krijgt over het productieproces en de geschiedenis van de thee. Natuurlijk is er een kopje thee als afsluiter inbegrepen.

Golfen op hoogte

Naast de theeplantages kun je in Cameron Highlands ook naar rozentuinen, een vlindertuin, aardbeiboerderijen, een bijenteelt en de drukke markt van Brinchang.

Voor wat avontuur ga je de plaatselijke jungle in. Deze doet niet onder voor bekendere jungles als Taman Negara. Wandel langs watervallen, over rotspieken en voorbij verscholen tempels.

En heb je zin om een balletje te slaan? Op 1.647 meter boven zeeniveau ligt een 18-holes golfcourse met waanzinnige vergezichten.

Wat is er te doen in Cameron Highlands?

 • Pak de juiste club en loop een paar holes op 1600 meter boven zeeniveau.
 • Leer bij de Rose Garden en het Rose Center alle kneepjes over, jawel, rozen laten groeien.
 • Maak de trek naar de top van Gunung Brinchang. Je hebt geen gids nodig om er te komen en je hoeft het uitzicht met vrijwel niemand te delen.
 • Laat je alles uitleggen over de koloniale theeplantages tijdens een tour door de theevelden.
 • Overnacht tussen groene velden, Engelse tuinen en in de schaduw van de bergen in Bola's Holiday Chalet.

Reizen Cameron Highlands

Meer Cameron Highlands

Reviews Cameron Highlands

Tea plantation & Mossy Forest (bezocht in juni 2017)

Review geschreven door Kelly Velberg op 03 december 2017

Wij hebben een fantastische tour gedaan met een lokale organisatie. Ze stopten op de bekende, maar ook minder bekende plekjes van deze mooie omgeving. Natuurlijk kon een kopje thee niet ontbreken. Het uitzicht over de theeplantages zijn prachtig en zeker een aanrader. Ook het Mossy Forest is een aanrader.

Ultieme tip: Strawberry farm en wandelroute 9
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Prachtig en verkoelend Cameron Highlands (bezocht in februari 2016)

Review geschreven door Merel de Bruijn op 22 mei 2016

Wanneer je op zoek bent naar een beetje verkoeling in Maleisië, maar wel waar iets te zien is, dan is Cameron Highlands een aanrader! Zover het oog reikt, zie je mooie glooiende heuvels vol met theeplanten. Het ziet er niet alleen mooi uit, het ruikt ook heerlijk!

Vanuit Tana Rata kun je gemakkelijk en vrij goedkoop een tour boeken. Met een tour ga je ook langs de strawberry farm. Wij kozen er echter voor om het gebied op eigen houtje te verkennen. Want naast de theeplantages zijn er ook diverse trails in de omgeving om te wandelen. Uiteenlopend van makkelijk tot zwaar. Met name trail 1 en 10 zijn de moeite waard. Na een stevige klim bereik je de top van de berg. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht over de vallei.

Tijdens de afdaling loop je ook langs heel veel theeplantages. Neem vooral de tijd om te genieten van het uitzicht.

De trails beginnen op diverse plekken verspreid door het gebied. Je kunt er voor kiezen om een taxi naar het begin te pakken. Maar ben je wat avontuurlijker ingesteld? Ga liften! De Maleisiërs zijn ontzettend vriendelijke mensen en heel behulpzaam. Op deze manier hebben wij twee hele lieve gezinnetjes ontdekt die het maar al te leuk vonden om westerse mensen te ontmoeten.

Cameron Highlands is een must see wanneer je in Maleisië bent. Maar aan één volledige dag heb je genoeg. Het draait puur om de thee plantages. Want Tana Rata zelf is een sfeerloos stadje waar weinig te doen is. Daarnaast groeit het toerisme sterk in de regio wat betekent dat er over grote gebouwen uit het niets oprijzen wat ontzettend afbreuk doet aan de sfeer.

7,2
8 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
8 Locals
8 Natuur
5 Interessant
nvt Stranden

Pluspunten Cameron Highlands

 • Mooie natuur
 • Vriendelijke locals

Minpunten Cameron Highlands

 • Tana Rata stelt niks voor
 • Gebouwen schieten als paddestoelen uit de grond
Ultieme tip: Ten midden van de theeplantages staat het Cameron Highlands Tea House. Hier kun je de thee proeven en heerlijke gebakjes eten.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Maleisië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors