Sipadan

Sipadan

door Getaway Travel

Ruim 36 kilometer voor de kust van de provincie Sabah vind je het enige oceanische eiland van Maleisië, Sipadan. Het eiland is eigenlijk het topje van een kalksteenformatie die 600 meter uit de zeebodem opstijgt. Sipadan is één van de mooiste duiklocaties ter wereld. Het schildpaddenkerkhof onder het koraaleiland de meest bizarre. Plan je trip goed. Er is een maximum van 120 duikers per dag.

Koraaleiland

Sipadan heeft de vorm van een langgerekte paddenstoel. Het eiland is gevormd door koralen die op een inactieve vulkaankegel groeien. Dat proces begon vele duizenden jaren geleden. Het resultaat: honderden koraalsoorten en meer dan 3.000 verschillende vissen.

ZELF NAAR Maleisië?

Bekijk alle 103 reizen naar Maleisië

In een half uur kun je een rondje over het eiland lopen. Sipadan heeft een miniregenwoud en prachtige witte stranden, waar je heerlijk kunt relaxen. De echte schoonheid ligt echter onder water in de Celebes Zee.

120 duikers per dag

In het verleden heeft Sipadan ernstige schade ondervonden van het snel toenemende toerisme. Om de natuur te beschermen is in 2004 daarom besloten dat de duikscholen en resorts op het eiland moesten verdwijnen.

Tegenwoordig mogen slechts nog twaalf organisaties duikexcursies naar Sipadan organiseren. Dagelijks worden er 120 vergunningen verdeeld.

Gevorderde duiker

Sipadan is niet echt een plek voor de beginnende duiker. De stroming kan vrij sterk zijn. Je hebt een ongelooflijk goed zicht, maar het is oppassen geblazen dat je niet te ongecontroleerd daalt.

Vlak voor de oostkust van het eiland kun je de diepte in kijken. Dit kan beangstigend zijn. Een natuurlijke verticale muur rijst op uit een zwarte afgrond. Gekleurde tropische vissen zwemmen vlakbij het oppervlak en in verte zie je enorme lipvissen zich langzaam voortbewegen.

Barracuda Point

Je kunt van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat duiken op Sipadan. Rond het eiland zwemmen kreeften, koraalvissen, gekleurde zeeslakken, sierlijke mantra roggen, speelse clownvissen en hamerhaaien. Wanneer je heel veel geluk hebt, kun je zelfs gigantische walvishaaien tegen komen.

Een duik naar Barracuda Point hoort bij de top vijf mooiste duiken ter wereld. Maalstromen van duizenden bedreigende barracuda's komen voorbij. Het is een duik die erg goed staat in je logboek.

Snorkelen

Snorkelen is het mooist in de buurt van de aanlegsteiger. De diversiteit aan vissen is daar enorm. En je hebt uitzicht op de indrukwekkende onderwater muur.

Op de ondiepe plekken langs de kust heb je kans om zeeschildpadden te zien. Tijdens het broedseizoen komen de schildpadden 's nachts op het eiland om hun eieren te leggen.

Schildpaddengrafkelder

De meest opmerkelijke bezienswaardigheid van Sipadan vind je onder het eiland. Daar ligt een mysterieuze schildpaddengrafkelder.

Dit kalkstenen labyrint bestaat uit een grote hoeveelheid kleine tunnels en kamertjes. Het bevat skeletten van schildpadden die de uitgang nooit hebben gevonden hebben. Het is een zeer bizarre duiklocatie.

Als duikliefhebber mag je Sipadan simpelweg niet missen. Plan je reis ruim van tevoren en wees een van de gelukkigen die deze unieke ervaring mee mag maken.

Wat is er te doen in Sipadan?

  • Duiken, duiken, duiken. Dit is een van de mooiste duikspots ter wereld.
  • Bekijk de griezelige schildpaddengrafkelder. Een grot vol met lege schilden, van zeeschildpadden die de uitgang nooit konden vinden.
  • Rust tussen het duiken uit op het parelwitte strand. Luieren was nog nooit zo mooi.
  • Duik het water weer in en snorkel voor de kust met zeeschildpadden. Onvergetelijk.
  • Schrik van de grote monitor lizards die plotseling voor je opduiken. Ze doen niets, maar zitten doodstil totdat je dichtbij komt.

Reizen Maleisië

Specialisten Maleisië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Israël kenner
Sponsors