Java

Java

door Lana Leach

Java is het eiland van de Indonesische hoofdstad Jakarta. Het eiland van de Bromo vulkaan en van de Borobudur tempel. Het is een eiland waar ruim 1,7 miljoen jaar geleden al mensen woonden.

Java is het kloppende hart van Indonesië. Het eiland is slechts drie keer zo groot als Nederland, maar het heeft meer dan 120 miljoen inwoners. Een gordel van honderden vulkanen loopt over het eiland.

ZELF NAAR Java?

Bekijk alle 61 reizen naar Java

Het vruchtbare land is bebouwd met groene rijstvelden. Kleine dorpjes gaan over in miljoenensteden en het eiland telt de belangrijkste culturele hoogtepunten van Indonesië.

Majahapit

Java werd al meer dan 1,7 miljoen jaar geleden bewoond. Door de vruchtbare grond was het eiland ook in trek bij verschillende koninkrijken in de iets modernere geschiedenis. Duizenden jaren streden koninkrijken als Majahapit en Mataram om de macht en ook de Nederlanders vestigden op Java hun belangrijkste machtscentrum.

Jakarta

Jakarta is het bestuurlijke centrum van het eiland. De stad is geen toeristenbestemming. Wel komen Indonesiërs vanuit de hele archipel graag een kijkje nemen in hun hoofdstad. Het is een ongelofelijke metropool en je zult de stad moeten ontdekken om het te waarderen.

De oude koloniale wijk Kota is een rustpunt. Een stukje geschiedenis in een bol van hectiek. Wil je Indonesië echt gezien hebben? Dan mag je Jakarta niet overslaan.

Yogyakarta

Een stad die wel in één keer je hart weet te veroveren is Yogyakarta. De culturele hoofdstad van het land. Javaanse vorsten hebben ervoor gezorgd dat traditionele kunstvormen als het wayangtheater en muziek in Yogya tot een hoog niveau konden ontwikkelen.

De stad is een perfecte uitvalsbasis voor een culturele trip naar de Borobudur en de tempels van Prambanan, de twee meest bijzondere heiligdommen van het hele land.

Borobudur

De Borobudur op Centraal-Java is het allergrootste boeddhistische heiligdom ter wereld. Het eeuwenoude, prachtige complex is gebouwd in de vorm van een lotusbloem en is versierd met vele stoepa's, ruim vijfhonderd Boeddhabeelden en prachtige reliëfs.

Je kunt de Borobudur het beste met zonsopgang bezoeken. Op de top van het negen verdiepingen tellende bouwwerk zie je de zon uit de omringende bossen opkomen. Daar kan je ook de hand van Boeddha aanraken; het brengt je jaren geluk.

Prambanan Complex

Het Prambanan Complex is bijna net zo indrukwekkend als de Borobudur. De hindoetempels stammen uit de tiende eeuw.

De zes hoofdtempels worden omringd door 224 kleinere exemplaren. De drie hoogste tempels rijzen tot bijna vijftig meter de hoogte in. Ze zijn opgedragen aan de drie belangrijkste hindoeheiligen: Shiva, Brahma en Vishnu.

Bromo vulkaan

Een must is ook een bezoek aan de Bromo vulkaan. 's Ochtends word je vroeg gewekt om de zonsopgang mee te maken.

Vanaf de Gunung Penanjakan heb je het meest betoverende uitzicht. Vanuit het donker rijzen vijf vulkanen op uit de Tengger zandzee. De kleine Bromo is het indrukwekkende middelpunt.

Met een paard rijd je naar de berg, waar een trap met bijna tweehonderdvijftig treden je naar de top brengt.

Bali

Tijd over? Er is nog zoveel meer: Dieng Plateau, Gunung Merapu, Pulau Seribu, Bandung.

Genoeg om je hele vakantie vol te plannen. Wil je naderhand alleen maar uitrusten? Java ligt op nog geen half uur varen van Bali.

Wat is er te doen in Java?

  • Breng een bezoekje aan Bandung, ook wel het Parijs van Java genoemd. Deze grootste stad op West-Java is ooit aangelegd als tuinstad: de brede groene lanen en straten zijn heerlijk om te wandelen.
  • Ga lekker chillen op de eilanden van Pulau Seribu. Dit betekent letterlijk duizend eilanden. In werkelijkheid zijn het er 128. Sommige van deze droomplekjes in de Javaanse zee zijn onbewoond waar je een echte Robinson Crusoe kan wanen.
  • Snuif cultuur in Yogyakarta. Deze grote stad op Centraal-Java is het centrum van de batik kunst. Bezoek een atelier en kijk hoe meesters en leerlingen aan het werk zijn.
  • Op Oost-Java zijn veel koffieplantages. Combineer een bezoek aan een van de plantages met een tocht naar het Ijen Plateau. Een indrukwekkend chemisch meer waar arbeiders zwavel winnen en dagelijks vele kilometers een berg beklimmen en krater afdalen.
  • Wijk van de gebaande paden af en ontdek de nationale parken Java: Ujung Kulon, Meru Betiri, Alas Purwo en Balura.

Reizen Java

Meer Java

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Israël kenner
Sponsors