Sumatra

Sumatra

door Lana Leach

Sumatra is een enorm eiland in het noordwesten van de Indonesische archipel. Het is een eiland met jungle, met koraal, met prachtige stranden en bergkloven. En met orang-oetans.

Het gigantische eiland Sumatra is de droom van elke avontuurlijke reiziger. Raft door de jungle, wandel over modderige bospaden, bekijk orang oetans op nog geen meter afstand, beklim borrelende vulkanen of neem een duik in de diverse onderwaterwereld.

ZELF NAAR Sumatra?

Bekijk alle 37 reizen naar Sumatra

Even bijkomen? Sumatra heeft ook tropische stranden en alle negen provincies hebben een eigen cultuur.

Swarnadwipa

Met meer dan 470.000 vierkante kilomtere is Sumatra groter dan Nederland, België en Duitsland bij elkaar. Marco Polo was de eerste Europeaan die in 1292 het eiland aandeed.

Sumatra werd door de plaatselijke bevolking toen nog Swarnadwipa, Eiland van Goud, genoemd. De onherbergzame Barisan bergketen is de ruggengraat van het Sumatra.

Islam

Om alles uit je reis te halen moet je de hele tocht van links naar rechts maken. Je reis begint bij Aceh. De noordelijkste provincie heeft witte stranden, prachtige natuur, bijzondere bevolkingsgroepen én wordt nauwelijks door toeristen bezocht.

Een strenge variant van de islam is op dit deel van het eiland de bovenliggende godsdienst. Het hoeft gelukkig nauwelijks invloed te hebben op je reis.

In de belangrijkste stad Banda Aceh kun je een van de mooiste moskeeën van het land bezoeken. De glimmende witte muren van de enorme Masjid Raya Baithurrahman schitteren in de zon. Buiten gebedstijden mag iedereen de moskee betreden.

Orang-oetan

Na Aceh vervolg je je weg naar Gunung Leuser National Park. Dit park omvat 950.000 hectare aan ongerepte natuur.

Orang-oetans, gibbons, tijgers, olifanten, neushoorns en honderden vogels, reptielen en insecten noemen het hun thuis. Het dorpje Bukit Lawang is de uitvalsbasis voor het zien van orang-oetans.

Danau Toba

Vervolgens kom je uit bij Danau Toba, of Lake Toba, het grootste zoetwatermeer van Zuidoost-Azië. In het midden ligt Samosir. Indonesiërs noemen het een eiland, maar eigenlijk is het een schiereiland.

Samosir is de plek om te ontspannen en lange wandelingen te maken met uitzicht over het helderblauwe water en de mistige bergachtige omgeving.

Op Samosir wonen de Batak. Onder de Batak vallen verschillende etnische groepen die in de hooglanden van Sumatra leven. Ze komen oorspronkelijk uit Thailand en Myanmar.

De Toba Batak zijn de meest pure Batak, Samosir was een van de eerste plekken waar zij zich vestigden. Bezoek de traditionele stelthuizen die daken hebben in de vorm van buffelhorens.

Kerinci vulkaan

Volgende stop is het handelsstadje Bukkitingi. De plek is omringd door groene rijstvelden en oeroude vulkanen.

Reis je nog iets verder dan kom je uit bij het grootste nationale park van het eiland, Kerinci Seblat. Vernoemd naar de hoogste berg van het eiland.

De Kerinci vulkaan is 3.805 meter hoog. Het is een zware klim naar de top, maar het uitzicht maakt alles de moeite waard. Je kunt over heel Sumatra uitkijken.

Surfen

Om het eiland heen ligt een aantal pareltjes van eiland. Zo ligt Pulau Weh op nog geen vijftien kilometer van het noordelijkste puntje van Sumatra. Je vindt er zowel onder als bovenwater bijzondere uitzichten. Diepe ravijnen, rotswanden vol leven en koraalriffen.

Surfers halen hun hart op bij Pulau Nias. Gigantische golven hebben dit eiland ten westen van Sumatra op de internationale surfkaart gezet. Ook voor beginnende surfers zijn er echter genoeg mogelijkheden.

Wat is er te doen in Sumatra?

  • Maak een intensieve jungle trek door het Gunung Leuser National Park en probeer orang oetans te vinden.
  • Het dorpje Berastagi ligt aan de voet van twee vulkanen. Beklim vanaf hier Gunung Sinabung en de rokende Gunung Sibayak.
  • Bukkitingi is de grootste stad van West-Sumatra. De stad wordt omringd door rijstvelden en is het kloppende hart van Minankabau.
  • Pak een board en ga surfen bij de onontdekte Hinako Islands.
  • Danau Toba is het grootste zoetwatermeer van Zuidoos-Azië en de plek voor een weekendje ontspannen en watersporten.

Reizen Sumatra

Meer Sumatra

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Dubai kenner
Sponsors